X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara_nar wrote:
    - Czy w ciąży czegoś nie można jeść ? Bo słyszałam o serach pleśniowych .... coś jeszcze ?
    serów pleśniowych, surowego mięsa, surowych ryb, surowe jajka itp ale pamiętajcie też, że nie wolno jeść wątróbki bo ma za dużo witaminy A, która jest toksyczna dla dzieciątka!

ja póki co biorę tylko kwas foliowy, będę na wizycie to zobaczymy co i jak mi poleci choć ja jestem jak najdalej od suplementacji na siłę - wolę teraz owoce, warzywa pojeść, na słonku posiedzieć... myślę, że najpierw zrobię morfologię i się zobaczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 16:45

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to też prawda, dora. Teraz sezon na owoce i warzywa i na słonku wit. D można złapać :)

• Groszek Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam chec ostatnio na makrele.. zjadlam :-p
    moze trzeba uwazac zeby po prostu z umiarem??

Trzeba tez uwazac na niektore ziola bazylie, nagietek i takie tam rozne. Moga dzialac poronnie.
    meliske mozna wypic szklaneczke dziennie nie wiecej.

ja mam niskie cisnienie ale zyje bez kawy na szczescie. Choc kiedys mialam 80/60 mmHg ;-)

ja raczej jestem tez za natura, ale biore witaminki bo warzyw i owocow trzeba by bylo jesc multum a i tak nie ma pewnosci ze wszystkie witaminki beda dostatczone. Wiem, ze chemia no ale coz.. trzeba.

ja o tej witamince slyszalam ze w pokarmie mozna jesc wit A, bo ona ulega strawieniu i wchlonieciu, jest naturalna. ale dodatkowo w duzej dawce jej nie suplementowac oprocz tego co macie w swoich preparatach Femibion, Elevit itp.

relge6yd309xm1zq.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze odnosnie serow, surowego miesa, jajek... to chodzi o to zrby nie zarazic sie toksoplazmoza, listerioza i salmonella bo moze to byc nieciekawe i dla nas i dla dziecka w skutkach...

a o co chodzi z tymi wedzonymi rybami?? Ze duzo olowiu czy chemii w wedzonym? Czy stare te ryby?

Chyba ze ma ktos sprawdzone zrodlo rybek to mozna jesc maja duzo kwasow omega potrzebnych dla rozwoju ukladu nerwowego dziecka ;-)

relge6yd309xm1zq.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszek wrote:
    ja o tej witamince slyszalam ze w pokarmie mozna jesc wit A, bo ona ulega strawieniu i wchlonieciu, jest naturalna. ale dodatkowo w duzej dawce jej nie suplementowac oprocz tego co macie w swoich preparatach Femibion, Elevit itp.
    tak, ale witamina A ma ileś tam postaci i ta w wątróbce to retinol - który jest trujący dla płodu

odnośnie ryb wędzonych chodzi o to, nie że z umiarem czy sprawdzonego źródła tylko dokładnie o to samo co napisałaś o jajkach i mięsie - wędzenie na zimno nie zabija bakterii , dlatego można jeść tylko te które są wędzone na gorąca jak któraś wyżej napisała... i jasne jest to, że ktoś je i jadać będzie i będzie wszystko ok a kto inny zje raz i padnie na niego....

Groszek lubi tę wiadomość

zpbnio4p92q84lda.png
  • sara_nar Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja obok siebie mam hurtowie ryb , a rybki z jeziora gdzie mieszka dziadek i nie tylko. śledzia bym zjadła z mega ilością cebuli. Jeszcze dwie godziny, jak się dłuży :/ masakra.

relgh371g4so40bs.png
    klz9krhmiwshxnlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sledzia nie wolno... surowa ryba :S

a o melisie nie slyszalam... ostatnio wypilam dwie :S

• dora8201 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ako99 wrote:
    a o melisie nie slyszalam... ostatnio wypilam dwie :S

mi nawet gin kazał pijać meliskę jak za bardzo nadaktywna się stawałam ;) wiem, że liści malin nie można bo wywołują skurcze (piłam herbatkę z nich w terminie porodu na wywołanie ;) )

ako99 lubi tę wiadomość

zpbnio4p92q84lda.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sledzi nie?
    no przeciez od zawsze sie mowilo ze kobiety w ciazy to sledzie wcinaja i ogorki kiszone.
    :)

a co do ryb- nie wiedzialam ze nie mozna-
    ale nad morzem jak bede w wakacje to sobie kupie taka na goraco wedzona:)
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 17:16

Fedra lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to znalazlam na stronie - super produkty dla przyszlych mam~!

RYBY Lepiej wybierać łososia, mintaja, sardynki, dorsza, małe ryby oceaniczne i hodowlane. Ryby warto jeść dwa razy w tygodniu (jedna porcja ok. 220 g). Należy jednak unikać gatunków, które rzeczywiście mają wysoką zawartość rtęci, np. tuńczyka białego, makrelę, miecznika. Omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i oczu dziecka, zmniejszają też ryzyko porodu przedwczesnego. Inne źródło omega-3 to orzechy (garść włoskich pokryje dzienne zapotrzebowanie), oleje roślinne (polecany jest olej lniany i rzepakowy). Ryby i owoce morza to ponadto doskonałe źródło selenu i jodu. Selen zapewnia prawidłowy wzrost a jod własciy rozwój mózgu.

wychodzi na to ze makreli owszem unikac ale np dorsza wedzonego mysle ze mozna spokojnie.

https://bellybestfriend.pl/artykul/super-produkty-na-okres-ciazy-czyli-9-produktow-szczegolnie-polecanych-dla-kobiet-w-ciazy,8.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 17:27

atdcqtkf2affvuei.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jadłam w zeszłym tygodniu dwa razy wędzonego łososia.. ups… to już chyba koniec naszej przyjaźni :)
    Jeśli chodzi o Elevit to słyszałam dokładnie to, co piszecie. Że to jest lek i że od lat daje naprawdę dobre wyniki w badaniach. Dodatkowo jak w Szwajcarii on przechodzi i gin mówi tylko o nim, to znaczy, że naprawdę jest dobry, bo tutaj mają bardzo duże wymagania co do leków.

atdci09k89ytpjkc.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    śledzie wolno to wiem na pewno, a właśnie o tych wędzonych to słyszałam że pod wpływem wedzenia wydziela się nitro- cośtam ;D i szkodzi. dopytam gina, bo tak sobie pomyślałam, że to może w ogóle o wędzone chodzi... no nic szkoda bo ryba wędzona to jedyna którą przełknę ;( nie lubię ryb. trzeba będzie się zmuszać do pieczonej ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 17:38

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam ochote na kapuste kiszona zasmażana !! o matkooo :-) chceeeee.....

dobrze ze kazda z nas cos wie, to sie uzupełniamy wzajemnie :-)

sebza a Ty w Szwajcarii mieszkasz??

relge6yd309xm1zq.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, w Szwajcarii :) No i właśnie nie mamy tutaj takich dobroci jak kapusta i ogórki kiszone… Albo ogórki małosolne…..
    Aaa…. Może ktoś się wybiera na wycieczkę do Szwajcarii i chciałby mi przywieźć? :D

atdci09k89ytpjkc.png
  • justta Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jem femibion natal 1 i magnez, a przed chwilą wcisnęłam ciacho jogurtowe z truskawkami ;-)

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie czekam na wyciskarkę ;) zakupiliśmy taaakie cudeńko i dzisiaj przyszło, mąż ma wieczorem przywieźć. Będziemy świeżutkie soki owocowo- warzywne wyciskac. Oj będzie się działo ;D a jutro w planach masło orzechowe własnej roboty ;D

• sebza Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, świeże soki to super rzecz… Też właśnie się zapatrywałam na wyciskarkę, bo przed ciążą starałam się być na diecie raw food i w nią się soki wpisują doskonale, ale jakoś zawsze nie było po drodze…

atdci09k89ytpjkc.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi też nie było po drodze ale ciąża stała się doskonała mobilizacją, a zwłaszcza możliwość robienia w tej wyciskarce posiłków dla niemowląt typu "Gerber". Stwierdziłam, że będzie korzyść nie tylko dla rodziców ale i później samo zdrowie dla maleństwa ;D

• Groszek Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam tydzień temu :D robie wszelkie soki z marchewki, jabłka, ananasa, buraczków :D
    90 zł z MPM w rtv i agd ;-) i dae rade :D pychaaa;D własnie popijam taki soczek :D

i jeszcze jakiegos fast fooda bym zjadła :D wiem, ze troche niezdrowo no ale co jak mi sie chce :D

Sebza, ja niestety nie w tym kierunku... w tym roku jedziemy nad polskie morze :D

Fedra lubi tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nom, pod warunkiem, że ma się dostęp do dobrych owoców i warzyw… Bo te z hiperkarketów to raczej takie średnio zdrowe :) Może i ja się rozejrzę za jakimś poczciwym rolnikiem , który nie podsypuje za bardzo swoich upraw… W Szwajcarii podobno ich pełno… ale z tym też mi nie po drodze było…
    narobiłaś mi smaka na taki sok z wyciskarki :)

atdci09k89ytpjkc.png
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ