X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Dziewczyny podrzuccie jak PROSTY przepis na cos z dyni. Bo mam cala i musze cos z niej zrobic zeby sie nie popsula. Do tej pory z dyni robilam tylko zupe mleczna z zacierkami.
    Możesz ugotować dynię w wywarze rosołkowym i potem zmiksować - doprawić dodać np. kmin rzymski i posypać prażonymi pestkami dyni.
    Możesz ugotować i pokroić w kawałki i doprawić tak jak grochówkę - pycha.

Usmażyć placki: http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/placki-z-dyni
    Ja zapiekałam kawałki dyni w piekarniku też posypane rozmarynem, do tego pieczone ziemniaczki, marchewka...
    tylko dynię wrzucaj pod koniec, szybko się piecze, jakieś 20 minut.

dorocia2324 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Dorocia ja nigdy nie jadłam dyni, nie pomogę. Nawet nie wiem jak to smakuje, jak się przyrządza :D

Biorąc pod uwagę porody u mnie w rodzinie to... Mama urodziła mnie jako wcześniaka i dość szybko, bo w 6 godzin. Z kolei jej siostra oby dwie ciąże cc, położenie pośladkowe, ZIELONE WODY:/ , ale też kawał baby z niej + przy bliźniakach miała nadciśnienie, a nie wiem czy to nie wyklucza SN. Cięzko wyciagnac jakies wnioski.
    moja mama znowu rodziła mnie i brata w terminie, natomiast teściowa mojego męża rodziła w terminie, a jego siostrę 2mce wcześniej. To samo siostra teścia - też urodziła 2mce wcześniej, ale chłopczyka.
    Ciężko cokolwiek przeanalizować. Jeśli patrząc na mnie i na męża tylko - to synu urodzi się w terminie:)

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój M. urodził się w 7-dmym miesiącu, ale chyba porody w rodzinie męża nie mają wpływu?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wydaje mi się, że to nie ma wpływu.. ale czasem warto tak sobie uświadomić jak to było u naszych bliskich :)

co do wyglądu dziecka... Mnie się podobają małe, rudziutkie dziewczynki! Są takie urocze.

LadyMK lubi tę wiadomość

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiesz Gosiu, że nie mam pojęcia...
    ciężko cokolwiek stwierdzić, bo teraz wszystko inaczej wychodzi aniżeli za czasów jak nasze mamy były ciężarnymi.
    W głównej mierze to ja ich uświadamiam co się teraz dzieje itp niż oni mnie :)

3523x2t.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Gosiak wydaje mi się, że to nie ma wpływu.. ale czasem warto tak sobie uświadomić jak to było u naszych bliskich :)

co do wyglądu dziecka... Mnie się podobają małe, rudziutkie dziewczynki! Są takie urocze.
    Angelcia też bardzo podoba mi się taka natura! mam znajomą co ma córcię ruuudzinke taką i jest śliczna :)))))))) jeszcze dodałabym do tego piegi.

tylko niestety w wieku 3lat zachorowała bardzo poważnie...i na to nie ma lekarstwa ponoć:(

tu jest o niej napisane:
    http://lenka2013.blogspot.com/2014/02/pomoc-dla-nadii.html

a to ona:
    http://dzieciom.pl/zdjecia/23481.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 11:49

3523x2t.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Pia też nie wiem czy mój przyjmie... W pierwszym trymestrze próbowałam i zakończyłam tą owocną przygodę wizytą z muszlą :D

Derii Ty też wróciłaś do świata żywych po tym statku :) Ale się wynudzisz tyle czasu do 16:30!

Sloneczna, a to trzeba za jakąś określoną kwotę robić te zakupy? Bo jeśli nie to chodziłabym codziennie kupić jedną rzecz żeby tylko nabić tyle transakcji i mieć 10% :D

NIE- TYLKO W CIAGU 90 DNI MASZ 6 RAZU COS KUPIC TO WTEDY WSTRASTA O 1 % POTEM KOLOEJNE 90 DNI 1 % I TAK SIE ZBIERA.

jakbys chciala zalozyc karte to najpierw powiedz przy kasie to dadza Ci plastik, ktory trzeba aktywowac. tam jest wykaz produktow- ale patrzylam to wystzsko dla mam, nawet suplementy, kosmetyki, chisteczki, pampersy, ubranka i akcesroia dla dzieci, wiec jak cos to sobie rozloze raz kupie chusteczki, raz kupie cos tam i sie bedzie zbieral rabacik:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Witam się i ja ! :)

Już po śniadanku, dzisiaj były orkiszowe naleśniki z dżemem porzeczkowym i jogurtem naturalnym, mniam :)

Powodzenia wizytującym życzę ! obyście tylko dobre wieści przyniosły :)

Słoneczna przykro mi z powodu kolegi! On jechał obwodnicą Mińska Mazowieckiego, to jest trasa, którą my z mężem za każdym razem pokonujemy jadąc do domu...

Co do zaparć, mi się zaczęły od jakichś 2 tygodni i nic nie jest w stanie tego zmienić... codziennie piję duuuużo przegotowanej wody, rano na czczo obowiązkowo. Już chyba zacznę się do tego przyzwyczajać ;) le kurcze to jest uciążliwe, bo po 2 dniach czuję się taka pełna, że aż ciężko jest się ruszać a o jedzeniu nie wspominam, bo w ogóle nie mam ochoty przez to.

J przytyłam 8,5 kg, ale jakoś się tym nie martwię :) Ja słodyczy praktycznie nie jem, więc nie mam czego odstawiać. To jest dziwne, bo ja kiedyś bez słodyczy żyć nie mogłam, a teraz owoce mi wystarczają w zupełności :)

Ja przy depilacji tak się wyginam, ale raczej robię to na czuja ;) już ciężko mi się schylać w wannie i jeszcze utrzymać tę pozycję. Z nakładaniem butów jest podobnie, jest mi ciężko, na szczęście mam wsuwane, więc nie muszę się mega wysilać :)

Pozdrawiam ! :)

my tez tamtedy jezdzimy! i w niedziele tez jechalam tamtedy tylko wczesniej. nigdy nie zostawiamy powrotow ze swiat na wieczor...

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia a masz blender? jesli tak to ja dam Ci przepis:)

dynie pokroj
    potrzebujesz cebulke- 1 srednia powieidzmy lub 2 male , ze 3 zabki czosnku, ze 2-3 marchewki,. 4-5 ziemniakow i troche kostek z dyni:) nie wiem ile tam masz:) jak gotujesz duzo zupy to mozesz dac wiecej ziemniakow

smazysz cebulke na oleju, potem czosnek dorzucasz, dynie, i posyp curry:) i to do garnka:) kroisz ziemniaki w kostke, marchewke, zalewasz woda tak tylko by zakryc warzywa, listek laurowy ( mozesz dac tez papryke czerowna jak masz do tego lub jak nie masz to na koniec w przyprawie dac troche)
    pieprz sol, curry ( ja duzo daje) i potem zmiksowac, ja podaje z grzankami.
    smaze chlebek w kostke na oleju ( najlpeiej na tym po cebuli i czosnku)

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK mała jest prze śliczna! U mnie w Jaworznie sa bliźniaki chorę na Mukowiscydozę, na dodatek bliźniaczka zachorowała na cukrzycę typu 1 :( http://www.apel-majaimichal.pl/ tutaj jest ich pamietnik.

Sloneczna no to tak jak napisalam, bo weszlam na rossmana i praktycznie dopiero po 21 miesiącach nazbiera się te 10%.

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za przepisy :) Dynie mam cala, taka wielka :) Jutro zrobie ta zupke od Slonecznej a nastepnego dnia albo plascuszki albo te kawalki dyni od Gosiak :)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam znowu lenia jak niewiem ;-) hehe..
    Zjadłam przed chwilą musli z pomarańcza ;-) i już wogóle nic mi się niechce.

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym coś porobiła, ale za bardzo nie mam co - chyba znowu na spacer zaraz się przejdę :P

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a ja jakoś mam dużo energii. Od rana pranie wietrzenie pościeli itd teraz chwilę odpoczywam bo zaraz na spacer z chrzesnica na działkę bo rusza ekipa z murami. My też mieszkamy w mieście ale 2 km od centrum z dala od huku i kurzu duzi zieleni w pobliżu laski. Później planuje robić golabki bo jutro planuje zakupy więc czasu nie będzie.
    A co do lozeczka to ja pożyczam na pół roku drewniane a potem turystyczne tylko z materacem lateks bądź gryki - kokos bo mamy mało miejsca póki co na 2 lozeczka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 13:30

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, odpaliłam sobie polską komedię "facet (nie)potrzebny od zaraz" ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lozeczko drewniane i materac mam po synku :-). Tylko dla synka musze kupic lozeczko i materac :-)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja już po wizycie :)
    Wyniki badań sa bardzo dobre, nie ma się do czego przyczepić :) Dostałam również Nystatynę, ponieważ jakies resztki grzybicy mi pozostały- podczas badania uaktywnił sie śluz.

Macica gruba- to chyba dobrze sądząc po minie pani doktor :P Dzidziuś jest wysoko :) Szyjka zamknięta.

Następna wizyta 2.12, a 4.12 mam USG III trymestru :) z oceną Echa serca i tymi wszystkimi bajerami (prywatnie). Później czeka mnie posiew na paciorkowce (po 35 tyg), a po 37 tyg usg z oceną masy dziecka przed porodem :) Tak to w skrócie wygląda u mnie na NFZ.

A jak reszta wizytujących?
    Zamówiłam wczoraj te biustonosze i 2 koszule nocne. Dziś ponoć zostały wysłane :)
    Ano i 7 kg na + :)

angelcia, megg, Gosiak, cath, słoneczna 85, Penelope, Bietka, Fedra, Januszkowa lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiec tak wrocilam z wizyty i jestem mega wkurwio..a nic nie zrobili weszlam godzine pozniej babka popatrzyla na wynik stwierdzila ze jest oki i sprawdzila serduszko i to wszystko!! Jak zapytalam o usg powiedziala ze skoro nic sie nie dzieje to nie trzeba robic kurde na wizyte czekalam 12 tygodni i nic nie wiem dalej no szalk mnie trafia jestem wsciekla tak ze szok .. kolejna wizyte mam 6 stycznia..

relge6yd0kju1g7d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula wpadam na gołąbki <3

Katiś czyli terminarz już do końca ciązy znasz, to juz ostatnia prosta! :)

Juska ja pewnie tez tak bede miala... skoro serce bedzie ok to USG brak.. juz mialam tak ostatnio :/

• Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska a czemu dopiero 6 stycznia ? :o

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
‹‹ 1085 1086 1087 1088 1089 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ