Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja już przewertowałam norweskie strony i jest taka informacja także to nie jest wyssane z palca
zresztą byłam u lekarza a nie znachora
A po drugie przy ułożeniu pośladkowym w Polsce rodzi się przez CC i nie czeka się na akcje porodową tutaj rodzi się w większości przypadków naturalnie ......
Jeżeli główka w dół i wody odeszły można samemu jechać , jeśli ułożenie pośladkowe i wody odeszły wezwać karetkę .
Ambulanse eller ei?
Men må du til føden i ambulanse dersom hodet ikke er festet?
– Det har kanskje vært litt vel mye hysteri rundt dette. Så lenge du vet at hodet ligger nedover i bekkenet, kan du fint dra til sykehuset selv. Det er liten fare for at navlestrengen skal komme i klem. Men hvis du vet at hodet ligger høyt oppe i bekkenet, det er seteleie barnet er prematurt eller du skal ha tvillinger, bør du tilkalle ambulanse dersom vannet går.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 20:40
JaSzczurek lubi tę wiadomość
-
Alisia wrote:Ja już przewertowałam norweskie strony i jest taka informacja także to nie jest wyssane z palca
A po drugie przy ułożeniu pośladkowym w Polsce rodzi się przez CC i nie czeka się na akcje porodową tutaj rodzi się w większości przypadków naturalnie ......
Jeżeli główka w dół i wody odeszły można samemu jechać , jeśli ułożenie pośladkowy i wody odeszły wezwać karetkę .
Ambulanse eller ei?
– Det har kanskje vært litt vel mye hysteri rundt dette. Så lenge du vet at hodet ligger nedover i bekkenet, kan du fint dra til sykehuset selv. Det er liten fare for at navlestrengen skal komme i klem. Men hvis du vet at hodet ligger høyt oppe i bekkenet, det er seteleie, barnet er prematurt eller du skal ha tvillinger, bør du tilkalle ambulanse dersom vannet går. -
Alisia ale jak tak jest posladkowo, pepowina na szyi i te wody odejda to nadal chca, zeby kobieta rodzila sn? Czy wtedy to juz jest wskazanie do cc?
A propos wod - ja juz taka jestem zdemotywowana, ze nawet podkladu na lozko nie zakladam ;p nie wierze, ze mi wody odejda (tak spektakularnie to podobno dosc rzadko odchodza) a jesli juz to trudno - zaleje materac, kupie nowy - wygodniejszy haha -
Alisia wrote:Ja już przewertowałam norweskie strony i jest taka informacja także to nie jest wyssane z palca
Jeżeli główka w dół i wody odeszły można samemu jechać , jeśli ułożenie pośladkowy i wody odeszły wezwać karetkę .
Ambulanse eller ei?
– Det har kanskje vært litt vel mye hysteri rundt dette. Så lenge du vet at hodet ligger nedover i bekkenet, kan du fint dra til sykehuset selv. Det er liten fare for at navlestrengen skal komme i klem. Men hvis du vet at hodet ligger høyt oppe i bekkenet, det er seteleie barnet er prematurt eller du skal ha tvillinger, bør du tilkalle ambulanse dersom vannet går. -
https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/breech-presentation/
Tu pisza, ze w takim przypadku istnieje tez ryzyko, ze dziecko sobie po prostu odetnie dostep tlenu, bo pepowina moze zostac ucisnieta mocno.
"In a breech birth, the baby’s head is the last part of its body to emerge making it more difficult to ease it through the birth canal. Sometimes forceps are used to guide the baby’s head out of the birth canal. Another potential problem is cord prolapse.
In this situation the umbilical cord is squeezed as the baby moves toward the birth canal, thus slowing the baby’s supply of oxygen and blood. In a vaginal breech delivery, electronic fetal monitoring will be used to monitor the baby’s heartbeat throughout the course of labor. A cesarean delivery may be an option if signs develop that the baby may be in distress."
-
JaSzczurek wrote:Dają Ci jeszcze jakąś szansę, że mała się obróci czy już raczej nastawiają się na to, że główka będzie w górze? Będziesz próbować SN czy to w Norwegii też przesłanka do porodu przez cesarkę?
Szansa jest zawsze nawet w dniu porodu może zrobić obrót
Jak na razie za 2 tygodnie mam spotkanie z lekarzami i rozmowę na temat obrotu dziecka - moja koleżanka miała 3 tygodnie temu nie było tak źle jak to jest opisywane w Goggle
Druga rozmowa będzie dotyczyła porodu pośladkowego , przy porodzie są dwie położne i lekarz .
Jak to powiedziała pani doktor to nie są przesłanki do CC tak jak w Polsce ale na siłę do niczego mnie nie zmusząale takie rozmowy mają się odbyć
JaSzczurek lubi tę wiadomość
-
Ja po wizycie. Mały 2900,pieknie pracował przeponą wiec płuca dadzą rade jak coś.
Rozwarcie na palec tylko ale szyjka mięciutka i skrócona.
Z gorszych wiadomowci to mam o połowe mniej wód czyli z 110 mam 50 i jutro mam sie zgłosić na oddział na przepłwy. Jak bedą budziły choć troche wątpliwości to beda wywołwać poród.
Jednak dobrze czułam ze moga mi uciekać wody...xgirl, 33Sylwia, Sylka135, Alisia, tka_aa, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
Kurde ja od niedzieli mam taką wkuRwe na mojego a zaraz potem wyrzuty sumienia tak na przemiennie... Nie wiem czy ze mną już jest tak źle czy jego przerasta że mało czasu zostało czy znowu coś innego. W niedzielę zrobiłam gówno awanturę, wczoraj starałam się być miła ale dziś jak usłyszałam że zmuszam go do zakupów opadłam z sił i nawet mi się z nim gadać nie chce. Boże dziękuję Ci za dwa pokoje!
-
Dziewczyny A macie napisane plany porodu? Mój gin nawet nie wspominał i nie wiem czy się produkować czy tak jak przy córce odpowiem na te pytania przy przyjęciu 🤔
-
mikaja wrote:Alisia ale jak tak jest posladkowo, pepowina na szyi i te wody odejda to nadal chca, zeby kobieta rodzila sn? Czy wtedy to juz jest wskazanie do cc?
O to już nie zapytałam , miałam za bardzo "przemaglowany mózg"
O tym odejściu wód powiedziała mi na sam koniec i wychodziłam stamtąd trochę w szoku bo pierwszy raz o tym słyszałam - jakbym miała za mało problemów . Być może widziała na USG że mała jest owinięta pępowiną .........
-
Hope ja nie mam zadnego planu😂
Sylwia jak to zmuszasz? To Ty masz lazic przy 30st z bebzolem po sklepach?
Karola a czulas, ze te wody jakos Ci wyplywaja? Czy one sie wchlaniaja? Czy Jak to dziala?
To juz z torba jedziesz do szpitala jutro w razie wu?😏 -
mikka86 wrote:Podobno jak ciąża przebiega bez powikłań to nie ma potrzeby częściej niż zwykle,podejrzewam że jeśli ciążę prowadzi się prywatnie to lekarze mówią że wizyty powinny być częstsze ( moja koleżanka tak miała) wiadomo, też więcej kasy im wpadnie.A na NFZ raczej lekarz nie będzie nie będzie miał czasu na wizyty co tydzień
Ja na NFZ chodzę teraz co dwa tygodnie a prywatnie co trzy. -
_Hope_ wrote:Dziewczyny A macie napisane plany porodu? Mój gin nawet nie wspominał i nie wiem czy się produkować czy tak jak przy córce odpowiem na te pytania przy przyjęciu 🤔
Ja nie nam i nie wiem czy jest sens go pisac. -
Zastanawiam się czy jak będą takie upały to mogę mieć cały czas balkon otwarty przy noworodku? Balkon mamy w sypialni właśnie.
-
Karola dobrze myślę, że po prostu jest mokro w majtkach? Nam położna na SR mówiła, że wody są ciepłe i jakby z mydlinami. Jak trzeba zmieniać wkładkę co godzinę bo jest przemoknieta to też trzeba jechać do szpitala
.
Ja przy Leonie miałam plan porodu. Jak go włożyłam w domu do torby tak go potem w domu z niej wyciągnęłam 😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 20:22
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
LidziA89 wrote:Zastanawiam się czy jak będą takie upały to mogę mieć cały czas balkon otwarty przy noworodku? Balkon mamy w sypialni właśnie.