X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Nie wolno chodzic,nie wolno nawet wyjsc z laboru. Trzeba siedziec na tyłku na miejscu. Nie da sie tego badania zrobic bez skierowania wlasnie dlatego ze niesie za soba ryzyko i mozna odjechać.
    Karola, czy na skierowaniu musi być wpisane konkretne laboratorium, do którego kieruje nas lekarz?

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    widocznie każdy lekarz ma jakieś swoje tam wytyczne,tak jak jedne labo nie pozwala na płynną glukozę a drugie tak, jedni twierdzą ,że nie można wciskać do roztworu cytryny a drudzy,że można...
    To z ekekarz pozwoli Ci wyjsc to nie znaczy ze w labo sie zgodzą bo jestem przekonana ze za przeproszeniem dostaniesz tam zjebke za to pytanie

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Zrobisz jak uwazasz oczywiscie, to Twoje zycie, ale kolejny raz po Twoich opisach stwierdzam, ze ta lekarka jest jakas nie tego.
    Badan nie robi, jak powinna, na glukozie pozwala na spacerki.. ciekawe co jeszcze :P
    bo każdy lekarz leczy wg swoich zasad i swojego doświadczenia, ja tam nie narzekam, gdyby mi nie pasowało, poszłabym do innego..

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Ale też że 2 tygodnie nie widziałam jej żadnego wpisu.
    Naprawdę? Ja wczoraj jeszcze czytałam jakieś jej wpisy pod postami, ale może były starsze niż mi się wydaje...

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    Karola, czy na skierowaniu musi być wpisane konkretne laboratorium, do którego kieruje nas lekarz?
    Na NFZ tak,bo to zalezy z kim maja umowe,prywatnie to nie ma znaczenia ale musisz miec skierowanie akurat na to badanie. Czasem to zwykla kartka z pieczątką

Emma_ lubi tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ona właśnie przyjmuje w tej przychodni ,w której wykonują badania laboratoryjne ,więc pewnie wie na co tam pozwalają a na co nie

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie polecałabym chodzenia po glukozie. Robiłam to badanie ponad trzy lata temu, byłam młodsza i nie w ciąży, a nie zareagowałam najlepiej po wypiciu - bardzo mocno się pociłam, kręciło mi się w głowie i cały ten czas przeleżałam. Pewnie każdy czuje się inaczej, ale lepiej nie ryzykować jakąś aktywnością choćby z uwagi na to, że będziemy na czczo i po upuszczeniu krwi.

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Na NFZ tak,bo to zalezy z kim maja umowe,prywatnie to nie ma znaczenia ale musisz miec skierowanie akurat na to badanie. Czasem to zwykla kartka z pieczątką
    Ok, dziękuję. To jestem spokojna. 🙂

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziwię się,że w ogóle taką glukozę można sobie kupić normalnie bez recepty, skoro można nawet odjechać po niej, zawsze trafi się jakiś psychopata, który może pić ją sobie jak soczek...

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    ale ona właśnie przyjmuje w tej przychodni ,w której wykonują badania laboratoryjne ,więc pewnie wie na co tam pozwalają a na co nie
    Malo ktory lekarz wie co sie dzieje pietro wyzej,serio. Druga sprawa to to,ze w momencie badania jestes pacjentka laboru a nie lakarza.
    Jak bylam.na ostatnim badaniu to byla parka i sie pytali czy moga isc siedziec w samochodzie to tez dostali zjebke ze maja siedziec pod drzwiami a nie kombinowac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 14:01

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Malo ktory lekarz wie co sie dzieje pietro wyzej,serio. Druga sprawa to to,ze w momencie badania jestes pacjentka laboru a nie lakarza.
    ok więc zapytam o to :)

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    dziwię się,że w ogóle taką glukozę można sobie kupić normalnie bez recepty, skoro można nawet odjechać po niej, zawsze trafi się jakiś psychopata, który może pić ją sobie jak soczek...
    Masz na kazdym kroku,w kazdym sklepie setki rzeczy ktorymi mozna sobie zrobic krzywde. Noze tez sa dostepne ale nie kazdy sie potnie😏

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikka tu nawet nie chodzi o to, ze mozna odjechac, ale wlasnie o to, ze jesli wykonujesz jakis wysilek fizyczny - a spacer jest wysilkiem, to miesnie zaczynaja ta gluzkoze, ktora wypilas, pozytkotac, a to zaklamuje wyniki badania. Badanie ma byc w spoczynku, bez wysilku fizycznego - takie sa wytyczne Polskiego towarzystwa diabetologicznego

https://cukrzyca.info.pl/content/download/15879/241290/file/DK_Suplement%20A_2017_calosc_makieta_bff.pdf
    Strona 13 - na dole oznaczenie A5

"OGTT należy wykonywać bez wcześniejszego ograniczania spożycia węglowodanów, w godzinach
    porannych u osoby będącej na czczo, wypoczętej,
    po przespanej nocy; dwugodzinny okres między
    wypiciem roztworu zawierającego 75 g glukozy
    a pobraniem próbki krwi osoba badana powinna
    spędzić w miejscu wykonania testu, w spoczynku;
    wszystkie oznaczenia stężenia glukozy powinny być
    wykonywane w osoczu krwi żylnej, w laboratorium;"

Stad uwazam, ze Twoja lekarka jest serio dziwna, bo to sa podstawy, ktora powinna znac.

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ale skoro tego badania nie można wykonać bez skierowania to glukoza też powinna być na receptę :)

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    no ale skoro tego badania nie można wykonać bez skierowania to glukoza też powinna być na receptę :)
    Chodzi o to,ze pacjentki ciezarne sa w grupie szczegolnego ryzyka i musza by dopuszczone przez lekarza do badania. To tak uproszczeniu. Większość badan wymagających podania czynnika wywoławczego musi miec podkładke od lekarza

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:

Ona nie jest tylko do tych badan - moga uzywac jej np. sportowcy po dlugim wysiku fizycznym - np maratonach. Moj znajomy po maratonach pil wlasnie glukoze :P Tylko nie tak szybko :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 14:09

• mikaja Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak aprawde wiele napojos izotonicznych czy enerrgetykow ma podobne zawartosci cukru. W UK wlasnie do niedawna przy tym badaniu podawali Lucozade - zwykly napoj ktory mozna kupic w sklepie. Chodzilo tylko o odmierzenie odpowiedniej jego ilosci, zeby bylo te 75gram cukru.

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jejku ja tam nie wiem,więc już się nie wypowiadam, mogę i siedzieć w labo,tylko uważam,że jeśli tam będzie dużo ludzi,ciasno i gorąco to prędzej tam zemdleje niż na powietrzu, a te wytyczne też często się zmieniają ,tak jak do niedawna było,że morfologia zawsze musi być na czczo teraz są badania potwierdzające to,że jednak wcale nie musi...tak jak i z tą cytryną do glukozy, można i nie można...

• mikaja Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te wytyczne sie nie zmienia, bo jak swiat swiatem miesnie czlowieka w pierwszej kolejnosci zuzywaja cukry proste jako zrodlo energii :P

Casjopea lubi tę wiadomość

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No 15 lat temu wygladalo tak samo jak teraz wiec chyba ma tak zostac.
    Jejku ja chce juz do domu. Ciasto bym jakies upiekła, do sklepu poszła,na spacer jakis,chociaz posiedziec i w jezioro sie popatrzec....nie mam raczej szans na wyjscie do poniedzialku. Szkoda

p19uqqmzs3gk4a7x.png
‹‹ 709 710 711 712 713 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ