X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my po szkole rodzenia, dziś było o kąpaniu i każda para miała wanienkę z wodą, nawet kosmetyki, pieluszki itp. przewijak i kąpaliśmy dzidziusiowe lalki :P zaczęliśmy też o karmieniu, reszta będzie za tydzień, przyjdzie też pani od chust i nosidełek i to już będzie ostatnie, 7 spotkanie.
    co do karmienia, już wiem, że laktatora nie kupuję, najwyżej później, jak trzeba będzie wyjść z domu i zostawić pokarm. najlepszym "odciągaczem" jest nasze dziecko. bo jeśli będziesz stymulować piersi laktatorem i odciągniesz no powiedzmy 100ml, to możesz mieć nawał, bo mleko napłynie ze zdwojoną siłą.takie uwagi położnej. a w szpitalu mają laktatory jakby co.

ja dziś obolała, maluszek chyba leży nisko, ciągle mnie tam coś uciska :/
    i cały czas mam schizę, nie wiem czemu, czy mi się szyjka nie skraca..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 20:19

Galanea, Agusia2312, weronikabp, NataliaK, Tusia84, monalisa lubią tę wiadomość

81clk9i.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna mam identyczne dresiki szare te :)

Niesforna lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa wg prawa pracy mogą zmienić Ci stanowisko, ale na odpowiadające Twoim kwalifikacjom, wynagrodzenia zaraz po powrocie nie mogą obniżyć. Oczywiście są kruczki prawne i kazdy przypadek trzeba indywidualnie analizować, najlepiej pytając prawnika. Ale zycze Ci abyś nie musiała sie z nimi silowac.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monaa widzisz z tymi laktatorami roznie bywa,moja kolezanka jak rodzila to na oddziale byl tylko 1, mnostwo babek i soboe wyrywaly z rak-sredni komfort :D
    No i niestety,ale jednak nie w kazdym szpitalu sa te laktatory dostepne...
    Jednak wole kupic,trudno,jesli okaze sie bledem,bede zalowala,ale nastawiam sie na sciaganie mleka, czasami maly bedzie musial zostac z mezem,ciocia,tata a ja zamiast dawac mm chce wlasnie odciagac. Zobaczymy czy plany zdadza egzamin :D

weronikabp, nutka, monaaa, Modelka, evas lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Monaa widzisz z tymi laktatorami roznie bywa,moja kolezanka jak rodzila to na oddziale byl tylko 1, mnostwo babek i soboe wyrywaly z rak-sredni komfort :D
    No i niestety,ale jednak nie w kazdym szpitalu sa te laktatory dostepne...
    Jednak wole kupic,trudno,jesli okaze sie bledem,bede zalowala,ale nastawiam sie na sciaganie mleka, czasami maly bedzie musial zostac z mezem,ciocia,tata a ja zamiast dawac mm chce wlasnie odciagac. Zobaczymy czy plany zdadza egzamin :D
    A jaki w końcu kupujesz kochana? Bo ja cały czas nie wiem czy ręczny czy elektryczny

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika kupuje elektryczny, mam znajoma ktora kupila najpierw reczny a pozniej drugi elektryczny bo sie malo nie zajechala z tym recznym ;-) to tez zalezy od piersi,ja stawiam na elektryczny na 100 %.

weronikabp, ivv lubią tę wiadomość

• ivv Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monalisa wrote:
    Moim dziecia Sudocremem nie moglam smarowac uczulal ale Linomag i Alantan 100 % pomagał. Mi na pogryzione piersi to tez nic zadna maść tylko wlasny pokarm.

Dziewczyny nie wiem jak te ktore juz karmily ale ja przy synku probowalam zastosować tzw.kapturki Aventa to byla porażka maly po nich dostawał kolki bo zanim zassal mleko to nalykal sie powietrza ktore bylo w kapturku byc moze cos zle robiłam przy córce juz nie praktykowalam tego i teraz tez nie zamierzam :) porostu trzeba sie nauczyc przestawiać pierś.

nie mam pojęcia jakiej miałam firmy, ale wyrzuciłam je w piz... du :) Weronika tak mocno ssała (albo tak źle), że wysysała mi sutki przez te dziurki, przez co krwawiłam. Miałam takie rany, że przeklinałam dzień w którym zachciało mi się zostać mamą... (oj co ja nagadałam koleżance... dobrze, że już była w ciąży, to nie miała wyjścia :) ) W końcu je wyrzuciłam i powiedziałam, że nie ma wyjścia - musi się nauczyć jak chce jeść :) Dałyśmy radę. Gdyby nie mój uparty charakter pewnie skończyłoby się na mm :)

no i na brodawki maltan - rewelacja, używałam hurtowo; mleko nie wyciekało na zawołanie, a odciągać nie miałam sił, więc ta metoda odpadała

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 20:49

monalisa lubi tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm... 3 strony nadrobiłam i nie wiem, co napisać;)

Co do nosidełka- ja myślałam o chuście, ale z drugiej strony nie wiem, czy komfortowe będzie przytulanie się w upalne dni. Na pewno lepiej będzie dziecku leżeć swobodnie w gondoli. Więc jeszcze przemyślę, może bratowa mi da bo używała;P

O Maltanie mi położna mówiła, żeby nawet teraz już kupić i raz na kilka dni delikatnie(!) posmarować brodawki. I po porodzie też, ale i swoim mlekiem smarować kazała. Jeszcze nie kupiłam, ale jak będe w aptece kupować termometr, katarek itp dla dziecka to kupię też maltan.

Laktator mam ręczny, zobaczymy jak będzie szło i ile będzie potrzeby ściągać.:)

No i dalej nie wiem co z kosmetykami:P Chyba musze zaryzykować i tyle, kupię z tej serii Nivea ale popatrzę, co dokładnie jest i co może się przydać. Jak będzie miał suchą skórę to dopiero oliatum. Sudocrem natomiast kupię małe opakowanie na wypadek odparzeń. Zapytam położną, co stosować na codzień na pupkę.;)

monalisa lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • ivv Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o właśnie, rada najważniejsza :) Jak po porodzie będziecie dostawały paczki "Dzidziusia" i inne prezenty to nie podawajcie swoich prawdziwych numerów telefonu w ankiecie!!! Głupol podałam i do tej pory mam po 2-3 reklamowe i konkursowe smsy dziennie :/

co lepiej weszłam na regulamin (wyszukałam po numerze telefonu z którego wysyłają mi smsy) i tam nie ma mowy o tym jak zrezygnować z udziału w konkursie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 21:10

weronikabp, monalisa lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IVV- cenna rada! Żebym tylko pamiętała;) jedną cyferkę na końcu inną podać:P

Termometr dla dziecka jaki będziecie kupować? Pod paszkę, do uszka, na czółko? Bezdotykowy czy dotykowy? Ja myśle o firmie microlife bo już kilka rzeczy z niej mam(termometr owulacyjny, cisnieniomierz, moja babcia coś ma i wszystko jest ok).

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • sunset Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka - w 27 +4 miała 930g, także bardzo podobnie do Twojej.
    Monaa - ja od wczoraj mam to samo. Czuje jakby parcie na dole i boję się czy to nie szyjka, w dodatku chodzę jak babiczka, bo mnie polamalo w miednicy, wczoraj jak tylko wstalam czułam ten napór bardzo bolacy, a dziś pachwina mnie strasznie ciągnie i kustykam. Generalnie od dwóch dni mogę powiedzieć że ciąża mi ciąży... A i jeszcze do tego ból ledzwi i nawrot zmęczenia jak w pierwszym trymestrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 21:12

c55fflw1uez1iz08.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka ja mam bezdotykowy taki na czoło i jestem super z niego zadowolona bo nawet teraz jak Hania była chora i wysoko gorączkowała to nie musiałam jej w nocy budzić tylko "pyk" i już wiedziałam czy temperatura jest czy jej nie ma. Polecam :)

weronikabp lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivv ja rodziłam 8 i 6 lat temu i podałam numer i do tej pory mam smsy konkursowe haha to dopiero masakra ;)

ggfxf7q.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wzięłam kąpięl gorącą na odstresowanie dnia :) od razu lepiej. Jeszcze żeby synek sam się uspał bo nie mam ochoty go usypiać... wiem, że zaśnie od ręki bo nie spał w dzień :) ale taki leń we mnie wlazł, że nie wiem co...
    ja mam aventa elektryczną dojarkę i można też go na ręczny przestawiać. Chyba tak zrobię, że go ze sobą wezmę :) nie po to żeby od razu zapasy mleka gromadzić tylko żeby pobudzić laktację :) może będzie potrzebny :) ja na całe szczęście nie muszę ze sobą brać niczego oprócz pasty do zębów, szczoteczki, szczotki do włosów, jakieś kosmetyki dla siebie, szlarok, ręcznik i koszulę no i kapcie. w zasadzie wszystko co dla siebie oprócz podpasek. Dla małego nic a nic nie muszę brać bo klinika wszystko zapewnia :) nawet na wypis dają ciuszki :)najważniejsze to dokumenty wszystkie niezbędne mieć :) koszulę na poród też dają taką jednorazową, byłam w niej bardziej goła jak ubrana ale no cóż :)i później dobę w ich koszuli trzeba było być już takiej nie jednorazowej tylko bawełnianej. a później już swoją można było :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słyszałyście, że trzeba mieć w szpitalu odpis aktu małżeństwa, żeby mąz został automatycznie uznany za ojca? Gdzieś to ostatnio przeczytałam, ale nie wiedziałam o tym...

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o niczym takim nie słyszałam

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia a jakiej firmy masz ten termometr (porownywalas wyniki z takim zwyklym?).

weronikabp lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Nalka - w 27 +4 miała 930g, także bardzo podobnie do Twojej.
    Monaa - ja od wczoraj mam to samo. Czuje jakby parcie na dole i boję się czy to nie szyjka, w dodatku chodzę jak babiczka, bo mnie polamalo w miednicy, wczoraj jak tylko wstalam czułam ten napór bardzo bolacy, a dziś pachwina mnie strasznie ciągnie i kustykam. Generalnie od dwóch dni mogę powiedzieć że ciąża mi ciąży... A i jeszcze do tego ból ledzwi i nawrot zmęczenia jak w pierwszym trymestrze

a kiedy masz wizytę?ja muszę czekać jeszcze 9 dni :/

81clk9i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha wrote:
    Mucha dobre pytanie Ty nasz Scherloczku Holmes :-)

Nutka Mąż z przepisu jest uznany za ojca, więc aktu nie trzeba.

Mucha lubi tę wiadomość

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha wrote:

Ja ma firmy microlife dokładnie ten
    0401bc656e914489med.jpg

Mucha, Agusia2312 lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
‹‹ 724 725 726 727 728 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ