Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kruszynka wiadomo, miałaś prawo się wkurzyc, ale chciałam przy okazji napisać dlaczego to jest potrzebne
wiadomo krew się nie zmienia, ale przez zmianę od tego roku musi być grupa oznaczona dwa razy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 18:12
Kruszynka91 lubi tę wiadomość
-
A ja nawet nie wiedziałam, że trzeba powtarzać. Miałam robioną grupę krwi w lutym i wyszła 0RhD+. Moja gin kazała przynieść na wizytę tylko ten wynik, nie mówiła nic, że muszę robić ponownie. Teraz się trochę zmartwiłam jak napisałaś o tym przypadku z pacjentką.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 18:16
-
nick nieaktualnySzczesliwa ledwo zywa wrote:Kruszynka to faktycznie mialas przygody z lekarzami ja tez juz bym chciala miec tego jednego godnego zaufania. Ja to albo wymiotuje caly dzien i wtedy po wszystkim albo tylko na czczo sama slina. Czasem mam spokoj pare dni a teraz np 2 dni maraton
Ciasteczko a leczysz sie jakos na ta nerwice? Ja tez sie obawiam ze moge miec zaczatki chociaz wydawalo mi sie ze umiem panowac nad nerwami to ciało mi pokazuje ze chyba jednak nie;( -
Ale to był jeden taki przypadek, dość ciekawy, wszystko dobrze się skończyło, napisałam nie dla strachu, tylko, żeby mieć świadomosc, że ta grupa jest ważna, zresztą ptg zaleca 3 Krotne sporządzenie przeciwcial i nawet nfz to refunduje przy wizytach na nfz.
Czasami lekarze nie zwracają takiej uwagi na grupie, zwłaszcza jak nie pracują w szpitalu, bo to nie dawno się zmieniło. Wiecie do szpitala potrafi przyjść pacjent z grupą krwi sprzed 20lat, Ktora nie spełnia żadnych standardów, wtedy poprostu pobieramy grupę, ale po co słuchac czasami tekstów lekarzy na IP.
-
Puszek a ja mam swoją grupę krwi sprzed 9 lat robiona a teraz robiłam odczyn combsa to wystarczy?
Na starej grupie mam Arh- a na odczycie mam Arh D- i brak przeciwcialWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 18:28
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualny
-
Ja po wizycie u super doktora wrecz wysmial moja stara doktorke. Mowi ze nie ma zadnej patologii ciazy, dziecko ma płyny ,rośnie , wazy 200g . Ulozone jest miednicowo wiec z poznania plci dalej lipa. Mowi ze te wymioty takie silne bo wstępnie mogly byc blizniaki
iwwk, Oleander, Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, Kruszynka91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySzczesliwa ledwo zywa wrote:Ja po wizycie u super doktora wrecz wysmial moja stara doktorke. Mowi ze nie ma zadnej patologii ciazy, dziecko ma płyny ,rośnie , wazy 200g . Ulozone jest miednicowo wiec z poznania plci dalej lipa. Mowi ze te wymioty takie silne bo wstępnie mogly byc blizniaki
Ooo to super wieści czyli rozumiem zmiana lekarza na plus ? Ale na ta chwilę jest jedno dziecko ? Pozatym wszystko okej ? -
Mamami czy masz to samo nazwisko? Na wyniku musi być pieczątka diagnosty lab, a i tak trzeba druga mieć bo dopiero druga potwierdza.
Od 2017-11-07 do chwili obecnej obowiązuje nowe rozporządzenie, które dodało nowy dokument, który uznaje się za wiarygodne źródło oznaczenia grupy krwi oraz wykreślono co ważne dla dawców legitymację hdk.
Wiarygodnym wynikiem może być wyłącznie wynik grupy krwi oparty na dwóch oznaczeniach wykonanych z dwóch próbek krwi pobranych od tego samego pacjenta w różnym czasie:
1) wpisany w karcie identyfikacyjnej grupy krwi, której wzór jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia (karta jest ważna tylko łącznie z dokumentem tożsamości), albo
2) wpisany w legitymacji służbowej żołnierzy zawodowych, albo
3) pochodzący z pracowni immunologii transfuzjologicznej zawierający wpisy o dwóch oznaczeniach wykonanych w różnym czasie; jeżeli wynik pochodzi tylko z badania jednej próbki, lekarz zleca wykonanie drugiego oznaczania grupy krwi przed wydaniem składnika krwi; w przypadku koncentratu krwinek czerwonych, zwanego dalej „KKCz”, lub krwi pełnej konserwowanej, zwanej dalej „KPK”, badanie to może być wykonane przy próbie zgodności
-
Puszek nazwisko mam to samo. Ale coś kiedyś właśnie mi dr wspominała że tamto zaświadczenie z grupą krwi jest już za stare. Idę jutro do laboratorium i się zastanawiam czy nie zrobić właśnie tej karty. Wtedy jak rozumiem miałabym na dwóch dokumentach na karcie i na wyniku odczynu Combsa2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
I po połówkowym, będzie chłopiec
pokazał pięknego siurdaka
poza tym lekarz nic niepokojącego nie widział
Szczęśliwa Mamusia, Oleander, Ciasteczko777, MaMaMi83, iwwk, Szczesliwa ledwo zywa, Kruszynka91, 4me, Agata :), PatkaPP, Chusy, KasiuniaH, didi123, skarb15, Milka1991 lubią tę wiadomość
6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 -
ago91 wrote:I po połówkowym, będzie chłopiec
To jesteś pierwszą po polowkowym. Fajnie ze wszystko ok.
Ach ten urodzaj na chłopaków.ago91 lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
puszek369 wrote:Mamami do krew karty i tak dwa oznaczenia robią i masz też dwa wydruki. Powinni zrobić w dwa inne dni, ewentualnie w jednym dniu z dwóch wkluc i każde w innym pomieszczeniu, takie przepisy. Ja wyrobilam kartę
Z tymi dwoma pomieszczeniami to raczej nie realne. Mało ktoro laboratorium takowymi dysponuje.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyago91 wrote:I po połówkowym, będzie chłopiec
Ale super wieści moja droga ❤️❤️ , gratuluję synka ❤️.
Szczesliwa ledwo zywa A to uparciuszekkiedy teraz kolejna wizyta , ciekawa jestem czy ja poznam płeć
.
ago91 lubi tę wiadomość