X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa, ja też pospałam po obiedzie i właśnie wstałam :)

Januszkowa lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja Tymoteusza na swiecie! Sliczny chlopczyk - gratulacje!

Ja zaczynam rozpoznawac u siebie jakies nowe sygnaly. Brzuch mi sie w nocy napinal i jeszcze ciezej niz zwykle bylo mi zmienic pozycje. Do tego doszly jakies dziwne bole i sie zastanawialam czy to tak jak Wy opisujecie takie jak na miesiaczke czy gazy. Ale gazow jednak nie mialam. Dzis odkad wstalam zasuwam ze zmywaniem, praniem, myciem lazienek o odkurzaniem.

Przyszla tez moja bluzeczka do karmienia i naklejki na sciane do pokoiku dzieciecego :)

A jeszcze Wam powiem, ze wczoraj mielismy wychodne na kolacje z okazji 22. urodzin siostrzenicy mojego meza i zamowilam male piwo bezalkoholowe - co za radosc! Smialismy sie, ze sie tymi "siuskami" ubzdryngole po tak dlugiej abstynencji. I rybe tez zjadlam po raz pierwszy od 8 miesiecy, ale srednio mi smakowala.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Hej laski. Witam się z domku :) u mnie póki co porodu nie będzie :P dziś przed wyjściem byłam badana. Szyjka uwaga uwaga 2,5 cm :D ujście zamknięte! Dostałam dobrą radę od położnej: jak zejdzie pani ten uśmiech z twarzy i nie pojawi się przez 2-3 godziny bo będzie tak bolało to wtedy zapraszamy, ale nie na patologie tylko na porodowke ."
    Na ktg zapisywaly się skurcze o wartości 10-60 lecz o niczym kompletnie to nie świadczy. No i jeden zapisał się na 100 i trwał przez minutę, ale był jeden więc również bez znaczenia. Cieszę się domkiem i bez nerwów czekam na poród :) gratuluję nowa mamusiu :)

Nie ma to jak konkretna polozna!
    W tamtym roku moja kolezanka rodzila i przyjechala na porodowke, polozna ja bada i mowi noo 4cm rozwarcia - za moich czasow to przy 4 cm rozwarcia kobiety firanki w domu wieszaly!
    Tak wiec niektore polozne sa przesadzone.

Co do kosmetykow dla dzieci jak bylam na szkole rodzenia polozna mowila ze dobrym sposobem jest kapanie dziecka w oliwie z oliwek takiej, ktora uzywamy w kuchni bo to sama natura albo dodawanie odrobiny mleka z piersi i czym mniej chemikaliow tym lepiej :)

Gosiak lubi tę wiadomość

oar843r8kh12ukn4.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam,że becikowe dostaje każda rodzaca,która chodziła do lekarza?? A jednak nie?? Myślałam,żeto taki prezent od państwa....

Ja dzisiaj mam jazdę na słodkie,nie dawno wpierdzielilam prawie całe opakowanie serduszek krakuski,a teraz za mną lazi budyn czekoladowy...Chryste.
    Wczoraj miałam inne jazdy,krokwi z Wawela a później dopchalam pop cornem. Ludzie,gdzie mój zdrowy rozsądek???? I na wadze,jak przez 3.5 tyg ani grama,tak mam teraz już 15+,qrde no :-(

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:
    Myślałam,że becikowe dostaje każda rodzaca,która chodziła do lekarza?? A jednak nie?? Myślałam,żeto taki prezent od państwa....
    Chyba kiedyś tak było. Teraz dochód nie może przekraczać 1900zł na głowę (dolicza się dziecko) i bierze się PIT z 2013? O ile dobrze pamiętam... ale mogę się mylić, więc mnie poprawcie proszę. To jest to co zapamiętałam jak tu kiedyś o tym pisałyśmy.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katis,fajnie,ze do domku wrocilas,co prawda bez Poli,ale bynajmniej w domku na spokojnie będziesz czekać na rozwój sytuacji.
    Niektóre położne faktycznie mogłyby się nie wypowiadać w ogóle....zamiast podtrzymać na duchu to wbijaja kolek w serce,mając przekonanie swojej racji...debilizm

p19uskjok4jap6fv.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Chyba kiedyś tak było. Teraz dochód nie może przekraczać 1900zł na głowę (dolicza się dziecko) i bierze się PIT z 2013? O ile dobrze pamiętam... ale mogę się mylić, więc mnie poprawcie proszę. To jest to co zapamiętałam jak tu kiedyś o tym pisałyśmy.

No wiecie co,skandal i porażka,jak dla mnie.
    A tak bardzo zachęcają Polki do rodzenia dzieci,ponieważ przyrost naturalny spada...to niech do cholery dadzą coś od siebie

p19uskjok4jap6fv.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:
    No wiecie co,skandal i porażka,jak dla mnie.
    A tak bardzo zachęcają Polki do rodzenia dzieci,ponieważ przyrost naturalny spada...to niech do cholery dadzą coś od siebie
    Prawda? Tym bardziej, że kwota becikowego nie powala... nawet na nowy wózek nie starczy...

Sue, słoneczna 85, derii84, Lara 82 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze położna Katis chciała jej zobrazować, po czym poznac prawdziwe skurcze :)
    Nam położna na szkole rodzenia też o tym mowila - że fałszywy alarm mozna poznac wlasnie po uśmiechu i rozmowie przez telefon z koleżanka (zdarzają się takie sytuacje:)).
    Chociaż znając Katiś, to ona pewnie będzie przeć z bananem na twarzy:) jakoś tak to widzę :)

Lara 82 lubi tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy sie zalapie. Ja wystawialam rachunki na mniejsze kwoty niz zarabiam bo i tak na dzialanosci sa duze wydatki. Trzeba siasc policzyc. A jeszcze zalezy ktory rok wezma bo kietys Atakasobiejedna mowila ze jakby 2 do tylu u nas bedzie? Wlasnie nie wiem. Ale lepiej wuedziec czy prosic juz o zaswiadczenie czy pozniej;))

Kurcze przepraszam ze tak doslownie ale jak siade na wc to mnie wszystko boli!!

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam biorą 2013, bo rodzimy przed rozliczeniem za 2014 - nie bedziemy miec jeszcze pita, to chyba o to chodziło :)

Gosiak, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak a co do zarobkow to ja naprawde malo zarabiam. Wcale nie jest lekko na dzialalnosci pracujac u kogos..

Kiedys bedzie lepiej ;) tak sobie mowie;))

Gosiak, megg lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Gosiak a co do zarobkow to ja naprawde malo zarabiam. Wcale nie jest lekko na dzialalnosci pracujac u kogos..

Kiedys bedzie lepiej ;) tak sobie mowie;))
    Spoko, pierwotnie myślałam, że może oni będą patrzeć na kwotę macierzyńskiego, a przecież nie patrzą na to :)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • angelstw Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coś takiego znalazłam w necie:

"Do obliczania średniego dochodu na osobę brany jest pod uwagę dochód z roku kalendarzowego poprzedzającego okres zasiłkowy. Okres zasiłkowy trwa zaś od 1 listopada do 31 października następnego roku kalendarzowego. To oznacza, że rodziny, które wniosek o becikowe złożą do 31 października 2014 r., powinny dołączyć zaświadczenia lub oświadczenia o dochodach za rok 2012. A gdy będziecie starać się o becikowe po 31 października 2014, wtedy już trzeba brać pod uwagę dochody z 2013 roku."

Czyli nas dotyczyć będzie ta druga sytuacja.

zagmatwane to, a i tak jakieś progi porobione. Becikowe powinno należeć się każdemu. Takie jest moje zdanie

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

10.04.2014r. (ur. 19tc.) Zuzia (*)
    02.2016 5tc

ug37vcqgz0fhk6cc.png

rośnij Zuchu! ❤
    qb3cqps6ibeo0f6z.png

• Katiś Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ta położna to mówiła w dobrej wierze :) tak jak Sue napisała. Chciała mi zobrazować kiedy przyjechać żeby znów nie leżeć bez sensu na patologii. Haha Sue żebyś wiedziała, że pojadę z bananem na twarzy :D

Gosiak, derii84, Sue, Lara 82 lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja się tym nawet nie interesowałam, bo nas to nawet nie obejmie :/
    I to nawet jakbyśmy nie byli małżeństwem, to i tak brane są chyba zarobki i moje i P.

W ogole z tym becikowym to przegieli, miało byc dla wszystkich, to zlikwidowali. Zlikwidowali rodzine na swoim, jakies ulgi na dzieci też chcą zlikwidować.
    Ale tysiąc złotych zasiłku bezrobotnym matkom juz tak - rozumiem sytuacje, gdy kobieta ma np umowę zlecenie i po urodzeniu dziecka zostaje bez środków do zycia, albo uczennice/studentki. Ale moim zdaniem, ten tysiąc złotych podziała głownie na te patologiczne rodziny.

Lara 82 lubi tę wiadomość

• derii84 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    ta położna to mówiła w dobrej wierze :) tak jak Sue napisała. Chciała mi zobrazować kiedy przyjechać żeby znów nie leżeć bez sensu na patologii. Haha Sue żebyś wiedziała, że pojadę z bananem na twarzy :D

Swój post odnioslam do postu Maaarty :-)

Katis też się śmiałam i mało tego jak czekałam na poczekalni to zglodnialam i mąż musiał mi frytki kupić,więc jak mnie wywołali to zapytałam z bananem na twarzy i buzia pełną frytek,czymogę dokończyć bo glodna jestem :-)

Gosiak, Sue lubią tę wiadomość

p19uskjok4jap6fv.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lutowki na fejsie rozpakowuja sie jak szalone :):):) dzis jedna dziewczyna urodzila sn w 2h! a dzidzius 3.920kg i 58cm !!!!!! normalnie jestem w szoku i pod wrazeniem

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś oprócz becikowego państwowego, były też becikowe miejskie, czy wojewódzkie, nie pamiętam dokładnie. My w Krakowie dostaliśmy również becikowe z miasta. Nie wiem jak jest teraz, bo jeszcze się nie interesowałam, ale warto poczytać.

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo! Szok! Idziemy jak burzaaa!!

asia888 lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

‹‹ 1953 1954 1955 1956 1957 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ