WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • evas Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika narobiłaś mi ochoty na rosół. Musze kupić kawałek kurczaka i wołowinkę, też nagotuję :D

MonikaS lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez nie narzekam na objawy ciazowe ani na wage, raczej na plus te tyg ciazowe mimo zgagi zabijanej rennie juz pare dni co dzien, troche tylko nos broczy przy smarkaniu ale nie jest zle
    dzieki za info o czopkach, na lewatywke psych sie przygotowywalam juz, ale czopki super sprawa po prostu ;--))zatem dzis na liscie do apteki
    od sprzatnska po wynajmie tez mam juz 3 dzien zakwasy plus kurcze rano lewej dla odmiany lydki, idzie wytrzymac w sumie
    z good newsow to wchodze w miare na 3p z malym towarem ok, choc puls podbija na pomiar po wysilku do 93 plus cisnienie troche
    b mili ludzie dookola w tej ciazy, doradza i w ogole i na brzuszek patrza sie jak trza a widze troche ciezarowek dookola nie ma totalnej pustyni ale pewnie to za malo na zaleczenie kryzysu demografii
    f2w3pc0zzgl2xzuk.png

evas, weronikabp, monalisa, Agusia2312 lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas na pewno nie robią? Mi się obiło o uszy że robią... Mhmm będę musiała się zagłębić w ten temat wśród dziewczyn które nie dawno urodziły ;)

Limerkowo a ja właśnie na wagę i swoją ,,wielkość'' strasznie narzekam... Jak to mówi mój mąż ,, strasznie zrzędzisz i gadasz głupoty'' :D

Limerikowo lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Evas na pewno nie robią? Mi się obiło o uszy że robią... Mhmm będę musiała się zagłębić w ten temat wśród dziewczyn które nie dawno urodziły ;)

Limerkowo a ja właśnie na wagę i swoją ,,wielkość'' strasznie narzekam... Jak to mówi mój mąż ,, strasznie zrzędzisz i gadasz głupoty'' :D

Z tego co wiem,w chwili obecnej wyraza sie zgode badz nie wyraza sie zgody na lewatywe przed porodem. Nie ma nic na przymus ale tez mozna z tego skorzystac. Ja sie bede czyscic jak juz dojde do bezpiecznego terminu,nie wyobrazam sobie inaczej, no wayyyyyyyy...

• monaaa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, u nas słońca brak, miała być piękna pogoda :/
    Mam za sobą nieprzespaną noc, męczyła mnie bezsenność..czuję się jak za studenckich czasów po imprezie :p a obudził mnie okropny ból pleców na odcinku piersiowym. czy Wam się też to zdarza, taki ból? z czego to??jakoś cycki mi się nie powiększają, nie ma co ciążyć :P

wczoraj poszłam na pocztę-mega koleja..poszłam do sklepu - tłumy i to samo. za mną stała pani z o wiele większym brzuchem, może już na końcówce. ani na poczcie, ani w sklepie nikt nie przepuścił. smutne to i wkurzające!

jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś się nade mną zlitował w tych nieszczęsnych kolejkach, jedynie co, to kierowcy bardzo często przepuszczają mnie na pasach :P

na SR położna mówiła, że jest lewatywa, jak się tylko chce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2014, 12:14

Limerikowo, weronikabp lubią tę wiadomość

81clk9i.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja jeszcze widze swoje stopki i w butkach i bez a i odpukac nie udalo mi sie jeszcze przewrocic, w razie czego musze pamietac lądowac "na kota" to znaczy na cztery-2kolana i 2 rece i puscic wszystkie bagaze
    ja tam nie mam obsesji wagi absolutnie, fakt moze czl ciut niezreczny ale ok dalej sie autkiem jezdzi, a jeszcze jak pomysle ile kobitek by sie z nami zamienilo na ciaze i to jeszcze na koncowke to w ogle jestem Happy
    cos tam mama mowila ze czerwona sukienka mi brzuszek opina a ja na to ze wlasnie TAK MA BYC bo jest sie czym chwalic o! :--)))))))))))))))
    f2w3pc0zzgl2xzuk.png

monaaa, Paula222, monalisa, Bea_tina lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:

Paula zmusić cię nie mogą do lewatywy. Mogą ci co najwyżej zaproponować. Zdaniem niektórych to przyspiesza poród. Ale ja nie miałam robionej, a rodziłam ekspresowo.

9bsp388.png
  • Edyta84 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jestem! Goście pojechali, ale umówiliśmy się na popołudnie na ognisko, bo u mnie fajna pogoda. Słońce świeci i jakoś tak chyba idzie lepszy czas ;-)
    Co do lewatywy moja położna mówiła, że w szpitalu nie robią, jak coś to trzeba sobie samemu w domu zrobić, np. zakupić te czopki glicerynowe. Ale mówiła też, że przed samym porodem organizm sam się oczyszcza, właśnie w ten sposób przygotowuję się do porodu. Przy okazji zajrzałam w swój plan porodu i patrzę, a tu w jednym punkcie jest pytanko o lewatywę i widzę, że zaznaczyłam, że chcę.

monalisa lubi tę wiadomość

zem3uay3xx6j8vr3.png

bhywdf9hafr8cbn5.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa no właśnie evas, to znaczy że jest ale nie na przymus :) I mam dylemat, bo nie chciałabym robić kupy podczas parcia czy coś :P

Edyta skąd wzięłaś ten plan porodu? Bo muszę też sobie wypełnić a jakoś wzory marne :P

Limerkowo ja też mam sukienkę letnią która pięknie podkreśla brzuszek, tylko wyczekuję cieplejszych dni :D

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • evas Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula wypróżnienie podczas porodu zdarza się dosyć często, ale położna nawet o tym nie mówi. Po prostu to jest fizjologia i nie trzeba o tym myśleć.

9bsp388.png
  • Edyta84 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulla ja ten plan porodu dostałam od położnej i razem z nią wypełniałam. Wszystko dokładnie tłumaczyła. To dosłownie jedna kartka formatu A4 na której jest VIII pkt. dotyczących porodu m.in. czy rodzę sama czy będzie ze mną osoba towarzysząca, pozycje przed i w trakcie porodu, środki przeciwbólowe, pomoc w trakcie porodu itp. Nam położna mówiła, że to jest jeden z dokumentów (obok karty ciąży i dowodu osobistego), które należy mieć przy sobie jak się będzie jechało do szpitala na poród.
    Tak więc ten druk mam od niej, szczerze mówiąc nie wiem czy to jest druk ścisłego zarachowania czy też każda szpital ma inny.

zem3uay3xx6j8vr3.png

bhywdf9hafr8cbn5.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu jest taka karta przebiegu porodu , miałam okazje się zapoznac z nią przy wpisie na patologie ciazy. Tam też jest o zgodzie na nacięcie krocza, użycie gazu rozwesalajacego, czy chce się korzystać np z piłki i innych dostępnych akcesorii na sali, o fazach porodu oto.
    Myślę ze każdy szpital ma swój druk. Ja ten dokument będę uzupełniać przed porodem, nie dają ich do domu. Wtedy przychodzi położna omawia szybko punkty. Ja zamierzam jeszcze podpytać o to położna srodowiskowa.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • nutka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:) Jak czytałam wasze posty to tyle chciałam odpowiedzieć, a teraz już nie pamiętam o czym i komu:P

Co do lewatywy nawet o tym nie pomyślałam jeszcze... Mam nadzieję, że na SR poruszą ten temat i powiedzą jak to wygląda u nas w szpitalu.

Co do bólu w plecach na wysokości klatki piersiowej- ja miewam takie bóle... Zazwyczaj jak siedzę długo, wtedy aż ciężko mi oddychać. Jedyne co pomaga to pomału rozruszać wszystkie mięśnie i kości...

No i nie pamiętam co dalej...

Ja rano wstałam i poprasowałam pieluszki tetrowe i flanelowe, które wczoraj przyjechały. Tak śmierdziały niefajnie, że od razu wrzuciłam do pralki, choćbym miała jeszcze raz je prać później. A jak już były wyprane to brzydkie takie niewyprasowane.:)

Później zrobiłam omlety biszkoptowe z truskawkami i śmietaną na śniadanko, zjedliśmy i mąż pojechał do pracy, a ja poszłam z psem. Deszcz u nas od rana pada i już usypiam...:/
    A trzeba poodkurzać i umyć podłogi. Niby tylko tyle, ale na razie nie dam rady. I obiad zrobić... Mam liście szpinaku ale nie wiem co zrobić, bo mam tyle pomysłów tylko nie chce mi się stać przy garach cały dzień... Ani pierogi, ani naleśniki ze szpinakiem nie przejdą, choć chętnie bym zjadła. Chyba, że ktoś mi nalepi lub nasmaży.:P
    Chyba więc będzie szpinak duszony z czosnkiem i migdałami i na to grilowana pierś z kurczaka.;P

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Edyta84 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak piszesz Aisak są tam różne informacje. Mnie najbardziej zaskoczyły m.in takie "dziwne" pytanka np.czy chcesz, żeby ci powiedziano o płci dziecka czy wolisz sprawdzić sama, jak chcesz karmić swoje dziecko (piersią czy sztucznie), czy chcemy zostać na chwilkę sami po porodzie, kto ma pomóc w narodzinach dziecka. Tak więc do końca nie rozumiałam tych niektórych pytań, ale położna ze mną wypełniała i tłumaczyła.

zem3uay3xx6j8vr3.png

bhywdf9hafr8cbn5.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika ja też miałam od zawsze takie włosy.:) Jak byłam mała to ludzie pytali czy mi mama zafarbowała pasemka;P

Martynika lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do włosów to ja też mam bardzo podatne na słońce, po lecie blondyna z balejażem :) teraz też jeszcze takiego słońca nie było a już o pół tonu włosy jaśniejsze :) jak chodziłam do podstawówki to mnie nauczycielki podpytywały czy mama coś z włosami mi robiła - takie miałam pasemka :)
    właśnie Michałka uspałam i nie mam czasu siedzieć - muszę ogarnąć cały domowy chaos i ten rosół wstawić :) a jak starczy czasu to spaghetti zacznę robić :)
    ja co prawda nie zaczęłam normalnie rodzić, ale miałam wytyczne co do diety, żeby była lekkostrawna najlepiej w okolicach terminu porodu :) jak jechałam na wywoływanie to w zasadzie i tak nie chciało mi się jeść to i pusty żołądek był hehe i cały dzień nie chciało się jeść - nawet o tym nie myślałam :)i nikt mi lewatywy nie proponował. Z tym, że to prywatna klinika a nie szpital - tam trochę inne wytyczne mają. Pamiętam, że wypełniałam tą kartę przebiegu porodu czy jak to się tam zwie, ale co tam było to już nie bardzo pamiętam :)
    dobra dziewczynki - lecę ogarniać chatę :)

Martynika lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia Alexast i Evas - zdrówka kochane!
    Evas - ja codziennie robie kisielek z dóch łyżeczek lnu mielonego, dostaniesz go u Iwonki w przystanku na zdrowie, do tego tak jak mówiła Natka wywar ze śliwek i kupki idą :) a jak nie idą to ostatecznie czopek glicerynowy w szpitalu stosowałam, u nas lewatywy nie robią, tylko właśnie czopek ewentualnie i syropki.

Biorę się zdrowe ciasto, z mąki orkiszowej, miodu, słonecznika, powiem Wam że jest tak pyszne, ze pewnie do jutra nie zostanie, dostałam właśnie przepis więc do dzieła. Polecam bo jest zdrowe i zaspakaja potrzebę słodkiego :)

alexast, NataliaK, evas lubią tę wiadomość

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja przed cc miałam lewatywe, ale wogole o tym nie myślałam, później doszłam do wniosku, że taka lewatywa to super sprawa! Bo to nic a nic nie boli, a przynajmniej wiesz, że jesteś "czysta". Ja akurat mam duże problemy z wypróżnianiem i żałuję, że sama nie potrafię sobie zrobić, bo bym była sobie skłonna sama robić hehe;P

Weronika jak zawsze robisz smaki! A i rocznice ślubu masz w moje urodzinki hihi, na pewno o Tobie pomyślę w dniu urodzin hihi:)

weronikabp, Martynika lubią tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_tina - lewatywę można kupić i aptece. Są też takie profesjonalne wlejki np. na allegro, a "przepis" na płyn do lewatywy możesz zrobić sama :)

Bea_tina lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mamy dziś temat hehehee i jak ja mam teraz wrzucić zdjęcie zdrowego pysznego ciasta? hehehe :)

NataliaK, Bea_tina, nutka, Limerikowo, ivv lubią tę wiadomość

‹‹ 741 742 743 744 745 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ