Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolaJJJ wrote:Nie wolno chodzic,nie wolno nawet wyjsc z laboru. Trzeba siedziec na tyłku na miejscu. Nie da sie tego badania zrobic bez skierowania wlasnie dlatego ze niesie za soba ryzyko i mozna odjechać.
-
mikka86 wrote:widocznie każdy lekarz ma jakieś swoje tam wytyczne,tak jak jedne labo nie pozwala na płynną glukozę a drugie tak, jedni twierdzą ,że nie można wciskać do roztworu cytryny a drudzy,że można...
-
mikaja wrote:Zrobisz jak uwazasz oczywiscie, to Twoje zycie, ale kolejny raz po Twoich opisach stwierdzam, ze ta lekarka jest jakas nie tego.
Badan nie robi, jak powinna, na glukozie pozwala na spacerki.. ciekawe co jeszczeurl=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
Emma_ wrote:Karola, czy na skierowaniu musi być wpisane konkretne laboratorium, do którego kieruje nas lekarz?
Emma_ lubi tę wiadomość
-
Ja też nie polecałabym chodzenia po glukozie. Robiłam to badanie ponad trzy lata temu, byłam młodsza i nie w ciąży, a nie zareagowałam najlepiej po wypiciu - bardzo mocno się pociłam, kręciło mi się w głowie i cały ten czas przeleżałam. Pewnie każdy czuje się inaczej, ale lepiej nie ryzykować jakąś aktywnością choćby z uwagi na to, że będziemy na czczo i po upuszczeniu krwi.
-
mikka86 wrote:ale ona właśnie przyjmuje w tej przychodni ,w której wykonują badania laboratoryjne ,więc pewnie wie na co tam pozwalają a na co nie
Jak bylam.na ostatnim badaniu to byla parka i sie pytali czy moga isc siedziec w samochodzie to tez dostali zjebke ze maja siedziec pod drzwiami a nie kombinowacWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 14:01
-
mikka86 wrote:dziwię się,że w ogóle taką glukozę można sobie kupić normalnie bez recepty, skoro można nawet odjechać po niej, zawsze trafi się jakiś psychopata, który może pić ją sobie jak soczek...
-
Mikka tu nawet nie chodzi o to, ze mozna odjechac, ale wlasnie o to, ze jesli wykonujesz jakis wysilek fizyczny - a spacer jest wysilkiem, to miesnie zaczynaja ta gluzkoze, ktora wypilas, pozytkotac, a to zaklamuje wyniki badania. Badanie ma byc w spoczynku, bez wysilku fizycznego - takie sa wytyczne Polskiego towarzystwa diabetologicznego
https://cukrzyca.info.pl/content/download/15879/241290/file/DK_Suplement%20A_2017_calosc_makieta_bff.pdf
Strona 13 - na dole oznaczenie A5
"OGTT należy wykonywać bez wcześniejszego ograniczania spożycia węglowodanów, w godzinach
porannych u osoby będącej na czczo, wypoczętej,
po przespanej nocy; dwugodzinny okres między
wypiciem roztworu zawierającego 75 g glukozy
a pobraniem próbki krwi osoba badana powinna
spędzić w miejscu wykonania testu, w spoczynku;
wszystkie oznaczenia stężenia glukozy powinny być
wykonywane w osoczu krwi żylnej, w laboratorium;"
Stad uwazam, ze Twoja lekarka jest serio dziwna, bo to sa podstawy, ktora powinna znac. -
mikka86 wrote:no ale skoro tego badania nie można wykonać bez skierowania to glukoza też powinna być na receptę
-
mikka86 wrote:no ale skoro tego badania nie można wykonać bez skierowania to glukoza też powinna być na receptę
Ona nie jest tylko do tych badan - moga uzywac jej np. sportowcy po dlugim wysiku fizycznym - np maratonach. Moj znajomy po maratonach pil wlasnie glukoze Tylko nie tak szybkoWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 14:09
-
Tak aprawde wiele napojos izotonicznych czy enerrgetykow ma podobne zawartosci cukru. W UK wlasnie do niedawna przy tym badaniu podawali Lucozade - zwykly napoj ktory mozna kupic w sklepie. Chodzilo tylko o odmierzenie odpowiedniej jego ilosci, zeby bylo te 75gram cukru.
-
jejku ja tam nie wiem,więc już się nie wypowiadam, mogę i siedzieć w labo,tylko uważam,że jeśli tam będzie dużo ludzi,ciasno i gorąco to prędzej tam zemdleje niż na powietrzu, a te wytyczne też często się zmieniają ,tak jak do niedawna było,że morfologia zawsze musi być na czczo teraz są badania potwierdzające to,że jednak wcale nie musi...tak jak i z tą cytryną do glukozy, można i nie można...url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
No 15 lat temu wygladalo tak samo jak teraz wiec chyba ma tak zostac.
Jejku ja chce juz do domu. Ciasto bym jakies upiekła, do sklepu poszła,na spacer jakis,chociaz posiedziec i w jezioro sie popatrzec....nie mam raczej szans na wyjscie do poniedzialku. Szkoda