WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika rozumiem ze masz poważniejszy problem z Arturem i współczuje, oraz trzymam kciuki ale dla mnie moj problem i strach o małą jest rownież dużej wagi nawet jeśli chodzi o katar.. A nie tylko o niego chodzi. Jest marudna i rozdrażniona, cos jej dolega ewidentnie. Dla każdej matki każdy problem zdrowotny jej dziecka bedzie zawsze bardzo ważny niezaleznie od tego co to jest.

NataliaK, Limerikowo, Tusia84 lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam zwykly rogal poduche do karmienia, niefirmowy ;--)) i jest ok, a i tak najlepiej karmi mi sie na fotelu z Ikei gzdie mam podparte plecy
    dzis byla polozna, pochwalila mame i dzuiecko ze sobie ok radzimy
    moiwla ze teraz to sa dzieci wyczekane, wystarane ze kiedys to miala patologie na Wildzie w Poz i zal tam bylo jej patrzec troche a niestety w centrum Poz to jej kolezankom po fachu zostaly "babcie i banki tylko" wiec kryzys demograf na full z tego co wywnioskowalam
    mowila by czekac 2/3 tyg z tym tradzikiem niemowlecym i wtedy isc do przychodni po masc by nie bylo blizn czasem
    na razie zgodnie z zalecenieniami przemywam buzke malej sola fizjologioczna lub woda przegotowana co tam najdzie pod reke :--))
    mowila tez by mala zostawic tesciom a samej odpoczac bo dzis wyrwala mnie z lozka po 11, nie spalam ale obliczlam ze na 12 bedzie jak ostatnio wiec spotkanie pizamowe a mala slodko chrr robila ze mna wiec pobudka na 2 gie snaidanko byla akurat na czas
    mowie ze malej nie zostawie na spacer i razem z tesciami chodzimy i jest dobrze, lyk swiezego powietrza i dla baby i dla mamy :--))

moze Dziewczyny sprobujecie tych herbatek laktacyjnych na bazie drozdzy piwowarskich, podobno sa bardzo ok na mleko
    plus moja mama twierdzi, ze by miec ok ilosci i jakosc mleka dla malenstwa trzeba mleko pic, ona podobno przy naszej 4ce duzo mleka pila i nie miala zadnej alergii bialkowej, przy mnie czyli przy 1ym dziecku po cc nie miala mleka, dopiero potem laktacja sie rozkrecila na dobre, a przy kolejnych dzieciach to mleka bylo full

weronikabp lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my na kolki i spinania brzuszka bierzemy kropelki Colinox, nie sa moze tanie 30zl w aptece, ale ok u nas sie sprawdzaja, 1 buteleczka starcza nam orientacyjnie na 3tyg jak licze
    tez nie mialam serca patrzec jak mala placze i cierpi przez brzuszek
    przepajam tez rumiankiem, na ktory nie ma alergii, bo woda pluje doslownie i na razie odpukac kolka-wariatka omija nas szerokim lukiem :--))))))))))))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 17:00

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka wrote:
    Kochane, czy któraś z Was też ma taką huśtawkę nastrojów po porodzie? U mnie masakra, ciągle bym płakała, z byle powodu albo i bez powodu...

Modelka ja miałam straszną huśtawkę jakieś 2 tygodnie. też płakałam bez powodu, straszne doły i schize łapałam, a wiedziałam że nie mam powodu, że powinnam się cieszyć, bo mam zdrowego synka, ale nie umiałam! chwilami było dobrze a za chwilę ryk, obwinianie siebie że nie urodziłam naturalnie (cesarkę miałam bo przecież infekcja wewnątrzmaciczna się wdała i nie miałam na to wpływu, to było ratowanie synka przecież), obwinianie że pokarmu mam za mało i muszę mm dokarmiać. teraz już jest dobrze, więc to mija. każda chyba ma takie szaleństwo po porodzie. musisz zacisnąć zęby i przeczekać, chyba że byłoby Ci z tym bardzo źle to zawsze z psychologiem się możesz skonsultować, przecież wiele kobiet ma tez depresję poporodową i to też jest zupełnie normalne, a można sobie pomóc.

Modelka lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Martynika rozumiem ze masz poważniejszy problem z Arturem i współczuje, oraz trzymam kciuki ale dla mnie moj problem i strach o małą jest rownież dużej wagi nawet jeśli chodzi o katar.. A nie tylko o niego chodzi. Jest marudna i rozdrażniona, cos jej dolega ewidentnie. Dla każdej matki każdy problem zdrowotny jej dziecka bedzie zawsze bardzo ważny niezaleznie od tego co to jest.

Kochana, ja się zgadzam z Tobą w całej rozciągłości, ale chodzi mi o to, żebyś nie straszyła samej siebie szpitalem :).Będzie dobrze, zobaczysz, Pola ma pewnie chwilową niedyspozycję, sprawdzicie wszystko i wrócisz do domu spokojniejsza :).

weronikabp lubi tę wiadomość

• eta Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    MonikaS Ty ciesz sie ze tylko jedno karmienie. Nie wiem co ze mna jest ale mam co raz mniej mleka. Mimo specyfikow ktore stosuje,Franka ssaka i laktatora. Mam juz troche dosc,bo maly jak tylko idzie spac to ja od razu za laktator zeby mial co zjesc jak sie obudzi a do tej pory jeszcze pociagnie sam. A tu ledwie 50 ml. ;-/ 50 ml mleka to dla niego na wciagniecie nosem doslownie...troche zje z piersi tyle ile jest a i tak musze jeszcze dac mm bo jest glodny i placze. Rozmawialam z polozna,mowila ze po prostu Franek duzo chce jesc a moj organizm nie produkuje tyle ile powinien mimo tych wszystkich prob i ze moze za bardzo chce to przeskoczyc. WTF?!! Wsciec sie idzie... kazda chwila z laktatorem,karmienie Franka trwa dobra godzine,no bo najpierw cycek,pozniej butla z moim,pozniej jak nie starcza mm. Poddaje sie powoli,serio.

Natalia ja mam to samo. najpierw pierś, potem dokarmianie albo moim które odciągnełam, albo mm. jak mąż był ze mna 2 tygodnie tylko laktator non stop i ignas przy cycku, pije wszystkie specyfiki, a ciągle mam za mało pokarmu aby pokryć zapotrzebowanie Ignasia, który je dużo. chodze do poradni laktacyjnej i robiłam wszystko co mi mówiła babka i nic. ciągle stoję w punkcie mam wrażenie. chyba skończy sie na tym że będę odciągać jak długo będzie pokarm i dawać przez butlę i dokarmiać mm. nie przeskoczę pewnych rzeczy.. nie będę się obwiniać.. robię co mogę.

NataliaK lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za odp o poduszce :) bo ja już mam dosyć karmienia na byle czym... plecy mi siadają a i mały ostatnio się buntuje...

Limerikowo lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna wrote:
    U nas też dziś gorszy dzień. Małego chyba strasznie boli brzuszek, bo się pręży i wygina i strasznie krzyczy. Ale kupy robi regularnie, więc ja już nie wiem. W nocy pobudka co godzinę. Od 8 rano spał do tej pory tylko 1,5 godz. Ja już jestem wykończona, nie wiem jak go uspokoić.
    Tak się drze, że aż się czerwony robi i się zanosi, a ja nie mogę tego znieść, i nic na to poradzić :(

Niesforna - ja dziś byłam u pediatry bo też mamy taki problem - objawy dokładnie takie jak opisujesz.
    po konsultacji z pediatrą: do każdego karmienia podaję delicol 5 kropel, espumisan 5 kropel, a dwa razy dziennie dicoflor po 3 krople.

któras z dziewczyn już pisała też o windi - kateter doodbytniczy - ja jeszcze nie próbowałam ale kupiłam na awarię jak tamte rzeczy nie pomoga, ale dużo osób chwali, myslę że warto spróbowac jak u Ciebie taka ciężka sytuacja.

Limerikowo lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS wrote:
    Dziewczyny ponowię pytanie. Może ktoś mi polecić dobrą poduszkę do karmienia? tzn która jest wygodna :)

ja Ci powiem która u mnie się nie sprawdziła - mam fasolkę z firmy motherhood i zupełnie nie spełnia swej funkcji u mnie. choć koleżanka chwaliła i dlatego kupiłam, ale dla mnie jest za niska i dziecko mam na niej za nisko, musiałabym coś jeszcze pod tą fasolkę podłożyć, żeby ignas był wyżej, albo może jakbym była grubsza to by się wyżej trzymała ;) nie wiem.

MonikaS lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta wrote:
    Niesforna - ja dziś byłam u pediatry bo też mamy taki problem - objawy dokładnie takie jak opisujesz.
    po konsultacji z pediatrą: do każdego karmienia podaję delicol 5 kropel, espumisan 5 kropel, a dwa razy dziennie dicoflor po 3 krople.

któras z dziewczyn już pisała też o windi - kateter doodbytniczy - ja jeszcze nie próbowałam ale kupiłam na awarię jak tamte rzeczy nie pomoga, ale dużo osób chwali, myslę że warto spróbowac jak u Ciebie taka ciężka sytuacja.

Ja to zamiast tych wszystkich kropel pierw bym spróbowala Windi. My dziś użyliśmy i Tymek dużo mniej sie spina i normalnie spał. Jutro też użyjemy żeby go odgazować.

eta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eta niektorych rzeczy sie przeskoczy, szkoda ze akurat my mamy takiego pecha i wiecej roboty jednoczesnie ;)

eta lubi tę wiadomość

• nutka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    excella wrote:
    Kup Małemu WINDI,http://www.doz.pl/apteka/p22480-Windi_Kateter_rektalny_dla_niemowlat_10_szt
    My kupilismy bo Tymek ma problem z oddaniem gazów, a przy użyciu tego zrobił mega wielką kupe i teraz śpi.
    Właśnie położna dziś powiedziała, żeby to kupić. Ale jak to mówiła to mały właśnie zrobił piękną kupkę;) Po prostu musimy mu dawać ten rumianek co jakiś czas, puki jest jeszcze na tym mm.

eta, Limerikowo lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • eta Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Eta niektorych rzeczy sie przeskoczy, szkoda ze akurat my mamy takiego pecha i wiecej roboty jednoczesnie ;)

no właśnie ;) ja też ubolewam nad tym że nie naje się cycem przez te pół godziny, potem spanie i luz ;D
    ale co to dla nas ;D jakoś damy rade!!

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dziewczyny. Jak wy dajecie maleństwu herbatki? Tak prosto z butelki? I tak normalnie je parzycie ? Lepiej dac z kopru włoskiego czy rumianek?

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja teraz nie daję, ale jak Michasiowi dawałam to te takie rozpuszczalne w okrągłych pudełkach specjalne dla dzieci i w butelce dawałam. To chyba hippa była herbatka :) koperek dobrze działa na brzuszek a rumianek to już nie wiem na co jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 18:27

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak patrze po watkach to widze ze chyba taka paskudna pogoda dziala na spora grupe dzieciaczkow... Franek nie moze sie ogarnac od 16 :(

• Martynika Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Artur z kolei śpi już od półtorej godziny...za wcześnie, normalnie oko mu się przymykało koło 19, wtedy go jeszcze zabawiałam, koło 20 wrzucałam do wanienki, karmienie, uszy, oczy, nos, witaminki, schodziło się do 21, łóżeczko i zasypiał w moment a ja z nim.A teraz nie wiem jak będzie, ale może przez tę pogodę i tak zaśnie...w sumie mam trochę rzeczy do zrobienia i możliwość teraz, żeby spokojnie się tym zająć.

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    To sa zalecenia pediatry. Najpierw Franek ssie piers po 15 min kazda a dopiero pozniej odciagam, jak spi. Wierz mi kochana ze probowalismy chyba wsxystkiego,nie kazde dziecko jedt zgodne z schematem i nie zawsze da sie wszystko zrobic tam jak zaplanujemy, ciesz sie zatem,no masz to szczescie ze Twoje dziwcko daje sobie rade ;)
    Cieszę się chociaż nie uważam, żeby świetnie dawała sobie radę już opisywałam wcześniej że Gabrysia ciągnie pierś i np po 10 minutach zasypia daję ją do odpicia i po odbiciu kiedy powietrze uchodzi z brzuszka ona odczuwa głód i ponownie przystawiam ją do piersi i taki rytm powtarza się kilka razy czasem trwa to do 1,5 godziny w porywach z kupką i zmianą pieluchy był i rekord ok 2 godzin.
    Zapytałam z ciekawości kto polecił Ci tak robić bo wydawało mi się że najlepszym "ssakiem" jest dziecko i laktator nie wyciągnie tego, jak widać człowiek całe życie się czegoś uczy.

ggfxf7q.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, a kiedy laktator już nic nie odciąga, a ściśniesz sutek, to nie poleci nawet kropelka? bo ja mam co prawda ręczny, ale za każdym razem, gdy nie daje rady wycisnąć już totalnie nic, a spróbuję zrobić to ręcznie, to okazuje się, że coś tam jeszcze jednak zostało.
    A jak ten Femaltiker, nie działa na Ciebie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia bo owszem najlepszym ssakiem jest dziecko,ale Franek ma problem z jedzeniem z piersi,denerwuje sie szybko i spina 15 minut to max przy jednej piersi,pozniej szybko druga,musi sie nameczyc a on bardzo nie lubi sie meczyc i za wolno leci:P jest zbyt lapczywy,chce szybko a mu nie wychodzi,ma mega odruch ssania. Chcialabym zeby to on mi tego mleka naprodukowal ale po prostu sie z nim nie da.

Martynika chyba jestem tu wyjatkiek,bo na mnie felmatiker nie zadzialal. Jak sciagam mleko to pozniej patrze czy ewentualnie cos jeszcze jest i nawet jakbym dusila to i tak nie wyciagne nawet kropli. W szpitalu polozna nie wiem po czym,ale stwierdzila ze bedzie ciezko z moimi piersiami i karmieniem. Jak naciskala na jakies miejsca nawet kropla nie poszla.

No nic,trace juz nadzieje i wiare,po lepszych chwilach z laktacja znow te gorsze dni,moze to jakis kryzys-podobno soe zdarza...niech mi ktos powie ze karmienie butelka jest z wygody to go kopne w zadek... :P

Tusia84 lubi tę wiadomość

‹‹ 1363 1364 1365 1366 1367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ