X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia1201trzeba się pogodzić z tym, że każdemu nie dopasujemy. Jednym będzie się podobać innym nie. No ale na szczęście to my jesteśmy tzw. będziemy rodzicami i to nam najbardziej dane imię ma odpowiadać. Inni się przyzwyczają zobaczysz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2014, 09:54

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w świąteczny poranek :)

Mam nadzieję,że wszystkie najedzone na cały rok w ktòrym.będziemy to zrzucać ;)

Asiu muszę też skomentować,co dla mnie jest szokiem bo Jaś to normalne imię i to jeszcze jak po dziadku! U nas jest Pola no i wyobraź sobie co ja miałam...szwagier-jak?? Do Polo będzie chodzić? (dodam że sam ma imiona dzieci ktòre nikomu się nie podobają) Kuzyn-ale będą się z niej śmiać przecież no i moi rodzice też kręcili nosem..a teraz? My zwracamy się do brzucha itp.po imieniu i temat ucichł,wiadomo że nie zmienimy tylko dlatego że ktoś ma inne gusta :) każdy normalnie już używa imienia a szumu było co nie miara no i po co? By rodzicòw przyszłych denerwować? Ludzie są dziwni...:p

No a tak w ogôle to miłego i zimowego dnia bo ma sypać dzisiaj :)

Asiaa1201, Fedra lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu Jan to przepiękne imię i niech się wszyscy ugryzą w nos, Janina i Konstancja również piękne. No mam nadzieję, że nikogo nie urażę, ale ja np. nie przepadam za takimi super nowymi imionami np. Milan, Viwien itd. Ale daleka jestem od krytykowania ludzkich wyborów tak po prostu nie wolno.

Asiaa1201, Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i Ja się witam w świąteczny poranek, pospałam dziś, że szok. Poszłam spać ok. 23.30, dopiero ok. 6 wstałam do WC. i potem znowu do łóżeczka i tak do teraz :-)
    U nas -2 stopnie i wszędzie biało pięknie pada śnieg :-)
    Oby nie za dużo.

megg, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za tę pozytywy z Waszej strony! ;* jesteście kochane ;**
    Moje dziecko dostanie normalne imię! Czy się komuś podoba czy nie! Będę stanowcza! Ponieważ nikt mi nie będzie mieszał w moim życiu, a jak się nie podoba to i tak będą musieli się z tym pogodzić bo ja zdania nie zmienie!

Goosiaczek2, derii84, Gosiak, Lara 82, megg, Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• derii84 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)
    Dzisiaj pospalismy....w końcu ;-)

Co do imion,Jan....moja psiapsiola ma synka Jana,tzn teraz Jasia i jest z niego taki slodziak ze ho ho,z resztą dla.mnie to jest imię,jak każde inne. Rodzice mają prawo wybrać sobie jakie chcą :-)
    Osobiście mam sentyment do tego imienia jak i do Janinki(wszystkie Jany,jakich znam to dobrzy mężczyzni,a Janina to śp moja babcia,która znam tylko ze zdj).
    Konstatacja brzmi szlachetnie i nie jest to imię,które powinno wywoływać negatywne emocje.

U mnie rodzice i teściowie zdziwieni,ze Olaf będzie,dlatego ze mówiłam o Hubercie,niestety z mężem nie doszliśmy do porozumienia z tym imieniem,więc odpuściłam. A ze mężowi i synowi "siadlo" imię Olaf to i tak zostało.
    Znajomym się nie podoba i nie przejmuje się tym,w końcu to jest nasze dziecko i reszta się nie liczy :-)
    Śmieje się teraz,ze na.porodowce mogą powiedzieć ze gratulują dziewczynki....wtedy będziemy w szoku hi hi

Gosiak, Asiaa1201, Fedra lubią tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku jak mozna wogole krytykowac imie wybrane przez rodzicow ..Wybralyscie piekne imiona Jas ,Jan jest sliznym imieniem sama myslalam czy nie dac synkowi tak na imie .
    U nas ma byc Adas rodzinie sie podoba ale znajomi patrza Adas przeciez mieszkanie w ie wie moze inne imie ale jestesmy polakami wiec wydaje mi sie ze imie wybrane jest dobrze zreszta nasze dzieci maja polskie imiona wiec dla mnie jest bomba :D Dla dziewczynki miala byc Marysia ale te imie wzbudzilo tyle nagatywnych wypowiedzi ze bylam w szoku ale TO NASZE DZIECI I NIECH LUDZIE DECYDUJA ZA SIEBIE A NIE ZA NAS DO JASNEJ CIASNEJ :D

Gosiak, derii84, Asiaa1201, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Cisza tu jak nie wiem dziś, no ale w końcu święta :-)
    Nawet dziewczyny, które zostały w domkach nie piszą.

Ale czytają :) Przynajmniej ja. Święta prawie minęły, wcale nie było tak źle, jak myślałam, że będzie. Z mężem daliśmy radę. Ba, nawet skroiłam całą sałatkę jarzynową na leżąco :D Nie, nie pytajcie jak to zrobiłam :D
    Najważniejsze, że Maks jest w brzuchu (chociaż mam wrażenie, że cholernie nisko). W poniedziałek wizyta, więc zobaczymy ile waży i jak się trzyma szyjka, a od 1.01 mogę rodzić. Wiadomo, że bym chciała jeszcze chociaż do połowy stycznia dociągnąć, ale już jest mi tak ciężko i momentami boleśnie, że miewam dość.
    No ale wiem, że nie tylko ja, bo Wy też czasem wspominacie, że miewacie dość.

Jeśli chodzi o imię, to u nas nikt nie krytykował, ale padały teksty "a może lepsze takie..". No i że Maks to psiaczek. Ja już mówiłam - trudno, ktoś nazwał swojego psiaka Maks, a ja kiedyś nazwałam swojego kota Leon, a chomika Filip...
    Na szczęście w Szwajcarii nie ma psiaków Maksów :) A wszyscy mówią,że Maksymilian to ładne imię.
    Ale.... całe życie planowaliśmy "ustrzelić" dziewczynkę :D No i od zawsze mówiliśmy, że Pola. I tutaj niestety był większy problem... Wszyscy się śmiali i wymyślali jakieś głupoty, a później się okazywało,że u połowy znajomych się Pola urodziła... Chamstwo :D

Gosiak, Sue, przedszkolanka:), Lara 82, megg, Asiaa1201, Fedra lubią tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sebza ja Cię rozumiem z bólami, noszę już 4,5 kg dzieci plus dwa worki, dwa łożyska i czasami to już płacze z bólu... Codziennie mam po kilkanaście skurczy i nospy biorę po 6 tabl dziennie, aby tylko wytrwać do stycznia. Dziś to i paracetamolem się ratowalam bo na dole brzucha ból jak na okres. Ehhh... Jeszcze tydzień, góra dwa.

A z imionami nigdy nie dogodzisz... U nas na Franciszka też był sprzeciw, a teraz ze Ola i Maja osobno ładnie, ale razem nie pasuje do blizniaczek. Najlepiej Maja i Kaja :-P A ja wiem jak jest u szwagierki - Szymek i Tymek myli się okropnie i nigdy nie wiadomo do kogo się wola. Dlatego nie chciałam podobnie brzmiacych imion.

derii84, sebza, megg, Asiaa1201, Lara 82, Laurka, Aagnieszkaa, Fedra lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim! U nas leniwie. Mnie trochę brzuch pobolewa, ale to chyba z przejedzenia :D
    Dziś znów jedziemy do jednych i drugich rodziców, tak że nie wiele mamy wolnego :)

Dobrego dnia wszystkim!

Fedra lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• asia888 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z imieniem to nie ma co sie przejmowac ze zdaniem innych, przeciez kazdy ma inny gust...
    U nie z imieniem Jan jest odwrotna historia!
    tato na sile probuje mi to imie wcisnac, bo tak sobie wymyslil ze jego wnuk to bedzie Jan, i zawsze jak rozmawiamy pyta co u Janka. Denerwuje mnie to strasznie bo u nas bedzie Gabriel, a nie Jan, ale nic do niego nie dociera i mowi ze dla niego to jest Janek..... Bardzo mnie drazni ze ludzie tak wtracaja sie w nie swoje wybory i komentuja.
    Nic niemam przeciwko imieniu Jan, ladne imie, ale niestety po francusku brzmi okropnie (żę) i nie ma opcji zebym nadala to imie dla syna zyjac w tym kraju

takze Asiu nie przejmuj sie wszystkim nie dogodzisz patrz co Wam sie podoba a inni niech zajma sie nazywaniem swoich dzieci a nie cudzych ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2014, 11:20

Sue, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny:)

Asiu, Jan to piękne imię! I jeszcze dla Ciebie ma ważne znaczenie. Ty jesteś mamą i to Ty wybierasz imię swojego dziecka. Inni mieli szansę przy okazji narodzin swoich dzieci.
    Mnie mama mowila, że jej wybory co do imion zostały tak przez jej mamę skrytykowane, że jej wręcz imiona obrzydzała!!

U nas jak mówimy, że będzie Tomasz, to rodzina się cieszy, bo wiedzą, że imię będzie po chrzestnym i dziadku, a znajomi mówią "wow, dawno nie słyszeliśmy, żeby ktoś nazwał tak dziecka, a to takie fajne imię".
    Pewnie ktoś sobie coś pomyślał, ale nawet jakby skrytykował, to miałabym to gdzieś.

Dobrze, że te "stare" imiona wracają, bo niektórzy ludzie nazywają dzieci np Dżessika:)

Asiaa1201, Fedra lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja teściowa wczoraj wypaliła, że będzie na Janeczkę mówiła Helenka (bo sama jest Helena) - mała będzie tak miała na drugie. W ogóle nie podjęliśmy tematu, ale niech tylko spróbuje... Będziemy wtedy dużo rzadziej przyjeżdżać :P

asia888, derii84, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brat mowil ze mu sie Macius nie podoba, ale co zrobic... Jednemu sie podoba a drugiemu nie.

Jas to bardzo ladnie- ale u nas w rodzinie juz jest

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my nie dajemy drugiego imienia. Sami tez nie mamy

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze mnie to zastanawia, że inni tak się lubią wtrącać w życie innych - od ślubu, przez nazwanie i wychowywanie dzieci. Wszyscy tacy mądrzy są:)

Wczoraj moja teściowa pokazała mi zdjecia mojego P. jak był niemowlaczkiem;) śliczny chłopczyk z niego był:)

My drugie dajemy po moim tacie:)

Asiaa1201, Lara 82 lubią tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie zauważyłam, że zostało mi 50 dni do porodu!!
    A jeszcze niedawno było 100... Jej, jak to leci!!

Gosiak, Asiaa1201, Lara 82, Laurka, juska19 lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No leci, aby nowy rok zaczac to juz odetchniemy;)
    Sue a wg usg przesuwa Ci sie termin do przodu? Bo mi po 12 tyg przesunal sie na 8 lutego, potem 10 a ostatnio na 12 luty. Aby do 25 stycznia to juz bedzie donoszona ciaza:)
    Teraz tyje bo malo chodze i bede jak slonik niedlugo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2014, 14:52

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, też się już czuję przyciężkawo, ostatni miesiąc chyba będzie najcięższy dla nas... szczególnie jeśli chodzi o poruszanie... ale damy radę ;)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, zamówienie w Gemini przygotowane, z HubiWorld też.
    Materacyk z klinem jedzie.
    Zostają kocyki, pieluchy eko jednorazowe, koszule z italian fashion, staniki do karmienia.
    I to chyba będzie wszystko... ale numer ;)

A właśnie, co myślicie o czymś takim? http://arus.pl/bezpieczne-waleczki-880.html
    W najszczęśliwszym niemowlęciu w okolicy jako jedną ze składowych szybkiego uspokojenia maluszka jest położenie go na boku - zastanawiałam się jak to zrobić, żeby się nie przekręcił na brzuszek... a tu taki wynalazek.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 1582 1583 1584 1585 1586 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ