Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
*Sylwia wrote:we wtorek ma wizyte nie wiem czy czekac czy jechac na ip.... hmmm nie wiem z reszta jak to odróznić - ktoś wie?
Ja czytalam, ze trzeba się polozyc, ze wtedy one szybciej wyplywaja, bo dziecko odsuwa glowke. Zaraz znajdę ta stronke i wystawie link. -
Pewnie lepiej ze w domku. Tutaj to taki standard 3 dni, zobaczymy jujutro czy mnie wypuszcza. Na ktg skurcze się piszą takie do 60 dziś i nie wiem czy to dlatego, bo może się rozkulac w każdej chwili czy co. Baaaardzo chciałabym aby ktoś mi ta szyjke jutro sprawdził. Ucieszyloby mnie postępujące rozwarcie
Pola
Hania -
Tak jak pisalam kwestia maciezynskiego to sprawa bardzo indywidualna, fajnie, ze mamy mozliwosc takiego wyboru gdzie tak jak pisze Laurka czy Asia one nie maja (chyba tylko to wyszlo PO). Co do niani tez dosc indywidualne i kazdy moze miec swoje zdanie i argumenty i nie ma co tu sie przekonywac. Na pewno takie programy jak na TVN pokazujace straszliwe skrajnosci troche ludzi odstraszaja od instytucji niani. Ja natomiast nauczona doswiadczeniem moich aktywnych zawodowo kolezanek lubie instytucje niani i tak strasznie sie jej nie boje. Oczywiscie zgadzam sie ze ciezko znalezc no ale to juz fakt. Natomiast niania ma ta przewage nad zlobkiem ze jak dziecko jest chore to tez moze zostac z niania, mama nie musi miec zwolnienia. Co do socjalizacji z dziecmi, spokojnie jest jeszcze przedszkole u nas juz od 2,5 lat, ja jednak wole by dziecko mniej chorowalo, a w zlobku o to latwiej. Dobra niania potrafi pieknie pracowac z dzieckiem bo poswieca mu cala swoja uwage.
Ale jak mowie lazdy zrobi jak uwaza, no mnie juz sie nie przekona do zlobka bo mam za duzo doswiadczonych kolezanekSue, Pia Gizela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja planuję oddać dziecko do żłobka, na pewno będziemy młodego zapisywać do państwowego, jak się nie dostaniemy to będziemy szukać prywatnego. Ja pracuję w żłobku i powiem Wam, ze ja sobie chwalę mój, mimo, że jest państwowy
Nie chciałabym mieć opiekunki, bo bardzo ciężko znaleźć dobrą a pierwszej lepszej nie chcę...
Ja też zostaję rok na macierzyńskiego, później nie wiem co zrobić... bo nie wiem czy chcę wrócić do w swojej pracy. Pewnie wrócę i będę w międzyczasie szukać nowej -
No właśnie Laurka, Asia, ja o tym ostatnio pisałam - że dziecko będzie dzieckiem tylko raz w życiu, a te pierwsze lata są naprawdę bardzo ważne.
I tak jak pisałam - nie planuję robić "kariery" kosztem dziecka. W sytuacji dziecko vs. praca wygra dziecko.
Problemem jest jednak sytuacja na rynku pracy w Polsce - nie chodzi mi o brak pracy, bo praca znajdzie się zawsze, chodzi mi o kwestie umowy - dla mnie ważne jest posiadanie umowy o pracę, tym bardziej w sytuacji posiadania małego dziecka - kwestie ubezpieczenia, mozliwości skorzystania ze zwolnienia chorobowego na dziecko, itd.
Z drugiej strony, urlop macierzyński i konieczność powrotu do pracy dla wielu kobiet jest impulsem do zmian. Może tak też będzie w moim przypadku?
Na tą chwilę zdecydowana jestem na roczny urlop macierzyński, jeśli stwierdzę,np. po 10 miesiącach, że chcę wrócić do pracy, to po prostu nie wykorzystam całego urlopu.
Chociaż myślę, że jak już pojawi się ten mały Szkrab na świecie, to będę chciała z nim spędzić każdą chwilę.
p.s. Oglądam "Zaplątanych" i ryczę na każdej piosence. Co się dzieje z tymi hormonami!
Na ślubie w ogóle mi make up spłynie, bo też się pewnie wzruszę...dorocia2324, Gosiak, Lara 82, asia888 lubią tę wiadomość
-
A odnoszac sie tez do Laurki i Asi nie martwcie sie, ze nie bedziecie mogly dlugo posiedziec z dzieckiem i ono strasznie ucierpi. Ja tez osobiscie zlobka nie potepiam. Mam 32lata i moja mama wrocila do pracy gdy ja mialam 6,5miesiaca. Ja poszlam do zlobka. Jak na tamte czasy byla jedna z niewielu, ktore nie zostaly z dzieckiem. Zyje wychowalam sie i nie czuje aby mi czegos przez to brakowalo
No po prostu u mnie w rodzinie raczej kobiety aktywne zawodowo.
Zobaczymy jak to wszystko sie ulozy -
Dziewczyny, to tak podsumowując nasze rozważania o macierzyńskim, karmieniu piersią, itd itd:
http://www.nickmom.com/videos/this-hilarious-video-about-judgey-moms-doesnt-end-like-youd-expect-take-5-daily-links/?adbid=834281853298900&adbpl=fb&adbpr=246157688777989&vcs=social_20150122_39237287&xid=facebook-NM