X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • excella Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może nie.widze, ale nigdzie nie ma napisane że można go stosować od pierwszych dni życia.

• evas Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o akt ślubu, to kiedyś nie był potrzebny. Dziecko w szpitalu w dokumentach dostawało nazwisko matki. Pewnie trzeba go mieć gdy rodzice mają inne nazwiska, a chcemy aby dziecko od początku nosiło nazwisko męża.

Dla par które nie mają ślubu, a chcą żeby maluszek miał nazwisko taty, urzędy wyszły na przeciw i można przed urodzeniem dziecka podpisać w USC dokument Uznanie Dziecka Poczętego. Wtedy z takim zaświadczeniem idziemy do szpitala i od samego początku jest w dokumentach porządek. My mamy zamiar tak zrobić.

Moja koleżanka urodziła synka z wadą serca. Małego musieli zabrać do innego szpitala na operację i jej partner nie mógł się o nic dowiedzieć. Nie mógł podpisać zgody na operację (ona została przez 2 dni w szpitalu w którym rodziła)

weronikabp, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Excella, tak mi powiedziała koleżanka, ale się nie znam, dlatego zadaję pytanie na forum :)

I właśnie chodzi o to, że ja z 2-miesięcznym dzieckiem zamierzam wyjechać nad jezioro, a tam praktycznie non stop będę na świeżym powietrzu... Więc nie zdołam ochronić Małego w 100% przed słońcem.

Znalazłam jeszcze coś takiego:
    http://www.mustela.net.pl/p/1607/MUSTELA-SUN-Krem-Mineralny-SPF-50-dla-skory-podatnej-na-nietolerancje-skora-nadwrazliwa.html

Podobno jest to filtr mineralny, bez parabenów itp, więc od pierwszych dni życia można stosować...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 08:50

zem3upjygjyf6uag.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 miesiące to już nie noworodek :) więc jakiś krem sie na pewno znajdzie :)

Modelka lubi tę wiadomość

• ivv Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    W ogóle zwrócili uwagę abyśmy my również nie przesadzali z filtrami, bo przeginamy w druga stronę używając na co dzień wysokich faktorów, w ten sposób wit d nie ma do nas dostępu.

A widzisz - moja lekarka mówiła dokładnie co innego - żeby smarować (również siebie) jak najwyższymi filtrami (używałam bodajże hippa, bynajmniej znalazłam taki od pierwszych dni), bo wit D i tak przeniknie do skóry - tyle, że nie była to rozmowa o noworodkach. Weronikę smarowałam tam, gdzie była odkryta (a była w samej pieluszce albo bodziaku), bo parasolka niewiele daje - chyba, że idzie się w jednym kierunku lub stoi w cieniu :) Połamałam już dwie (bo jak się ciągle wychodzi na słońce to trzeba parasolkę układać raz w prawo, raz w lewo itd i nie dały rady), w końcu kupiłam coś takiego
    http://allegro.pl/oslonka-przeciwsloneczny-daszek-do-wozka-filtr-uv-i4040305884.html
    ale to też nie idealne rozwiązanie, bo w wózku jest jeszcze goręcej

Najlepiej na upały zmienić tryb życia z dziennego na nocny ;)

A tak w ogóle dzień dobry :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 09:00

Modelka, weronikabp, monaaa lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivv tak jak w każdej kwestii są rozne szkoły ;-) każda z nas wybierze tą ktora wg niej jest słuszna :-) ja nie bedę smarowac dziecka, zgodnie z tym co uslyszalam od kilku lekarzy i poloznych. Chyba ze wyjedziemy na wakacje czy weekend i bedę z Nia na dworze rowniez w godzinach południowych. Dobrze ze kupiłam wozek z najgłębszą budką na rynku, rozłożona maksymalnie zasłania prawie całe dziecko, do tego ma jeszcze daszek.

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    słońce się schowało i jakiś ponury dzień się szykuje...

Co do kremów - ile ludzi tyle opinii ;) każda z nas będzie musiała podjąć decyzję co robić :) żona brata mojego męża np siedziała całymi dniami w domu, dopiero wieczorem jak słońca nie było to z dzieckiem na spacer. Oczywiście jestem przeciwna takiemu podejściu, ale nie krytykowałam bo to jej wybór :) dla mnie trochę niezrozumiały bo naprawdę dziecko też potrzebuje kontaktu ze słońcem :) witaminka D ze słoneczka musi być :) my znowu całymi dniami poza domem :) parasolka - bardziej żeby oczy jego uchronić i zależnie od sytuacji - cienka warstwa kremiku. tylko, że on już miał 8 - 9 miesięcy. Sytuacja podyktuje co robić :) ja nie jestem jakaś bardzo przeczulona i wiadomo, że nie przed wszystkim nie uchronisz. Będę tylko pilnować, żeby mały się nie przegrzał a jak czasem na nóżki słoneczko poświeci to biedy nie ma :) parasolka w ruch i jakoś będzie ;)

weronikabp, excella lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja. To tak jak z jedzeniem - teraz na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z położną, która mówiła, żeby jeść każdą rzecz tylko obserwować dziecko czy wszystko ok. Po czym po tygodniu przyszła inna na zastępstwo i wróciła do tematu żywienia z uwagą, żeby uważać na różne produkty (m.in. truskawki) i lepiej ich w ogóle nie jeść :)

a jeśli chodzi o słońce - najgorsze co widziałam to babcię, która w parku jako jedyna trzymała wózek na słońcu - przodem do słońca - i się chwaliła, że już troszkę wnuczkę opaliła, bo inaczej byłaby "blada jak matka" :D Oczy mi wypadły z orbit :) Wnusia była jeszcze w głębokim wózku, ale nie pamiętam ile mogła mieć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 09:46

weronikabp, MonikaS, Modelka lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I bądź tu mądry człowieku i podejmij słuszną decyzje :-)) Ja bedę wprowadzać po kolei wszystko do menu, jeśli mała na cos zareaguje zle to odstawię. Poluniu proszę Cie żebyś lubiła truskawki i maliny, bo mamusia je kocha! :-)

Boszeeee Babcie bym zamknęła w saunie na pare godzin :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 09:48

ivv, vikus001, Modelka lubią tę wiadomość

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie :)
    a ja dziś wkroczyłam jedną nogą w 32 tydzień. Kurcze jak ten czas leci :) Jeszcze nie jestem psychicznie przygotowana na to wszystko hehe i fizycznie też nie :)
    dziewczyny u mnie w klawiaturze nie działa literka f i za każdym razem jak jest mi potrzebna to muszę ją kopiować z tekstu. Nie chce mi się tego robić - myślę, że jak czasami jej nie wstawię w słowo to i tak rozszyrujecie ;)

weronikabp, ivv, Tusia84, evas, nutka, Galanea lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanim urodzisz to jej pokaż jakie to dobre, na pewno polubi :)

Poważnie trzeba jeść wszystko, Weronika przez całe lato dostawała mleko truskawkowe tyle tego jadłam - oczywiście nie zaczęłam od kilograma na raz tylko od kilku sztuk :)

Lubiła też grochówkę, czosnek i cebulę :) Znam tylko dwoje dzieci, których mamy musiały uważać z jedzeniem. Reszta tak jak ja jadła na co miała ochotę.

weronikabp, evas, monaaa, Galanea lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS wrote:
    dokładnie :)
    a ja dziś wkroczyłam jedną nogą w 32 tydzień. Kurcze jak ten czas leci :) Jeszcze nie jestem psychicznie przygotowana na to wszystko hehe i fizycznie też nie :)
    dziewczyny u mnie w klawiaturze nie działa literka f i za każdym razem jak jest mi potrzebna to muszę ją kopiować z tekstu. Nie chce mi się tego robić - myślę, że jak czasami jej nie wstawię w słowo to i tak rozszyrujecie ;)
    Monika gratulacje, a jeśli bedzie wkurzona to mozesz śmiało używać słowa: UCK! Hehehehe

Ivv - prawie codziennie jem koktajl albo z malin albo z truskawek :-) więc chyba juz sie przyzwyczaiła - mam nadzieje ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2014, 09:54

MonikaS lubi tę wiadomość

• ivv Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja też nie jestem przygotowana. Choć i tak psychicznie bardziej niż fizycznie. Jednak ciąża po ciąży jest niezłym wyzwaniem dla organizmu - psuję się :)

MonikaS, Limerikowo lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja :)

Modelka z mężem też planujemy większy wypad na jeziorko, prawdopodobnie pod namiot i mamy zamiar zabrać Franka. Będzie miał ok 2 mies wtedy. Kiedyś moja mama jak urodziła Brata od miesiąca jego życia brała go w wózek i pół dnia chodziła z moim tatą po lesie i zbierała grzyby lub jagody... Dziś brat ma 16 lat i zdrowy jak ryba :D

evas, Modelka lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • evas Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ostatnio czytałam, że przez stosowanie kremów z wysokim filtrem mamy niedobory witaminy D3. A to znaczy że narażamy się na poważne choroby takie jak:
    - krzywica (u dzieci),
    - osteoporoza (u dorosłych),
    - skłonność do banalnych infekcji,
    - poważne choroby na tle autoagresji (reakcja immunologiczna przeciwko własnym tkankom), jak stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzyca typu 1,
    - zwiększona częstotliwość zachorowań na nowotwory złośliwe – przede wszystkim piersi, jelita grubego, prostaty i nerek,
    -zaburzenia gospodarki węglowodanowo-tłuszczowej - cukrzyca typu 2 i inne zaburzenia metaboliczne jej towarzyszące,
    - zwiększona częstotliwość zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego, jak zawały serca i udary mózgu.

W Polsce niestety nie zleca się badań w kierunku zawartości wit D3 w naszym organizmie, a większość z nas ma duże niedobory. Także nie należy bać się słońca, oczywiście wszystko z rozwagą.

weronikabp, Modelka, Limerikowo lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivv wrote:
    a jeśli chodzi o słońce - najgorsze co widziałam to babcię, która w parku jako jedyna trzymała wózek na słońcu - przodem do słońca - i się chwaliła, że już troszkę wnuczkę opaliła, bo inaczej byłaby "blada jak matka" :D Oczy mi wypadły z orbit :) Wnusia była jeszcze w głębokim wózku, ale nie pamiętam ile mogła mieć :)

O rany, jakbym czytała o moim teściu. Synek już był starszy bo jezdzil w spacerówce, i teść wziął Go na spacer, Mały zasnał wiec teść usiadł na lawce w pelnym słońcu, dziecko nie osłoniete, i sie grzało a mój teść też smacznie spał. Jak wyjrzałam przez okno to myślałam że zejde na zawał ;)

ivv lubi tę wiadomość

• ivv Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale pamiętajmy, że każde dziecko bierze wit D3

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivv wrote:
    Ale pamiętajmy, że każde dziecko bierze wit D3
    To nie zastąpi Sloneczka i naturalnej wit ;-)

evas lubi tę wiadomość

• Mucha Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas, a nawet dodam wiecej podobno duzy niedobor wit. D moze powodowac poronienia na poczatku ciazy :( ja po moich 3 mialam zlecone to nadanie i oczywiscie musialam zrobic je prywatnie koszt ok. 360 zl. - oczywiscie wynik wyszedl bardzo dobry jak zreszta przy wszystkich badaniach w celu znalezienia przyczyny!

Limerikowo lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry,

moja Iga dzisiaj sie tak ulozyla, ze czuje od rana jak by mnie po szyjce macicy kopala! Srasznie nieprzyjemne, jakos wczensiej tego nie robila, widac zmienila pozycje :/

Jesli chodzi o kremy z filtrem to sama sie nad tym zastanawiam no bo rodzimy w lecie a w 100% dziecka przed sloncem nie uchronimy nawet spacerujac popoludniu z parasolka i trzymajac je w cieniu. Ja jestem jak albinos i jesli corka bedzie miec karnacje po mnie to raczej bede musiala ja czyms smarowac. Czytalam, ze w pierwszym miesiacu nie powinno sie smarowac noworodkow kremami z filtrem, ale zapytam mojej lekarki co o tym mysli i na szkole rodzenia.

syy2cwa1kqnjs0p4.png
‹‹ 726 727 728 729 730 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ