X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Vel Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie spełniam żadego z tych powodów, ciąża u mnie pierwsza, brak poronień wcześniej, u mnie w rodzinie wszyscy zdrowi i ja też, wiekowo jestem poniżej 35 roku zycia, chyba że zobaczyła jakąś nieprawidlowosc na USG i mi o tym nie powiedziala bo pytalam czy wszystko okej a ona tak, wszystko dobrze tylko lozysko musi sie lepiej przykleic i mam brac luteine... wiec chyba ze z dobrego serca niektorzy lekarze wypisuja, skoro maszyna do robienia takiego badania znajduje sie u nich, tyle ze w innym oddziale no to moze z dobrego serca pacjentkom wypisuje...

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie drogie te badanie u Was w Krakowie sprawdzilam ceny sa od 200 do mx 250 zl...
    Wiec na pewno warto popytac w kilku miejscach...

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jest obecnie realizowany dla kobiet w ciąży w 8-20 tyg projekt badawczy PREVFNAIT (bezpłatny dla ciężarnych). Można sprawdzić antygen HPA-1a. Jest to związane z konfliktem płytkowym w ciąży (ja mam Rh- nie wiem czy to dla Rh+ też)www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl Ja miałam w Lublinie pobieraną krew. Na stronie jest lista ośrodków gdzie można oddać krew.

No i dostałam wyniki właśnie.
    Tylko 2% kobiet w ciąży może być narażone na wystąpienie konfliktu płytkowego i właśnie niestety ja jestem w tej grupie. Wymaga to obserwacji i dodatkowych badań w ciąży: moich i męża. Ewentualnego leczenia juz płotu jak jest małopłytkowość. Tylko 10 % z tej grupy kobiet wytwarza przeciwciała. Jak któraś jest zainteresowana to sprawdźcie.

Gosiak, Chanela lubią tę wiadomość

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene wrote:
    Atakasobiejedna ja nie wiem skąd ty masz taką WIEDZĘ o tej konieczności wskazania nieprawidłowości na zleceniu! Uważam, że jeżeli całą swoją wiedzę czerpiesz z netu to nie powinnaś z taką stanowczością stać na swoim stanowisku. Na stronach NFZ jest informacja o wskazaniach do bezpłatnych badań prenatalnych i tam jest rzeczywiście opisane tak jak piszesz 6 warunków, z których musi być spełniony chociaż 1 (http://www.nfz-warszawa.pl/index/programy5), ale nigdzie nie ma słowa, że nieprawidłowość musi lekarz wpisywać na zleceniu. Wręcz podkreśla się na wielu stronach dla mam, że podstawą do udzielenia świadczenia jest skierowanie wypisane przez lekarza posiadającego umowę z NFZ. Nie ma tam słowa o pisaniu powodu!

Akurat tak się składa że mam takie skierowanie na pełne badania genetyczne i jest tam wypisany powód skierowania na badania, lekarz sam mi mówił że MUSI go wpisac i przy zapisywaniu sie na te badania rejestratorka pytała jaki powód mam wpisany na skierowaniu, więc nie wpieraj mi że czerpię moją wiedze wyłacznie z neta, bo chyba sama nie masz pojecia o czym piszesz, ja mam akurat informacje z pierwszej reki.
    Nie trzeba pisac powodu na tzw usg pierwszego trymestru w którym tez bada sie przeziornosc i inne parametry, ale to NIE JEST PEŁNE BADANIE GENETYCZNE, bo nie robi sie dodatkowych testow z krwi, tak jak na skierowaniu ktore pokazała Vel. Chyba sama nie wiesz na jakie badanie byla skierowana przez lekarza Twoja kolezanka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2014, 19:55

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Madlene Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z koleżanką rozmawiałyśmy o badaniach prenatarnych i z całą pewnością były to badania USG genetycznego i czynnika Papp-a. Widzialam też wyniki. Nie widziałam natomiast skierowania, więc jakbyś przeczytała sobie jeszcze raz te swoje mądre wypowiedzi, że coś "MUSI" być na skierowaniu, chociaż nie podałaś źródła swojego sądu to myślałabyś pewnie o takich wywodach to samo co ja. Natomiast to twoje plucie jadem i złośliwością nie przystoi kobiecie w ciąży, a już tym bardziej wkurzanie innej ciężarówki.

relgj44jl1yjpwpb.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalzłam stare posty i już wiem która dziewczyna jest położną :)

GROSZEK ODEZWIJ SIĘ :)

i wszystko będzie jasne:)

nie kłóćcie sie o głupoty, każdy lekarz mówi co innego, mnie w NFZ mowia że plomby biale są w ciazy na fundusz, a dentystka mówi że nie, w necie laski piszą że wymieniały emalgamaty na światłoutwardzalne w ciazy za darmo, a inni piszą że nie ma takiej opcji, obydwie możecie mieć racje bo nawet w przypadku glupich badan do ksiazeczki sanepidu kazdy lekarz mowi co innego i tak to juz jest :)

Madlene, Fedra, Fedra lubią tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    Dziewczyny jest obecnie realizowany dla kobiet w ciąży w 8-20 tyg projekt badawczy PREVFNAIT (bezpłatny dla ciężarnych). Można sprawdzić antygen HPA-1a. Jest to związane z konfliktem płytkowym w ciąży (ja mam Rh- nie wiem czy to dla Rh+ też)www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl Ja miałam w Lublinie pobieraną krew. Na stronie jest lista ośrodków gdzie można oddać krew.

No i dostałam wyniki właśnie.
    Tylko 2% kobiet w ciąży może być narażone na wystąpienie konfliktu płytkowego i właśnie niestety ja jestem w tej grupie. Wymaga to obserwacji i dodatkowych badań w ciąży: moich i męża. Ewentualnego leczenia juz płotu jak jest małopłytkowość. Tylko 10 % z tej grupy kobiet wytwarza przeciwciała. Jak któraś jest zainteresowana to sprawdźcie.
    To właśnie to badanie, które robiłam i nie paniętałam nazwy - wynik odbieram w poniedziałek.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie znowu wymioty, nawet mialam smuzke krwi i z dziasel tez

zaparzylam siemie- juz pewnie mam tak podrazniona sluzowke ze szkoda gadac

meczarnia..

a jutro wizyta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2014, 21:07

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 9 lipca 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene wrote:
    Z koleżanką rozmawiałyśmy o badaniach prenatarnych i z całą pewnością były to badania USG genetycznego i czynnika Papp-a. Widzialam też wyniki. Nie widziałam natomiast skierowania, więc jakbyś przeczytała sobie jeszcze raz te swoje mądre wypowiedzi, że coś "MUSI" być na skierowaniu, chociaż nie podałaś źródła swojego sądu to myślałabyś pewnie o takich wywodach to samo co ja. Natomiast to twoje plucie jadem i złośliwością nie przystoi kobiecie w ciąży, a już tym bardziej wkurzanie innej ciężarówki.

Uwielbiam osoby które nie wiedza o czym pisza, a pozniej odwracaja kota ogonem i udaja pokrzywdzonych. Z Twojej wypowiedzi wynikalo ze kazda ciezarna moze dostac skierowanie na badania genetyczne na NFZ od swojego lekarza, bez podawania przyczyny skierowania, co jest nieprawda. Skoro mam takie skierowanie i znam procedury to chcialam sprostowac ta informacje podajac namacalne zrodlo w postaci www, a nie tylko twierdzac ze moj lekarz tak powiedzial, bo jak wiemy mowic mozna duzo. Ty z kolei negowalas moje słowa nie przytaczajac zadnych argumentow oprocz tego ze Twoja kolezanka dostała skierowanie bez zadnego wskazania, a teraz twierdzisz ze nie wiesz co bylo na skierowaniu... Ja jak cos "wiem", ale nie potrafie podac zrodla wiedzy to w ogole sie na dany temat nie wypowiadam.
    Pierwszy z brzegu wzór skierowania na badania prenatalne http://multimed.pl/assets/Uploads/badania-prenatalne-skierowanie-2.pdf
    EOT

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2014, 22:00

dqpro7esxqkrk97e.png

Wysłany: 9 lipca 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    nie kłóćcie sie o głupoty, każdy lekarz mówi co innego, mnie w NFZ mowia że plomby biale są w ciazy na fundusz, a dentystka mówi że nie, w necie laski piszą że wymieniały emalgamaty na światłoutwardzalne w ciazy za darmo, a inni piszą że nie ma takiej opcji, obydwie możecie mieć racje bo nawet w przypadku glupich badan do ksiazeczki sanepidu kazdy lekarz mowi co innego i tak to juz jest :)

Wiem ze na pewno w ciazy jest za darmo leczenie kanalowe na NFZ, bo kolezanka dentystka narzekala ze sa babki ktore lecza zeby kanalowo dopiero jak w ciaze zajda ;) Nie byloby w tym nic zlego gdyby nie fakt ze w odstepach miedzy ciazami nie odwiedzaja dentysty wcale... Na stronie NFZ sa wypisane dodatkowe swiadczenia ktore przysluguja kobietom w ciazy http://www.nfz-gdansk.pl/wykaz-dodatkowych-swiadczen-zdrowotnych-lekarza-dentysty-przyslugujacych-kobietom-w-ciazy-i-w-okresie-pologu,295.html i faktycznie tam nie ma plomb swiatloutwardzalnych. Wiesz jak jest, może niektorzy dentysci robią jakies wałki, typu ze wpisza do NFZ ze robili kanalowke, a ciezarnej wymienia za tą kase plombe, moze ktos sie bawi takie kombinacje. Albo moze po prostu byly kiedys inne przepisy :)

dqpro7esxqkrk97e.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś były inne wytyczne, wypełnienia światłoutwardzane refundowane są do 18 roku życia. W ciąży nic mi o tym nie wiadomo. Ale zwarcie tez na to ze są różne wypełnienia światłoutwardzane a na NFZ zakładany jest najtańszy mówiąc delikatnie chłam niestety. Cóż fundusz płaci za godzinę pracy stomatologa i asystentki i za materiały 40 pln wiec nie spodziewajcie się cudów ;)

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do refundacji usg genetycznego to z tego co ja się orientuję to jest refundowane ale na skierowanie lekarza mającego umowę z NFZ. Ograniczenia o ktorych pisałyscie tyczy się testów z krwi.

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2014, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, luz. Płatne niepłatne, co za różnica:) skoro obie macie bezpłatne, to nie rozumiem spięcia :)
    Ja mam usg genetyczne w medicover tez za darmo, wydaje mi sie, ze jest to po prostu jedno z tych 3 usg, ktore mamy refundowane w ciazy! Nie kloccie sie, szkoda energii.

Mnie mdli a musze jechac na badania krwi, musze sie tez umówić na to usg genetyczne wlasnie. Bezpłatne :)

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2014, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry :)
    Dziś zapowiada się kolejny piękny dzień, mam nadzieję, że bez kłótni na forum ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Madlene Przyjaciółka

Wysłany: 10 lipca 2014, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry!
    Na mnie Gosiak możesz liczyć. :)
    (Też nie widzę sensu w denerwowaniu się z powodu cudzych flustracji.)

Zmieniając temat, to idąc za twoją radą wypożyczyłam książkę "Joga na czas ciąży" Wendy Teasdill.
    Doszłam już nawet do 43 strony, gdzie jest pierwsza pozycja: "martwe ciało". Położyłam się jak należy, broda miała się nie stykać z klatką, a dłonie powinny być na brzuchu. W tej pozycji miałam oglądać palce przy wdechach i wydechach, a chociaż podłożyłam pod głowę dwie poduszki widziałam tylko... cycki! Wyobraziłam sobie tylko to co miałam widzieć i zasnełam zanim doszłam do kolejnej strony tego samego ćwiczenia. Joga rzeczywiście jest fajna! :D

relgj44jl1yjpwpb.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2014, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene wrote:
    Zmieniając temat, to idąc za twoją radą wypożyczyłam książkę "Joga na czas ciąży" Wendy Teasdill.
    Doszłam już nawet do 43 strony, gdzie jest pierwsza pozycja: "martwe ciało". Położyłam się jak należy, broda miała się nie stykać z klatką, a dłonie powinny być na brzuchu. W tej pozycji miałam oglądać palce przy wdechach i wydechach, a chociaż podłożyłam pod głowę dwie poduszki widziałam tylko... cycki! Wyobraziłam sobie tylko to co miałam widzieć i zasnełam zanim doszłam do kolejnej strony tego samego ćwiczenia. Joga rzeczywiście jest fajna! :D
    :D :D :D :D

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png

Wysłany: 10 lipca 2014, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene wrote:
    Dzień Dobry!
    Na mnie Gosiak możesz liczyć. :)
    (Też nie widzę sensu w denerwowaniu się z powodu cudzych flustracji.)

No i znowu zaczynasz? Naprawde chcialam zakonczyc temat ale widze ze znowu mnie zaczepiasz. Niestety nie moge odniesc sie do Twojej wypowiedzi, bo takie słowo jak flustracja nie istnieje, jest za to frustracja, polecam słownik jezyka polskiego i mimo wszystko zycze milego dnia! :D

sara_nar lubi tę wiadomość

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2014, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poród bez bólu dla wszystkich Polek: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Porod-bez-bolu-dla-wszystkich-Polek,wid,16744625,wiadomosc.html?ticaid=1130e7&_ticrsn=5

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2014, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajci Dziewczynki, jak Wasze samopoczucie dzisiaj? Ja czuje sie jak zombi. Nie moglam zasnac, jestem nie wyspana. Bola mnie oczy i jest mi standardowo niedobrze. Chyba nie dam rady isc dzis do pracy.
    Martwie sie tym ze tak chodze w kratke. Chcialabym juz sie lepiej poczuc. Ciekawie kiedy zacznie sie poprawiac...
    Czy ktos ma dzis wizyte? Za kogo trzymamy dzis kciuki?

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część mamuśki wchodzę patrzę a wy tu się klucicię. Ej no proszę bez awantur...

Ja mam dziś wolne ;-) wkońcu!!
    Mam nadzieję ze nasze objawy oczywiście te złe miną szybko

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ