X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaO wrote:
    Jeżeli dziecko będzie ważyło więcej niż 700g, muszą podjąć próbę reanimacji.
    Jakiś czas temu głośno było o kobiecie, która zdecydowała się na wywołane poronienie w 21t.c., ze wzg na stwierdzony zespół Downa u dziecka. Dziecko jakimś cudem urodziło się żywe, ważyło więcej niż 700g i lekarze musieli je ratować.
    no właśnie słyszałam o tym, wiesz coś jak się potoczyła historia tego dziecka?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaO wrote:
    Jeżeli dziecko będzie ważyło więcej niż 700g, muszą podjąć próbę reanimacji.
    Jakiś czas temu głośno było o kobiecie, która zdecydowała się na wywołane poronienie w 21t.c., ze wzg na stwierdzony zespół Downa u dziecka. Dziecko jakimś cudem urodziło się żywe, ważyło więcej niż 700g i lekarze musieli je ratować.

Obyś miała rację :)
    Zasady są wszędzie a i prawie wszędzie są łamane :) Według WHO dziecko nazwane wcześniakiem jest od 22 tc i od tego momentu powinno się je ratować, bez względu na to jaka jest waga urodzeniowa, jeśli nie innych złych rokowań.
    Tak jak pisałam, koleżanka urodziła dwójke dzieci na przełomie tego 22 tc i niestety w chwili obecnej może je tylko odwiedzać na cmentarzu. Wszystko zależy od lekarzy tak naprawdę. Dodam ale to już drastycznie, że córeczka po urodzeniu się ruszała. W karcie wypisowej nie było słowa o tym że żyła.

Martynika, z tego co słyszałam o przedszkolach w Warszawie to jest BARDZO CIĘŻKO dostać się do państwowego. Ale to co słyszałam, trzeba zasięgnąć opinii mądrzejszych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 15:57

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

• sunset Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Sunset, świetna informacja! :)

A tak z ciekawości - kiedy trzeba zapisać dziecko do przedszkola? Słyszałam, że zaraz po narodzinach, ale nie wiem, czy to taka żartobliwa pogadanka, czy na serio...

Zapisy ustawowo są w marcu na następny rok szkolny. Oczywiście mówimy o Państwowych przedszkolach, bo w prywatnych to może niektóre mają takie obłożenie, że się długo czeka. Na szczęście nie muszę się tego dowiadywać :)
    W piątek np były wyniki w przedszkolach w Tychach i mojej koleżanki 5-letni syn się dostał a 3-letni już nie, i żadne dziecko 3-letnie jej koleżanek się nie dostało (a trochę ich ma) - i mnie zmartwiła bardzo tą wiadomością na weekend. Zresztą gdzie daleko szukać - 3-letnia siostrzenica mojego m też się w Tychach nie dostała. Z tymi przedszkolami wcale nie jest tak różowo, chyba że faktycznie na jakiejś wsi gdzie więcej miejsc niż dzieci ale to pewnie są sporadyczne przypadki.

c55fflw1uez1iz08.png
  • MagdaO Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika, niestety nie wiem. Jeżeli miało wadę serca, która bardzo często występuje u zespołowców, to raczej widzę to w czarnych barwach

er3mcwa17arhglng.png
    .png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kolezanka ze slaska urodzila coreczke, ktora wazyla niecale 600 gr (24 tydzien tylko malo wazyla) , musieli jej zrobic cesarskie ciecie bo miala kompletnie niewydolne juz lozysko, malej dawali tylko 5% szans na przezycie a teraz ma rok, jest zdrowa i wyglada na to, ze nie ma zadnych powiklan. Oczywiscie sa po dlugim pobycie w szpitalu i rehabilitacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 16:05

NataliaK, weronikabp, Galanea, Limerikowo, Paulina1986, nutka lubią tę wiadomość

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Technika idzie na przód tylko szkoda że za tą techniką niektóre szpitale i personel są 100 lat za murzynami...

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kota wrote:
    Moja kolezanka ze slaska urodzila coreczke, ktora wazyla niecale 600 gr (24 tydzien tylko malo wazyla) , musieli jej zrobic cesarskie ciecie bo miala kompletnie niewydolne juz lozysko, malej dawali tylko 5% szans na przezycie a teraz ma rok, jest zdrowa i wyglada na to, ze nie ma zadnych powiklan. Oczywiscie sa po dlugim pobycie w szpitalu i rehabilitacji.
    Boże jak takie wiadomości podnoszą na duchu, ale tak jak mówi Natalia, żeby tak było w każdym szpitalu, to byłoby cudownie.

NataliaK lubi tę wiadomość

• Galanea Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka mojej bratowej też urodziła jakoś około 23tc i dziecko ma już 2 lata, rozwija się prawidłowo :)

Właśnie wróciliśmy z K. z Urzędu Stanu Cywilnego. Załatwiliśmy uznanie ojcostwa dziecka nienarodzonego i już po narodzinach nie będę musiała jechać do USC, tylko partner sam załatwi :) Jedna rzecz z głowy.

weronikabp, NataliaK, MonikaS, Mucha, Agusia2312, Limerikowo, Paulina1986, Martynika, evas lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu skończyłam kocyk :D jak naładuję tablet to cyknę zdjęcie i się pochwalę :)

Ci pracownicy tych szpitali tacy znieczuleni, że aż straszne...

Galanea lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oglądam rozmowy w toku - tak z przypadku bo w sumie nie lubię. Program o laskach co są agresywne i biją inne dziewczyny lub swoich acetów. Masakra. Ja to jednak wychowana chyba w innej rzeczywistości. W głowie mi się nie mieści takie zachowanie... Aż strach traić na taką w pubie, żeby nie wiadomo za co oberwać...
    właśnie była reklama innego odcinka rozmów pt. panicznie boję się porodu. W piątek ma być jakby któraś z Was chciała pooglądać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 16:39

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS wrote:
    oglądam rozmowy w toku - tak z przypadku bo w sumie nie lubię. Program o laskach co są agresywne i biją inne dziewczyny lub swoich acetów. Masakra. Ja to jednak wychowana chyba w innej rzeczywistości. W głowie mi się nie mieści takie zachowanie... Aż strach traić na taką w pubie, żeby nie wiadomo za co oberwać...

To jeszcze nic, ja to pamiętam jak u mnie w podstawówce (PODSTAWÓWCE!) gówniary urządzały turnieje i tłukły się gorzej od chłopaków. Do klasy wracały podrapane, pokrwawione, z poszarpanymi włosami. Porażka :P
    Baby są zawzięte, często gorsze od facetów.

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Zapisy ustawowo są w marcu na następny rok szkolny. Oczywiście mówimy o Państwowych przedszkolach, bo w prywatnych to może niektóre mają takie obłożenie, że się długo czeka. Na szczęście nie muszę się tego dowiadywać :)
    W piątek np były wyniki w przedszkolach w Tychach i mojej koleżanki 5-letni syn się dostał a 3-letni już nie, i żadne dziecko 3-letnie jej koleżanek się nie dostało (a trochę ich ma) - i mnie zmartwiła bardzo tą wiadomością na weekend. Zresztą gdzie daleko szukać - 3-letnia siostrzenica mojego m też się w Tychach nie dostała. Z tymi przedszkolami wcale nie jest tak różowo, chyba że faktycznie na jakiejś wsi gdzie więcej miejsc niż dzieci ale to pewnie są sporadyczne przypadki.

Pięciolatka już chyba z tego co wiem mają obowiazek przyjąc. Musi odbyć jakieś przygotowanie przed szkołą no chyba że rodzice oddają do zerowki.
    W Warszawie cięzko z tymi przedszkolami, jak bede chciala oddac Mlodego to chyba z mężem sie rozwiodę to pewne że go pzyjmą heh.

Jestem padnięta. Wytańczyłam sie z synkiem. A wcześniej najadłam sie naleśników z serem i jagodami :)

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea - masakra jakaś. Dobrze, że mam 2 synów hihi teraz to ja z tego się cieszę bo nie wiem czy umiałabym wychować córkę w dzisiejszych czasach - bo później by taka sierota chodziła i sobie grabiła od każdej innej... ;)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    no właśnie słyszałam o tym, wiesz coś jak się potoczyła historia tego dziecka?

Ta dziewczynka zmarła po kilu dniach niestety :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2014, 16:46

ggfxf7q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Ta dziewczynka zmarła po kilu dniach niestety :(
    :(

• Modelka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wracam z USG :) Wszystko jest w porządku, Młody waży 1700 gram i z tego, co widze, jest raczej długi i szczuplejszy. Obwód brzuszka wyszedł taki, jak na mój tydzień ciąży, a długość ramienia i uda o tydzień większe :)

Natalia, lekarz był bardzo miły i wszystko tłumaczył. Nie udało mi się tylko zobaczyc, gdzie on widzi, że to chłopak, ale powiedział, że żadnych wątpliwości nie ma :)

Galanea, Tusia84, weronikabp, NataliaK, Mucha, Agusia2312, Limerikowo, Niesforna, Paulina1986, Martynika, alexast, czekajajaca, nutka lubią tę wiadomość

zem3upjygjyf6uag.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 20:46

Tusia84, weronikabp, sunset, excella, azi, Agusia2312, Limerikowo, Niesforna, Paulina1986, Martynika, alexast, czekajajaca, nutka, evas lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • MagdaO Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:

Właśnie wróciliśmy z K. z Urzędu Stanu Cywilnego. Załatwiliśmy uznanie ojcostwa dziecka nienarodzonego i już po narodzinach nie będę musiała jechać do USC, tylko partner sam załatwi :) Jedna rzecz z głowy.

Mogłabyś rozwinąć temat, jak to wygląda, jakie trzeba mieć dokumenty? Nie ukrywam, że to też ułatwiło by mi życie po porodzie :)

er3mcwa17arhglng.png
    .png
  • karolina1990 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie, jestem po wizycie. Mam na jutro skierowanie do szpitala, podadza mi sterydy. Szyjka pod naporem dziecka sie dalej skraca a rozwarcie powieksza. O ile nie bedzie nic sie dzialo to wyjde po 3 dniach

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka wspaniałe wiadomości :) i dobrze, że jesteś zadowolona z wizyty

Galanea ślicznie wyglądasz :) taki zgrabny brzuszek.. ja z moją armatą chodzę jak kaczka :D

Karolina trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo jeszcze trochę niech wytrzyma ty poleżysz i będzie mogło się rodzić

ggfxf7q.png
‹‹ 797 798 799 800 801 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ