MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
kurcze nawet policjant byłby bardziej pobłażliwy, upomnienie by wystarczyło - bym więcej tam się nei zatrzymała. a przecież nie chodzi o samo ukaranie tylko o to żeby ludzie przepisów przestrzegali... pouczenie by wystarczyło... no nic było minęło trzeba się pogodzić
z dobrych wieści to Piotruś dzisiaj pupkę do góry zadziera i stara się na kolanka stawać, ale jeszcze sił mu brakuje albo ogólnie sposobuWiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 18:49
weronikaipola, Martynika lubią tę wiadomość
-
A propo tej terapii sensorycznej, to u nas część z tych zachowań wynika przede wszystkim z napięcia mięśniowego, które u Anny jest bardzo mocne oraz z hipotrofią. np.
- Ma trudności z jedzeniem (trudności ze ssaniem, gryzieniem, preferowanie ograniczonych typów pokarmów);
- Nie chce „ssać piersi" a jeżeli już to robi odrywa się od piersi lub ssie tylko na początku, kiedy pokarm leci szybko; - tu hipotrofia
ale chętnie rozszerza dietę.
- Dziecko jest bardzo poirytowane przy zmianie ubrania, wydaje się mu być niewygodnie w określonych typach ubrań; - napięcie mięśniowe
- Płacze przy ubieraniu (zwłaszcza nakrycia głowy); - jak 99% dzieci z tego co słyszę ostatnio..
- Jest nadmiernie aktywne, wciąż w ruchu lub też jest letargiczne, ospałe - ponoć większość hipotrofików jest bardzo aktywna, wynika to właśnie z ich siły.
- Unika manipulacji zabawkami/przedmiotami zwłaszcza tymi, które wymagają zręczności; - próbuje ale przy przykurczach paluszków jest jej ciężko i się zniechęca.
- Pręży się i wygina w łuk; - napiecie
- Dłonie ma zaciśnięte w pięści; - napięcie
Tak sobie podsumowałam Annę. Jak będziecie czytać to zwróćcie uwagę na możliwe napięcia mięśniowe, bo hipotrofii to żadne z Waszych dzieci nie ma na szczęście.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
byłam pewna, że ja na bioderka w piątek a ja na jutro. Dobrze, że sprawdziłam przy okazji bo chciałam zajrzeć jak tam z centylami przy wadze Piotrusia. Zupełny przypadek - przegapiłabym wizytę.
A zapomniałamuroczyście oświadczam, że Piotruś nareszcie wyszedł z 3 centyla wagi i jest teraz pomiędzy 3 a 10
ha ha ha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 19:20
alexast, Martynika, weronikaipola, Limerikowo, eta lubią tę wiadomość
-
Nalka wrote:- Dziecko jest bardzo poirytowane przy zmianie ubrania, wydaje się mu być niewygodnie w określonych typach ubrań; - napięcie mięśniowe
-- Pręży się i wygina w łuk; - napiecie
na poczatku plakala nam na kazda zmiane pieluchy
prezenie i wyginanei w luk bylo plus silne wyginanie glowy do tylu, ale juz przeszlo
teraz wygina sie na spanie na prawym boku
mamy ok pediatre umowionego w Gdansku wiec sprawdzimy bo tu to kicha raczej, poweidza ze wyrosnie z tego i ze to normalne, by sie nei martwic -
Zosia śliczna
a jej akrobacje super
mój prawie na tym samym poziomie wybigasów a miesiąc starszy
był czas jakis temu, że się podczołgiwał do przodu a teraz już zapomniał jak to robił chybaale już dzisiaj był postęp bo pupę z brzusiem do góry próbował podnosić
na kolankach stawać. Grubasek z niego to ciężko
ale za to jakie ćwiczenia z nogami robi
jak jaka baletnica
hehe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 20:35
weronikaipola, Galanea lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZosia agentka jak zawsze
A moje dziecko od wczoraj samo siada! jestem w szoku, odwrocilam się na moment potem z powrotem a ona sobie siedzi i jest mega zdziwiona hehehe :)już od dawna próbowała siadać ale od wczoraj jej się to udajeWiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 20:41
Galanea, MonikaS, Nalka, NataliaK, Martynika, Tusia84, Niesforna, excella, eta, evas lubią tę wiadomość
-
weronikaipola wrote:Zosia agentka jak zawsze
A moje dziecko od wczoraj samo siada! jestem w szoku, odwrocilam się na moment potem z powrotem a ona sobie siedzi i jest mega zdziwiona hehehe :)już od dawna próbowała siadać ale od wczoraj jej się to udaje
Wow, to gratulacje!! W takim razie już sama będzie rozpakowywała prezenty spod choinki, hehe
Monika, nie raz oglądam filmiki z Twoim Piotrusiem. On taki śliczny i słodki jest!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 20:42
weronikaipola, NataliaK, Martynika lubią tę wiadomość
-
Limerikowo ja napisałam z czego to u Anny wynika, a nie, że to świadczy o napięciu.
Ale na Twoim miejscy bym to sprawdziła i tak. Dobrze, że macie umówionego pediatrę. A mogę zapytać gdzie w Gdańsku idziecie?
Galanea Zosia jest cudowna! Jaka słodka, jak pięknie się rozwija. Ciekawe ile ja będę musiała czekać, aż Anna zrobi coś takiego eh...
Gratulacje dla Poluni!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 20:48
weronikaipola, Galanea, NataliaK, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
dzięki Galanea
miód dla mych uszu
Twoja Zosia też śliczna dziewczynka
i ta słodka czuprynka
Weronika superpatrzę, że te nasze ddziewczynki to też spryciulki
pewnie wszystkie do świąt będą siedzieć nasze bobaski
Jak to Galanea napisała - sami prezenty będą rozpakowywać
Galanea, weronikaipola, NataliaK, eta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMonika, Galanea - dokładnie, zwłaszcza, że wszystkie nasze skarby uwielbiaja jak coś szeleszczy, więc rwanie papieru będzie superrrrrr :)Już dziś ustaliliśmy gdzie będzie stała choinka, już sobie wyobrażam tą otwartą buzię na widok świecącej choinki
NataliaK, Galanea, MonikaS, eta, evas lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMucha wrote:Weronika a jak Pola siada? Juz raczkuje, albo sie podnosi do raczkowania?
-
weronikaipola wrote:Muszko no właśnie nie raczkuje, siada sobie z pozycji leżącej, szok! Moja teściowa mówi, że moj K miał tak samo, np nie raczkował bo nie lubił, po prostu pewnego dnia wstał i poszedł hehe
Jak?! Mi fizjoterapeuta mówił, że to niewykonalne z pozycji leżącej. Chyba dopiero w wieku 2 lat. Przekręca się na bok i wtedy siada?