Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Sue Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)

Witam sie porannie :)
    Co do sukni - jesli slub bede brać w ciazy, to wybór niestety będzie bardzo ograniczony :) Ale dzięki za rady, bo chcemy zrobić jeszcze później wesele z kościelnym - pamiętacie, że wciąż sie zastanawiam na tym ślubem:)

Bella, ja się odcinam od złych wieści, nie przekładam tego na siebie. Wierzę w swoją intuicję i wierzę w swoje ciało, że wszystko bedzie dobrze. Ty jesteś chyba po stracie, więc obawy rozumiem:)
    Ja też mam internet w telefonie, poza tym, myślę, że jeśli coś się wydarzy, to mało która będzie pamiętać o forum, bo w takich sytuacjach myśli sie o innych rzeczach. Ale - kto wie :)

Ja krwi pępowinowej nie będę pobierać. Po 1. dlatego, ze popiera się ją z pulsującej pępowiny, czyli de facto zabiera sie dziecku krew, po drugie, jest jej za mało, a w sytuacji poważniejszej choroby przeszczepiania choremu jego własnej krwi, w której tez mogą być komórki odpowiedzialne za chorobę nie ma troche sensu.
    Warto poczytać, porozmawiac, bo jest to kosztowna sprawa.
    Też o tym myślałam, ale zdecydowałam, że krwi nie pobieram.

• Sue Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj też mój syn zaczął wariować o 1 w nocy :)
    Jest naprawdę coraz silniejszy. Parę razy kopnął tak, że poruszył całym brzuchem - wyglądało to jak w tym filmie obcy :P
    P. zrobił wielkie oczy i stwierdził "no teraz to jeszcze bardziej do mnie dotarło" i obserwował mój brzuch chyba z 20 minut.

Na usg powinnam chodzić o 1 w nocy, bo zazwyczaj jak jestem u lekarza, to Junior śpi :)

Lara, trzymam kciuki za wizytę :) też jestem ciekawa ile nasze brzdące urosły :)

Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

• Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Ale dziś pospałam :D
    Dziś wybieram się w odwiedziny do mojej koleżanki i jej 3 miesięcznej córeczki :)
    Piję kawkę która dołączy :D?

Fedra lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my wczoraj odwiedzilismy znajomych- miesiac temu urodzil sie ich synek:)

( przy okazji jadlam ciasto- no ale nie wypada nie jesc skoro sie ktos napracowal:))

synek malutki, z wloskami- wodzil za nami wzrokiem i sie usmiechal:)
    nie moge uwierzyc ze i ja bede miec takiego bobasa!!!!!
    poprostu nie wierze!!!!!!!!!!!!!!!:)

Gosiak, Sue, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam herbatke z cytryna i miodem:)

ja tez bylam odwiedzic dziewczynke 3 miesieczna i miedzy tymm chlopcem miesiecznym to jest ogromna roznica.
    dzieci szybciutko rosna!!!!!:)

a wiecie tak sobie mysle czy nie zrobie sama takich ozdob z imieniem z filcu!!!!:) w sumie to chyba nei jest trudne. tylko nie wiem czy taka chmurke czy lepiej kupic taki napis z literek drewnianych.

zastanawiam sie;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz już 2 razy mi wciskal ulotki o tym pobieraniu krwi pepowinowej, więc już przez sam fakt jestem do tego zniechecona, to musi być niezły biznes dla niego, przedstawicieli handlowych i banków krwi :/ Póki co możliwości wykorzystywania tej krwi są takie małe że uważam to za wyciąganie kasy. Rozmawiałam o tym z dwoma lekarzami i żaden z nich nie był przekonany do pobierania tej krwi, ani nikt z ich najbliższej rodziny tego nie zrobił, ja też nie zamierzam.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, na szczescie nie jestem po stracie bo wtedy juz wogole ciaza to bylby wielki stres ..
    Co do wczorajszej wizyty u gina jeszcze,powiedzial mi ze to 3 cie z usg genetycznych nie jest juz potrzebne jakos, no wszystko jest ok, te 2 byly super wiec nie ma sensu placic bo on przeplywy i jakies tam rzeczy tez moze posprawdzac ale to moja decyzja czy chce na nie tez isc, wiec sie zastanawiam... A Wy wszystkie idziecie na to 3 usg genetyczne?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Sue, na szczescie nie jestem po stracie bo wtedy juz wogole ciaza to bylby wielki stres ..
    Co do wczorajszej wizyty u gina jeszcze,powiedzial mi ze to 3 cie z usg genetycznych nie jest juz potrzebne jakos, no wszystko jest ok, te 2 byly super wiec nie ma sensu placic bo on przeplywy i jakies tam rzeczy tez moze posprawdzac ale to moja decyzja czy chce na nie tez isc, wiec sie zastanawiam... A Wy wszystkie idziecie na to 3 usg genetyczne?
    Tak, ja idę na 3-cie. Moja ginka jedynie co powiedziała, że mogę je zrobić w Medicover na ich dobrym sprzęcie (mam to w pakiecie) i że nie muszę w Invikcie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co mnie w krwi pepowinowej zastanawia to to ze jednak wtedy ta czesc do mrozenia pomniejsza ta czesc ktora normalnie trafilaby do dziecka, i nie wiadomo czy to nie bedzie mialo jakis konsekwencji kiedy... Tak samo to ze czesc chorob wynika z mutacji genetycznych ktore tez sa obecne w kom macierzystych a wiec np przy bialaczce raczej bardziej przeciwskazane jest wrecz uzywanie tej krwi pepowinowej u tego samego dziecka...moj maz tj byl na tak tak teraz coraz bardziej na nie...ale jeszcze decyzji nie podjelam..

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella84 ja też idę na trzecie genetyczne (byłam na drugim i ECHO serca).

• Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również idę z tego względu, że tam gdzie chodzę do gina (NFZ) sprzęt do usg pozostawia wiele do życzenia i na nim może tylko wykonać zwykłe badanie oceny anatomii płodu: czyli szacowana waga przed porodem i takie tam ogólne. Chcę sprawdzić czy ta "jasna plamka" w sercu naszej dziewczynki zniknęła, dlatego poproszę moją ginkę o skierowanie do Genomu na to badanie, żebym mogła uniknąć płacenia znów jakiś 230 zł.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś trzecie genetyczne niestety nie jest refundowane i nie podlega skierowaniom :(

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wybieram na 3cie. Pierwsze i drugie robiłam prywatnie, echo serca też. Więc i teraz zapłacę i się wybiorę. Zastanawiam się tylko, czy wybrać GynCentrum czy Szpital Angelius.

Powiedzcie mi robiąc zakupy kosmetyczne i okołoporodowe w internecie co wybrałyście? Ja waham się między apteką Gemini a allegro, tylko na allegro nie wiem jakiego sprzedawcę wybrać ;P

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja żałuję, że 2 z 3 badań prenatalnych nie są refundowane a tylko 1 i 2. Bo za pierwszym razem moja ginka nie widziała potrzeby wypisywania mi skierowania na NFZ. A jak wyszły te chocki klocki z torbielą, to ja już byłam zapisana na prenatalne + echo serca, co nie było refundowane. Ale i tak skorzystałam z tego skierowania i dla uspokojenia się poszłam później.

relg9vvjrtqik460.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela te myślałam nad Angeliusem, miałam jeszcze iść do Feminy, ale z racji tego, że 2-ie genetyczne miałam w GynCentrum to tam idę. ECHO serca miałam w Klinice Sodowskiego, ale jakoś atmosfera mi nie przypadła do gustu - Panie w rejestracji bardzo miłe i w ogóle, ale godziny w ogóle się nie trzymają kupy. Miałam na 11, a weszłam chyba o 11:50.. Nawet jak jakiś pacjent nie przyjdzie to oni czekają na niego i wstrzymują kolejkę :( poza tym GynCentrum mam bliżej niż tą Klinikę.

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, a np jak dziecko ma jakies wady typu Zespol D= to oni to widza jak jest starsza ciaza?

lub inne te zespoly, trisomie itd?

atdcqtkf2affvuei.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Megg, Cath i Januszkowa za linki :)
    Kocyki minky od Makaszki zakupię, te jesienne ocieplane za 45 zł, to i tak z przesyłką wyjdzie mnie 102zł. W ogóle koszty przy bliźniakach idą w górę razy dwa, masakra... Jak podliczam co mi trzeba to za głowę się łapię, bo tyle $ to ja nie mam :( trzeba będzie część rzeczy zakupić używanych. Dobrze, że mam jeszcze co nieco po pierworodnym, ale i tak nie jest tego zbyt wiele.

Mój nr podałam Gosiakowi, ale też często korzystam z internetu w tel, więc jakby coś będę pisać na bieżąco (oprócz dodawania zdjęć, bo takiej opcji nie mam), ale myślę, że z tym, to można się wstrzymać do momentu powrotu do domu :)

nick nieaktualny, Sue, Januszkowa, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, ale mnie nie chodziło o genetyczne, tylko o "zwykłe" USG, żeby sprawdzić czy ta jasna plamka w sercu zanikła czy dalej jest. A z tego o wiem, to jest szansa na skierowanie, jeżeli jest jakaś nieprawidłowość- chociaż nie wiem czy to jest nieprawidłowość, bo wada to to na pewno nie jest :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna mnie się wydaje, że takie choroby są już w stanie lekarze rozpoznać na 1-szym, 2-gim genetycznym. Już nie wspomnę o biopsjach kosmówki i innych inwazyjnych badaniach. Np dla zespołu downa charakterystyczna jest jakiś wspólny kanał w serduszku, a to już może dać do myślenia = skierowanie na te inwazyjne badania.

Mysle, ze po to ci lekarze maja te certyfikaty, zeby rozroznic zdrowy płód, od tego zagrożonego wadą.

Na chłopski rozum skoro najlepiej wykonać 2-ie genetyczne do 22tygodnia, bo najlepiej widać serduszko (żebra nie są jeszcze tak mocno zbudowane) to w moim mniemaniu wtedy najlepiej ocenia się strukturę serducha. Ale to tylko moje filozofie, które mogą być w zupełności sprzeczne z medycyną.

Katiś no chyba, że tak.. Myslalam, ze chodzi Ci o genetyczne. Zle zrozumialam, przepraszam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 09:59

• Katiś Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna Ty chcesz dostać po ... !!!??? Nie wkręcaj sobie :P Wiemy co Ci chodzi po głowie :P Twoje dziecko jest zdrowe! :)

Spoko angelcia :) Nie ma sprawy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 10:01

Sue, Fedra, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

‹‹ 1027 1028 1029 1030 1031 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ