Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosiak a masz jakieś "pewne" źródło, z którego warto kupić? Bo się zdecydowałam i chcę kupić, również ze względu na siebie
Pomyślałam też, że to dobra alternatywa dla kosmetyków do szpitala - zamiast żelu, płynu do higieny intymnej i szamponu. Tylko muszę je wpierw wypróbować na sobie.
-
AsiaSzw wrote:Gosiak dziekuej ci bardzo. Wiem ze to tylko kasa. Ale jakos jak pomysle o wydatkach to mnie krew zalewa.
Atakasobiejedna nie zalamuj mnie bo wlasnie mam zrobiona deklaracje przez ksiegowa za 9 dni. Nic nie mowila ze ma byc inaczej
Jesli to jest Twoje pierwsze chorobowe, albo nie masz ciągłości między l4, to płaci się składkę za cały miesiąc, możesz zapytać w zus. Jak zaplacisz teraz tylko za 9 dni to wypadniesz z ubezpieczenia chorobowego i Ci nie wyplaca zasiłku. Przeczytaj sobie to:
"Z treści pytania wynika, że ZUS prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie przyznania zasiłku chorobowego, w związku z czym, niezależnie od możliwości zmniejszenia podstawy wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne, powinna Pani do momentu wydania decyzji dotyczącej przyznania zasiłku chorobowego, opłacać składkę na te ubezpieczenia w pełnej wysokości. Szczególnie istotne dla Pani jest zabezpieczenie ciągłości ubezpieczenia chorobowego. Nieopłacenie przez przedsiębiorcę składki na ubezpieczenia społeczne w terminie, wiąże się z utratą ubezpieczenia chorobowego i w konsekwencji z brakiem możliwości otrzymania świadczeń z tytułu tego ubezpieczenia. Należy mieć na uwadze, że ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki na to ubezpieczenie."
Źródło http://praca.wp.pl/title,Dzialalnosc-gospodarcza-a-skladki-ZUS-na-zwolnieniu-w-czasie-ciazy,wid,16573534,wiadomosc.html
Edit: to niezle by Cię mama urządziła, a ona to księgowa zawodowa czy takie ma hobby?Polecam jednak korzystanie z usług specjalistów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 16:30
-
Pia Gizela wrote:Gosiak a masz jakieś "pewne" źródło, z którego warto kupić? Bo się zdecydowałam i chcę kupić, również ze względu na siebie
Pomyślałam też, że to dobra alternatywa dla kosmetyków do szpitala - zamiast żelu, płynu do higieny intymnej i szamponu. Tylko muszę je wpierw wypróbować na sobie.
-
megg wrote:Jaki aspirator kupujecie. ?
inne to podobno pić na wodę i nie wyobrażam sobie wysysac glutow, nawet mojego dziecka haha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 16:32
megg lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny może któraś się orientuje jak wygląda kwestia l4 od innego lekarza w ciąży. Chodzi o to ze mam l4 do 9.11 a wiadomo nie dość że to niedziela to jeszcze we wtorek 11 i mój gin ma wolne. Myślicie ze rodzinny wystawi mi tygodniowe zwolnienie czy będzie problem? Czy może lepiej pójść do innego giną chociaż wątpię by bez "oplaty" chciał wystawić.Laureczka25
-
Atakasobiejedna nic nie mow. Zawodowa. Jestem wsciekla na nia tak ze szok. Nawet nie chce mi sie z nia gadac.
Dziękuje ci serdecznie. Juz wszystko wiem, zdążyłam tez zadzwonic do zusu.
Dziewczyny przepraszam, ze tak nie w temacie ! Nie miejcie mi za złe prosze.
Licze na jutro, że to bedzie lepszy dzień. Ale jest mi ciezko n=bo ja w tym miesiacy wypadam ze wszystkich zakupow dla Ignasia, a miałam tyle planów w związku z tym
DORA gratuluje. Życzę spokojnych kolejnych miesięcy!!!dora8201 lubi tę wiadomość
-
AsiaSzw, no to nie dziwię się że jesteś wściekła. Szczerze, to się zastanawiałam czy komentować Twojego posta, bo już nie raz zdarzyło mi się dostać po głowie mimo że chciałam dobrze i miałam rację, ale myślałam że takie herezje Ci w zusie powiedzieli. Ciesze się ze jednak pomogłam i juz się nie denerwuj
AsiaSzw, megg lubią tę wiadomość
-
Czytałam ze kupujecie octanisept itp. Pierwszy poród miałam w szpitalu orlowskiego i zabralam ze sobą
do szpitala właśnie te guziki nasączone octaniseptem ale położne powiedziały żeby tego nie używać i ze pępek najszybciej goi się gdy jest delikatnie wycierany jałowym gazikiem bez żadnych specyfikow i rzeczywiscie tak było już trzeciego dnia odpadł nam pepuszek:) może któraś mama będzie chciała wyprobowac tę metodę .polecam
Laureczka25