Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyOj wierzę, też Ciebie rozumiem...musimy odsapnąć i relax...dosyć tych emocjiAlicja-33 wrote:Ciacho dobrze chociaż, że Ciebie lekarz uspokoił
mnie również ten dzień wykończył. Jeszcze dziwny ból odczuwam, jakby spojenie łonowe...co chwile coś nowego 
Co do cukrzycy jak coś śmiało pytaj -ja w spr insuliny nie doradzę, ale mogę pomóc w innych kwestiach
Mamami ma już przetarte szlaki
my słodkie mamy musimy dać radę - plus taki, że raczej nie utyjesz i mamy sytuację pod kontrolą (dla zdrowia dziecka). Testuj produkty i zobacz jak na co reagujesz - ja np mam niższy cukier po pszennej bułce + wędlina niż po owsiance (??) 
Niestety mi już krzywej nie powtórzą (nikt nie zaryzykuje podać 75 gr glukozy)- więc pomimo (obecnie) dobrych cukrów mam tą cukrzyce do końca ... ale lepiej tak - niż wpaść w prawdziwą cukrzyce i nie wiedzieć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:41
-
MaMaMi83 wrote:No to w miarę dobry masz glukometr.
A ile masz jeść posiłków na dobe? Ja mam 6-7 z odstepami co 2.5 h i po każdym posiłku po 1h od pierwszego kęsa mam mierzyć cukier.
Jezu jakbym miała jeść 7 razy dziennie to bym padła. Ja ledwo 2 do 3 razy daje radę.
Z synem też miałam cukrzycę ciążowa ale już nie pamiętam ile razy jadłam. Aż się boję tej krzywej że znowu wyjdzie. Mam nadzieję że nie , nie przytyłam aż tyle co z synem w tym okresie , ale to chyba nie jest wyznacznik.

-
Alicja-33 wrote:Niestety nic mi na ten temat nie powiedziała gdyż miałam się z nia zdzwonic po krzywej...ale mówiła, ze w książeczkach wyczytam, gdzieś mi tam smignelo 5 posiłków.
Cukier na czczo, godzinę po śniadaniu, obiedzie i kolacji czyli 4 razy
No to podpowiem ci ze cukier po posiłku mierzy się 1h od pierwszego kęsa czyli jak zaczynasz jeść patrzysz na zegarek.
Niestety białe pieczywo musisz wyeliminować. (ja mogę tylko na drugą kolacje żeby nie było ketonow w moczu a tak to lecę na zytnim).
Wprowadzić do diety dużo warzyw i kieszonek. No i oczywiście zero cukru.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:43
Ciasteczko777, Alicja-33 lubią tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc

-
nick nieaktualny
-
Nistera wrote:Jezu jakbym miała jeść 7 razy dziennie to bym padła. Ja ledwo 2 do 3 razy daje radę.
Z synem też miałam cukrzycę ciążowa ale już nie pamiętam ile razy jadłam. Aż się boję tej krzywej że znowu wyjdzie. Mam nadzieję że nie , nie przytyłam aż tyle co z synem w tym okresie , ale to chyba nie jest wyznacznik.
No bo to się je 6-7 razy ale mniejsze porcje. Ważne żeby jeść regularnie. Ja ci powiem ze dla mnie np ta przerwa 2.5 h to jest za długa i czasem jem po 2 h. Ogólnie na początku na tej diecie byłam cały czas głodna.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc

-
Ciasteczko a pytałaś może lekarza o ruchy dziecka ? Kiedy staną się bardziej odczuwalne? Bo ja tam nic nie czuje za bardzo ale do sprawy podchodzę z dużą rezerwą - w 15 tygodniu zaczęło mi bulgotać tak fajnie i w ogole Już mi się miała łezka w oku zakręcić ....po minucie byłam na kibelku i od tej pory traktuje te bulgotki różne jako ruchy jelit
-
Ciasteczko777 wrote:Oj wierzę, też Ciebie rozumiem...musimy odsapnąć i relax...dosyć tych emocji
Co do cukrzycy jak coś śmiało pytaj -ja w spr insuliny nie doradzę, ale mogę pomóc w innych kwestiach
Mamami ma już przetarte szlaki
my słodkie mamy musimy dać radę - plus taki, że raczej nie utyjesz i mamy sytuację pod kontrolą (dla zdrowia dziecka). Testuj produkty i zobacz jak na co reagujesz - ja np mam niższy cukier po pszennej bułce + wędlina niż po owsiance (??) 
Niestety mi już krzywej nie powtórzą (nikt nie zaryzykuje podać 75 gr glukozy)- więc pomimo (obecnie) dobrych cukrów mam tą cukrzyce do końca ... ale lepiej tak - niż wpaść w prawdziwą cukrzyce i nie wiedzieć
No i właśnie może dlatego lekarz nie chce żebym piła glukozę, nie ma co ryzykować -
nick nieaktualnyNa mnie nie patrzcie bo ja przez te mdłości często jem 2 -3 posiłki dziennie
śniadanie jem Ok 12
niestety ... nie jestem dobrym przykładem, diabet oczywiście wie o tym... ale ja w ogóle głodu nie czuje i mogłabym cały dzień nic nie jeść
U mnie tłuszcz + łożysko przednie = mniejsze odczuciaAlicja-33 wrote:Ciasteczko a pytałaś może lekarza o ruchy dziecka ? Kiedy staną się bardziej odczuwalne? Bo ja tam nic nie czuje za bardzo ale do sprawy podchodzę z dużą rezerwą - w 15 tygodniu zaczęło mi bulgotać tak fajnie i w ogole Już mi się miała łezka w oku zakręcić ....po minucie byłam na kibelku i od tej pory traktuje te bulgotki różne jako ruchy jelit
i to jest powód
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:52
-
Ja mam również cukrzyce. Druga ciąża i druga z cukrzycą. W pierwszej ładnie mi szło a teraz mam insulinę na noc bo poranne cukry za wysokie. W ciagu dnia już ogarnęłam ale poczatki były różne. Musisz sama dojść co i jak. Ja na poczatku nie moglam jeść w ogóle chleba... teraz jem z biedronki i tylko ten mi nie podnosi. Zobaczysz znajdziesz na nią swój sposób:)
Ciasteczko777, MaMaMi83 lubią tę wiadomość
-
KasiuniaH wrote:Ja mam również cukrzyce. Druga ciąża i druga z cukrzycą. W pierwszej ładnie mi szło a teraz mam insulinę na noc bo poranne cukry za wysokie. W ciagu dnia już ogarnęłam ale poczatki były różne. Musisz sama dojść co i jak. Ja na poczatku nie moglam jeść w ogóle chleba... teraz jem z biedronki i tylko ten mi nie podnosi. Zobaczysz znajdziesz na nią swój sposób:)
Jesz ten 7 ziaren tak? Mi on właśnie podnosi. Poza tym jest obrzydliwy w smaku jakimś kwasem mi zalatuje. Ale też kupuje w biedronce "chleb zytni 100%" i po nim mam ok cukry. Ile masz jednostek na noc. Ja mam 5 j Insulutard.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:56
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc

-
Ciasteczko777 wrote:Na mnie nie patrzcie bo ja przez te mdłości często jem 2 -3 posiłki dziennie
śniadanie jem Ok 12
niestety ... nie jestem dobrym przykładem, diabet oczywiście wie o tym... ale ja w ogóle głodu nie czuje i mogłabym cały dzień nic nie jeść 
U mnie tłuszcz + łożysko przednie = mniejsze odczucia
i to jest powód
U mnie tez łożysko przednie, najwiecej tłuszczu zawsze miałam na brzuchu. Ach chciałabym już poczuć kopniaki
)
-
Glukoza to duże obciążenie dla organizmu więc pewnie dlatego lekarz nie zalecił ci jej.Alicja-33 wrote:No i właśnie może dlatego lekarz nie chce żebym piła glukozę, nie ma co ryzykować
Dziewczyny będą robić krzywą po 24 tyg my cukrzycowe już nie musimy
I łożysko też mam z przodu i też jeszcze nie czuje ruchów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 21:00
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc

-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAla
Co do ruchów to naprawdę nie ma reguły ja 3 ciąża 20 tydzień i też żadnych regularnych ruchów nie czuje od czasu do czasu takie pęknięcia czuje małego ale to nie są żadne kopniaki ani jakieś mega wiercenie. Też mam nadwagę i przez to ruchy pozniej też się czuje -
nick nieaktualny
-
Ja byłam w szpitalu bo mnie brzuch bolał, bo się zdenerwowałam, wszystko Oki szyjka zamknięta 4 cm, łożysko na tylnej ścianie. 2 cm od ujścia wewnętrznego, prawdopodobnie chłopak
MaMaMi83, Alicja-33, Oleander, Szczesliwa ledwo zywa, Milka1991 lubią tę wiadomość

-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny