MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMagdaO wrote:Jeżeli dziecko będzie ważyło więcej niż 700g, muszą podjąć próbę reanimacji.
Jakiś czas temu głośno było o kobiecie, która zdecydowała się na wywołane poronienie w 21t.c., ze wzg na stwierdzony zespół Downa u dziecka. Dziecko jakimś cudem urodziło się żywe, ważyło więcej niż 700g i lekarze musieli je ratować. -
nick nieaktualnyMagdaO wrote:Jeżeli dziecko będzie ważyło więcej niż 700g, muszą podjąć próbę reanimacji.
Jakiś czas temu głośno było o kobiecie, która zdecydowała się na wywołane poronienie w 21t.c., ze wzg na stwierdzony zespół Downa u dziecka. Dziecko jakimś cudem urodziło się żywe, ważyło więcej niż 700g i lekarze musieli je ratować.
Obyś miała rację
Zasady są wszędzie a i prawie wszędzie są łamaneWedług WHO dziecko nazwane wcześniakiem jest od 22 tc i od tego momentu powinno się je ratować, bez względu na to jaka jest waga urodzeniowa, jeśli nie innych złych rokowań.
Tak jak pisałam, koleżanka urodziła dwójke dzieci na przełomie tego 22 tc i niestety w chwili obecnej może je tylko odwiedzać na cmentarzu. Wszystko zależy od lekarzy tak naprawdę. Dodam ale to już drastycznie, że córeczka po urodzeniu się ruszała. W karcie wypisowej nie było słowa o tym że żyła.
Martynika, z tego co słyszałam o przedszkolach w Warszawie to jest BARDZO CIĘŻKO dostać się do państwowego. Ale to co słyszałam, trzeba zasięgnąć opinii mądrzejszych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 15:57
weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Martynika wrote:Sunset, świetna informacja!
A tak z ciekawości - kiedy trzeba zapisać dziecko do przedszkola? Słyszałam, że zaraz po narodzinach, ale nie wiem, czy to taka żartobliwa pogadanka, czy na serio...
Zapisy ustawowo są w marcu na następny rok szkolny. Oczywiście mówimy o Państwowych przedszkolach, bo w prywatnych to może niektóre mają takie obłożenie, że się długo czeka. Na szczęście nie muszę się tego dowiadywać
W piątek np były wyniki w przedszkolach w Tychach i mojej koleżanki 5-letni syn się dostał a 3-letni już nie, i żadne dziecko 3-letnie jej koleżanek się nie dostało (a trochę ich ma) - i mnie zmartwiła bardzo tą wiadomością na weekend. Zresztą gdzie daleko szukać - 3-letnia siostrzenica mojego m też się w Tychach nie dostała. Z tymi przedszkolami wcale nie jest tak różowo, chyba że faktycznie na jakiejś wsi gdzie więcej miejsc niż dzieci ale to pewnie są sporadyczne przypadki. -
Moja kolezanka ze slaska urodzila coreczke, ktora wazyla niecale 600 gr (24 tydzien tylko malo wazyla) , musieli jej zrobic cesarskie ciecie bo miala kompletnie niewydolne juz lozysko, malej dawali tylko 5% szans na przezycie a teraz ma rok, jest zdrowa i wyglada na to, ze nie ma zadnych powiklan. Oczywiscie sa po dlugim pobycie w szpitalu i rehabilitacji.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 16:05
NataliaK, weronikabp, Galanea, Limerikowo, Paulina1986, nutka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKota wrote:Moja kolezanka ze slaska urodzila coreczke, ktora wazyla niecale 600 gr (24 tydzien tylko malo wazyla) , musieli jej zrobic cesarskie ciecie bo miala kompletnie niewydolne juz lozysko, malej dawali tylko 5% szans na przezycie a teraz ma rok, jest zdrowa i wyglada na to, ze nie ma zadnych powiklan. Oczywiscie sa po dlugim pobycie w szpitalu i rehabilitacji.
NataliaK lubi tę wiadomość
-
Koleżanka mojej bratowej też urodziła jakoś około 23tc i dziecko ma już 2 lata, rozwija się prawidłowo
Właśnie wróciliśmy z K. z Urzędu Stanu Cywilnego. Załatwiliśmy uznanie ojcostwa dziecka nienarodzonego i już po narodzinach nie będę musiała jechać do USC, tylko partner sam załatwiJedna rzecz z głowy.
weronikabp, NataliaK, MonikaS, Mucha, Agusia2312, Limerikowo, Paulina1986, Martynika, evas lubią tę wiadomość
-
oglądam rozmowy w toku - tak z przypadku bo w sumie nie lubię. Program o laskach co są agresywne i biją inne dziewczyny lub swoich acetów. Masakra. Ja to jednak wychowana chyba w innej rzeczywistości. W głowie mi się nie mieści takie zachowanie... Aż strach traić na taką w pubie, żeby nie wiadomo za co oberwać...
właśnie była reklama innego odcinka rozmów pt. panicznie boję się porodu. W piątek ma być jakby któraś z Was chciała pooglądaćWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 16:39
Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
MonikaS wrote:oglądam rozmowy w toku - tak z przypadku bo w sumie nie lubię. Program o laskach co są agresywne i biją inne dziewczyny lub swoich acetów. Masakra. Ja to jednak wychowana chyba w innej rzeczywistości. W głowie mi się nie mieści takie zachowanie... Aż strach traić na taką w pubie, żeby nie wiadomo za co oberwać...
To jeszcze nic, ja to pamiętam jak u mnie w podstawówce (PODSTAWÓWCE!) gówniary urządzały turnieje i tłukły się gorzej od chłopaków. Do klasy wracały podrapane, pokrwawione, z poszarpanymi włosami. Porażka
Baby są zawzięte, często gorsze od facetów.weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
sunset wrote:Zapisy ustawowo są w marcu na następny rok szkolny. Oczywiście mówimy o Państwowych przedszkolach, bo w prywatnych to może niektóre mają takie obłożenie, że się długo czeka. Na szczęście nie muszę się tego dowiadywać
W piątek np były wyniki w przedszkolach w Tychach i mojej koleżanki 5-letni syn się dostał a 3-letni już nie, i żadne dziecko 3-letnie jej koleżanek się nie dostało (a trochę ich ma) - i mnie zmartwiła bardzo tą wiadomością na weekend. Zresztą gdzie daleko szukać - 3-letnia siostrzenica mojego m też się w Tychach nie dostała. Z tymi przedszkolami wcale nie jest tak różowo, chyba że faktycznie na jakiejś wsi gdzie więcej miejsc niż dzieci ale to pewnie są sporadyczne przypadki.
Pięciolatka już chyba z tego co wiem mają obowiazek przyjąc. Musi odbyć jakieś przygotowanie przed szkołą no chyba że rodzice oddają do zerowki.
W Warszawie cięzko z tymi przedszkolami, jak bede chciala oddac Mlodego to chyba z mężem sie rozwiodę to pewne że go pzyjmą heh.
Jestem padnięta. Wytańczyłam sie z synkiem. A wcześniej najadłam sie naleśników z serem i jagodami -
Galanea - masakra jakaś. Dobrze, że mam 2 synów hihi teraz to ja z tego się cieszę bo nie wiem czy umiałabym wychować córkę w dzisiejszych czasach - bo później by taka sierota chodziła i sobie grabiła od każdej innej...
Galanea lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A ja wracam z USG
Wszystko jest w porządku, Młody waży 1700 gram i z tego, co widze, jest raczej długi i szczuplejszy. Obwód brzuszka wyszedł taki, jak na mój tydzień ciąży, a długość ramienia i uda o tydzień większe
Natalia, lekarz był bardzo miły i wszystko tłumaczył. Nie udało mi się tylko zobaczyc, gdzie on widzi, że to chłopak, ale powiedział, że żadnych wątpliwości nie maGalanea, Tusia84, weronikabp, NataliaK, Mucha, Agusia2312, Limerikowo, Niesforna, Paulina1986, Martynika, alexast, czekajajaca, nutka lubią tę wiadomość
-
Galanea wrote:
Właśnie wróciliśmy z K. z Urzędu Stanu Cywilnego. Załatwiliśmy uznanie ojcostwa dziecka nienarodzonego i już po narodzinach nie będę musiała jechać do USC, tylko partner sam załatwiJedna rzecz z głowy.
Mogłabyś rozwinąć temat, jak to wygląda, jakie trzeba mieć dokumenty? Nie ukrywam, że to też ułatwiło by mi życie po porodzie -
Modelka wspaniałe wiadomości
i dobrze, że jesteś zadowolona z wizyty
Galanea ślicznie wyglądasztaki zgrabny brzuszek.. ja z moją armatą chodzę jak kaczka
Karolina trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo jeszcze trochę niech wytrzyma ty poleżysz i będzie mogło się rodzićGalanea lubi tę wiadomość