MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, nie wiem co się dzieje. Wzięłam ten Dopegyt na zbicie ciśnienia (gin mi wczoraj przepisał, bo ostatnie pomiary mam za wysokie) wczoraj koło 13, potem wieczorem koło 22 i dzisiaj koło 8.
Przed wzięciem porannej dawki miałam 134/89. Mierzę teraz (11:30) i mam... 150/95...
Jakbym w ogóle nie reagowała na ten Dopegyt. Zastanawiam się co z tym zrobić i ile czasu mogę mieć tak wysokie ciśnienie. I czy to już jest wysokie ciśnienie, czy jeszcze nie ma tragedii. Wiem, że norma to 140/90, a gin mi mówił, że najlepiej by było, jakbym zbiła do 120/80, ale na razie to mało realne.
Zapytałam, czy jeżeli nie zareaguję na Dopegyt, to czy sama mam sobie zwiększyć dawkę, usłyszałam, że nie, bo NA PEWNO zareaguję... a czuję się mimo wszystko dobrze, tylko te wartości... jakby moje ciśnienie miało gdzieś ten lek.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Martynika mi lekarz kazał jak przekroczę 140/90 od razu do niego dzwonić a jak nie jechać do szptala...
Galanea jeszcze nie urodziłamWczoraj cały dzień przesiedziałam u rodziców na wsi. Ale powiem strasznie często twardnieje mi brzuch . JUż dziś kilka razy stwardniał, ale na poród się nie zapowiada... We wtorek idę na wizytę i się pewnie dowiem
Chyba że wcześniej urodzę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 11:55
Limerikowo, weronikabp, evas, Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
Martynika TY szybko dzwoń do lekarza, bo takie ciśnienie jest bardzo niebezpieczne w ciąży.
Ja właśnie skończyłam prasować ostatnią partię ubranek. Wszystko już posegregowane i ułożone w szafie. Rzeczy dla siebie i małego do szpitala też z grubsza mam gotowe, tylko muszę włożyć do torby. Za chwilę ściągamy ze strychu gondolę, fotelik i przewijak do odświeżenia. Pozostało kupno kołderki,no i gotowe:) Mogę rodzić.
Wam też tak koszmarnie chce się ciągle spać. Ja normalnie jestem nieprzytomna, przespanie nocy nic nie daje. Ani drzemki w ciągu dnia.weronikabp, MonikaS, Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
Ogolnie to dopegyt reguluje cis w ciagu 2/3tyg, bo jest tez tak ze organizm walczy i z lekiem niejako , ktory nagle obniza cis a organizm ma swoj rytm
poczekaj Martynika z tydz i bierz regularnie, chyba nie masz zadnych innych objawow na tzw zatrucie czyli rzucawke
nie jestem lekarzem ale jaka masz dawke przy tak wysokim to juz 4 tab w ciagu dnia, do 6 max mozna i oczyw stala kontrola ok cisniomierzem np Omrony sa dobre, najlepiej spiczynkowe na lewej rece jesli jestes praworeczna
ja mialam nadcis srednie jeszcze sprzed ciazy 140+/90+ wiec i tak byly podstawy do leczenia
mysle ze dopiero co zaczelas brac dopegyt wiec po 2/3 tyg lekarz pewnie Ci zmieni jesli jest on niewystarczajaco skuteczny
zapytaj moze o ten labetalol trandate, wtedy Ci sprowadza, w koncu Wwa to big city, on b ladnie zbija bez skutkow ubocznych przynajmniej u mnie plus z tego co czytalam
ZDROWKA NISKOCISNIENIOWGO :--))))))) -
Kurcze, tylko, że ja się bardzo dobrze czuję. Może coś z tym aparatem jest nie tak...
Zmierzę jeszcze za 2h, jak będzie takie samo, to przejdę się do tej mojej przychodni i poproszę, żeby tam mi pielęgniarka zmierzyła. Albo do apteki pod domem, tam chyba mają ciśnieniomierze.
Limerikowo, to samo mi właśnie powiedziała moja mama, bo dzwoniłam przed chwilą (pielęgniarka), że lekowi trzeba dać czas, że może nie zadziałać od razu. Mi lekarz kazał brać 2 tabletki dziennie. No nic, oby spadło, bo jeszcze mi jazd z ciśnieniem brakowało na końcówce.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Czytam sobie, co może towarzyszyć nadciśnieniu w ciąży i co zwiastuje, ze dzieje się źle. Badania krwi robiłam dopiero co, śmiało mogę powiedzieć, że, porównując z pozostałymi, są rewelacyjne, hemoglobina 13,5, hematokryt 39, głowa mnie nie boli, brzuch też nie. Puchnę, fakt, ale jak większość z nas. A może podwyższa mi ciśnienie sama myśl o tym głupim ciśnieniu?
Zaparzę sobie melisę, otworzyłam okno i idę czytać książkę, zobaczymy jak będzie koło 14.
Limerikowo, mam ciśnieniomierz beurera, ten:
Nówka sztuka, kupiłam specjalnie na ciążę. Klasyczny, z mankietem na ramię, takie są chyba najlepsze, no, ale może mnie oszukuje, skubaniec, bo czuję się naprawdę rewelacyjnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 12:20
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Judi wow to się szybko uporałaś
U mnie leży ostatnia partia do poprasowania
Jejku ale mam pomarańczowy wyciek z piesi, masakra cały stanik uwalony a miałam biały
Martyninka rób jak uważasz, ja wiem tylko co lekarz mi mówił i tylko przekazujeAle może Ty masz takie wyższe ciśnienie, ale wolałabym być spokojna...
weronikabp, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula222 wrote:Martynika mi lekarz kazał jak przekroczę 140/90 od razu do niego dzwonić a jak nie jechać do szptala...
Galanea jeszcze nie urodziłamWczoraj cały dzień przesiedziałam u rodziców na wsi. Ale powiem strasznie często twardnieje mi brzuch . JUż dziś kilka razy stwardniał, ale na poród się nie zapowiada... We wtorek idę na wizytę i się pewnie dowiem
Chyba że wcześniej urodzę
-
Tak jest ze b czesto cis sie nie czuje, ale mozna na twarzy -poliki cieple, gorace jak siedzisz, czerwona skora na dekolcie, szyi, poczucie pobudzenia nawet jak lezysz, bole glowy np z tylu potylicy uderza
nie chce Ci nic zalecic zle absolutnie bo masz ok dostep do opieki lekarskiej , ja np w Irl sama dawkowalam sobie dopegyt i z 2tab do 4 po 20 tyg i osiagnelam rezultat 130/85 i jest ok i teraz tez sie tak trzyma
na 120/80 nawet nie licze:+)), np u mnie jest tendencja ze na wieczor jak juz jest fiz zwolniona aktywnosc organizmu to cis wzrasta plus tetno i nie moge tego rozgryzc
u Ciebie Martynika na wynik na pewno naklada sie stres ciazowy plus ze oczekujesz wyniku spadku cis ktorego nie ma na razie, moze sproboj podwojna meliske, ogranicz sol w jedzeniu na razie, a moj lekarz w poz mowi ze:niestery sol jest wszedz
Plus wypoczywaj, poleguj jak czujesz sie zmeczona nakrecona cisnieniem z 30min plus -
Judi2014 wrote:Martynika, zabawna jesteś
Z pewnością nie podwyższa Ci ciśnienia myśl o ciśnieniu:) Ale wypicie melisy i zrelaksowanie się nie zaszkodzi:)
A czemu nie?Myślę o ciśnieniu, że jest pewnie za wysokie i że jeszcze tego mi było trzeba, przez to myślę o IP, która mnie zawsze stresuje, nakręcam się, skacze mi ciśnienie, mierzę i... właśnie! voila, mam wysokie ciśnienie
.
Dobra, wiecie co, od razu się przejdę do tej apteki, poproszę, żeby mi zmierzyły, na pewno mają jakiś aparat na zbyciu, bo mój ciśnieniomierz pokazuje teraz 146/96.
Edit: Albo dam sobie jeszcze pół godziny, bo leje okrutnie. Wyłączę komputer, wypiję melisę i sprawdzę raz jeszcze na spokojnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 12:27
Limerikowo, evas lubią tę wiadomość
-
To sa cisniomierze niem firmy wiec ok, patrze na fotke all parametry ma wlasciwe na monitorze
mierz na rece ktora mniej uzywasz, plus na gola skore po tym jak usiadziesz z 5min, i 2cm mankiet nad zgieciem w lokciu
wg mnie ale tylko wg mnie 2tab z takim wynikiem wysokim to za malo wiec za tydz na pewno wskazana kontrola lub za 5dni
Po 20tyg cis samo sie indukuje wyzsze i po 30 tez idzie w gore z tego co widze po sobie i zbijam
zaloz sobie dziennik pomiarow z godz , data , przed i po da wce po godzinie
Powodzonka oby cis spadlo -
Dokładnie tak robię, hehe, mam mamę pielęgniarkę, jak byłam dzieciakiem to już wiedziałam jak poprawnie założyć mankiet
. Stosuję się do tego wszystkiego i mam dzienniczek, właśnie z nim poszłam wczoraj na wizytę i lekarz po przejrzeniu go przepisał mi Dopegyt. No, mi tak zaczęło skakać od 18. kwietnia, czyli od tygodnia. Wcześniejsze pomiary miałam normalne, w okolicach 128/75, a tu nagle wartości 140/90 i powyżej.
-
Zatem ma osobista diagnoza he he musialo sie na koniec wyindukowac wyzsze i tyle
a mnie po 32tyg przeciez te dopadla choleostaza wiec nie ma lekko
ciaza to nie kurzajka wiec trzeba b dbac bo moze byc ale nie musi 100klopotow:--)))
My na tym forum to b powazne i zapobiegliwe mamki jestesmy i tak trzymac na zimne dmuchac
dlatego mnie irl "ok ok"tak wkurzalo bo na end wychodzi nie ok ale v bad
dzis maz fiksowal wentyl w garazu w limerick i pan nas pamietal i sam powiedzial ze 3go baby nie bedzie bo 5kg zona rodzila, i mc w szpitalu, 4 jednostki krwi przetoczone i w ogold za big stres dal nich, skladali skarge na szpital o brak ccweronikabp lubi tę wiadomość
-
Martynika jak leżałam w szpitalu to leżała ze mną dziewczyna z powodu zbyt dużego ciśnienia. Też dostawała ten Dopegyt i na nią w ogóle nie działał. a z tego co pamiętam dawali jej nawet po 5-6 tabletek dziennie. I zawsze jak miała powyżej 150 to szybko dawali jej coś mocniejszego na zbicie.
Może faktycznie poczekaj i sprawdź jeszcze raz to ciśnienie, ale jak nie spadnie to ja bym szybciutko na ip leciala.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
A u mnie po wczorajszej wizycie jak na razie ok - pessar trzyma szyjkę i gin powiedział, że jak dalej będę prowadziła taki tryb życia jak teraz to do końca maja wytrzymamy
Niestety tylko tak jak myślałam mam jakąś infekcję dróg moczowych i dostałam antybiotykMam nadzieję, że pomoże i szybko minie.
Kolejna wizyta oczywiście za dwa tygodnie i ok 36-37 tygodnia kolejne ostatnie usg. a 2 czerwca zdejmujemy pessar - to już za 36 dni!weronikabp, Martynika, evas, Limerikowo, Mucha, Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
Spada
. Przed chwilą mierzyłam, jest 139/88. Będę cały dzień monitorować sytuację, jeżeli powtórzy się epizod z wartością typu 150/95, to pojadę na IP.
Teraz idę po jakiś obiad, a potem powtórzę to, co mi pomogło, tj. otwarty balkon, melisa, kanapa i książka.Limerikowo lubi tę wiadomość