X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajajaca wrote:
    Monalisa - witamy !!! :)

Karolina - nie nadązyłam z czytaniem. Twoja córcia nie ribiła kupek w ogóle przez pewien czas?
    Co zrobiłaś, że zaczęła robić?

Misia ja karmię małą mm i daję czopek tylko wtey kiedy widze, że chce zrobić kupę, a nie
    może. U nas jest problem z kupkami od 3 tygodni. 2 razy byliśmyw szpitalu na
    lewatywie, bo czopek nie ulżył cierpienia dziecku. Lekarka stwierdziła niedojrzały
    układ pokarmowy, który ma do końca 4tego miesiąca dojrzeć. Dodatkowo mamy w sierpniu
    badanie w kierunku choroby Hirschsprunga. Do tego czasu mam obserwowac dziecko
    i ratowac je czopkami glicerynowymi, a jak nie pomoże to zgłosić się na leawatywę.
    Jak na razie mała raz robi kupę sama, raz trzeba jej pomagac. Nie ma reguły.
    Co do czopków, to ja chodze do lekarza do Dziecięcego Szpitala Uniwersyteckiego
    w Krakowie w Prokociumiu, tam lekarze zajmują się tylko dziećmi i mi czopki zalecili,
    nawet do każdej kupy jeśli będzie taka potrzeba, bo taki czopek nie zaszkodzi.
    Oczywiście sama bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem i bez obejrzenia przez lekarza małej
    bała bym się sama tak często dawać. Z tym, że ja już doskonale rozpoznaję, które stękanie
    i który płacz oznacza kupę.

My dalismy wczoraj, polozna poleciła i dzisiaj tez ale chyba za malutko i podam raz jeszcze. Czopek kroje na 4 czesci wiec to nie sa duze ilosci. Jutro mamy wizyte popolduniu wiec zobaczymy co i jak. Boje sie,bo Mały tak sie meczy,prezy steka cisnie cisnie i nic. Mleko juz 3 raz zmieniłam od zeszłej soboty...teraz dopiero wiem ze powinno sie tydzien podawac aby wykluczyc ze to wina mleka ale skad mogłam wiedziec co forum to inna opinia, co położna to inna opinia WARIUJE...

No ale skoro lekarze Ci powiedzieli,aby ratowac sie czopkiem to uff. A jak najdluzej Twoja Mała nie robiła kupki i zaaplikowałaś jej czopek?Bo tez nie chce przesadzać.

Limerikowo lubi tę wiadomość

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Magda2013 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLisa nie moge czytac Twojego postu bo za kazdym razem placze :)

Ciesze sie ze wrocilas do swojej rodziny zdrowa i szczesliwa. Trzymalam kciuki za Ciebie zeby wszystko dobrze sie skonczylo <3 Jestes szczesciara !!
    Pozdrawiam :)

monalisa lubi tę wiadomość

mjvydf9hx78lq90r.png
    822_20150427_223558.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisko jestes cudowna !!! masz wspaniałe dzieci, wspaniałą rodzinę :-D
    Wszystkie się tu cieszymy z twojego powrotu :-) Wiec żyj i ciesz się życiem kochana :-)

Pozdrawiam gorąco ciebie i całą Waszą rodzinkę :-D

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia najdluzej nie robila 4 dni ale wtedy to juz byl krzyk przy naciskaniu. Bylam dzis u gina, zapisal mi tabletki Azalia- czy ktoras stosowala? nigdy nie bralam tabletek i troche sie obawiam ze przytyje ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia ja też zmieniałam 3 eazy mleko. Najpierw dawałam NAN i był problem zkupą.
    Potem przeszłam na Bebilon i poprawiło się, ale na kilka dni, potem znów to samo.
    Ostatecznie zostałam przy Bebiko Comfort na kolki i zaparcia i na razie do następnej wizyt
    pediatrycznej będę je podawać małej. Widze poprawę, ale nie wiem czy to po zmianie mleka,
    czy po podawaniue Debridatu 3x dziennie i Dicofloru raz dziennie. Do mleka
    także odaję Delicol, a przed co drugim jedzeniem 5 kropel espumisanu.
    Kolki przeszły niemalże całkowicie, natomist problem kupek sie poprawił, ale nie
    znikł całkowicie.
    Tak, lekarz powiedział, zeby podawać czopek, jak widzę, że dziecko się męczy
    i się nie bac tego, bo to pomaga tylko w poślizgu. U nas jest tak, że jak podam
    czopek, to po średnio maksymalnie 1 minucie kupa jest już w pieluszce. Ja podaję
    1/3 czopka. Jak mała miała 2 tygodnie, to podawałam 1/6 czopka.
    Można podać 1 czopek dziennie.
    Moja Marcelina nie robiła maksymalnie 36h kupy. Po tym czasie strasznie się
    pręzyła, płakała, krzyczała, robiła czerwona na twarzy, dusila kupę, a nie mogła
    jej zrobić. Po tym wszystkim podałam jej czopka i było po minucie ok. Najgorsze
    dwa razy miałam, jak małej ni epomógł czopek i w nocy jechaliśmy na izbę przyjęć
    na lewatywę. Dopiero po tym sie uspokoiła. To były najgorsze dwa razy i mam
    nadzieję, że dziecko już nie będzie się tak męczyć więcej. Na razie wystarczają
    czopki i dopóki układ pokarmowy jej nie dojrzeje to będziemy się nimi ratować.

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_k1 wrote:
    My dalismy wczoraj, polozna poleciła i dzisiaj tez ale chyba za malutko i podam raz jeszcze. Czopek kroje na 4 czesci wiec to nie sa duze ilosci. Jutro mamy wizyte popolduniu wiec zobaczymy co i jak. Boje sie,bo Mały tak sie meczy,prezy steka cisnie cisnie i nic. Mleko juz 3 raz zmieniłam od zeszłej soboty...teraz dopiero wiem ze powinno sie tydzien podawac aby wykluczyc ze to wina mleka ale skad mogłam wiedziec co forum to inna opinia, co położna to inna opinia WARIUJE...
    Kobieto nie chce Cie krytykowac ale robisz Totalna Rewolucje na maly zoladek zmieniajac 3x mleko!!
    karm 1ym mlekiem i dawaj mniejsze dawki tj niepelne miarki, ja tak robie i jest ok, plus kropelki np do kazdego karmienia po 1 kropli Esputiconu, czyli 4 krople razem na 4 karmienia
    a potem na pozostale 4 karmienia daj np krople Colinex (40zl w aptece, 20zl w aptece gemini na necie)po 5-10kropli max
    plus na modyfikowanym przepajaj albo rumiankiem albo woda przegotowana z rekomendacja Instytutu Matki i dziecka (zywiec zdroj, mama i ja), raz przepoj i tyle nawet 20ml lub 10ml 2x dziennie probuj podac jest ok

na poczatku na pewno dziecko bedzie plulo na przepajanie ale sie przyzwyczai nada cierpliowci lub pomiedzy karmieniami bedzie glodne i ok wypije jak teraz na upaly, ja kopru nie radze ze wzgledu na gazy ale mamy daja tez koper,poza tym moja koprem pluje :--))
    ja tez mialam zaparcie u malej i kolke na pol dnia co dalo mi do myslenia w szpitalu, kiedy odetkac nie bylo co

Powodzonka!
    ps bez obrazy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 20:16

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa juz zastanawialam sie w ktorym Ty szpitalu w Poz?, pewnie Raszei i myslalam wpasc , ale doszlam do wniosku ze by mnie nie wpuscili..
    ciesze sie, ze dochodzisz do siebie i wrocilas na nasza "strone mocy"

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia nam kilka poloznych i lekarzy odradzalo czopki jak maly mial 2 tyg i zaparcia po mm.

Monalisa cudownie. Niech Bog sie wami opiekuje.

mamy zapalenie uszka, jutro jeszcze raz kontrola laryngologa.

Limerikowo, monalisa lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mej mamy czopek z mydla (akcja wystrugac maly czopek) to juz byla ostatecznosc bo nie bylo dobrych mlek ani kropelek i nada bylo sobie radzic jak kto umial ma koncerty godzinne dziecka

najbardziej pamieta to z mym bratem co mu sie pepek rozwieral przy placzu i bala sie o przepukline, teraz mi mowi nie daj malej plakac nigdy
    a ja i tak nie daje bo mnie nie tyle uszy bola co serce sie kraje a jutro szczepienie ups

tesciowa meza przepychala termometrem! tak mi sie teraz przyznala ale mowi ze to b zle, no tak moze on peknac a kiedys byly raczej tylko rteciowe..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 20:34

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa tak sie ciesze, ze jestes. Plakalam jak czytalam Twoja wiadomosc...jestes bardzo silna kobieta i choc przeszlas wiele to caly czas walczysz i masz wspaniala rodzine. Zycze teraz juz duzo zdrowia i spokoju, zebyscie mogli w pelni cieszyc sie kazdym nowym dniem!!!

Mnie polamalo i nie jestem w stanie sie ruszyc wiec jestem calkowicie uzalezniona od tesciow i rodzicow :(

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha co Cie polamalo? plecki? biedna Ty
    to polecam kregarza/chiropraktyka, ja po 3 sesji jest duuuuzo lepiej, nogi juz nie tancza same i pr reka przy karmieniu
    moze Cie przewialo gdzies, sprobuj moze masci rozgrzewajacej z tesco konskiej albo apteki lub stawiania baniek??

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limwrikowo no niestety plecki, kregoslup ledzwiowy :(

iv09g7rf258kfw3a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha wrote:
    Limwrikowo no niestety plecki, kregoslup ledzwiowy :(
    Ojej kochana chyba miałaś to w ciąży tez? dużo zdrówka, mnie też już mocno pobolewa trzeba pomyśleć o jakiś masażach.
    Padam na pysk po nieprzespanej nocy. Boże oby dziś było lepiej.

Mucha lubi tę wiadomość

• Galanea Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Ojej kochana chyba miałaś to w ciąży tez? dużo zdrówka, mnie też już mocno pobolewa trzeba pomyśleć o jakiś masażach.
    Padam na pysk po nieprzespanej nocy. Boże oby dziś było lepiej.

Jak po wizycie??

Ja jestem podłamana, Zosia nie chce ssać piersi. Nie chce nic, jest wrzask, nie łapie w ogóle sutka albo wypluwa, chce już tylko butelkę :( dziś 3 razy podawałam jej mm bo miałam za mało pokarmu. Odciągam co się da, ale czy laktatorem podtrzymam laktację? Na razie z 3 ściągań mam 130ml.

Wcześniej chętnie jadła z piersi :((((((

weronikabp lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika wlasnie jak wizyta?
    Galanea ja laktcje podtrzymuje jedynie laktatorem. Maly chetnie je jedynie jak piersi sa bardzo pelne. Jak co 2 h probuje dostawic to nie ma szans,po kilku minutach sie wscieka. Meczace jest to odciaganie. Dzis totalnie nie nadazalam za tym bo maly mial lekki sen i krotkie drzemki po ktorych wpadal w placz. Taki dzis drazliwy ze masakra. Wszystko bylo na nie uspokajal sie tylko na rekach i po wieczornej kapieli. Ale na przewijaku juz byl cyrk bo trzeba bylo przeciez ubrac a kiedy on lubi sobie gadac do sciany zupelnie golusienki... maz usypial go godzine. Kurde jeden dzien ma dobry drugi kompletna porazka...

Galanea, weronikabp lubią tę wiadomość

• Galanea Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tracy Hogg pisze, że laktatorem można laktację podtrzymać jedynie na 5 tygodni, dlatego pytam.

U mnie dziś Zosia była innym dzieckiem, najedzona=spokojna. Spała parę razy w ciągu dnia, po obudzeniu się nie płakała, bawiłam się z nią, a nawet 3 razy uśmiechnęła się do mnie! Pierwszy raz :) Ma też swoje marudne humory, ale to nie to, co było przez ostatnie dwa dni.
    I niech mi ktoś powie, że mm to zło, skoro dziecko jest głodne :/

Natalia, a w nocy też ściągasz laktatorem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 22:16

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do czopków, to każdy słucha swojego lekarza. Ja pytałam 4 lekarzy, z czego jeden z nich mówił, żeby ograniczać, a trzech z nich powiedziało, że nie szkodzą dziecku. Tych trzech lekarzy jest właśnie ze szpitala Dziecięcego w Prokocimiu, a tym lekarzom ufam najbardziej w kwestii mojej córki. Po za tym, jak mała płacze z bólu, to zrobię wszystko, żeby jej pomóc.
    Misia idź jak najszybciej do lekarza z maluszkiem, niech obejrzy go dobrze. Lekarz wie co najlepsze, rób to co on powie. Nie ma co na własną rękę podawać, zresztą każde dziecko jest inne i to co jednemu pomoże, to drugiemu może zaszkodzić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za pamięć dziewczyny, czekamy na wynik posiewu który bedzie jutro lub w środę i wtedy lekarz sie wypowie, na razie skoro mała je i sie normalnie załatwia oraz alergia znika to nie ma co panikować a to ze jest marudna to okres przejściowy z piersi na mm - dla niej trudny, dla mnie tez :-( bo bardzo cierpię jak widzę jak chce cyca a ja nie moge jej dać :-((

Galanea, NataliaK lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2014, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktora karmi tylko mm i jej maluszek robi sporo normalnych kupek? Bo mówi sie za na mm to mało kup.

• Mucha Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika to prawda w ciazy tez mialam problem z kregoslupem...podobno mam jakies zwyrodnienie w tamtej jego czesci :( a cwiczenia, krioterapia czy prady powinny pomoc...kregarzy jakos sie boje :(

Wspolczuje nieprzespanych nocy...my takich mamy nieduzo, ale wczoraj bylo ciezej niz zwykle. Dzisiaj Majka chyba wysluchala prosb mamy i przespala prawie caly dzien budzac sie tylko na karmienie. Zobaczymy czy nie odbije sie to na nocce.

iv09g7rf258kfw3a.png
‹‹ 1435 1436 1437 1438 1439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ