X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślałam,ze któraś już rodzi ;)
    mam dziś straszne samopoczucie wieczorne,okropnie źle się czuję ;/ może się zbliża? choć wolałabym,zeby mnie wzięło po jakimś dniu gdzie będę wypoczęta i pełna sił. Czasem mi się wydaje,że już zawsze będę w ciąży ;)

chyba pójdę spać

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagnieszkaa mnie tez boli jak maly zaczyna ssać. Potem jest juz ok. U mnie chyba troche lapie plytkawo, ale jak mu wiecej piersi wloze do buzi to nie daje rady ssać, mam duże sutki hehe. Poza tym nic nie boli a maly sie najadą wiec chyba nie jest źle. Ja miałam doradcę laktacyjnego w szpitalu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2015, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie tez boli na początku. Mały chyba zagryza mi sutki dziąslami. Potem jest ok. Ale początek dramatyczny

• lula88 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba coś się kroi w najbliższycm czasie. Trzymajcie kciuki by wszystko było dobrze i bardzo się martwie. Chyba ze to fałszywy alarm ale czuję ze nie.

dorocia2324, Penelope, Aagnieszkaa, mala_mi1982, Patrycja20, LadyDi, słoneczna 85, asia888, PatrycjaP lubią tę wiadomość

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula kciuki sa!!

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2015, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak długo trwa Wasze karmienie w nocy z piersi?

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2015, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie różnie. Zawsze piluję żeby było min 10min aktywnego ssania. Czasami zajmuje mi to 10-15 min a czasami 40min ( z przewijaniem w między czasie). Zdarza sie też że karmienie trwa 5min i Grzes śpi tak twardo że nic nie jest w stanie go zmusić do dalszego jedzenia

Penelope lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2015, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagnieszkaa wrote:
    Jestem super zadowolona z tego dnia. Mąż odebrał dziś z urzędu skrócony akt urodzenia małego. A potem pojechał zarejestrować go do wybranej przychodni. Już jutro odwiedzi mnie położna. Dzięki dziewczyny za pomoc w tej kwestii.

Umowilam się też z doradcą laktacyjnym, może też przyjedzie do mnie jutro. Chciałabym żeby ktoś doświadczony zobaczył jak mój Mały dostawia się do piersi. Pierwszy cmok tak mnie strasznie boli, że mam aż łzy w oczach. Uwielbiam go karmić, ale to nie jest chyba normalne że tak boli.
    Jak to u Was wygląda?

Zamówiłam dziś zabawki sensoryczne. Czuję że możemy zacząć już go stymulować zabawa, rozmowa podczas przewijania. Póki co mam taką książeczkę i mały uwielbia wpatrywac się w obrazki
    http://www.oczamimaluszka.pl/
    A zamówiłam mrowkojada i krowę :-)
    http://www.mamissima.pl/przytulanki/franck_fischer_zabawka_sensoryczna_krowka_lucky.htmlhttp://www.mamissima.pl/przytulanki/franck_fisher_-_grzechotka_slonik_czerwony_ekologiczna_bawelna.htmlhttp://www.mamissima.pl/przytulanki/sillyu_-_grzechotka_mrowkojad.html

Nie mogę się doczekać kuriera :-)

co do książeczek oczami maluszka - ja się zastanawiałam nad tym ale stwierdziłam, że to jest tylkko na początek. Zamiast tego zrobiłam plansze z róznymi kaształtami wkolorze czarnym czerwonym i białym -te kolory dziecko rozpoznaje na początku. Nie jest to może takie piękne jak te ksiażeczki ale efekt ten sam. Chodzi o pobudzanie wzroku poprzez kontrasty na początku.
    Kupiłam niedawno taką ksiażeczkę harmonijkę do łóżeczka ale kolorową - kolejny etap po czarno-białytch

asia888 lubi tę wiadomość

• Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    co do książeczek oczami maluszka - ja się zastanawiałam nad tym ale stwierdziłam, że to jest tylkko na początek. Zamiast tego zrobiłam plansze z róznymi kaształtami wkolorze czarnym czerwonym i białym -te kolory dziecko rozpoznaje na początku. Nie jest to może takie piękne jak te ksiażeczki ale efekt ten sam. Chodzi o pobudzanie wzroku poprzez kontrasty na początku.
    Kupiłam niedawno taką ksiażeczkę harmonijkę do łóżeczka ale kolorową - kolejny etap po czarno-białytch
    Jak przyblizam małemu te obrazki, to widzę że skupia na nich uwagę, i wodzi wzrokiem. Super widok. Fajnie Sylwia ze samą zrobiłaś takie obrazki. Ja nie mam talentu do takich rzeczy ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 00:16

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula trzymam kciuki!

Jedzenie nocne ok 30 min z czego pewnie polowe przesypia ;-) ale jak zje mniej to się budzi za 2-3 godziny. A jak zje naprawdę dużo to śpi przez 4-5 godziny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 00:22

• Bietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też boki na początku, ale pi chwili mija, chyba, że młody źle się zassie, to muszę go odstawic i przystawic jeszcze co oczywiście drażni mojego syna i się straszenie rzuca wtedy;)

Penelope u nas aktywnego zdania jest 10, max 15 min. Po tym czasie moje dziecko zapada w sen i nie ma opcji, żeby jadło dłużej. Chyba że odstawie i przystawie jeszcze raz, ale tego raczej nie praktykuje. Nie ma różnicy czy to noc czy dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 00:32

c7hyim7.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A boli Was brzuch jak karmicie? Karmicie z jednej czy dwoch piersi na raz?
    My sie wlasnie najedlismy, beknelismy i idziemy spac:)
    Mały kupsztyla takiego walnął, ze szok! Najpierw sadził baki a potem kupa. Czyli chyba dobrze:)

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też skończyłam karmić, aktywnego ssania jest nie wiem ile - ale chyba z 10 minut, ale Janeczka ma 2 dni... Jak się przysysa, to trochę mocniej, to fakt, ale jakoś mocno nie boli. A brzuch mnie ciągnie przy karmieniu czasem.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z nocnego karmienia. Jutro o 10 Lila ma pobranie krwi tak morfologia i bilirubina ze względu na to ze ja mam chora tarczyce chcą sprawdzić czy mała ma zdrowa... Dzisiaj byliśmy w przychodni i od wyjścia czyli w 11 dni Lili przybrała na piersi 350 g jupi...

U nasz 10 no 15 min aktywnego ssania. W zasadzie niezależnie od pory dnia. Tez karmie z jednej piersi.

Powodzenia dziewuszki nierozpakowane aby szybko wszystko się rozkręcilo I Wasze dzieciaczki były bezpieczne i zdrowe po drugiej stronie brzuszka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 01:58

Penelope, asia888 lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 01:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri fajnie że aktualizujesz listę :) nie mAm nic przeciwko:)

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 01:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez sie karmimy. :)

kasia_1988 lubi tę wiadomość

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue jak byłam w szpitau to brzuch mnie ciągnął trochę jak na @ i to chyba kwestia tego że macica się obkurcza. Po kilku dniech nic nie boli. Ja karmie tylko z jednej piersi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 02:02

c7hyim7.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 01:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my tez ;)

kasia_1988 lubi tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 03:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    A boli Was brzuch jak karmicie? Karmicie z jednej czy dwoch piersi na raz?
    My sie wlasnie najedlismy, beknelismy i idziemy spac:)
    Mały kupsztyla takiego walnął, ze szok! Najpierw sadził baki a potem kupa. Czyli chyba dobrze:)
    W pierwszych dniach po porodzie, kiedy karmilam małego bardzo czułam brzuch. To była obkurczajaca się macica po wpływem oxy która wydziela się podczas karmienia. Po tygodniu nie czuję już nic. Przy wyjściu ze szpitala położną mówiła że macica bardzo ładnie mi się obkurczyla. No ale nic dziwnego, mały wisiał na cycu nonstop.
    Teraz mamy już inne zasady, i kiedy widzę że Mały zasnal, a cyca traktuje jak usypiaczo-zabawkę, to mu zabieram. Z reguły udaje się zrobić to bezboleśnie i śpi dalej.

Ją karmię raz z jednej, raz z drugiej piersi. Na zmianę.

Teraz była lewa, moja ulubiona. Nie lubię karmić z prawej.
    Mały najedzony, ładnie zasnął. Więc i ja wracam do spania :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 03:28

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie brzuch trochę bolał przy karmieniu , a takie dziwne uczucie ale niezbyt bolesne.

34bwyx8dpc6f9ojv.png
‹‹ 2378 2379 2380 2381 2382 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ