X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzialam ze odszedl czop ale myslalam ze to spokojnie moze byc pare tyg jeszcze

atdcqtkf2affvuei.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa wrote:
    U mnie dzisiaj na obiad spaghetti, które będzie robić moja mama. A teraz robi mi sałatkę owocową. Jest najlepszą mamą na świecie <3 Chciałabym być taką samą.

Dziewczyny a jak Wasze koty? Mój od kilku dni już nie opuszcza mnie nawet na moment, gdzie ja tam kot. Cały czas za mną łazi- wszędzie. Zaczyna mnie to irytować.
    Moja kotka jest taka codziennie i przed ciażą też taka była więc dla mnie to nie nowość :* Ale fakt nawet do łazienki potrafi za mną pójść teraz właśnie śpi obok mnie :D

Januszkowa lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka :)

Lady, trzymam kciuki rowniez!! Bedzie dobrze, musi..przystopują trochę...uda się :)

Słoneczna, głowa do góry :) znam położna 1,50 m, urodziła SN dzieci 3600 i 3800 g.

Grunt to dobrze sie nastawic i damy rade :)

Wszystko tkwi w naszych głowach :)

Urodzimy !! czemu by nie? :) ja mam zamiar walczyć, choć Mały już nie jest Mały, a ja nie za szeroka :O pójde na żywioł, nawyżej się wymęczę i będzie c.c. ostatecznie

chociaż a tez miałam kryzys równy tydzień temu... wcale mi nie było do śmiechu :( także rozumiem Twe obawy, Słoneczna

Cath- slicznie wygladacie :)

co do tygodni to ja jestem obecnie w 37 tc, 38 rozpoczne w sobote...
    Ale z tymi tygodniami, to zalezy od tego jak liczą.. jedni ukończone, drudzy zaokrąglają... inni ukończone plus dodatkowe dni...
    ja wybieram ukończone i dodatkowe dni:) czyli 37 tyg+2dni

u mnie dziś kapuśniak i placki ziemniaczane :D :D

cath, słoneczna 85, asia888 lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to teraz powitanie :)

Mam dziś strasznie zabiegany dzień. Mój Kuba coś ostatnio mniej się rusza i w związku z tym lekarz kazał przychodzić mi na ktg. Byłam właśnie dziś rano. Ja nie wiem, co on taki leniwy się zrobił... Na szczęście wszystko ok i mam przyjść w poniedziałek na kolejne. A i zapisały mi się 2 skurcze ale szyjka zamknięta choć już krótka i miękka.

Na pewno nie wytrzymam do 27, żeby zobaczyć ile mały waży, zwłaszcza, że będę podpisywała umowę z położną i ona też żywo zainteresowana wagą, bo Maluch spory a ja drobna. Myślę, że w sobotę udam się na usg dodatkowo.

A co do obwodu brzucha, to ja mam 106 i 17 kg na plusie - dużo bo przed ciążą 52 kg no i 162 cm wzrostu, więc Słoneczna nie jesteś sama :)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dziękuję za pomoc z tymi tygodniami, bo przez moment to całkowicie zgłupiałam :) Zresztą ostatnio w przychodni nie pamiętałam adresu. Masakra jakaś...

Czyli jutro kończę 36 tygodni, a 20 stycznia ciąża donoszona, czyli jeszcze 8 dni.

Lara 82 lubi tę wiadomość

951c9e183b.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A ja nastawiłam ziemniaczki, bo zmieniłam zdanie - na obiad będzie puree, kotlecik mielony i buraczki a spagetti na kolację ;)
    I teraz się będę relaksować :D

Ja identyczny obiad (mielone, puree i buraczki) zrobilam w sobote, bo to jedna z niewielu rzeczy, ktore umiem ;]

Co do liczenia tygodni. Moja amerykanska ksiazka od towarzystwa ginekologicznego od skonczonego 37 tygodnia nie liczy juz zadnych miesiecy, tylko nazywa to term - termin. Ciaza jest donoszona.

A te, ktora gdzies wyzej uzyla wykrzyknikow, bo przytyla 8 kg, to mam ochote za ucho wytarmosic :P

Gosiak, Sue, kasia_1988 lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • cath Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog tłumaczył mi tak że z tymi tygodniami tak w szpitalu posługują sie ukończonymi czyli jestem w 37 tygodniu ale 38 leci ponieważ zobaczcie jak jest 0 tc i np 3 d to to nie jest zerowy tydzień tylko pierwszy! :D Ja się posługuję tymi zaczętymi. Mój ginek w karte ciąży wpisuje zawsze 37/38 :D

Penelope, Lara 82, Topola lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady trzymam kciuki :)

relge6yd0kju1g7d.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    A te, ktora gdzies wyzej uzyla wykrzyknikow, bo przytyla 8 kg, to mam ochote za ucho wytarmosic :P
    A ja przytyłam 3 kg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Agaa jedziemy na tym samym wózku, ciąża donoszona za 8 dni :-) 20 lutego. Czyli jak urodzę 27 stycznia to tak akurat ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 14:23

Penelope lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara też bym chciała tak w okolicach 27 tygodnia :)

951c9e183b.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    A ja przytyłam 3 kg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

O matko !!!! Cath zazdroszczę. Ja wyglądam jak słoniątko, a jeszcze ciągle mam taką ochotę na słodycze. Jak ja to potem zrzucę???

951c9e183b.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    O matko !!!! Cath zazdroszczę. Ja wyglądam jak słoniątko, a jeszcze ciągle mam taką ochotę na słodycze. Jak ja to potem zrzucę???
    Dasz radę! Dziewczyny pomyślcie że jak wyjdziecie ze szpitala to już 8 kg mniej będzie potem będzie waga spadać a to co zostanie dacie radę zrzucić ja wierzę w was <3 Ja mam zamiar po porodzie ostro brac się do roboty!

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jakiś czas na spagetti nastał. Cały tydz. poprzedni wyjadaliśmy rosołki, szwajcary i sosiki mojej mamy. Ja już od piątku marzyłam o spaghetti i wczoraj mama miała nas znowu zaopatrzyć ale mówię nie. Wstałam i zrobiłam spaghetti, takie moje mniam uwielbiam. A to dość szybkie danie na szczęście.
    Gosiak ja niestety nie zmieściłabym tego i tego w jeden dzień.

Ale dziś też spaghetti to z wczoraj :-)

Januszkowa lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Chyba jakiś czas na spagetti nastał. Cały tydz. poprzedni wyjadaliśmy rosołki, szwajcary i sosiki mojej mamy. Ja już od piątku marzyłam o spaghetti i wczoraj mama miała nas znowu zaopatrzyć ale mówię nie. Wstałam i zrobiłam spaghetti, takie moje mniam uwielbiam. A to dość szybkie danie na szczęście.
    Gosiak ja niestety nie zmieściłabym tego i tego w jeden dzień.
    No ja się słucham mojego doktorka i staram się jeść 3 ciepłe posiłki dziennie, nawet jak czasem jem kanapki, to chlebek zawsze podgrzany w tosterze - nigdy nie tostowy - zwykle żytni.
    Wtedy mój organizm dużo lepiej funkcjonuje - i to nie muszą być wcale duże porcje, ale ciepłe i najlepiej przyrządzone samodzielnie.

Lara 82 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna ale nie zastanawiaj się nad wielkością brzucha to nie ma wcale znaczenia, naprawdę. Zobacz ty masz 160 cm i w brzuchu 107. Ja mam 170 cm i 102 w brzuszku. To zobacz mam niby mniejszy brzuch, ale odległość od kości łonowej do biustu mam pewnie większą niż Ty. Jakoś dzidziole muszą się zmieścić. Widzicie Wy się martwicie, że wasi chłopcu duzi, a ja chcę żeby mój troszkę podrósł i miał z 3200 przy porodzie.
    Moja kuzynka 176 potężna kobietka a pierwszy syn 3300 w terminie i poród dosyć ciężki, a koleżanka 162 drobniutka, a pierwszy syn 3800 i szybki poród. nie ma znaczenia.

Każda z nas gdzieś w podświadomości się boi, ale to chyba normalne.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do Was pytanie. Właśnie odebrałam wyniki na GBSa i znajduje się na nim informacja ze paciorkowca nie wyhodowano. Także to wspaniała wiadomość. Natomiast dam sobie rękę uciąć że wymaz pobierany był z pochwy i z odbytu. Położną głośno mówiła co robi. A na wyniku jest adnotacja - wymaz z pochwy...hmmmm....też tak mialyscie?? Co z odbytem?!
    Wybaczcie mi to pytanie w porze obiadowej ;-)

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też tak jadłam zawsze no ale teraz za chiny nie mam miejsca, choć jest ochota.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagnieszkaa wrote:
    Mam do Was pytanie. Właśnie odebrałam wyniki na GBSa i znajduje się na nim informacja ze paciorkowca nie wyhodowano. Także to wspaniała wiadomość. Natomiast dam sobie rękę uciąć że wymaz pobierany był z pochwy i z odbytu. Położną głośno mówiła co robi. A na wyniku jest adnotacja - wymaz z pochwy...hmmmm....też tak mialyscie?? Co z odbytem?!
    Wybaczcie mi to pytanie w porze obiadowej ;-)
    To może z odbytu jeszcze dostaniesz wynik?
    Ja mam dwa osobne wyniki.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath do leniwych musisz mieć naprawdę dobry twaróg. Te z supermarketu zawsze mi się rozpuszczały, jakby był sam tłuszcz. My w naszych rejonach mamy na wagę twaróg z Czarnocina, najlepszy do leniwych, klusek z serem itd.

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 1750 1751 1752 1753 1754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ