X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • asylia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też wózek kupiliśmy używany, teraz też nam będzie służył. I jest niezniszczalny, więc może uda się jeszcze za parę groszy opchnąć. ;)

Będę szukać Tiny Love używanego.

7u22rjjg269yrzch.png
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Chusty nie miałam, teraz się zastanawiam, czy zwykła, czy kółkowa... I czy da radę temat ogarnąć bez doradcy chustowego... Co o tym myślisz Lena1984?

Według mnie najlepiej zwykłą kupić na początek nie kółkową. Proponuję zacząć od najtańszej np firmy little frog są ok. Jako pierwszą chustę polecam bawełnianą , splot skośno-krzyżowy taką w II gatunku można kupić już za 120zł. II gat oznacza , że np metka jest krzywo wszyta albo jest gdzieś delikatnie zaciągnieta nitka lub babolek czego najczęsciej nie widać po zamotaniu. Jak się spodoba chustowanie i się dojdzie do wprawy można przebierać w chustach i rodzajach bo jest ich mnóstwo. Ale na początek polecam właśnie taką o jakiej napisałam, bo najłatwiej się ją mota, jest dobra dla maluszków i jest najtańsza. Można też kupić używaną jest mnóstwo grup chustowych np na fb.
    Ja jestem samoukiem uczyłam się wiązać na podstawie filmików z you tube jak córka miała 3miesiące teraz planuje zacząć wcześniej. Jak ktoś nie jest pewny można wziąć doradcę koszt około 100zł. Ja doradcę wzięłam dopiero jak córkę na plecach chciałam nosić i spraedził mi wtedy czy dobrze wiąże kieszonke i było wszystko ok więc uważam, że te pierwsze wiązania typu kieszonka, kangurek można nauczyć się samemu.

Freyja lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:
    My mieliśmy jakiś no name leżaczek, do Teściów dostaliśmy. :| Młody go lubił, ale nie wył na płasko wiec starałam się by tam nie leżał.
    Teraz chyba kupię Tiny Love. Myślałam tez o dobrej macie, ale prawda jest taka, że mata jest też na krótko - jak dziecko zacznie pełzać to zaraz z niej ucieka, wiec to kwestia kilku miesięcy i troche mi szkoda wydać 500-600 zł - pewnie bym później sprzedała z dużą stratą bo ze względu na cenę nie jest to chodliwy produkt.

Mieliśmy mieć dzisiaj z Mężem wychodne, ale coś niewyraźnie się czuję, jakby lekko podziebiona. Odpuścimy, bo pogoda jest jaka jest, a nie chce się rozłożyć.

My matę mamy piankową ze skip hop i bawimy się na niej do dziś. Ma już 2 lata i nie widać po niej upływu czasu na pewno jeszcze długo nam posłuży. W taką matę do zawieszania zabawek nie inwestowałabym, kupiłabym najtańszą, bo to i tak na moment jest.

To jest ta mata, są też inne kolory i wzory
    https://www.empik.com/skip-hop-playspot-grey-gold-mata-skip-hop,p1097183913,zabawki-p?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMIpb6ox8bl3wIVyKiaCh18egylEAQYAiABEgLf9fD_BwE

Ogólnie polecam marke skip hop fajne są bidony z niej również dla starszych dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 11:48

asylia lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Cały czas staram się Was podczytywać ale prawie nie mam internetu :).
    Opryszczka się nie przejmuj , nie zagraża dziecku :) ja już miałam 2 razy( oczywiście jeśli miałaś tez przed ciąża)
    Jestem godna podziwu ze już wiecie jakie wózki czy foteliki! Ja zupełnie się jeszcze nie orientowałem, ale tez będziemy raczej szukać używanych.
    Przy łóżku postawimy kołyskę, a z łóżeczka na razie zrezygnujemy.
    Ubranek tez jeszcze żadnych nie kupiłam , ale podglądam już co w sklepach:)
    Co do chusty to zamierAm używać od samego początku bo tez wydaje mi się ze to super sprawa!
    Bujaczek chciałabym używany ale taki listek co buja delikatnie na boki. Niestety jest b drogi ale spokojnie można później sprzedać.
    Natomiast zastanawiam się nad laktatorem. Myślicie ze mona kupić używany? - chodzi mi o higienę.
    Generalnie wszystko zaczniemy przygotowywać po połówkowych. Natomiast 2 miesiące przed porodem chcemy mieć w miare wszystko gotowe. Niestety wielu znajomych urodziło dużo wcześniej i później ciężko ogarniać z maleństwem :/

jolciaa171 lubi tę wiadomość

• jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiele rzeczy zamierzam też kupić używanych, co do mat, bujaczków itp to parę rzeczy dostanę od siostry.

A powiedzcie mi czy macie adaptery auta dla kobiet w ciązy? te do pasów? Ja własnie planuje zakupić wkrótce.

Freyja lubi tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bidonu ze skip hop nie polecam. Cieknie jak szalony. Jedynie bbox <3

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK laktator mam dostać własnie od siostry bo ma z Avent a nie wiem czy w ogóle mi się przyda, wyparze i będzie.

Tak opryszczkę już miałam wiele razy przed ciążą.

uwo99jcga48s16g3.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mate miałam z Tiny love a dodatkowo puzzle piankowe z allegro. Płaciłam 9zl za jeden puzzle 60x60cm1cm grubości

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena fajnie, że piszesz o chustach - zanotuje to sobie.
    Młodego nie motałam, bo był 'leżacym' dzieckiem, sporo bawił się sam, więc i ja mogłam coś w tym czasie zrobić.
    Jedyne co to, że bylam mocno użależniona od ciążkiego wózka i teraz chciałabym tego uniknąć i właśnie używać chusty - o ile łatwiej zamotać i wyskoczyć po przysłowiowe bułki do skepu, a tarabanić się z wozkiem (z drugiego piętra).
    Lena1984 wrote:
    My matę mamy piankową ze skip hop i bawimy się na niej do dziś. Ma już 2 lata i nie widać po niej upływu czasu na pewno jeszcze długo nam posłuży. W taką matę do zawieszania zabawek nie inwestowałabym, kupiłabym najtańszą, bo to i tak na moment jest.

To u nas szybko mata poszła w odstawkę. Jak zaczął pełzac i raczkować to z niej uciekał, a później ją rozczłonkowywał i tyle z maty. ;)
    GreenK wrote:
    Jestem godna podziwu ze już wiecie jakie wózki czy foteliki! Ja zupełnie się jeszcze nie orientowałem, ale tez będziemy raczej szukać używanych.
    Przy łóżku postawimy kołyskę, a z łóżeczka na razie zrezygnujemy.
    Ubranek tez jeszcze żadnych nie kupiłam , ale podglądam już co w sklepach:)
    Co do chusty to zamierAm używać od samego początku bo tez wydaje mi się ze to super sprawa!

Ja tez się nie orientowałam.. po prostu praktycznie wszystko mam.
    Jedyne co to planuję dostawkę - mamy łóżeczko, ale wolałabym coś mniejszego i wygodniejszego (pod względem kp) na początek.
    Z ubranek mam jedną sukieneczkę - nie mogłam sie powstrzymać.
    Też z ogarnianiem wszystkiego (mam dużo do przejrzenia, wszystko do wyprania) chce wystartowac po połówkowych.

Z laktatorem nie wiem.. myśle, że można używany i nie wiem przypadkiem czy nie można dokupić nowych 'końcówek' w sensie tego co do piersi przylega.
    Moze zobacz, czy tak się da. :)

jolciaa171 wrote:
    A powiedzcie mi czy macie adaptery auta dla kobiet w ciązy? te do pasów? Ja własnie planuje zakupić wkrótce.

Ja nie mam, bo jako, że usadzili mnie w chacie, to jeżdżę sporadycznie.

GreenK, Lena1984 lubią tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Ja wiele rzeczy zamierzam też kupić używanych, co do mat, bujaczków itp to parę rzeczy dostanę od siostry.

ja już dosyć dawno kupiłam adapter - na pewno warto :)

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    Ariette - witaj w klubie :D Jak czytam, że wszystkie albo chudną, albo tyją 1, max. 2kg, to się nawet nie odzywam ;) Ja mam ok. 5kg na plusie i się zastanawiam kiedy ta waga się zatrzyma i czy w ogóle się zatrzyma ;) Dobrze wiedzieć, że nie jestem sama :D

ja już przebiłam wszystkich :( mam 7 kg na plusie! koszmar... zapisałam się dziś na dietę pudełkową - jeszcze konsultuję ilość kalorii z dietetyczką żeby była odpowiednia (nie chodzi mi oczywiście o zagłodzenie dziecka, ale o rozsądną dietę i rozsądne przybieranie na wadze bo jak widać sama tego nie ogarniam ze swoim apetytem) plan mam żeby jeść to co dadzą i nie podjadać więcej - mam nadzieję, że to wypali...

2nn33e3k17zi5yne.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariette1983 powodzenia.
    A ruszasz się trochę? Może jakieś ćwiczenia by tu pomogły.

Chociaż ja mam tak, że jak trenuję to apetyt mam większy, więc.. cholera wie jak by to zadziałało.

7u22rjjg269yrzch.png
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    A ja bidonu ze skip hop nie polecam. Cieknie jak szalony. Jedynie bbox <3

My mamy już piąty z koleji bidon skip hop i nic nie cieknie. Wiadomo , że jak się obróci do góry nogami otwarty bidon to wypływa woda to normalne , bo to nie jest niekapek. Z tego co sie orientuję bbox jest bidonem niekapkiem, a my takiego nie potrzebujemy , bo młoda sobie ze zwykłym bidonem czy zwykłym kubkiem doskonale radzi. W podrózy czy w torbie w wózku jak jest zamknięty jeszcze nigdy mi z niego nic nie wycieklo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 13:32

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:

Ja juz mam i korzystam :) dużo bardziej komfortowo się czuję. Kupiłam dla siebie taki z dwoma zapieciami po bokach. Są też takie z jednym zapięciem między nogami ale jakoś nie umiałam się do niego przekonać. Obawiałam się problemów z zapinanie w przypadku sukienki, tuniki czy dłuższej kurtki.

asylia, jolciaa171 lubią tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:

Ja w poprzedniej ciąży używałam adapterów do pasów. Pożyczyłam je wtedy w sklepie "Mamma i ja" były to groszowe sprawy. Na tym etapie ciąży zainteresowałabym się wypożyczeniem adapterów na pewno dużo taniej wyjdzie. Wiele innych sklepów również wypożycza trzeba podzwonić i popytać gdzie jest najtaniej.

GreenK lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj idziemy z córką na kontrolę, mam nadzieję, że jest poprawa. Lepiej już oddycha , nie chrapie w nocy więc liczę, że osłuchowo też będzie dobrze.
    Za to ja od środy zdycham. Mam mega katar, kaszel, najchetniej bym tylko leżała dobrze, że córka powróciła do drzemki w ciągu dnia to chociaż tyle mogę odpoczać. Prawdopodobnie złapałam coś w szpitalu. Oby na przeziębieniu się skończyło.

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam w poprzedniej ciąży używany, ale jeszcze nie wyciągnęłam, jeżdżę na razie bez. Mam ten z zapięciem w kroku i faktycznie przy sukienkach jest masakra, bardzo niewygodnie się zapina i wszystko wymięte ;)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w kolenym tygodniu :)

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wozek i lozeczko tez będę miała używane. Bo dostane od brata meza. Chce kupic mate kolorowa i myslalam wlasnie o bujaczku, znajoma miała i sobie chwalila :)

1usai09ki0pljcwv.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzisiaj na badaniach tarczycy bo endo kazala mi powtórzyć po 3 tyg i oto wyniki,

Poprzednie miałam takie: i tutaj odstawialam euthyrox 25mg na 3 tyg
    tsh- 0,062
    ft4 - 1,82

Obecne mam
    tsh - 1,980
    ft3 - 2,67
    ft4 - 1,15

Myalicie ze dobre mam?

Napisalam do pani doktor wyniki i czekam na odzew. Nie wiem czy nie bede musiala brac jakies malej dawki leku.

1usai09ki0pljcwv.png
‹‹ 323 324 325 326 327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ