X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • alexast Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa - trzymam za was kciuki
    Nalka - śliczne zdjęcia, śliczna mama, cudny brzusio :)
    Galenea, Limerkowo - dobrze, że wasze wizyty udane :)
    Natalia, Weronika - jak was kopnę w dupkę to od razu z dołków powyskakujecie ;P
    Nie ma się czym dołować, jeszcze chwilkę musimy wytrzymać i będziemy miały nasze skarby przy sobie. Będziemy znowu zgrabne i piękne (mam nadzieję :P)

Ja czekam na męża i was podczytuję. Miałam nie mieć korków, ale jednak dałam się namówić. Przeżyłam je choć czasami było ciężko :) ale co się nie robi dla maturzystek :)
    Byłam też w poradni cukrzycowej. Dostałam inną insulinę na noc, bo ta pierwsza mnie uczulała i mam takie czerwone, swędzące placki na ramionach (a pod skórą są gulki). Zobaczymy jak ta będzie mi służyła :)

Galanea, Limerikowo, weronikabp, monalisa, NataliaK lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam, czy waga dziecka ponad 2200g w 33 tc to nie jest za dużo? Pamiętacie ile Wasze maluchy ważyły w tym tygodniu? Boję się, że urodzę giganta :P

Tusia84, monalisa, monalisa lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Tak się zastanawiam, czy waga dziecka ponad 2200g w 33 tc to nie jest za dużo? Pamiętacie ile Wasze maluchy ważyły w tym tygodniu? Boję się, że urodzę giganta :P

Myślę, że nie będzie tak źle :)

Ja zjadłam mango i teraz mam meeeeeeeeeega zgagę :(

Galanea lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Galanea kochana pamietaj o granicy błędu, moja ważyła w tamten czwartek 1800 to było po środku wykresu, ale tez doktor mowil o granicy błędu, ze rownie dobrze moze byc 2000 lub 1600 choć raczej więcej niż mniej. Myślę, że teraz wazy około 2000 może 2100 czy jakoś tak, za tydzien sie dowiem, kolejne usg.

Galanea, Tusia84, monalisa lubią tę wiadomość

• topa42 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka laseczki wkońcu mam neta :-) Niestety zostaję do poniedziałku. Skurcze ustały, nadal mam magnez i robią 2 razy dziennie ktg. Najgorsze jest to że potas mi strasznie spadł i dlatego mnie zostawiają :-( Do tego żelazo spadło :-( Eh najwcześniej wyjdę w poniedziałek jak poprawią się wyniki Ogólnie lepiej się czujemy tylko jakoś taka słaba jestem i senna :-( Teraz już mam neta to trochę będę Was poczytywać :-)
    Widzę że coś dzidzie wariują nie dać im wychodzić ! Muszą jeszcze posiedziec !

weronikabp, Galanea, Tusia84, nutka, monalisa, Limerikowo, Agusia2312, monaaa, NataliaK, Judi2014, sunset lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, u mnie musiała być w ruchu ta "granica błędu", bo w ostatni piątek mój lekarz powiedział, że Artur waży 2500g, a dziś na Agatowej wyszło 2700... 200g w 5 dni?? Sprzętowi i lekarce z Agatowej (która pracuje też na Karowej) ufam jakoś bardziej, ale w takim razie ta waga jest dość spora.

Z wymiarów Artur ma średni wiek 37,1.

I tak się dziś prezentował:

O 8 byłam na Karowej na ktg. Ciśnienie mierzone przed ktg wskazało 148/87. Lekarka po ktg skomentowała to tak, że "nie chcielibyśmy co prawda takich ciśnień, ale te jeszcze mogą być". Mam robić pomiary 4xdziennie, brać Dopegyt 4xdziennie i przyjść na kolejne ktg za tydzień wraz ze swoimi zapiskami, wtedy też zdecydują, co dalej z tym robić. Ew. na izbę przyjęć w przypadku ciśnienia 160/100 i powyżej.

Od dr Hameli z Agatowej dowiedziałam się też, że przy nadciśnieniu w ciąży, o ile dziecko nie zdecyduje wyskoczyć wcześniej, ciążę rozwiązuje się w 39 tygodniu. Jest to w mojej sytuacji o tyle dobre, że mogłabym się umówić na konkretny termin i wiedziałabym, że urodzę na Karowej i mnie nie odeślą (jak byłam tam ostatnio na IP, to odsyłali).

Poza tym zdobyłam ogromnie cenne ;) informacje, że Artur poza tym, że duży, to ma niezwykle długie stopy i paluchy oraz bardzo długie włosy, można się spodziewać, że będą miały ze 3cm, bo już teraz na usg malowała się bujna czupryna.

I tak najważniejsze jest, że wszystko gra, przepływy idealne, głowa wielka, ale w środku wszystko na swoim miejscu, żadnych oznak przebytego CMV! Oby tak dalej, Synu :).

Monalisa, myślę o Tobie intensywnie, trzymam strasznie mocno kciuki, żeby akcja się nie rozwijała. Topa, Ty też się nie daj!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 10:22

alexast, Tusia84, Galanea, monalisa, Limerikowo, Agusia2312, monaaa, azi, Judi2014, sunset, Niesforna lubią tę wiadomość

• alexast Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa - trzymaj się, mam nadzieję, że wyniki ci się szybko poprawią

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa, trzymamy kciuki za Ciebie, ważne, że skurcze ustały. Zobaczysz, że wszystko będzie dobrze i donosisz ciążę do terminu :)

A tak jeszcze wracając do tej wagi płodu, to zauważyłam, że na wykresie mam duży skok długości kości udowej w krótkim czasie, a od tego też zależy szacunkowa waga płodu. Możliwe, że pani doktor coś niedokładnie zmierzyła, zobaczcie same:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/da8c99399c59.png

I taka waga wyszła przez to:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/522842332b0e.png

Ech, pewnie macie mnie już za panikarę, co? ;/ :P

weronikabp, monalisa lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie się zastanawiałam gdzie Ty się podziewasz Martynika :) to wspaniałe wiadomości :)

Co do wagi dzieci to faktycznie jest ta granica błędu ale u mnie było tak, że na usg i Kuba i Hania wychodzili więksi niż się urodzili.. np Hania na usg przed cesarką wychodziła ok 3450, a urodziła się 3150 :) więc trzeba brać poprawkę za te pomiary i nie ma się co martwić Galanea

Galanea, weronikabp, Martynika, monalisa, Limerikowo lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    A tak jeszcze wracając do tej wagi płodu, to zauważyłam, że na wykresie mam duży skok długości kości udowej w krótkim czasie, a od tego też zależy szacunkowa waga płodu.

Galanea, mój lekarz mi mówił, ze w tym okresie duży skok długości kości długich (udowa, ramienna) jest najzupełniej normalny. Bo wcześniej przyrastały wolno, na rzecz głowy, brzucha, a pod koniec "nadrabiają". Myślę, że nie ma powodu do obaw :).

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa trzymaj się dzielnie, wszystko będzi edobrze!!

Galanea ja chyba nie rozumiem tego wykresu do końca, ale Ty się nie stresuj, jedyny powód do stresu mógłby być gdyby w ogóle nie rosła, więc wdech wydech kochana i do przodu! :)

Galanea lubi tę wiadomość

• Galanea Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika, ależ Artur ma śliczny buziaczek! :) Już by się chciało wycałować. A z tą wagą to też się właśnie głowię, kość udowa wyszła jak na 34,2 tc, główka i brzuch jak na 33 i parę dni. Czyli ogólnie chyba tydzień do przodu. No ale to tak jak z mierzeniem szyjki macicy. 3 tyg temu miała 3cm a dziś nagle 3,5cm ;) Trzeba brać pod uwagę granicę błędu.

Martynika, monalisa lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    No właśnie się zastanawiałam gdzie Ty się podziewasz Martynika :) to wspaniałe wiadomości :)

"Rozbijam" się po szpitalach, romansuję z ciśnieniomierzami, siedzę na ławce z książką i łapię promienie słońca, rozwieszam i wącham niewinnie-dziecięco-bajkowo pachnące pranie Artura, jem arbuzy :).

Tusia84, Galanea, Limerikowo, monalisa, sunset lubią tę wiadomość

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj arbuza :P

Martynika lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIE DAJEMY SIĘ ! MAŁY WYTRZYMA JUZ Z NIM ROZMAWIAŁAM ;-)

weronikabp, Martynika, Galanea, alexast, Tusia84, monalisa, monaaa, NataliaK, Judi2014, sunset lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA JEM BANANA :-) JAK DOBRZE WRÓCIC DO WAS :-)Brakowało mi Was :-)

Galanea, weronikabp, Limerikowo, NataliaK, Judi2014 lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • MagdaO Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa, trzymaj się Kochana, mam nadzieję, że wszystko się uspokoi.

A więc moja relacja po wizycie: Stanisław ma się dobrze, wielkolud z niego, ciężko już coś zaobserwować na usg, najpierw ukazało się wielkie ucho a później jeszcze większe jajcunki ;) Buziaka niestety nie pokazał. Mały akrobata dał radę się przekręcić i leży głową do dołu. Waży już 2750g, termin z usg wyszedł na 31.05, czyli bardzo zbliżony do OM, ja po cichu liczę, że za dwa tygodnie Stasiu jednak będzie chciał pojawić się na świecie. Za tydzień idę zrobić wymaz i co tydzień wizyta u położnej i ktg. Co do wizyty u lekarz to mam przyjść przed terminem porodu (tzn. Pan doktor powiedział - pod koniec porodu - ale nie jestem pewna czy wtedy dam radę dotrzeć do niego na wizytę ;)

Co zaskakujące bilans wagowy z ostatnich 4-ech tygodni: Ja +0,5kg 036.gif, Staś +0,85kg. Czyli mój bobas tyje więcej ode mnie. Jestem w szoku, bo czuję się jakbym przytyła z 5kg, a tu się okazuje, że nawet trochę schudłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 19:22

Galanea, alexast, Tusia84, weronikabp, Limerikowo, monalisa, Agusia2312, monaaa, NataliaK, Judi2014 lubią tę wiadomość

er3mcwa17arhglng.png
    .png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia super wieści :-) Gratuluję dużego Stasia :-)

MagdaO lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa42 wrote:

Nam Ciebie również. Smacznego banana :P

Magda, cieszę się, że wszystko dobrze na wizycie :) No a Stasiu musi rosnąć i tyć, w końcu to facet!

MagdaO lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa42 wrote:
    Proszę jak Topa na czasie i to w szpitalu :) wiesz ze od wczoraj jedzenie banana jest na "topie" hehe (nomen omen) - no pięknie mi się to powiedziało, walczymy z rasizmem i jemy banany i robimy foty, tak jak ciemnoskóry piłkarz w którego rzucono bananem :))
    ale się uśmiałam z tego "na topie" pisząc do Topy hehehhe
    Magda - super Stasio duży chłopak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 19:28

Galanea, Limerikowo, NataliaK lubią tę wiadomość

‹‹ 889 890 891 892 893 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ