Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
HEJ DZIEWCZYNY wiem że może już trochę póżno na to żeby dołączyć do was ale może jednak przyjmiecie mnie na koniec z ochotą bym z kimś pogadała.
derii84, Suri97, gusiaa, LadyDi, Maarta:), Januszkowa, Lara 82, Laurka, Angélique89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsiaSzw wrote:Nad wołowinką właśnie myślałam
mniam...
Nawet się zastanawiam czy rosołku nie ugotować a potem z tego mięska nie zrobić gulaszu w sosie ...
Sylwia mój mały wczoraj był taki nieruchliwy przez większość dnia jak nigdy, dopiero wieczorem się rozkręcił. Może pogoda na niego tak wpływa, że ma ochotkę sobie poleniuchować w mamusi -
AsiaSzw wrote:Ja usunełam mój suwaczek odliczający do CC bo ostatecznie nie wiem kiedy bedę ją miała. Zobaczymy w czwartek.
Bella może razem będziemy 10
U mnie też w czw się okaże kiedy mam. Liczę na 10-11.02
To widzę bedzie sie u nas działo wtedy
Słoneczna a ty jutro ściągasz passer. ?
Boroniówka powodzenia na wizycie. Gdzie chodzisz do lekarza. ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 09:02
-
Mami 1985 wrote:HEJ DZIEWCZYNY wiem że może już trochę póżno na to żeby dołączyć do was ale może jednak przyjmiecie mnie na koniec z ochotą bym z kimś pogadała.
Oczywiście witamy w naszych forumowych progach
Napisz skąd jesteś,gdzie mieszkasz,który to tydzień ciąży,może znasz płeć dzidziusia??
-
AsiaSzw wrote:Nooo to ciekawa teoria z tym rozołkiem na porodówke. Nawet czytałam ostatnio ze przy porodzie sn na zaspie mozna tylko pic a na klinicznej jesc tez mozna. Wogole szkoda ze nie ma uzupelnionych danych co do tej porodowki na klinicznej. Ale roznice sa zauważalne.
derii84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitamy w zimowy poranek!
U nas pol metra sniegu jak nic . Ale od dwoch dnia sypie i od dwoch dni spie jak susełPobudka tylko na siku i od razu zasypiam.
Witaj Mami !) Fajnie ze nawet na koncowce ciazy nas przybywa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 09:11
derii84 lubi tę wiadomość
-
AsiaSzw wrote:No ja jak gotuje rosół to jest zawsze wołowy z dodatkiem skrzydła z indyka, ale o rybie to nie słyszałam
dobry pomysł. Ciekawe czy po cc też możnaby se chlapnąć taki
W Chinach istnieje tradycyjny przepis na zupę, która jest podawana każdej kobiecie jako pierwszy napój po porodzie, aby jak najszybciej uzupełnić czi i krew. Najlepiej jeśli zupę zacznie przygotowywać partner albo przyjaciółka, kiedy pojawią się pierwsze sygnały, że wkrótce rozpocznie się poród.
Świeżego kurczaka, kilka marchewek i garść pietruszki gotować w dwóch do trzech litrach wody przez trzy do czterech godzin. Odcedzić, schłodzić i ewentualnie zebrać nadmiar tłuszczu. Od chwili porodu można przez kilka tygodni pić dziennie dwie do trzech filiżanek zupy. Również przez cały okres karmienia można przygotowywać co tydzień lub co 14 dni rosół z kury lub wołowiny. Kobieta pije wówczas przez trzy do czterech dni dwie do trzech filiżanek dziennie.
Rosół z kurczaka ma następujące działanie: kurczak jest termicznie lekko ciepły. Ugotowany w postaci zupy wypiera zimno i rozpuszcza zastój krwi. Tonizuje czi i krew, i ogrzewa Środkowy Ogrzewacz. Szczególne działanie rosołu z kury polega na tym, że uzupełnia on jing nerek. Dzięki długiemu gotowaniu marchewka i pietruszka w połączeniu z kurczakiem stają się szczególnym lekarstwem na krew.
Codzienne jedzenie zupy po porodzie może zapobiec wielu problem. Z powodu dużej utraty czi wiele kobiet cierpi po porodzie na silne przygnębienie. Leżą w łóżku i płaczą, zamartwiając się dodatkowo, ponieważ nie potrafią się cieszyć swoim dzieckiem. Kiedy czi wzrasta, poprawia się również nastrój i pojawia się radość z narodzin dziecka. Wiele razy dawałam kobietom ten przepis razem z chińskimi ziołami leczniczymi lub bez nich i żadna nie cierpiała na depresję poporodową - każda szybko się zregenerowała. Pewna kobieta, która niedawno urodziła córkę, a zaraz potem swoje drugie dziecko - chłopca, opowiadała: "Nie mam najlepszych wspomnień z porodu mojej córki oraz czasu, który potem nastąpił. Cały czas chciało mi się płakać, nie miałam wcale apetytu, do tego obwiniałam się, że nie potrafię się cieszyć. Po drugim porodzie nie pojawił się nawet cień smutku - zupa dokonała prawdziwego cudu."
http://nordre-strandvej.blogspot.com/2013/06/na-wzmocnienie-po-porodzie.html
http://dziecko.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=640 http://www.vivatporod.pl/pl,pomocne_materialy,ciekawostki,zupa_mocy_po_porodzie,1Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 09:19
derii84, megg, AsiaSzw, Lara 82 lubią tę wiadomość
-
Hej. Nie ma to jak spać we własnym łóżku
wczoraj doczytałam również o tej regule tego pana na N i jedno z trzech założeń mówi że jeżeli ostatnia miesiączka była w maju to od tej daty wyliczonej należy odjąć 3 dni. I u mnie by się to zgadzało z terminem z usg w 6 tyg. 10 lub 11 lutegomoje dziecko może mi zrobi prezent na urodziny bo mam właśnie 10 lutego
Witam Nowa mamusie.
Sue wyślij mi jak będziesz miała chwilkę na @ listę to razem będziemy uzupełniać. Szkoda że ja nie umiem z tel jej edytować to byłoby prościej. Dziś na obiad robię tortille i już mi ślinka cieknie.
Aaa wczoraj zrobiłam sobie wieczorem dzien spa, cieszyłam się ze jestem w domku aż tu nagle złapał mnie taki skurcz ze zgieli mnie w pół! I tak 4 razy. No myślę sobie : bez jaj, ledwo wróciłam do domu". Ale to było coś a'la kolka jelitowa
powiem Wam, że e sumie dobrze że byłam w tym szpitalu, teraz przynajmniej nie panikuje za każdym bólem. Spoojnie czekam na początek poroduRelax
derii84, Gosiak, Lara 82 lubią tę wiadomość
Pola
Hania -
Gosiak wrote:Znalazłam coś takiego:
W Chinach istnieje tradycyjny przepis na zupę, która jest podawana każdej kobiecie jako pierwszy napój po porodzie, aby jak najszybciej uzupełnić czi i krew. Najlepiej jeśli zupę zacznie przygotowywać partner albo przyjaciółka, kiedy pojawią się pierwsze sygnały, że wkrótce rozpocznie się poród.....
Gosiak jak Ty to robisz,że masz zaraz na wszystko szybka i tak dokładną odpowiedźGosiak lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej
Ją to w nocy zasnac niemogę ,a rano trudno mi się wybudzic... potem mam lenia cały dzień...
Katis wkońcu spalas u sb w wyrkupewnie zadowolona...
Mój tato chciałby żebym urodziła 10 lutego bo cwaniaczek ma wtedy imieniny:) dziadek ale sobie prezent za życzył..laureczka25 lubi tę wiadomość