X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek, u mnie niektóre wymiary też wychodziły ze 2 dni mniejsze ale finalnie średnia wyszła taka sama :) lekarz nie widzi problemu, pytałam bo zauważyłam że Twoja maleńka też z drobniejszych :D

Patka, u pana doktora tylko oba prenatalne robiłam, w angeliusie, wczoraj na połowkowych byłam bardzo zadowolona, lekarz tak długo robił badanie aż udało się wszystko sprawdzić, pożartował z nami trochę, bardzo spoko, zwłaszcza że miałam badanie na nfz, bo skierowanie dostałam :)
    Jesteś z Katowic też? :D

Ciasteczko, wyniki badań masz przy tym dobre? U mnie raczej przy ciągłych wymiotach kładą do szpitala na troszkę

gann3e3k0unlohxb.png

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa dziewczyny która się decyduje na immonoglobuline anty D że względu na konflikt serologiczny? Ja mam mieć między 28 a 30 tyg ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 16:27

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Aaaa dziewczyny która się decyduje na immonoglobuliny anty D że względu na konflikt serologiczny? Ja mam mieć między 28 a 30 tyg ciąży.
    Mi maja podać / zobaczymy :(
    Nie mowili nic o szpitalu... pije dużo,wyniki z dziś chyba lipa bo musze odebrać osobiście :( czyli wyszło coś źle- pytanie coooo?

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie kiedy jest ten konflikt? Ja mam brh+ narzeczony arh+.

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa ledwo zywa wrote:
    No wlasnie kiedy jest ten konflikt? Ja mam brh+ narzeczony arh+.

Konflikt jest tylko w przypadku kiedy tylko i wyłącznie matka ma czynnik ujemny w grupie krwi czyli rh-

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho

Daj znać jak odbierzesz wyniki co tam za mądrości wyszły ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Ciacho

Daj znać jak odbierzesz wyniki co tam za mądrości wyszły ?
    Moze jutro przed wizyta u diabet ... muszę odebrać w placówce :( próby wątrobowe wyszły ok... a Ft 4 dolna granica.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane no ja mam najliczniejszy termin z całej grupy :p
    Co do konfliktu to występuje kiedy rh- matka ma przeciwciała anty rh+ czyli musiała mieć toczona zła gr krwi/ ciaze z gr + i musiało dojsc do kontaktu z krwią dziecka i wytworzyly się pciala.
    Co innego to niezgodność serio logiczna matka rh- ojciec rh+ nie ma konfliktu, ale jest ryzyko jego powstania
    Oczywiście to jest ten najczęstszy. Może być też w gr głównych czyli u mamy b przeciwciała anty a, albo w tych anygenach np kellach itp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 17:11

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku tylko że wszyscy ogólnie nazywają to konfliktem. Tak się jakoś utarlo. U mnie jest RH- u męża rh+

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak obydwoje rodzice maja rh+to nie ma mozliwosci tego konfliktu?

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami

Masz rację najprostszym językiem to jest tak jak ja napisałam i ty poprostu matka ma rh-

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dokładnie jak mówisz jeśli oboje macie grupę + konflikt nie występuje

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Puszku tylko że wszyscy ogólnie nazywają to konfliktem. Tak się jakoś utarlo. U mnie jest RH- u męża rh+
    Wiem, że większość ludzi tak na to mówi, jednak jest znaczna różnica, wolę wyjaśnić, bo przy niezgodności wprowadza się profilaktykę immunoglobulinę po porodzie/w ciaży (tu teraz jest ponoć problem z immuno), jak już mamy konflikt to nic nie podajemy (tylko poziomy przeciwciał monitorujemy)i dzieć od razu po porodzie ma fototerapię, często kończy się to transfuzją wymienną u noworodka, bo organizm matki atakuje dziecko.
    Szczęśliwa, nie masz niezgodności ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 17:32

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przyjaciółka ma Rh- a jej oboje rodziców Rh+ :)

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Moja przyjaciółka ma Rh- a jej oboje rodziców Rh+ :)
    Bo grupa RH - jest dziedziczona recesywnie, czyli matka + może mieć czynnik - i ojciec też u rodziców w grupie wychodzi +, a dziecko odziedziczyło od obydwu -.
    Jeżeli dziecko ma - matka + to nie ma problemu, bo w grupie - nie ma przeciwciał anty rh +, więc nawet gdyby doszło do "pomieszania krwi" to geupie + minus nie zaszkodzi. Dlatego jak trzeba szybko krew toczyć na ratunek to daje się gr 0- uniwersalny dawca, który może przyjąć tylko grupę 0-.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się zle czuję dziś, nie mogłam się dobudzić rano, próbowałam spać w dzień ale nic z tego nie mogę zasnąć, i tak leżę jakby mnie walec przejechał. Na pocieszenie Marysia sobie fika i daje znać o sobie no i zaraz się uśmiecham dzięki niej :)

• 4me Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek ja wygrywam ;) termin z usg wychodzi tydzien szybciej niz z kalendarza a ja miałam IVF wiec nie ma opcji, ze owulacja byla szybciej ;) ja to zwalam jednak na duze dziecko. Moj pierwszy syn tez tak wyprzedal po czym urodzil sie tydziem po terminien, dzien przed tym jak mieli mnie klasc na obserwacje ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Off top

Dziewczyny co szykujcie tak w miarę "na szybko" na spotkanie że znajomymi wiecie 3-4 godzinki jakieś piwko itd(oczywiście wiadomo że ja w ciąży nie pije) niemniej jednak tylko ja jestem w ciąży reszta nie ma.przeciwskazan :)

P.s dawajcie od razu przepisy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 19:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Puszek ja wygrywam ;) termin z usg wychodzi tydzien szybciej niz z kalendarza a ja miałam IVF wiec nie ma opcji, ze owulacja byla szybciej ;) ja to zwalam jednak na duze dziecko. Moj pierwszy syn tez tak wyprzedal po czym urodzil sie tydziem po terminien, dzien przed tym jak mieli mnie klasc na obserwacje ;)
    Zalałam Cie wiadomościami ;) tylko nie bij ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Off top

Dziewczyny co szykujcie tak w miarę "na szybko" na spotkanie że znajomymi wiecie 3-4 godzinki jakieś piwko itd(oczywiście wiadomo że ja w ciąży nie pije) niemniej jednak tylko ja jestem w ciąży reszta nie ma.przeciwskazan :)
    Zawijasy tortilla na zimno, paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem :)

‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ