X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Dziewczyny podrzuccie jak PROSTY przepis na cos z dyni. Bo mam cala i musze cos z niej zrobic zeby sie nie popsula. Do tej pory z dyni robilam tylko zupe mleczna z zacierkami.
    Możesz ugotować dynię w wywarze rosołkowym i potem zmiksować - doprawić dodać np. kmin rzymski i posypać prażonymi pestkami dyni.
    Możesz ugotować i pokroić w kawałki i doprawić tak jak grochówkę - pycha.

Usmażyć placki: http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/placki-z-dyni
    Ja zapiekałam kawałki dyni w piekarniku też posypane rozmarynem, do tego pieczone ziemniaczki, marchewka...
    tylko dynię wrzucaj pod koniec, szybko się piecze, jakieś 20 minut.

dorocia2324 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Dorocia ja nigdy nie jadłam dyni, nie pomogę. Nawet nie wiem jak to smakuje, jak się przyrządza :D

Biorąc pod uwagę porody u mnie w rodzinie to... Mama urodziła mnie jako wcześniaka i dość szybko, bo w 6 godzin. Z kolei jej siostra oby dwie ciąże cc, położenie pośladkowe, ZIELONE WODY:/ , ale też kawał baby z niej + przy bliźniakach miała nadciśnienie, a nie wiem czy to nie wyklucza SN. Cięzko wyciagnac jakies wnioski.
    moja mama znowu rodziła mnie i brata w terminie, natomiast teściowa mojego męża rodziła w terminie, a jego siostrę 2mce wcześniej. To samo siostra teścia - też urodziła 2mce wcześniej, ale chłopczyka.
    Ciężko cokolwiek przeanalizować. Jeśli patrząc na mnie i na męża tylko - to synu urodzi się w terminie:)

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój M. urodził się w 7-dmym miesiącu, ale chyba porody w rodzinie męża nie mają wpływu?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wydaje mi się, że to nie ma wpływu.. ale czasem warto tak sobie uświadomić jak to było u naszych bliskich :)

co do wyglądu dziecka... Mnie się podobają małe, rudziutkie dziewczynki! Są takie urocze.

LadyMK lubi tę wiadomość

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiesz Gosiu, że nie mam pojęcia...
    ciężko cokolwiek stwierdzić, bo teraz wszystko inaczej wychodzi aniżeli za czasów jak nasze mamy były ciężarnymi.
    W głównej mierze to ja ich uświadamiam co się teraz dzieje itp niż oni mnie :)

3523x2t.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Gosiak wydaje mi się, że to nie ma wpływu.. ale czasem warto tak sobie uświadomić jak to było u naszych bliskich :)

co do wyglądu dziecka... Mnie się podobają małe, rudziutkie dziewczynki! Są takie urocze.
    Angelcia też bardzo podoba mi się taka natura! mam znajomą co ma córcię ruuudzinke taką i jest śliczna :)))))))) jeszcze dodałabym do tego piegi.

tylko niestety w wieku 3lat zachorowała bardzo poważnie...i na to nie ma lekarstwa ponoć:(

tu jest o niej napisane:
    http://lenka2013.blogspot.com/2014/02/pomoc-dla-nadii.html

a to ona:
    http://dzieciom.pl/zdjecia/23481.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 11:49

3523x2t.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Pia też nie wiem czy mój przyjmie... W pierwszym trymestrze próbowałam i zakończyłam tą owocną przygodę wizytą z muszlą :D

Derii Ty też wróciłaś do świata żywych po tym statku :) Ale się wynudzisz tyle czasu do 16:30!

Sloneczna, a to trzeba za jakąś określoną kwotę robić te zakupy? Bo jeśli nie to chodziłabym codziennie kupić jedną rzecz żeby tylko nabić tyle transakcji i mieć 10% :D

NIE- TYLKO W CIAGU 90 DNI MASZ 6 RAZU COS KUPIC TO WTEDY WSTRASTA O 1 % POTEM KOLOEJNE 90 DNI 1 % I TAK SIE ZBIERA.

jakbys chciala zalozyc karte to najpierw powiedz przy kasie to dadza Ci plastik, ktory trzeba aktywowac. tam jest wykaz produktow- ale patrzylam to wystzsko dla mam, nawet suplementy, kosmetyki, chisteczki, pampersy, ubranka i akcesroia dla dzieci, wiec jak cos to sobie rozloze raz kupie chusteczki, raz kupie cos tam i sie bedzie zbieral rabacik:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Witam się i ja ! :)

Już po śniadanku, dzisiaj były orkiszowe naleśniki z dżemem porzeczkowym i jogurtem naturalnym, mniam :)

Powodzenia wizytującym życzę ! obyście tylko dobre wieści przyniosły :)

Słoneczna przykro mi z powodu kolegi! On jechał obwodnicą Mińska Mazowieckiego, to jest trasa, którą my z mężem za każdym razem pokonujemy jadąc do domu...

Co do zaparć, mi się zaczęły od jakichś 2 tygodni i nic nie jest w stanie tego zmienić... codziennie piję duuuużo przegotowanej wody, rano na czczo obowiązkowo. Już chyba zacznę się do tego przyzwyczajać ;) le kurcze to jest uciążliwe, bo po 2 dniach czuję się taka pełna, że aż ciężko jest się ruszać a o jedzeniu nie wspominam, bo w ogóle nie mam ochoty przez to.

J przytyłam 8,5 kg, ale jakoś się tym nie martwię :) Ja słodyczy praktycznie nie jem, więc nie mam czego odstawiać. To jest dziwne, bo ja kiedyś bez słodyczy żyć nie mogłam, a teraz owoce mi wystarczają w zupełności :)

Ja przy depilacji tak się wyginam, ale raczej robię to na czuja ;) już ciężko mi się schylać w wannie i jeszcze utrzymać tę pozycję. Z nakładaniem butów jest podobnie, jest mi ciężko, na szczęście mam wsuwane, więc nie muszę się mega wysilać :)

Pozdrawiam ! :)

my tez tamtedy jezdzimy! i w niedziele tez jechalam tamtedy tylko wczesniej. nigdy nie zostawiamy powrotow ze swiat na wieczor...

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia a masz blender? jesli tak to ja dam Ci przepis:)

dynie pokroj
    potrzebujesz cebulke- 1 srednia powieidzmy lub 2 male , ze 3 zabki czosnku, ze 2-3 marchewki,. 4-5 ziemniakow i troche kostek z dyni:) nie wiem ile tam masz:) jak gotujesz duzo zupy to mozesz dac wiecej ziemniakow

smazysz cebulke na oleju, potem czosnek dorzucasz, dynie, i posyp curry:) i to do garnka:) kroisz ziemniaki w kostke, marchewke, zalewasz woda tak tylko by zakryc warzywa, listek laurowy ( mozesz dac tez papryke czerowna jak masz do tego lub jak nie masz to na koniec w przyprawie dac troche)
    pieprz sol, curry ( ja duzo daje) i potem zmiksowac, ja podaje z grzankami.
    smaze chlebek w kostke na oleju ( najlpeiej na tym po cebuli i czosnku)

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK mała jest prze śliczna! U mnie w Jaworznie sa bliźniaki chorę na Mukowiscydozę, na dodatek bliźniaczka zachorowała na cukrzycę typu 1 :( http://www.apel-majaimichal.pl/ tutaj jest ich pamietnik.

Sloneczna no to tak jak napisalam, bo weszlam na rossmana i praktycznie dopiero po 21 miesiącach nazbiera się te 10%.

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za przepisy :) Dynie mam cala, taka wielka :) Jutro zrobie ta zupke od Slonecznej a nastepnego dnia albo plascuszki albo te kawalki dyni od Gosiak :)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam znowu lenia jak niewiem ;-) hehe..
    Zjadłam przed chwilą musli z pomarańcza ;-) i już wogóle nic mi się niechce.

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym coś porobiła, ale za bardzo nie mam co - chyba znowu na spacer zaraz się przejdę :P

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a ja jakoś mam dużo energii. Od rana pranie wietrzenie pościeli itd teraz chwilę odpoczywam bo zaraz na spacer z chrzesnica na działkę bo rusza ekipa z murami. My też mieszkamy w mieście ale 2 km od centrum z dala od huku i kurzu duzi zieleni w pobliżu laski. Później planuje robić golabki bo jutro planuje zakupy więc czasu nie będzie.
    A co do lozeczka to ja pożyczam na pół roku drewniane a potem turystyczne tylko z materacem lateks bądź gryki - kokos bo mamy mało miejsca póki co na 2 lozeczka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 13:30

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, odpaliłam sobie polską komedię "facet (nie)potrzebny od zaraz" ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lozeczko drewniane i materac mam po synku :-). Tylko dla synka musze kupic lozeczko i materac :-)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja już po wizycie :)
    Wyniki badań sa bardzo dobre, nie ma się do czego przyczepić :) Dostałam również Nystatynę, ponieważ jakies resztki grzybicy mi pozostały- podczas badania uaktywnił sie śluz.

Macica gruba- to chyba dobrze sądząc po minie pani doktor :P Dzidziuś jest wysoko :) Szyjka zamknięta.

Następna wizyta 2.12, a 4.12 mam USG III trymestru :) z oceną Echa serca i tymi wszystkimi bajerami (prywatnie). Później czeka mnie posiew na paciorkowce (po 35 tyg), a po 37 tyg usg z oceną masy dziecka przed porodem :) Tak to w skrócie wygląda u mnie na NFZ.

A jak reszta wizytujących?
    Zamówiłam wczoraj te biustonosze i 2 koszule nocne. Dziś ponoć zostały wysłane :)
    Ano i 7 kg na + :)

angelcia, megg, Gosiak, cath, słoneczna 85, Penelope, Bietka, Fedra, Januszkowa lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiec tak wrocilam z wizyty i jestem mega wkurwio..a nic nie zrobili weszlam godzine pozniej babka popatrzyla na wynik stwierdzila ze jest oki i sprawdzila serduszko i to wszystko!! Jak zapytalam o usg powiedziala ze skoro nic sie nie dzieje to nie trzeba robic kurde na wizyte czekalam 12 tygodni i nic nie wiem dalej no szalk mnie trafia jestem wsciekla tak ze szok .. kolejna wizyte mam 6 stycznia..

relge6yd0kju1g7d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula wpadam na gołąbki <3

Katiś czyli terminarz już do końca ciązy znasz, to juz ostatnia prosta! :)

Juska ja pewnie tez tak bede miala... skoro serce bedzie ok to USG brak.. juz mialam tak ostatnio :/

• Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska a czemu dopiero 6 stycznia ? :o

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
‹‹ 1085 1086 1087 1088 1089 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ