X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek, u mnie niektóre wymiary też wychodziły ze 2 dni mniejsze ale finalnie średnia wyszła taka sama :) lekarz nie widzi problemu, pytałam bo zauważyłam że Twoja maleńka też z drobniejszych :D

Patka, u pana doktora tylko oba prenatalne robiłam, w angeliusie, wczoraj na połowkowych byłam bardzo zadowolona, lekarz tak długo robił badanie aż udało się wszystko sprawdzić, pożartował z nami trochę, bardzo spoko, zwłaszcza że miałam badanie na nfz, bo skierowanie dostałam :)
    Jesteś z Katowic też? :D

Ciasteczko, wyniki badań masz przy tym dobre? U mnie raczej przy ciągłych wymiotach kładą do szpitala na troszkę

gann3e3k0unlohxb.png

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa dziewczyny która się decyduje na immonoglobuline anty D że względu na konflikt serologiczny? Ja mam mieć między 28 a 30 tyg ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 16:27

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Aaaa dziewczyny która się decyduje na immonoglobuliny anty D że względu na konflikt serologiczny? Ja mam mieć między 28 a 30 tyg ciąży.
    Mi maja podać / zobaczymy :(
    Nie mowili nic o szpitalu... pije dużo,wyniki z dziś chyba lipa bo musze odebrać osobiście :( czyli wyszło coś źle- pytanie coooo?

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie kiedy jest ten konflikt? Ja mam brh+ narzeczony arh+.

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa ledwo zywa wrote:
    No wlasnie kiedy jest ten konflikt? Ja mam brh+ narzeczony arh+.

Konflikt jest tylko w przypadku kiedy tylko i wyłącznie matka ma czynnik ujemny w grupie krwi czyli rh-

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho

Daj znać jak odbierzesz wyniki co tam za mądrości wyszły ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Ciacho

Daj znać jak odbierzesz wyniki co tam za mądrości wyszły ?
    Moze jutro przed wizyta u diabet ... muszę odebrać w placówce :( próby wątrobowe wyszły ok... a Ft 4 dolna granica.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane no ja mam najliczniejszy termin z całej grupy :p
    Co do konfliktu to występuje kiedy rh- matka ma przeciwciała anty rh+ czyli musiała mieć toczona zła gr krwi/ ciaze z gr + i musiało dojsc do kontaktu z krwią dziecka i wytworzyly się pciala.
    Co innego to niezgodność serio logiczna matka rh- ojciec rh+ nie ma konfliktu, ale jest ryzyko jego powstania
    Oczywiście to jest ten najczęstszy. Może być też w gr głównych czyli u mamy b przeciwciała anty a, albo w tych anygenach np kellach itp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 17:11

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku tylko że wszyscy ogólnie nazywają to konfliktem. Tak się jakoś utarlo. U mnie jest RH- u męża rh+

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak obydwoje rodzice maja rh+to nie ma mozliwosci tego konfliktu?

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami

Masz rację najprostszym językiem to jest tak jak ja napisałam i ty poprostu matka ma rh-

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dokładnie jak mówisz jeśli oboje macie grupę + konflikt nie występuje

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Puszku tylko że wszyscy ogólnie nazywają to konfliktem. Tak się jakoś utarlo. U mnie jest RH- u męża rh+
    Wiem, że większość ludzi tak na to mówi, jednak jest znaczna różnica, wolę wyjaśnić, bo przy niezgodności wprowadza się profilaktykę immunoglobulinę po porodzie/w ciaży (tu teraz jest ponoć problem z immuno), jak już mamy konflikt to nic nie podajemy (tylko poziomy przeciwciał monitorujemy)i dzieć od razu po porodzie ma fototerapię, często kończy się to transfuzją wymienną u noworodka, bo organizm matki atakuje dziecko.
    Szczęśliwa, nie masz niezgodności ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 17:32

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przyjaciółka ma Rh- a jej oboje rodziców Rh+ :)

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Moja przyjaciółka ma Rh- a jej oboje rodziców Rh+ :)
    Bo grupa RH - jest dziedziczona recesywnie, czyli matka + może mieć czynnik - i ojciec też u rodziców w grupie wychodzi +, a dziecko odziedziczyło od obydwu -.
    Jeżeli dziecko ma - matka + to nie ma problemu, bo w grupie - nie ma przeciwciał anty rh +, więc nawet gdyby doszło do "pomieszania krwi" to geupie + minus nie zaszkodzi. Dlatego jak trzeba szybko krew toczyć na ratunek to daje się gr 0- uniwersalny dawca, który może przyjąć tylko grupę 0-.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się zle czuję dziś, nie mogłam się dobudzić rano, próbowałam spać w dzień ale nic z tego nie mogę zasnąć, i tak leżę jakby mnie walec przejechał. Na pocieszenie Marysia sobie fika i daje znać o sobie no i zaraz się uśmiecham dzięki niej :)

• 4me Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek ja wygrywam ;) termin z usg wychodzi tydzien szybciej niz z kalendarza a ja miałam IVF wiec nie ma opcji, ze owulacja byla szybciej ;) ja to zwalam jednak na duze dziecko. Moj pierwszy syn tez tak wyprzedal po czym urodzil sie tydziem po terminien, dzien przed tym jak mieli mnie klasc na obserwacje ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Off top

Dziewczyny co szykujcie tak w miarę "na szybko" na spotkanie że znajomymi wiecie 3-4 godzinki jakieś piwko itd(oczywiście wiadomo że ja w ciąży nie pije) niemniej jednak tylko ja jestem w ciąży reszta nie ma.przeciwskazan :)

P.s dawajcie od razu przepisy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 19:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Puszek ja wygrywam ;) termin z usg wychodzi tydzien szybciej niz z kalendarza a ja miałam IVF wiec nie ma opcji, ze owulacja byla szybciej ;) ja to zwalam jednak na duze dziecko. Moj pierwszy syn tez tak wyprzedal po czym urodzil sie tydziem po terminien, dzien przed tym jak mieli mnie klasc na obserwacje ;)
    Zalałam Cie wiadomościami ;) tylko nie bij ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Off top

Dziewczyny co szykujcie tak w miarę "na szybko" na spotkanie że znajomymi wiecie 3-4 godzinki jakieś piwko itd(oczywiście wiadomo że ja w ciąży nie pije) niemniej jednak tylko ja jestem w ciąży reszta nie ma.przeciwskazan :)
    Zawijasy tortilla na zimno, paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem :)

‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ