Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Lekarz prywatny też może wypisać receptę na zniżkę, jeżeli są wskazania zarejestrowane do refundacji.
W przypadku luteiny każde zagrożenie poronieniem jest wskazaniem, czyli właściwie sytuacja kiedy jest przepisany, ale to tam dużo nie ma różnicy.
Do clexane jest tak :
Refundacja: We wszystkich zarejestrowanych wskazaniach na dzień wydania decyzji
Wskazania off-label objęte refundacją: zespół antyfosfolipidowy lub jego powikłania - profilaktyka i leczenie przeciwzakrzepowe; zespół antyfosfolipidowy - diagnostyka; niedobór białka C lub niedobór białka S - diagnostyka; zmiany zakrzepowo-zatorowe inne niż określone w ChPL u dzieci do 18 roku życia - profilaktyka i leczenie; choroby nowotworowe w przypadkach innych niż określone w ChPL - profilaktyka i leczenie przeciwzakrzepowe; terapia pomostowa zamiast antagonisty witaminy K (VKA) lub innych leków przeciwkrzepliwych u kobiet ciężarnych po wszczepieniu zastawki i z wadą zastawkową; ostre zespoły wieńcowe w przypadkach innych niż wymienione w ChPL; schorzenia wymagające przewlekłego stosowania antagonistów witaminy K (VKA) (z okresową oceną możliwości powrotu do stosowania VKA) u osób, u których leczenie VKA nie jest zadowalające z uwagi na: a) powikłania (lub przewidywane wysokie ryzyko powikłań, w tym krwotocznych) podczas stosowania VKA, b) częste nieterapeutyczne lub nadmiernie podwyższone wartości INR, c) obiektywne trudności z odpowiednio częstą kontrolą INR, d) nawroty żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej podczas stosowania VKA; terapia pomostowa u pacjentów wymagających czasowego zaprzestania przewlekłego leczenia doustnymi antykoagulantami ze względu na planowane procedury terapeutyczne i diagnostyczne - w przypadkach innych niż określone w ChPL; unieruchomienie kończyny dolnej w opatrunku gipsowym lub ortezie z powodu izolowanych obrażeń kończyny dolnej (przez cały okres unieruchomienia, o ile związane jest to ze wzrostem ryzyka wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo zatorowej) - w przypadkach innych niż określone w ChPL; profilaktyka i leczenie żylnej choroby zakrzepowo - zatorowej u kobiet w ciąży - w przypadkach innych niż określone w ChPL; krytyczne niedokrwienie kończyn dolnych - w okresie poprzedzającym hospitalizację, nie dłużej niż 14 dni (dawki lecznicze) - w przypadkach innych niż określone w ChPLKarmeLoVe, maderdin, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Samari wrote:Nie nie ma ustalonych tematów ale jak już zaczyna byc powielany setny raz ten sam.temat i zaczyna się udowadnianiu kto mądrzejszy to znaczyna być chore i męczące. A jak tak tutaj będzie to nikt tu nie będzie zaglądać taka jest prawda
Uwierz, ze bardziej męczące staje się czytanie Twoich komentarzy.KarmeLoVe, Cherry87, maderdin lubią tę wiadomość
-
Samari, wprowadzasz bardzo niemiła atmosferę, co chwile któryś temat Ci nie pasuje i męczy Cie ze jest powielany. Nie interesuje mnie dany wątek to się nie wypowiadam i jadę dalej, bo dziennie coś nowego, ciekawego u dziewczyn, Tylko Tobie to tak przeszkadza, każdy ma swoje potrzeby o których chce porozmawiać
MaMaMi83, KarmeLoVe, Cherry87, PatkaPP, Ananana, maderdin, Pani Moł lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAlicja
To nie czytaj nikt ci nie każe.
Maryjane
No bo po co powielać temat który był sto razy walkowany ? Wystarczy kilka stron cofnąć i jest wszystko napisane. A jak pojawia się ten sam temat to każdy udowadnia swoje racje i jest mądrzejszy A komu się chce po raz setny czytać o bzdurbym detektorze który nie jest zalecany albo o tym że normy w laboratorium są inne. Co ma być to będzie i niczyje gadanie tego nie zmieniWiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2018, 10:33
-
Samari wrote:Alicja
To nie czytaj nikt ci nie każe.
Tobie też nie każe nikt czytać komentarzy o detektorach etc. Tym bardziej wypowiadać się że jest to dla Ciebie męczące. Ja to odbieram tak, że mnie tym komentarzem obraziłaś.
My tu sobie pomagamy w każdym zakresie i każdy ma prawo zapytać o co chce, kiedy chce i ile razy chce.
KarmeLoVe, Cherry87, Paula_071, Goldfinch26 lubią tę wiadomość
-
Dajcie juz spokój.
Mamy napisanych juz prawie 270 stron ciezko czasem odnalezc temat ktory by nas w danym momencie interesuje wiec wygodniej jest zapytac o cos jewscze raz.
Jest wiele tematów na ktore sie nie wypowiadam typu ubranka/wozki/detektory/ co nie znaczy ze przeszkadza mi ze o tym rozmawiacie.
Jak jest temat w ktorym mam cos do powiedzenia to pisze i tyle. Jesli temat mnie nie interesuje rzucam okiem i lece dalej.
Szkoda zycia na sprzeczki zelaszcza teraz kiedy burza hormonow robi swoje.
Oleander, PatkaPP, Pani Moł, Ciasteczko777, Paula_071 lubią tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnySłowo pisane ma się nijak do emocji czy sposobu jego wypowiadania np. Inaczej by się odebrało to an żywo. A jak kogoś obrażają takie rzeczy to faktycznie wolę się nie wypowiadać na ten temat bo szkoda nerwów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2018, 10:46
-
Puszek
Zadne z wymienionych wskazań nie dotyczy tego z jakie wzgledu mam clexane wiec mnie refundacja nie obejmuje.
Moglabym kupowac tanszy o 30zl neoparin ale jak juz kiedys pisalam robią sie mi po nim siniaki bo igly są bardziej tępe.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Spokojnie lejdis, mamy jeszcze dlugie miesiace przed soba, prosze sie nie pozabijac
Tez mnie nuzy czytanie o detektorach - bo nie mam - albo o normach takich czy takich - bo sie na tym nie znam, ale tak jak ktos powiedzial przewijam i jade dalej
Nie chce zeby ktos sie czul wykluczony u nas na watku, z reszta wolnosc slowa panuje : ) Piszta co chceta.
Swoja droga szkoda ze nie mozna zrobic "podwatkow" do tematu, bo porzadek by byl i daloby sie potrzebne info znalezc. A nieraz mi juz umknely fajne tematy bo duzo nas jest i klepiemy te posty jak najeteWiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2018, 10:52
KarmeLoVe, Szczesliwa ledwo zywa, Pani Moł lubią tę wiadomość
-
MaMaMi83 wrote:Puszek
Zadne z wymienionych wskazań nie dotyczy tego z jakie wzgledu mam clexane wiec mnie refundacja nie obejmuje.
Moglabym kupowac tanszy o 30zl neoparin ale jak juz kiedys pisalam robią sie mi po nim siniaki bo igly są bardziej tępe.KarmeLoVe, MaMaMi83 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny mają rację, Samari przesadzasz. Nie da się cofnąć i szukać czegoś na ślepo. Nie było mnie tylko wczoraj, a doszło 5 nowych stron. Chcę sobie coś znaleźć i co mam wracać do setnej i szukać?
Jesteśmy tu jak znajome, koleżanki na plotkach, mamy ochotę zapytać, pytamy. Nie odpowiada Ci, przewijaj.
Co do detektorow, no nie jest wskazane do 20tc bo co? A no bo nie każda znajdzie i będzie stres, to o to chodzi, a nie na przykład , bo zaraz dziecko nagrzejecie, serio, słyszałam takie bzdury.
Mój mały jest po prawej obecnie. Pod blizna od wyrostka, tak najłatwiej wytłumaczyć, ale czasami też się przekręci i serduszko jest już po lewej.
Zobaczcie na fb, wstawialam dźwięk i nasza forumowa położna też potwierdziła, że słychać serduszko, nie przepływy jak znajdziecie przepływy, to jesteście bardzo blisko od serca i gdzieś tam trzeba szukać. Serce słychać jak serce, dosłownie puka.
Ja znalazłam w 10tc, ale też już miałam to zostawić, bo zaczynałam się denerwować, mój ze spokojem znalazł. Powodzenia. PS jak znajdziesz raz, potem mniej więcej wiesz gdzie szukać i jest łatwiej
maderdin lubi tę wiadomość
Urodzony 3.05.2019 ❤️
hcg 31.08.2018 - 534 03.09.2018 - 2218
11.09.2018 - 22870 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko
17.10.2018. Maleństwo mierzy 4,33 cm Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku -
Chusy wrote:Spokojnie lejdis, mamy jeszcze dlugie miesiace przed soba, prosze sie nie pozabijac
Tez mnie nuzy czytanie o detektorach - bo nie mam - albo o normach takich czy takich - bo sie na tym nie znam, ale tak jak ktos powiedzial przewijam i jade dalej
Nie chce zeby ktos sie czul wykluczony u nas na watku, z reszta wolnosc slowa panuje : ) Piszta co chceta.
Swoja droga szkoda ze nie mozna zrobic "podwatkow" do tematu, bo porzadek by byl i daloby sie potrzebne info znalezc. A nieraz mi juz umknely fajne tematy bo duzo nas jest i klepiemy te posty jak najete
Urodzony 3.05.2019 ❤️
17.10.2018. Maleństwo mierzy 4,33 cm Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku -
To smieszne w sumie, ludzie kupuja detektor zeby slyszec tetno zanim poczuja ruchy dziecka. Po co detektor po 20 tyg, jak sie maluch kreci i widac wyraznie ze wszystko jest ok?
Ale slyszalam wlasnie mnostwo historii, ze mamy zaplakane przyjezdzaja na ER bo nie slysza tetna przez detektor, a dziec sie poprostu tylkiem odwrocil albo przesunal i nie mozna bylo znalezc.
Moim zdaniem jesli sie bawic detektorem to tylko z dystansem i zdrowym rozsadkiem, a przypuszczam ze czasem moze niezle nastraszyc. Miedzy innymi dlatego sobie odpuscilam.
Ktos ma jakies nowe wizyty ustalone, cos dopisac na pierwsza?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2018, 11:05
-
nick nieaktualny
-
Chusy wrote:To smieszne w sumie, ludzie kupuja detektor zeby slyszec tetno zanim poczuja ruchy dziecka. Po co detektor po 20 tyg, jak sie maluch kreci i widac wyraznie ze wszystko jest ok?
Ale slyszalam wlasnie mnostwo historii, ze mamy zaplakane przyjezdzaja na ER bo nie slysza tetna przez detektor, a dziec sie poprostu tylkiem odwrocil albo przesunal i nie mozna bylo znalezc.
Moim zdaniem jesli sie bawic detektorem to tylko z dystansem i zdrowym rozsadkiem, a przypuszczam ze czasem moze niezle nastraszyc. Miedzy innymi dlatego sobie odpuscilam.
Ktos ma jakies nowe wizyty ustalone, cos dopisac na pierwsza?
Urodzony 3.05.2019 ❤️
Chusy wrote:To smieszne w sumie, ludzie kupuja detektor zeby slyszec tetno zanim poczuja ruchy dziecka. Po co detektor po 20 tyg, jak sie maluch kreci i widac wyraznie ze wszystko jest ok?
Ktos ma jakies nowe wizyty ustalone, cos dopisac na pierwsza?
Nie kumam...przecież nie jesteśmy jeszcze w 20 tygodniu i nie czujemy ruchów.
Mnie ten detektor bardzo uspokaja, raz na jakiś czas sobie sprawdzam i ok. Tydzien temu byłam u ginekologa i złapałam się na tym, ze pierwszy raz czekając na wizytę nie myślę o tym, że z moim dzieckiem jest coś nie tak, jestem spokojna...aż się popłakałam po drodze a u lekarza mogłam poruszyć inne ważne tematy o których wcześniej zapominałam z nerwów. Wiec pytanie bo lepsze jest akturat patrząc indywidualnie, stres w oczekiwaniu przez 3 tygodnie na wizytę z myślą, ze z dzieckiem jest coś nie tak, czy jednak mniej tego stresu przez ten detektor.