Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się ze 107cm w pasie i 14kg+
ostatnio tak maluszek kopie, że prawie do biodra kopytkiem sięga.
Uciekam wykorzystać moment między spaniem/zmęczeniem.
miłego dnia:)justta, Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
nick nieaktualnyAsiu to prawda, pewnie będziemy tęsknić za spokojem, ale spoko! Mamy co chciałyśmy
Mistrzyni no właśnie te moje skurcze potrwają godzinę tak nieregularnie i się wyciszają i po jakimś czasie znowu się uaktywniają, no ale byle jeszcze ze 2 tygodnie i jazda!
Co do męża Patrycji to ja nie będę namawiać do żadnych rozmów, bo logicznie myślący człowiek (a w tym facet) powinien zdać sobie sprawę, że praktycznie miesiąc i będzie bobas = poukładanie spraw, ogarnięcie mieszkania etc. Ja tak jak Mistrzyni, ze swoim nie porozmawiam, bo nie mam nawet o czym.
Jakby mało było atrakcji to mój mądry mąż schował sobie Router z internetem, bo on za niego płaci, na domiar wszystkiego (skoro już tak wszystko dzieli na "moje twoje") to rozwalił MOJEGO pilota i jest obrażony, że go schowałam = nie ma oglądania telewizji. Szkoda tylko, że ciągnie MÓJ prąd na ten JEGO router i laptop. Wczoraj dosłownie powiedział mi, że on nie będzie się ze mną pierdolił i mi umili zycie i, że mam posprzątać mieszkanie to się w końcu na coś przydam - wszystko słyszała moja Mama
Ona po prostu nie może się doczekać godziny 16 jak jego "Stara" (bo tak ją nazywa u mnie w domu, a jak do niej idzie to jest MAMUŚ) wróci do domu i jej nawtyka. Żeby było śmiesznie to on mieszka u nas dosłownie za free - nie daje na czynsz, wodę, na nic, nawet na jedzenie - to mu wygłosiłam wczoraj, że w lodóweczce ma wydzieloną swoją półkę i niech sobie sam jedzenie kupuje, bo wydarł się do mojej mamy, że jego na wszystko stać, bo on sobie pracuje, NIE TO CO JA...
Teraz tylko myślę czy on był zawsze jaki jebnięty, a zgrywał normalnego czy w łebie mu się poprzewracałoWyrzuciłam wszystkie szmaty (bo po prostu kazałam mu wypierd...) to on nigdzie nie wychodzi i mi mówi, że mam mu to wyprać i wyprasować - lecę! W podskokach. Oj dziewczyny, u mnie takie gorące dni są ostatnio, że jakby któraś z Was żyła w obawie, że się przeterminuje ciązowo to zapraszam!
Ja na szczęście w nocy śpię normalnie (tzn nie sikam), ale budzę się, wiercę... Niby się wysypiam, ale jednak to nie to
Dorusia życzę dobrych wieści na wizycie!!Ja detektora osobiście nie miałam, ale to urządzenie moim zdaniem może niepotrzebnie stresować - nie zawsze uda się złapać tętno itp.
Byłam na targu i powiem Wam, że u mnie też pustki. Na obiad tak jak u Was - pomidorowa z makaronem, haLutówki to mają podobne menu i gusta chyba.
W ogóle coś dzwinego ostatnio się ze mną dzieje rano. Wstaję, jem np cornflakes z mlekiem i chce mi się mega pić, muszę się dopoić, bo normalnie bym wykitowała. Nigdy tak nie miałam! -
Wlasnie u mnie byl serwis do pralki
glupa udawalam do samego konca, ze cos mi stuka i wogole.. Gosc wlacza pranie ( tu mialam stresa ze cos sie stanie w trakcie wiec ryzyk fizyk) ale udawalam do konca :p nic nie bylo slychac stukania o ktorym mowilam ( bo oczywiscie nie bylo stukania tylko ta glupia fiszbina musiala tam spasc) wiec w koncu rozkrecil pralke i oczywiscie lezala tam sobie wygieta
a ja slodka minka glupie oczy skad to sie wzielo ze nawet nie zauwazylam braku
i wpisal to w usluge gwarancyjna jako smarowanie sprezyn
w lapke dalam mu kaske z grzecznosci i po sprawie :p
A na przyszlosc to nie wiem czy wogole bede prac staniki nawet w specjalnych worwczkach bo mowil ze taki woreczek to zadne zabezpieczenie... Wiec nie wiem czy nie wole sobie sama przeprac w reku najwyzejGosiak, Bietka, Lara 82, Fedra lubią tę wiadomość
-
A wogole wczoraj jak bylam po spozywke stal gosciu z wozeczkiem i tak patrze ze blizniaczy jaki fajny i wogole a jak juz przechodIlam calkiem blisko a tam trojaczki!!! 2 siedzo ka z tylu i 1 z przodu
zaaajeeebissste
az sie usmiechalam:) superowy widok:) Mistrzyni mega super ze masz blizniaki
mysmy tak celowali nawet na usg byly 2 komorki dominujace wiec musielismy podpisac papiery ze mamy swiadomosc ryzyka ciazy blizniczej :p ale sie mega ciezzylismy
jednak 1 nie chcialo zostac z nami... Ale wazne ze jedno jest chociaz
moze za 2 razem sie uda :p
angelcia lubi tę wiadomość
-
Angelcia, nie zazdroszczę. Boniu, co mu się w tej głowie poprzewracało!
A co do plłatków, to mam tak samo. Rano jem płatki z mlekiem, ale jak nie dopiję dużej herbaty do tego, to w ustach mam saharę!
Właśnie zabrałam się za porządki w ciuchach i torebkach i trochę tego oddzieliłam. Niby jeszcze ok, ale już od dawna w tym nie chodzę więc muszę się tego pozbyć. Najlepsze, że znalazłam 2 nowe torebki, tylko, że już mi się nie widzą. Jak to głupio kupować pod wpływem impulsuA teraz to na śmietnik wyniosę, bo nie wiem kto by to nawet chciał!
Ja też chcę kupony! Ale wczoraj i tak zrobiłam 3 zamówienia po ok. 100 zł, bo chcę przynajmniej mieć co nieco. Za kupony mam zamiar zamówić materac, ochraniacz na szczebelki i klin do spania.megg lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBella ja w ogóle słyszalam, ze mimo wszystko nie powinno sie prac biustonoszów w pralce, bo mogą się zniekształcić (a już nie wspomne o Twojej sytuacji z pralką).
Sloneczna podejrzewam, że ja mam dużo :d nawet nie chce mi się szukać centymetra!A Ty dużo już przytyłaś? Bo miałaś sporo na minusie z tego co pamiętam
Gosiak dużo płaciłaś za tego "parówczaka" dla Janusi? -
Gosiak wrote:A ja złożyłam zamówienie w Gemini i kupiłam woombie air - może Janeczka będzie jak parówka, ale oddychająca
http://wrzucaj.net/images/2014/12/29/woombie.jpg
Gosiak świetne to jestGosiak lubi tę wiadomość
-
fajnie wyglada ten niemowlak Gosiu:) ale podobno dzieci lubia miec ciasno jak w brzuszku
u mnie tez dzis pomidorowa z ryzemtylko musze ja zrobic
Lula daj znac co u ciebie?
Angelcia brak slow do meza i tak jestes silna ze dajesz rade, Ada daje ci sile
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 12:28
Gosiak lubi tę wiadomość
-
na drugim watku robimy liste waznych rzeczy wiec wklejam i tu. Dopisujcie i edytujcie jesli cos jest waznego do dopisania;)
LISTA WAZNYCH RZECZY
Przed porodem:
1. siemię lniane:
od 36 TC - dwa razy dziennie po 2 płaskie łyżeczki - len oblepia i robi "poślizg" nie tylko na ściankach żołądka, działa tak samo w innych okolicach, także rozrodczych
olej z wiesiołka i herbata z liści malin:
37 TC - kubek herby 1dziennie, wiesiołek doustnie 1dziennie
38 TC - herba 2razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 1dziennie
39 TC - herba 3razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 2dziennie
oba specyfiki mają za zadanie przyspieszyć proces skracania się szyjki macicy już podczas porodu, nie wywołują porodu, ich działanie przed porodem wywołuje lekkie bóle, podobne do tych przed miesiączką
Olej kokosowy - smarowanie krocza - im wcześniej tym lepiej
Znalazłam jeszcze, że siemię można już od 34 TC:
Zazwyczaj zaleca się spożywanie dwóch łyżek siemienia lnianego dziennie od 34 tygodnia ciąży. Możesz dodawać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego do codziennych posiłków, np.: do jogurtu czy musli. Aby siemię lniane właściwie zadziałało powinnaś przy tym dużo pić. Na każdą łyżkę ziaren powinna przypadać jedna szklanka wody lub innego płynu.
2. Wody plodowe. Zawsze zapisujemy godzinę odejścia.
Jeśli wynik GBS, czyli badanie na bakterie paciorkowca jest dodatni i odeszły wody, nieważne jaki kolor - mamy 2h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, a wody przezroczyste z klaczkami mazi, bądź rozowawe - mamy 6-8h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, ale wody są żółte bądź zielone - mamy 2h aby dojechać.
Wody mogą się też sączyć. Na wkładkę będzie mokro, raz drugi, trzeci. Wachamy czy to nie mocz, jeśli nie śmierdzi moczem traktujemy to jak normalne wody. Zapisujemy godzinę pierwszego odkrycia i zbieramy się po woli do szpitala.
Po porodzie:
1) AKT URODZENIA:
Szpital do 14 dni zgłasza do usc przyjscie dziecka na swiat. W tym czasie przewaznie malzonek zglasza sie do USC z dowodami i skroconym aktem slubu, w celu odebrania aktu urodzenia- formalnosc zalatwiana jest od reki, bezplatnie otrzymuje sie 3 dokumenty.
Jesli matka jest panna, sklada swoj akt urodzenia, rozwodka akt urodzenia i malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. Wdowa podobnie- dolaczajac akt zgonu meza. W przypadku rozwodu lub smierci meza, jesli nei minelo 300 dni, mezczyzna zostaje uznany za ojca. Dziecko pochodzace spoza zwiazku mezczyzna uznaje za swoje w USC w obecnosci matki i kierownika lub przed sadem opiekunczym, a za granica rowniez konsula RP.
2)PESEL
Numer PESEL otrzymuje sie po rejestracji w USC, zglaszajac sie do biura meldunkowego w urzedzie, dzielnicy lub gminie, gdzie zamieszka dziecko.
Na nr PESEL czeka sie do kilku tygodni.
3)Zmiana imienia
Od momentu rejestracji dziecka w USC rodzice maja pol roku na zmiane jego imienia.
4)Zameldowanie
Zameldowanie zgłasza się w biurze meldunkowym danego miejsca zamieszkani. Jesli jest to miejsce zamieszkania ojca, powinna przy meldunku byc rowniez matka.
5)Ubezpieczenie zdrowotne dla dziecka
Aby dziecko mogło korzystać z publicznej służby zdrowia, musi być objęte ubezpieczeniem zdrowotnym. To, że oboje rodzice są ubezpieczeni w ZUS, nie znaczy, że ich dziecko automatycznie również zostaje objęte ubezpieczeniem. Jeśli mama lub tata pracują na etacie, powinni wypełnić druk zgłoszenia do ubezpieczenia dostępny w dziale kadr u swojego pracodawcy, a jeśli prowadzą działalność gospodarczą, wypełnić i złożyć stosowny druk w ZUS-ie. Nie muszą tego robić oboje rodzice, wystarczy, że jedno z nich zgłosi dziecko do ubezpieczenia.
6)Becikowe
W celu otrzymania becikowego przyslugujacego wszystkim musisz zlozyc wniosek na pismie w urzedzie gminy lub miejskim w terminie 12 miesiecy od dnia narodzin dziecka.
Potrzebny bedzie odpis aktu urodzenia dziecka, dowod, pisemne oswiadczenie drugiego rodzica, ze na dziecko nie zostalo wczesniej pobrane becikowe.
Aby otrzymac becikowe nalezy przedstawic zaswiadczenie lekarskie wydane przez ginekologa prowadzacego. Aby otrzymac taki dokument mama musi odwiedzic swojego lekarza nie pozniej niz w 10 tyg ciazy. Wymagane sa co najmniej 3 wizyty.
O becikowe będą mogli ubiegać się rodzice dziecka, opiekun prawny lub opiekun faktyczny, pod warunkiem, że dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922 zł.
wzor zaswiadczenia do pobrania w linku
http://www.mamywsieci.pl/artyku/becikowe-2015
DIETA KARMIACEJ ( z mojej SR- do modyfikacji)
CO mozna jesc:
Pieczywo:
-ciemne pieczywo ( bez karmelu, bez miodu)
-jasne pieczywo, bulki, grahamki
nabial:
maslo prawdziwe, plaster bialego sera, szklanka mleka ( moze byc jako zupa mleczna + makaron, kasze)
-jogurt naturalny
- ser zolty zwykly bez dodatkow o obnizonej zawartosci tluszczu- z 2 palstry na dzien
-topiony naturalny serek
- 1 raz w tyg jajko
Warzywa:
marchewka, buraki, brokuły, ziemniaki
Owoce:
jablka, banany, suszone sliwki
CYTRUSOW NIE
co do picia:
herbata, kawa zbozowa Inka, kompot z jablek, sok z jablek z woda, sok z porzeczki czarnej z woda
zielonych herbat nie wolno, kawy.
Zupy:
z brokułow, z marchewka, na kurczaku lub indyku
z kasza ( 7 kasz)
rosol, kwasnych nie
slodycze:
biszkopty, sucharki
bez kremow!
inne:
1 raz w tyg ryba - najlepiej mintaj- z rusztu, gotowany ( bez panierki)
Miodu nie!
kakao nie!
z przypraw: sol, kminek, majeranek
w 3 tyg do 1 mies zycia u dziecka wytwarza sie flora jelitowa. Potem mozna stopniowo wprowadzac:
-mieso cielece- np pulpety i obserwacja 2 dni czy nic sie nie dzieje
-mieso czerowne wolowe ( mozna sprobowac z zurawina) - obserwowac 2 dni..
NIe wprowadzac 2 produktow na raz
mamy 48 h po porodzie by nauczyc dziecko przystawic do piersi.
Pokarm :
Mrozenie -18-25 st
w lodowce 6-8 h trzymamy pojemnik z mlekiem w jeszcze jedym pojemniku, podgrzewamy przed podaniem ale nie gotujemy
Pokarm w temp pokojowej moze stac 4 h a w lodowce 8h
na zastoj mleka w piersiach - kapusta
kolki wystepuja po miesiacu- podobno pomaga picie kminku przez nas[/QUOTE] -
Hejka mamusie!
Angelcia podziwiam Twoje poczucie humoru w tym wszystkim! ja bym chyba nie wytrzymała psychicznie z takim człowiekiem...
Słoneczna ja mam około 103 cm, a wagi nie kontroluje, bo się bojęna szczęście w domu wagi nie mam to mnie nie kusi ;p
Bella ja bym nie umiała takiego głupa palićzaczęłabym się śmiać albo gadać głupoty, ewentualnie bym się zburaczyła widząc ten drut w pralce ;p podziwiam
Ja dzisiaj znowu spałam do 9, kurcze teraz wszystko mi się poprzestawiało, bo wcześnie zanim zaszłam w ciążę nie umiałam długo spać, a teraz do oporu ;p
Ja dla odmiany nie mam zupy pomidorowejjestem sama dzisiaj i nawet nie chce mi się nic robić, bo mam obiad z wczoraj
Kurcze Wy tak narzekacie na bóle, brak snu itp, a ja od 2 dnie nie mam na co narzekać ;p śpię dobrze, jak wstaje na siku to po powrocie od razu zasypiamW ciągu dnia nic praktycznie mnie nie boli, młody czasami się wypycha solidnie, ale nie traktuję tego w negatywnych kategoriach. Ciekawe jak długo ten błogi stan pozostanie
słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:Dziewczynki ile macie cm w brzuchu?
Mam duuużo
http://wrzucaj.net/images/2014/12/29/brzuchgrudzien.jpg
megg, słoneczna 85, Patrycja20, dora8201, PatrycjaP, angelcia, MoniaP, kasia_1988, Penelope, justta, Sue, Bietka, Angélique89, Daisy, Lara 82, MistrzyniWKochamCieMisiu, Fedra lubią tę wiadomość