X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Sue Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)

Witam sie porannie :)
    Co do sukni - jesli slub bede brać w ciazy, to wybór niestety będzie bardzo ograniczony :) Ale dzięki za rady, bo chcemy zrobić jeszcze później wesele z kościelnym - pamiętacie, że wciąż sie zastanawiam na tym ślubem:)

Bella, ja się odcinam od złych wieści, nie przekładam tego na siebie. Wierzę w swoją intuicję i wierzę w swoje ciało, że wszystko bedzie dobrze. Ty jesteś chyba po stracie, więc obawy rozumiem:)
    Ja też mam internet w telefonie, poza tym, myślę, że jeśli coś się wydarzy, to mało która będzie pamiętać o forum, bo w takich sytuacjach myśli sie o innych rzeczach. Ale - kto wie :)

Ja krwi pępowinowej nie będę pobierać. Po 1. dlatego, ze popiera się ją z pulsującej pępowiny, czyli de facto zabiera sie dziecku krew, po drugie, jest jej za mało, a w sytuacji poważniejszej choroby przeszczepiania choremu jego własnej krwi, w której tez mogą być komórki odpowiedzialne za chorobę nie ma troche sensu.
    Warto poczytać, porozmawiac, bo jest to kosztowna sprawa.
    Też o tym myślałam, ale zdecydowałam, że krwi nie pobieram.

• Sue Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj też mój syn zaczął wariować o 1 w nocy :)
    Jest naprawdę coraz silniejszy. Parę razy kopnął tak, że poruszył całym brzuchem - wyglądało to jak w tym filmie obcy :P
    P. zrobił wielkie oczy i stwierdził "no teraz to jeszcze bardziej do mnie dotarło" i obserwował mój brzuch chyba z 20 minut.

Na usg powinnam chodzić o 1 w nocy, bo zazwyczaj jak jestem u lekarza, to Junior śpi :)

Lara, trzymam kciuki za wizytę :) też jestem ciekawa ile nasze brzdące urosły :)

Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

• Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Ale dziś pospałam :D
    Dziś wybieram się w odwiedziny do mojej koleżanki i jej 3 miesięcznej córeczki :)
    Piję kawkę która dołączy :D?

Fedra lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my wczoraj odwiedzilismy znajomych- miesiac temu urodzil sie ich synek:)

( przy okazji jadlam ciasto- no ale nie wypada nie jesc skoro sie ktos napracowal:))

synek malutki, z wloskami- wodzil za nami wzrokiem i sie usmiechal:)
    nie moge uwierzyc ze i ja bede miec takiego bobasa!!!!!
    poprostu nie wierze!!!!!!!!!!!!!!!:)

Gosiak, Sue, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam herbatke z cytryna i miodem:)

ja tez bylam odwiedzic dziewczynke 3 miesieczna i miedzy tymm chlopcem miesiecznym to jest ogromna roznica.
    dzieci szybciutko rosna!!!!!:)

a wiecie tak sobie mysle czy nie zrobie sama takich ozdob z imieniem z filcu!!!!:) w sumie to chyba nei jest trudne. tylko nie wiem czy taka chmurke czy lepiej kupic taki napis z literek drewnianych.

zastanawiam sie;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz już 2 razy mi wciskal ulotki o tym pobieraniu krwi pepowinowej, więc już przez sam fakt jestem do tego zniechecona, to musi być niezły biznes dla niego, przedstawicieli handlowych i banków krwi :/ Póki co możliwości wykorzystywania tej krwi są takie małe że uważam to za wyciąganie kasy. Rozmawiałam o tym z dwoma lekarzami i żaden z nich nie był przekonany do pobierania tej krwi, ani nikt z ich najbliższej rodziny tego nie zrobił, ja też nie zamierzam.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, na szczescie nie jestem po stracie bo wtedy juz wogole ciaza to bylby wielki stres ..
    Co do wczorajszej wizyty u gina jeszcze,powiedzial mi ze to 3 cie z usg genetycznych nie jest juz potrzebne jakos, no wszystko jest ok, te 2 byly super wiec nie ma sensu placic bo on przeplywy i jakies tam rzeczy tez moze posprawdzac ale to moja decyzja czy chce na nie tez isc, wiec sie zastanawiam... A Wy wszystkie idziecie na to 3 usg genetyczne?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Sue, na szczescie nie jestem po stracie bo wtedy juz wogole ciaza to bylby wielki stres ..
    Co do wczorajszej wizyty u gina jeszcze,powiedzial mi ze to 3 cie z usg genetycznych nie jest juz potrzebne jakos, no wszystko jest ok, te 2 byly super wiec nie ma sensu placic bo on przeplywy i jakies tam rzeczy tez moze posprawdzac ale to moja decyzja czy chce na nie tez isc, wiec sie zastanawiam... A Wy wszystkie idziecie na to 3 usg genetyczne?
    Tak, ja idę na 3-cie. Moja ginka jedynie co powiedziała, że mogę je zrobić w Medicover na ich dobrym sprzęcie (mam to w pakiecie) i że nie muszę w Invikcie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co mnie w krwi pepowinowej zastanawia to to ze jednak wtedy ta czesc do mrozenia pomniejsza ta czesc ktora normalnie trafilaby do dziecka, i nie wiadomo czy to nie bedzie mialo jakis konsekwencji kiedy... Tak samo to ze czesc chorob wynika z mutacji genetycznych ktore tez sa obecne w kom macierzystych a wiec np przy bialaczce raczej bardziej przeciwskazane jest wrecz uzywanie tej krwi pepowinowej u tego samego dziecka...moj maz tj byl na tak tak teraz coraz bardziej na nie...ale jeszcze decyzji nie podjelam..

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella84 ja też idę na trzecie genetyczne (byłam na drugim i ECHO serca).

• Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również idę z tego względu, że tam gdzie chodzę do gina (NFZ) sprzęt do usg pozostawia wiele do życzenia i na nim może tylko wykonać zwykłe badanie oceny anatomii płodu: czyli szacowana waga przed porodem i takie tam ogólne. Chcę sprawdzić czy ta "jasna plamka" w sercu naszej dziewczynki zniknęła, dlatego poproszę moją ginkę o skierowanie do Genomu na to badanie, żebym mogła uniknąć płacenia znów jakiś 230 zł.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś trzecie genetyczne niestety nie jest refundowane i nie podlega skierowaniom :(

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wybieram na 3cie. Pierwsze i drugie robiłam prywatnie, echo serca też. Więc i teraz zapłacę i się wybiorę. Zastanawiam się tylko, czy wybrać GynCentrum czy Szpital Angelius.

Powiedzcie mi robiąc zakupy kosmetyczne i okołoporodowe w internecie co wybrałyście? Ja waham się między apteką Gemini a allegro, tylko na allegro nie wiem jakiego sprzedawcę wybrać ;P

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja żałuję, że 2 z 3 badań prenatalnych nie są refundowane a tylko 1 i 2. Bo za pierwszym razem moja ginka nie widziała potrzeby wypisywania mi skierowania na NFZ. A jak wyszły te chocki klocki z torbielą, to ja już byłam zapisana na prenatalne + echo serca, co nie było refundowane. Ale i tak skorzystałam z tego skierowania i dla uspokojenia się poszłam później.

relg9vvjrtqik460.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela te myślałam nad Angeliusem, miałam jeszcze iść do Feminy, ale z racji tego, że 2-ie genetyczne miałam w GynCentrum to tam idę. ECHO serca miałam w Klinice Sodowskiego, ale jakoś atmosfera mi nie przypadła do gustu - Panie w rejestracji bardzo miłe i w ogóle, ale godziny w ogóle się nie trzymają kupy. Miałam na 11, a weszłam chyba o 11:50.. Nawet jak jakiś pacjent nie przyjdzie to oni czekają na niego i wstrzymują kolejkę :( poza tym GynCentrum mam bliżej niż tą Klinikę.

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, a np jak dziecko ma jakies wady typu Zespol D= to oni to widza jak jest starsza ciaza?

lub inne te zespoly, trisomie itd?

atdcqtkf2affvuei.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Megg, Cath i Januszkowa za linki :)
    Kocyki minky od Makaszki zakupię, te jesienne ocieplane za 45 zł, to i tak z przesyłką wyjdzie mnie 102zł. W ogóle koszty przy bliźniakach idą w górę razy dwa, masakra... Jak podliczam co mi trzeba to za głowę się łapię, bo tyle $ to ja nie mam :( trzeba będzie część rzeczy zakupić używanych. Dobrze, że mam jeszcze co nieco po pierworodnym, ale i tak nie jest tego zbyt wiele.

Mój nr podałam Gosiakowi, ale też często korzystam z internetu w tel, więc jakby coś będę pisać na bieżąco (oprócz dodawania zdjęć, bo takiej opcji nie mam), ale myślę, że z tym, to można się wstrzymać do momentu powrotu do domu :)

angelcia, Sue, Januszkowa, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, ale mnie nie chodziło o genetyczne, tylko o "zwykłe" USG, żeby sprawdzić czy ta jasna plamka w sercu zanikła czy dalej jest. A z tego o wiem, to jest szansa na skierowanie, jeżeli jest jakaś nieprawidłowość- chociaż nie wiem czy to jest nieprawidłowość, bo wada to to na pewno nie jest :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna mnie się wydaje, że takie choroby są już w stanie lekarze rozpoznać na 1-szym, 2-gim genetycznym. Już nie wspomnę o biopsjach kosmówki i innych inwazyjnych badaniach. Np dla zespołu downa charakterystyczna jest jakiś wspólny kanał w serduszku, a to już może dać do myślenia = skierowanie na te inwazyjne badania.

Mysle, ze po to ci lekarze maja te certyfikaty, zeby rozroznic zdrowy płód, od tego zagrożonego wadą.

Na chłopski rozum skoro najlepiej wykonać 2-ie genetyczne do 22tygodnia, bo najlepiej widać serduszko (żebra nie są jeszcze tak mocno zbudowane) to w moim mniemaniu wtedy najlepiej ocenia się strukturę serducha. Ale to tylko moje filozofie, które mogą być w zupełności sprzeczne z medycyną.

Katiś no chyba, że tak.. Myslalam, ze chodzi Ci o genetyczne. Zle zrozumialam, przepraszam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 09:59

• Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna Ty chcesz dostać po ... !!!??? Nie wkręcaj sobie :P Wiemy co Ci chodzi po głowie :P Twoje dziecko jest zdrowe! :)

Spoko angelcia :) Nie ma sprawy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 10:01

Sue, Fedra, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

‹‹ 1027 1028 1029 1030 1031 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ