X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    Ciacho dobrze chociaż, że Ciebie lekarz uspokoił :) mnie również ten dzień wykończył. Jeszcze dziwny ból odczuwam, jakby spojenie łonowe...co chwile coś nowego :/
    Oj wierzę, też Ciebie rozumiem...musimy odsapnąć i relax...dosyć tych emocji
    Co do cukrzycy jak coś śmiało pytaj -ja w spr insuliny nie doradzę, ale mogę pomóc w innych kwestiach ;)
    Mamami ma już przetarte szlaki :) my słodkie mamy musimy dać radę - plus taki, że raczej nie utyjesz i mamy sytuację pod kontrolą (dla zdrowia dziecka). Testuj produkty i zobacz jak na co reagujesz - ja np mam niższy cukier po pszennej bułce + wędlina niż po owsiance (??) ;)
    Niestety mi już krzywej nie powtórzą (nikt nie zaryzykuje podać 75 gr glukozy)- więc pomimo (obecnie) dobrych cukrów mam tą cukrzyce do końca ... ale lepiej tak - niż wpaść w prawdziwą cukrzyce i nie wiedzieć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:41

• Nistera Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    No to w miarę dobry masz glukometr.

A ile masz jeść posiłków na dobe? Ja mam 6-7 z odstepami co 2.5 h i po każdym posiłku po 1h od pierwszego kęsa mam mierzyć cukier.

Jezu jakbym miała jeść 7 razy dziennie to bym padła. Ja ledwo 2 do 3 razy daje radę.
    Z synem też miałam cukrzycę ciążowa ale już nie pamiętam ile razy jadłam. Aż się boję tej krzywej że znowu wyjdzie. Mam nadzieję że nie , nie przytyłam aż tyle co z synem w tym okresie , ale to chyba nie jest wyznacznik.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    Niestety nic mi na ten temat nie powiedziała gdyż miałam się z nia zdzwonic po krzywej...ale mówiła, ze w książeczkach wyczytam, gdzieś mi tam smignelo 5 posiłków.
    Cukier na czczo, godzinę po śniadaniu, obiedzie i kolacji czyli 4 razy

No to podpowiem ci ze cukier po posiłku mierzy się 1h od pierwszego kęsa czyli jak zaczynasz jeść patrzysz na zegarek.
    Niestety białe pieczywo musisz wyeliminować. (ja mogę tylko na drugą kolacje żeby nie było ketonow w moczu a tak to lecę na zytnim).
    Wprowadzić do diety dużo warzyw i kieszonek. No i oczywiście zero cukru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:43

Ciasteczko777, Alicja-33 lubią tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala

3mma kciuki żeby wszystko było w porządku. Bo cukrzyca to kawał ciężkiego chleba do zniesienia :/

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Jezu jakbym miała jeść 7 razy dziennie to bym padła. Ja ledwo 2 do 3 razy daje radę.
    Z synem też miałam cukrzycę ciążowa ale już nie pamiętam ile razy jadłam. Aż się boję tej krzywej że znowu wyjdzie. Mam nadzieję że nie , nie przytyłam aż tyle co z synem w tym okresie , ale to chyba nie jest wyznacznik.

No bo to się je 6-7 razy ale mniejsze porcje. Ważne żeby jeść regularnie. Ja ci powiem ze dla mnie np ta przerwa 2.5 h to jest za długa i czasem jem po 2 h. Ogólnie na początku na tej diecie byłam cały czas głodna.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko a pytałaś może lekarza o ruchy dziecka ? Kiedy staną się bardziej odczuwalne? Bo ja tam nic nie czuje za bardzo ale do sprawy podchodzę z dużą rezerwą - w 15 tygodniu zaczęło mi bulgotać tak fajnie i w ogole Już mi się miała łezka w oku zakręcić ....po minucie byłam na kibelku i od tej pory traktuje te bulgotki różne jako ruchy jelit :)

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Oj wierzę, też Ciebie rozumiem...musimy odsapnąć i relax...dosyć tych emocji
    Co do cukrzycy jak coś śmiało pytaj -ja w spr insuliny nie doradzę, ale mogę pomóc w innych kwestiach ;)
    Mamami ma już przetarte szlaki :) my słodkie mamy musimy dać radę - plus taki, że raczej nie utyjesz i mamy sytuację pod kontrolą (dla zdrowia dziecka). Testuj produkty i zobacz jak na co reagujesz - ja np mam niższy cukier po pszennej bułce + wędlina niż po owsiance (??) ;)
    Niestety mi już krzywej nie powtórzą (nikt nie zaryzykuje podać 75 gr glukozy)- więc pomimo (obecnie) dobrych cukrów mam tą cukrzyce do końca ... ale lepiej tak - niż wpaść w prawdziwą cukrzyce i nie wiedzieć :)

No i właśnie może dlatego lekarz nie chce żebym piła glukozę, nie ma co ryzykować

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mnie nie patrzcie bo ja przez te mdłości często jem 2 -3 posiłki dziennie :( śniadanie jem Ok 12 :( niestety ... nie jestem dobrym przykładem, diabet oczywiście wie o tym... ale ja w ogóle głodu nie czuje i mogłabym cały dzień nic nie jeść :(
    Alicja-33 wrote:
    Ciasteczko a pytałaś może lekarza o ruchy dziecka ? Kiedy staną się bardziej odczuwalne? Bo ja tam nic nie czuje za bardzo ale do sprawy podchodzę z dużą rezerwą - w 15 tygodniu zaczęło mi bulgotać tak fajnie i w ogole Już mi się miała łezka w oku zakręcić ....po minucie byłam na kibelku i od tej pory traktuje te bulgotki różne jako ruchy jelit :)
    U mnie tłuszcz + łożysko przednie = mniejsze odczucia ;) i to jest powód

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:52

• KasiuniaH Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam również cukrzyce. Druga ciąża i druga z cukrzycą. W pierwszej ładnie mi szło a teraz mam insulinę na noc bo poranne cukry za wysokie. W ciagu dnia już ogarnęłam ale poczatki były różne. Musisz sama dojść co i jak. Ja na poczatku nie moglam jeść w ogóle chleba... teraz jem z biedronki i tylko ten mi nie podnosi. Zobaczysz znajdziesz na nią swój sposób:)

Ciasteczko777, MaMaMi83 lubią tę wiadomość

km5sj48adanxrso3.png

f2w39n73gdywzzbm.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiuniaH wrote:
    Ja mam również cukrzyce. Druga ciąża i druga z cukrzycą. W pierwszej ładnie mi szło a teraz mam insulinę na noc bo poranne cukry za wysokie. W ciagu dnia już ogarnęłam ale poczatki były różne. Musisz sama dojść co i jak. Ja na poczatku nie moglam jeść w ogóle chleba... teraz jem z biedronki i tylko ten mi nie podnosi. Zobaczysz znajdziesz na nią swój sposób:)

Jesz ten 7 ziaren tak? Mi on właśnie podnosi. Poza tym jest obrzydliwy w smaku jakimś kwasem mi zalatuje. Ale też kupuje w biedronce "chleb zytni 100%" i po nim mam ok cukry. Ile masz jednostek na noc. Ja mam 5 j Insulutard.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:56

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Na mnie nie patrzcie bo ja przez te mdłości często jem 2 -3 posiłki dziennie :( śniadanie jem Ok 12 :( niestety ... nie jestem dobrym przykładem, diabet oczywiście wie o tym... ale ja w ogóle głodu nie czuje i mogłabym cały dzień nic nie jeść :(

U mnie tłuszcz + łożysko przednie = mniejsze odczucia ;) i to jest powód

U mnie tez łożysko przednie, najwiecej tłuszczu zawsze miałam na brzuchu. Ach chciałabym już poczuć kopniaki :))

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    No i właśnie może dlatego lekarz nie chce żebym piła glukozę, nie ma co ryzykować
    Glukoza to duże obciążenie dla organizmu więc pewnie dlatego lekarz nie zalecił ci jej.
    Dziewczyny będą robić krzywą po 24 tyg my cukrzycowe już nie musimy

I łożysko też mam z przodu i też jeszcze nie czuje ruchów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 21:00

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza się na na krzywą idę w połowie stycznia 1.5 tygodnia po polowkowych

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala

Co do ruchów to naprawdę nie ma reguły ja 3 ciąża 20 tydzień i też żadnych regularnych ruchów nie czuje od czasu do czasu takie pęknięcia czuje małego ale to nie są żadne kopniaki ani jakieś mega wiercenie. Też mam nadwagę i przez to ruchy pozniej też się czuje

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zapisaną krzywą na 26 tydzień :) mąż już wolne załatwia bo sama nawet nie myślę jechać

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w szpitalu bo mnie brzuch bolał, bo się zdenerwowałam, wszystko Oki szyjka zamknięta 4 cm, łożysko na tylnej ścianie. 2 cm od ujścia wewnętrznego, prawdopodobnie chłopak

MaMaMi83, Alicja-33, Oleander, Szczesliwa ledwo zywa, Milka1991 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek

Dobrze że wszystko u Ciebie okej :)

• KasiuniaH Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi - też mam 5j ale insuline Humulin N. Tak, ten 7 ziaren. Nie ma szału ze smakiem ale lepszy rydz niż nic. Żadnego nie mogłam jeść. Nawet tego specjalnego dla diabetyków.

km5sj48adanxrso3.png

f2w39n73gdywzzbm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku - o matko - co się stało ? :( ufff, że wszystko już dobrze- pewnie masz odpoczywać i leżeć ?
    To też reagujesz bólem brzusia na stres jak ja :(

• KasiuniaH Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę spróbować ten co piszesz, może nie będzie tak źle z cukrami a może smaczniejszy :)

km5sj48adanxrso3.png

f2w39n73gdywzzbm.png
‹‹ 504 505 506 507 508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ