MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMartynika powiedziała ze tem katar od sapki, a sapka tez jest alergiczna lub wynika z niedojrzałości układu pokarmowego, mówi ze przejdzie niebawem, nadal dawać wodę morska i oczyszczać, jakby było strasznie mocno to dała nasivin.
Muszko gratulacje)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 19:15
Mucha, Martynika, Tusia84 lubią tę wiadomość
-
Jak były te upały w ubiegłym tygodniu to Gabrysia też jakby katar dostała i rano jakby kaszlała ale w ten dzień akurat miałam wizytę u pediatry i on powiedziała, żeby bez względu na katar 2 razy dziennie rano i wieczorem psikać dziecku wodą morską i na brzuszek żeby popłakało trochę i się wszystko oczyściło bo wszystko tam zasycha, gromadzi się i spływa bez względu czy dziecko katar ma czy nie trzeba 2 razy dziennie oczyszczać wodą bo wyczyszczamy w ten sposób wszystkie zanieczyszczenia.. radził kupić Sterimar Baby i nie brać zamienników i przy tym katarku oczyszczać 3 razy dziennie tak przez 3, 4 dni.
Tylko Gabi też tak właśnie ma to nie jest jakiś taki katar tylko słychać momentami jak jej tam zalega nie wiem skąd to się bierze skoro oczyszczam jej 3 razy dziennie.weronikabp lubi tę wiadomość
-
Misia k1 ta książka jest ogólnie dostępna pod tym adresem: http://mobini.pl/upload/files/129/545/081/694/728/830_jnth.pdf - miłej lektury.
Książka bardzo mnie wciągnęła, jako mól książkowy pochłaniam książki bardzo szybko i dzisiaj skończę ją czytać najprawdopodobniej. Musze powiedziec, że bardzo mi odpowiada a ponad to okazuje się, że wiele rzeczy robiłam intuicyjnie "dobrze" a rady położnej, które często odbierałam jako "złe" okazały się rzeczywiście w tej książce nie pochwalane. Wiele rzeczy też robiłam nieprawidłowo - wiadomo, ale cieszę się, że być może dzięki wskazówkom zawartym w niej lepiej zrozumiem swoje dziecko.
Chciałam jeszcze odnieść się do problemu odwracania główki w jedną stronę i niechęć maleństw do strony drugiej. Byłam dzisiaj u neurologa z Anną. Napięcie mięśniowe ma trochę większe niż u innych dzieci ale niewiele więc nic nie trzeba z tym robić. Natomiast obraca nam stale główkę w lewo. neurolog powiedziała, żeby zabawiać ją z drugiej strony, karmić na drugą rękę i najważniejsze: trzymać przodem do świata. Jej plecy na naszej klatce piersiowej w pozycji "siedzącej" z rozstawionymi bioderkami. To tak dla mam, które mają podobny problem.weronikabp, NataliaK, Mucha, Tusia84, Galanea lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymisia_k1 wrote:Natalia K , he ja też swojego Jasia nazywam Mały terrorysta:)
Czy mogłabym Cię poprosić o tę książkę Tracy??Szukałam jej na necie ale nie mogłam sciągnąć-czy to nie byłby problem??
Mogę wysłać Ci zaproszenie na priv??zaproszenie przyjete!
-
Weronika, Tusia dzięki za info
.
Nalka, tę samą pozycję zaleciła u nas pediatra z centrum zdrowia dziecka, ale i tak jeszcze musimy iść do neurologa, centrum nas kieruje.Gdzie się zapisywałaś i jak długo czekałaś na termin?
Muszko, przeczytałam wiadomość, odpiszę jak położe małego spać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 21:09
-
Acha, u nas też na początku główka była głównie na lewo, wiec zabawialiśmy Artura od prawej, tam mu kładliśmy zabawki, od lewej podkładaliśmy pieluszkę, żeby nie przewracał, ze dwa tygodnie takich zabiegów i Artur juz po równo układa główkę, raz na jedną, raz na drugą stronę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 21:24
weronikabp, Galanea lubią tę wiadomość
-
Martynika ja nie jestem z Warszawy, więc to gdzie byłam akurat Ci nie pomoże - tak podejrzewam.
Nas kierował szpital do neurologa, miałyśmy go odwiedzić 4-6 tygodniu. Terminy najwcześniej na wrzesień.. Poszliśmy prywatnie, koszt konsultacji - 80 zł. Anna jeszcze ma się pojawić na wizycie kontrolnej za 3 -4 miesiące i na szczęście neurolog powiedziała, że mamy się zgłosić z tym skierowaniem co mamy, żeby nie płacić, więc idziemy 2 października już na nfz. Jeszcze zaleciła zrobić usg mózgowia ponownie, ale to już wiedzieliśmy w szpitalu i robimy cały komplet usg w środę - również prywatnie.
My Annie nie podkładamy poduszki na razie ale chyba zaczniemy od jutra. W sumie po naszych zachętach nawet sama spała dzisiaj przekręcona na prawo więc mamy nadzieję, że szybko się nauczy trzymać główkę prawidłowo. -
Hej, czytam o tym obracaniu glowki i stwierdzam, ze Zosia tez uklada glowe na jedna strone w lozeczku. Tesciowa zwrocila mi dzisiaj na to uwage, tylko nie wiem za bardzo co zrobic, moze klasc czasem mala glowa w druga strone lozka?
Bylam dzis u lekarza z pecherzem? Dostalam Furagine i juz po dwoch dawkach czuje ulge. Podobno moge przy tym karmic. Pierwszy raz bylam dzis badana ginekologicznie po porodzie. Nie bylo to przyjemne, do tego mam infekcje i dostslam leki, poza tym nadal dosc obficie krwawie. Zapytalam lekarke jak tam wszystko wyglada, powiedziala, ze dobrze. Chcialabym w to wierzyc. Boje jak bedzie wygladal w przyszlosci seks, czy wszystko wroci do normy, czy nie bedzie bolalo, czy bedzie ciasno jak kiedys. Powiedzcie doswiadczone mamy, jak to bylo u Was? Byla roznica?
Sorki za brak pl znakow, Ale testuje tableta, prezent poporodowy od K. -
No, my robiliśmy już z pięć podejść do seksu i nie było opcji... ciasna to ja tam jestem aż za bardzo, ciągnie mnie i boli, gdy mąż próbuje się tam "dostać".Siedzę teraz tydzień na działce z mamą, bez niego, bo musi chodzić do pracy, stwierdziliśmy, że jak wrócę (w środę) to spróbujemy znów, a jeśli się nie uda, to pójdę do lekarza.Boję się, że tam w środku porobiły się jakieś zrosty, bo w środku akurat byłam mocno szyta.
Za tydzień miną dwa miesiące kalendarzowe od porodu, wydaje mi się, że po takim czasie już powinno być ok, chociaż blizna na zewnątrz też jest dość tkliwa.Galanea lubi tę wiadomość
-
No właśnie boję się co to będzie - urodziłam duże dziecko. Pòki co, nawet wkładanie tabletek dopochwowych jest nieprzyjemne. To pierwszy raz kiedy muszę tam wsadzić palucha. Ale może 2 tyg od porodu to zbyt świeżo po prostu? Do tego jeszcze szwy mam, infekcję i krwawienie.
Ogòlnie ciężki temat. Wczoraj trafiłam w tv na Sekrety chirurgii, gdzie babce po dwòch porodach robili zabieg zwężania pochwy. I tak zaczęłam sobie myśleć jak to będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2014, 05:34
-
Martynika wrote:Za tydzień miną dwa miesiące kalendarzowe od porodu, wydaje mi się, że po takim czasie już powinno być ok, chociaż blizna na zewnątrz też jest dość tkliwa.
Znajoma dopiero 10 miesięcy po porodzie zaczela czuc sie dobrze podczas seksu. A tak wczesniej tylko ból i dyskomfort. Oby u Was było lepiej. Ja to przez to jak.popękalam, az boje sie myslec o zbliżeniu.
W czwartek ide do lekarza i bede pierwszy raz badana. Bylam jyz dwa tygodnie temu, ale doktor stwierdzila ze to za wczesnie na.badanie ginekologiczne i tylko mnie obejrzala z zewnatrz.Galanea lubi tę wiadomość
-
Mala ma masakryczne kolki, za kazdym razem mam przed oczyma jak Adas tak plakal i umarl. Chyba oszaleje jak krople nic nie pomoga... Lekarz zalecil sab simplex 3 razy dziennie po 15 kropel, mowil ze jesli ma cos pomoc to tylko to. Na kupke zakazal jej cokolwiek dawac, mam jej dawac przed i po karmieniu lyzeczke wody i poic rumiankiem lub woda. Herbata koperkowa zakazana bo robi wiecej szkody niz pozytku. Jak sie kupki nie pojawia przez dwa tyg to bedziemy cos zapisywac ale jest pewien ze jest ok bo to normalna zmiana pracy jelit. Oliwka wazy 4760 g
-
Karolina my też dajemy Olkowi Sab Simplex, ale i tak od czas do czasu ma kilku. Dostaje też co drugi dzień po 50ml herbatki rumiankowej dla niemowląt. Położna powiedziała, żeby nie dawać więcej niż 5ml. Olek nie bardzo przepada za rumiankiem krzywi się strasznie. Po pierwszej herbatce zrobił kupkę. Zobaczymy jak po dzisiejszej herbatce.
Jeśli karmisz też piersią to przed karmieniem podaj jej krople za pomocą łyżeczki. -
Alexast, mam nadzieje ze chociaz troche to zelzeje. Lekarz mowil zeby podawac na lyzeczce nawet jak karmie butelka bo mleka moze wypic mniej to i leku mniej przyswoi. I zakazal karmien mieszanych- ma byc albo piers albo butelka. Tlumaczyl to tak ze dla dziecka to tak jakby dorosly wypil wodke a dopil piwem