X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    u mnie z waga ie nie pomylili. Przed porodem było 3600 a po porodzie 3500 ;]

bella - karmienie jest w głowie :-)
    Ja tez mam problemu z wybudzaniem. Jak przysypia to staraj się szturchac nosek, drapać za uchem, pod brodą. Jak to nie pomaga to rozbieraj sukcesywnie z ubrań az do papmersa. Możesz łaskotać stopy i wziąc mokra szmatke i zwilżac główke nózli. Cos w końcu za działa. U mnie podziałało. Oczywiście są gorsze dni ale jest tez tak że prawie w ogóle nie musze zachęcać - w każdym razie walka trwa. Od biedy mozna potrząsnac dzieckiem - tak robiły poożne w szpitalu jak nie mogłam młodego dobudzić. Ja się nie odważyłam :-)
    A mnie strasznie wkurza okreslenie ze laktacja jest w glowie, ja nigd cisnienia na kp nie mialam i nigd o tym nie myslalam butli nie podawalam z placzem a pokarm i tak zanik...
    mi polozna powiedziala bardzo ciekawa rzecz a mianowicie ze laktacja ma podloze genetyczne mieli nawet taki przypadek ze kobieta po miesiacu stracila pokarm potem sie okazalo ze jej matka babka i ciotka mialy to samo...

A i w madrej ksiazce przeczytalam ze dziecko jesli zasypia przy jedzeniu nie powinno sie wybudzac bo widocznie nie bylo glodne lub sie najadlo bo dziecko potrafi w chwile oproznic piers gdzie innfmu zajmie to kilkanascie minut...

A i polozna tez mowila zeby nie wybudzac dziecka na karmienie co 3-4 godziny ze dziecko samo sie obudzi jak bedzie glodne oczywiscie nie dotyczy to dzieci z zoltaczka ktore wybudzac nalezy...

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Dzosisj o 1:03 Oliwka opuscila swoj apartament ❤️ Okruszyna wazy 3275g i 50 cm dlugosci :) czujemy sie dobrze jsk narazie i pozdrawiamy
    Serdecznie gratuluje a Oliwke witamy po tej stronie :)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina.Irl wrote:
    Hej jestem siostra Juski :)
    Adas jest juz z nami
    Dzień dobry Mam na imię Adaś ważę 3050 gram Urodziłem się dzisiaj o 9:32

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/90761df63674.jpg
    Ale slicznosci gratuluje Mamusi :)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Sue Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ciekawe jak tam Angelcia czy już tuli Maleńką :)

Idę spać, może jak rano wejdę, to będzie informacja jakaś od niej :) Ciekawe też czy pojawi się jeszcze jakiś inny Maluszek :)

• Fedra Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    hej

chcialam napisac na szybko ogolnie zeby nie pisac z osobna :)

jeszcze jestem w szpitalu

urodzilam we wtorek 10.02 rowno 41tydz+0dni o 21:10 SN ze znieczuleniem

mala Liwia 3235g , 56cm, 10 pkt w skali apgar

wszystkim z trojmiasta polecam kliniczna, to najlepsze miejsce do jakiego moglam trafic

jutro nas wypisuja
    Vel gratuluje serdecznie i eitam Liwie po tej stronie :)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nadrobilam...

A ja bede szczepic skojarzonymi wedlug rozpiski i nic odwlekac nie bede chyba ze Mala bedzie chora...

Z tego co wiem wszystkie skojarzone szczepionki sa plane a Medicover tak jak LM to placowki prywatne moze dlatego nie ma u nich tych szczepien na NFZ...

Co do obecnosci przy badaniach w szpitalu ja bylam tylko jak badali bioderka to byl dzien wypisu, zgode wyrazalam na badania przesiewowe choc moze cos jeszcze podpisalam ale tego nie pamietam...

W szpitalu szczepilam szczepionkami od nich przy okazji rozmawialam z poloznymi o szczepieniach i byly bardzo zdziwione ze pytam o rtec w szczepionkach i powiedzialy ze rteci nie ma...
    Co do pozniejszych szczepien powiedzialy ze wazne by zaszczepic mniej wazne czy pojedynczymi czy zbiorowkami...

My pierwszy spacer mamy juz za soba :)

Trzymam kciuki za rodzace i te jeszcze oczekujace :)

Januszkowa, Penelope lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to sobie strzelilam monologa teraz moge isc spac choc znajac zycie dziecko mi sie zaraz obudzi ;)

megg lubi tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra ja dokładnie tak samo jak Ty będę szczepić, ale to chyba żadna nowość, że mamy takie samo zdanie :)

Dobranoc

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 01:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel serdeczne gratulacje, dobrze ze malutka po tej stronie brzuszka cala i zdrowa :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara, jak tam po wizycie u gina?

Patrycja20 lubi tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 01:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a ja sie witam noca ze szpitalnego loza :-p
    Wizyta ok mlody dzis sie wsciekl tak sie ruszal, w porownaniu do tego co bylo wczoraj i przedwczoraj. Pozalilam sie ostro. No z malym ok, ale przeplywy stednie niestety sie pokazaly wiec dla bezpieczenstwa jestesmy tutaj. I juz mysle ze wyjdziemy z m i synciem w trojke.
    Mysle,ze do pon nie bede miala oxy tylko obserwacja, a dopiero od pon jak nic sie nie ruszy.
    Szyjki brak rozwarcie ok 3cm i cisza.
    Wiem ze w domu najlepiej ale czuje sie bezpieczna ze tu jestem.
    Ok ide spac bo o 6 pobudka na tetno.

megg, Pia Gizela, derii84, asia888, dorocia2324, Angélique89, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 01:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha i ciekawe ile mis bedzie mial bo pokazuje usg ze ok. 3500, takze duzo nie przybral. Glowka 9,8cm. No i po badaniu ja raczej waska ale powinnam dac rade.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara, to trzymam kciuki, żeby akcja rozwinęła się sama :) Może się szykuje na dziś - piątek 13stego? A może będzie Walentynkowy chłopczyk ;)
    Najważniejsze, że jesteś pod dobrą opieką i już nie musisz się martwić, że nie zdążysz do szpitala.

Tym bardziej wkurza mnie to, że nie mam usg - bo ja nie wiem jakie u mnie przepływy, ile wód. Nie wiem czy moje dziecko może jeszcze w tym moim brzuchu siedzieć. Jeśli nic się nie ruszy do poniedziałku, to zapytam położnej, dlaczego taka polityka dziwna, żeby przez 2 miesiące nie sprawdzić. No ale jak gina zapytałam, czy zrobi usg, to powiedział, że nie ma potrzeby :/

Idę spać. Mój P. jak zwykle poza domem, w tym tygodniu jeszcze nie było wieczoru, który spędzilibyśmy razem. fajnie, że niedługo będzie Tomek i nie będzie mi tak samo w tym domu. :)

Dobranoc!

Angelcia - daj znać!

• bella84 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam was i nienwiem juz co janrobie zle... Przystawiam mala przed kazdym karmieniem na 30 min potem mm a potem laktator 30 min w trybie 753 i dalej u mnie dupa jest z laktacja.. Nie rozkrecila sie i popadam w rozpacz.. A u was wszystkich czy po sn czy cc laktacja widze pelna geba...:(((

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 01:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze nie dawaj jej mm tylko przystawiaj? Moze jesli ona najada sie mm, to nie pobudza wystarczająco piersi do produkcji odpowiedniej ilości? Dzieci normuja laktacje i pozniej nasz organizm wie, ile pokarmu wyprodukować?
    Kiedy masz tego doradcę laktacyjnego?
    Nie poddawaj sie, dasz rade :)

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 02:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Bella uważam, że Ci się uda. U mnie przy pierwszym dziecku było podobnie, rozkręcałam laktacje zdecydowanie dłużej niż tydzień (a u ciebie ledwo tydzień minął od narodzin). Czy jesteś pewna, że małą się nie najada twoim mlekiem? Może ją więcej przystawiaj, jak masz mało mleka - 15 min jedna piers, 15 min druga i tak w kółko. U mnie to działalo, z tym że moje dziecko mogło ssać godzinami. A jak się nie najadał to dopiero mm.

• Laurka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 02:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz chyba nigdy w zyciu nie nadorbie Internetu!
    Nie wiem komu gratulowac. Penelope, Kathy's, gusia, agaaa, pudel, Agnieszkaa, Vel, megg, kafabi, juska - witam w gronie swiezo upieczonych mam!

Przeczytalam te strone i coz widze? - nasza sytuacje! Lunka duzo spi i zasypia przy piersi. Stracila juz na wadze, ale miejmy nadzieje poprawi jej sie, bo mam juz teraz mleko. Troche meczarnia z tymi cyckami. Powiem wam, ze teorie sprzed porodu to czesto mozna sobie o kant dupy potluc! Dalam smoka na drugi dzien i juz sie nie moge doczekac przestawiania na butle... Ale dziecie jest przeslodkie :)

Penelope, megg, AsiaSzw, laureczka25, asia888, Januszkowa, dorocia2324, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • ash Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 04:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie śpie!
    Obudziłam sie na siku i juz!!
    Myśle czy wszystko spakowalam do szpitala, czy wszystko gotowe mamy na przybycie synka.
    No nic, poturlam sie po łóżku jeszcze trochę i pójdę sie kąpać, golić i myć włosy. Przynajmniej jakoś czas zleci i możemy jechać.
    Uschnę na tym oddziale przez tyle dni!!!!!

ug3715nmrb0zdbvc.png

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 04:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka fajnie ze napisalas. W koncu masz wolne od pracy :-) pochwal sie swoja coreczka.

Bella jak po zdjeciu szwow. Nie zalamuj sie ta laktacja. Na pewno przyjdzie. A jak bylo u twojej mamy z karmieniem ??

Ja mam przerwe kurna chyba stresa zaczynam lapac :-/

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 04:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama wogole nie karmila piersia bo zamiast mleka miala wide...
    Juz sama mie wiem dzis probuje tj piszecie czyli ciagle cyc, ilekroc zachce +!kangurowanie
    Wczoraj po 17 bylabdokarmiona butla z mm a potem juz ciagle na cycu mi wisiala chyba z godzine-1,5 h jak nie dluzej i potem polosylam sie z nia obok i tak kimslysmybto obudzila sie jeszcze po 20 na cyca i dalam jej 15 min to potem do polnocy spala jak zabita... O polnocy obudzila sie jesc to maz ja dokarmil mm 50 ml inzaczela ostro ulewac... Wiec moze cos u mnie podjadla? Pomyym wszystkim o polnocy jeszcze odciagalam ale bylo tylko 20 ml i jakby tylko z lewego cyca z prawego jakby wydoila do dna... :/ eh ... Doradce mam w sobote o 9 rano i sie nie moge doczekac juz :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
‹‹ 2312 2313 2314 2315 2316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ