Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • eta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula co do Twojej wagi, to co z tego ile kg przytyłaś skoro jak widziałam Twoje zdjęcia, które zamieściłaś, to wyglądasz bardzo zgrabnie, ciążowy ładny brzuszek :) ja niby mam mniej kilo na plusie ale też mam taki brzuszek. Waga nie oddaje naszego ciążowego wyglądu.

Marcysia nie stresuj się. dobrze że sytuacja jest opanowana, lekarze wiedzą co robią, musisz być silna dla bobaska :)
    Jak będziesz już miała czas, to napisz jak możesz czy są jakieś objawy skracania szyjki które my same możemy zaobserwować? czy tylko lekarz na badaniu ginekologicznym i usg może widzieć co się z szyjką dzieje?

dziewczyny czy wy miałyście już badaną długość szyjki? wiem że na usg półówkowym jest chyba badana długość szyjki. a wcześniej miałyście badane?
    moja gin od początku tylko bada mnie ginekologicznie i ona mówi że widzi że z szyjką okej.
    półowkowe mam 3.02 więc wtedy chyba lekarz na usg poda długość szyjki w centymetrach?

Limerikowo, Paula222 lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też jeszcze ruchów nie czuję. przy pierwszej ciąży trzeba dłużej poczekać.
    a dodatkowo jeśli łożysko jest na przedniej ścianie, albo ktoś ma trochę nadwagi to zawsze dłużej się czeka, ale się doczeka :)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!
    ja bardziej tu sobie czytam niż piszę, ale postanowiłam się odezwać ;) Wizytę mamy jutro, więc może zobaczymy już płeć i mam nadzieję, że wszystko ok. Od początku ciąży nie przytyłam nic..nie wiem czy to normalne-jutro zapytam. Nie wymiotowałam, ale nie jem słodyczy i jem po prostu mniej.

Od kilku dni jakby "czuję brzuch", tzn pobolewa podbrzusze a czasami jak się w nocy przekręcam czy wstaję to czuję jakby ucisk na różne miejsca w brzuchu. Czy to możliwe, aby powiększająca się macica już teraz uciskała jakieś narządy?

Dziś nad ranem przeżyłam koszmar-chyba śniło mi się ?, że nie mogę oddychać, kręciło mi się w głowie, nie mogłam się ruszyć i bezgłośnie wołałam męża, który leżał obok..aż za bardzo to było realne..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 17:16

Limerikowo lubi tę wiadomość

81clk9i.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Moniko, miło że do nas dołączyłaś ;)

Eta, jeśli chodzi o rozwierającą się szyjkę, to ja w poprzedniej ciąży nie miałam żadnych objawów, a w 26 tygodniu lekarz podczas rutynowego badania stwierdził, że się skraca i miałam zakładany szew. Dodam że miałam wtedy rozwarcie na 1,5 cm.
    Teraz dmucham już na zimne i moja lekarka dała mi skierowanie na USG szyjki. Na szczęście jest wszystko ok. Będziemy to dalej kontrolować.

9bsp388.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa - obserwuj to bolące podbrzusze, możesz brać nospę i magnez. ale czy to możliwe żeby uciskała już macica na narządy - nie wiem.. na pewno najlepiej jak lekarz zbada Cię ginekologicznie albo/i USG. będzie widział wielkość macicy, szyjkę i będziesz już spokojna. a jakby mocnej Cię bolało czy byłabyś czymś zaniepokojona to leć na IP.

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:

Eta, jeśli chodzi o rozwierającą się szyjkę, to ja w poprzedniej ciąży nie miałam żadnych objawów, a w 26 tygodniu lekarz podczas rutynowego badania stwierdził, że się skraca i miałam zakładany szew. Dodam że miałam wtedy rozwarcie na 1,5 cm.
    Teraz dmucham już na zimne i moja lekarka dała mi skierowanie na USG szyjki. Na szczęście jest wszystko ok. Będziemy to dalej kontrolować.

evas a USG szyjki jest przez powłoki brzuszne czy ginekologicznie?
    dobrze że u Ciebie wszystko dobrze :)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Limerkowo gratuluję córeczki !!! :)

Ja też spać nie mogę, mam okropną noc za sobą !Katastrofa, a jakie głupoty mi się śniły, horrory :/ Jedna z gorszych nocy :/
    Kochana to zasługa naszych chormonow dla mnie noc to koszmar raz w tygodniu zdarza sie przespać cala noc ale to pewnie ze zmęczenia. Dzis sparze sobie dzbanek meliski moze to coś pomorze bo się wykoncze. Moja babcia mówiła ze jak w ciąży nie mozesz spać to urodzisz tez w nocy i w dzien pierwszych ruchów jakie poczulas.

bontbhr.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na połówkowym sprawdzała szyjkę jej długość itp. przez brzuch.

• monalisa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa42 wrote:
    Paula a w którym tyg jesteś ? Ja już czuję pukania i wczoraj się przekonałam na 100 % że to to jak lekarz robił USG :-) U nas też coś niby wspomniał że może być gwiazdeczka ale później dzidzia się zakryła i już powiedział że nic nie widać i że płeć nadal nie wiadoma. mój tez bardzo liczy na syna i jak usłyszał o gwiazdeczce to mina smutna też trochę mnie się smutno zrobiło i mam nadzieję że mu przejdzie bo wkońcu nic nie wiadomo. Lekarz powiedział że na następnej wizycie będzie patrzyła :-) Ja tez mam wizytę 3.02 my czasem nie chodzimy do tego samego lekarza heheheh. Ja jeszcze nie będę miała robionego połówkowego powiedział że poczekamy jeszcze.
    Dziewczyny ja tez mam 3.02 wizytę na 16.30 juz nie moge sie doczekać mmozesie ujawni ten nasz "chrupek"

bontbhr.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam badaną szyjkę przez USG ginekologiczne.

9bsp388.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka na prenatalnym w 13 tc miala 3.7 cm

bontbhr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta ja ma zawsze sprawdzaną szyjkę, ma 5 cm, podobnież to jest ok.

• Martynika Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm,a ja nawet nie wiem,ile ma moja szyjka,specjalnie o to zapytam na kolejnej wizycie.Eta,dzięki za info od Twojej lekarki,mój gin też zawsze mówił,że kłuciami mam się nie martwić,tylko bóle mają zwracać moją uwagę.I czasami pobolewa mnie brzuch,ale ja mam chyba jakieś problemy z trawieniem,jak już pisałam,niewiele mi potrzeba do wzdęć i zauważyłam,że po tych bolesnosciach jak się trochę pogimnastykuję,pozmieniam pozycję i,że tak powiem,trochę tego gazu "ujdzie" ;) to i ból znika.Dlatego już się tym aż tak nie przejmuje.
    Naprawdę,poobserwujcie różne zależności w waszym organizmie,czy właśnie twardy brzuch nie jest przypadkiem niedługo po jedzeniu,czy regularnie się wypróżniacie,czy po wypróżnieniu nie jest wam lepiej.U mnie wystarczy,że nie zrobię kupy raz dziennie i zaczynają się akcje z brzuchem,a niestety czasami zdarzają się zastoje... Sorry za te wyznania,ale to normalna rzecz i może,jeżeli odkryjecie to u siebie,to zaoszczędzi wam nerwów i pozwoli lepiej zrozumieć swoje ciało :).

eta, Limerikowo lubią tę wiadomość

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, ale ja dziś fatalnie się czuję. głowa boli i brak sił maksymalny. dopiero z łóżka się wytoczyłam, ale nie spałam bo synek nie dał. teraz próbuję go uspać to może sama utnę drzemkę :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS - to zrób sobie taki leniwy, łóżkowy dzień ;) czasem trzeba przebumelować jeden dzień jak organizm sie tego domaga.

Martynika - rzeczywiście ważne jest żeby obserwować swój organizm, można sobie nieraz pomóc.
    ja dokładnej długości szyjki też nie znam. do tej pory usg miałam robione przez dwóch różnych lekarzy i żaden o szyjce nic nie mówił. na półowkowym to już napewno zmierzą długość.
    do tej pory moja gin ginekologicznie mnie badała i mówiła że ona patrzy czy szyjka jest okej, czy macica okej, czy infekcji nie ma. no i zapewniała mnie że gdyby były jakieś watpliwości to odrazu na usg szyjki by mnie wysłala. ufam jej bo to naprawdę uczciwa fajna kobietka więc jak tak mówi to tak jest.
    zresztą jak w standardzie badań np. przy usg genetycznym tego nie ma to znaczy że nie ma co panikować (oczywiście wykluczam kobiety które we wczesniejszych ciążach miały problem z szyjka-one są pewnie monitorowane wcześniej jesli chodzi o szyjkę).

trzeba zachować spokoj ;D

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • sunset Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    Witajcie dziewczyny!
    ja bardziej tu sobie czytam niż piszę, ale postanowiłam się odezwać ;) Wizytę mamy jutro, więc może zobaczymy już płeć i mam nadzieję, że wszystko ok. Od początku ciąży nie przytyłam nic..nie wiem czy to normalne-jutro zapytam. Nie wymiotowałam, ale nie jem słodyczy i jem po prostu mniej.

Od kilku dni jakby "czuję brzuch", tzn pobolewa podbrzusze a czasami jak się w nocy przekręcam czy wstaję to czuję jakby ucisk na różne miejsca w brzuchu. Czy to możliwe, aby powiększająca się macica już teraz uciskała jakieś narządy?

Dziś nad ranem przeżyłam koszmar-chyba śniło mi się ?, że nie mogę oddychać, kręciło mi się w głowie, nie mogłam się ruszyć i bezgłośnie wołałam męża, który leżał obok..aż za bardzo to było realne..
    Aha- mam na imię Monika, mężatka, Śląsk, wg prenatalnych termin wyszedł na 27 czerwca, a wg OM na 3 lipca więc sama już nie wiem ;)

Witam serdecznie, a z której dokładnie części Śląska jesteś jesli wolno zapytać - ja mieszkam niedaleko Gliwic, dlatego pytam. Fajnie by było mieć kogoś w pobliżu :)

monaaa lubi tę wiadomość

c55fflw1uez1iz08.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już się umówiłam do lekarza.;) 30stycznia na 16,20 połówkowe, a 6lutego o 14 wizytę;)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam wizytę 24 stycznia a kiedy połówkowe to na wizycie się dowiem :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was jest z Poznania lub okolic

bontbhr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset jak tam na bb? tam też zaglądasz? długo milczałas, dopytywałam się o wizytę jeszcze przed moim szpitalem ale nie odpisywałaś, wszystko ok u Ciebie?

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ