X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Mnie kolezanka załatwi jakies kropelki z Belgii w ktorych nie ma aspartamu, bo ponoc w sab simplex jest.

Co do teściów - moi nie potrafią zrozumieć, ze 500km to za duzo dla takiego maluszka i cisną, ze mamy na święta przyjechac.
    Po moim trupie. Nigdzie nie jade.
    Tomek ma potowki na policzku, juz przez skype usłyszałam, ze to przez to, ze jem jabłko ze skorka!!!

Sue a jaka nazwa? Baly fen? Coli kind, mama natura?

Janiestety do tesciowej mam blisko :( a strasznie nie chce mi sie na swieta do niej isc

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mój pcha rączki do buzi i je ssie, nawet wie gdzie jest kciuk, no albo to przypadek i na cycu dużo wisi. Kilka razy jak mu włożyłam smoczek na półśnie to spał dłużej.

relge6yd3cl8y0me.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak okropnie wieje wiatr ze az strach wyjsc :( Do tego co chwile pada. Ja nie wiem nigdzie tak nie wieje jak tu. W nocy to myslalam, ze dach zerwie i dom sie rozpadnie tak wszystko gralo. I jak tu wyjsc z dziecmi, trzeba w domu sie kisic :(

Ja czasem przez kilka dni zadnego plamienia, nic a potem znow cos sie pojawia. I nie wiadomo czy zakladac wkladke czy podpaske.

Moja tesciowa jak musze zostawic chlopcow to nie ma problemu zeby przypilnowac. I takie sporadyczne kontakty mi jak najbardziej odpowiadaja. Sama ze wszystkim daje sobie rade.

Mala mi wspolczuje Ci ogromnie ale najwazniejsze ze jestescie pod stala opieka. Duzo zdrowka dla Was!

mala_mi1982 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już nie plamiłam od dawna, tylko czasem kropelka po większym wysiłku.
    Przedwczoraj pierwszy raz <3, no i trzeba przyznać, że czułam się jak dziewica :-), no ale to jeszcze nie to, bolało mnie troszkę, najlepsze, że nie tam gdzie było cięte tylko po drugiej stronie.
    No i wczoraj troszkę znów podplamiałam, myślę, że po tym.

No ale jakie to cudowne uczucie poleżeć z mężem brzuszek do brzuszka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 15:28

relge6yd3cl8y0me.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Wam cos powiem na temat teściowej! Ja mam przesrane!!
    Moja teściowa od miesiąca jest obrażona, nie rozmawia ze mną, nie widziała tez od tego czasu małego.
    Od dnia kiedy wróciliśmy ze szpitala była u nas w domu dzien w dzien bez zapowiedzi! Codziennie o 11:30 dzwonił domofon i juz. Bo ona sobie tak zaplanowała i juz. Jej odwiedziny były dla mnie czystym nalotem sprawdzającym czy sobie radzę! Potrafiła wyjść ode mnie i za godzinę zadzwonić z pytaniem "radzisz sobie"!
    Koszmar! Powiedziałam dość i poprosiłam męża zeby jej delikatnie powiedział zeby trochę przystopowala to sie obraziła na amen!
    Dorosła kobieta a zachowuje sie jak dziecko! No farsa!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 14:33

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha no i jakbym nie miała wkładki to też by się nic nie stało.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas wieje straszliwie. My mieszkamy na lekkim wzgórzu jako pierwsi. Widoki mam przednie, ale w takie wietrzne dni kicha.
    A w nocy też się bałam o dach, a wiatr myślałam,że się wedrze przez okna pomimo rolet zewnętrznych.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja teściowa była raz, teraz jest przeziębiona, a ja już bym chciała aby wpadła do nas i ponosiła troszkę małego. Niech się przyzwyczaja do babci :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakies fajne cw? Najlepiej z maluchem na reekach?;))
    Ash kiedy mas wizytr u gina?
    Ja sie boje isc. Naprawde

ash lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, wszystkie mamusie:)
    Pisałam tu troszkę pod koniec ciąży, a teraz czasu brak, ale podczytuje na telefonie w czasie karmień, niestety cieżko pisać na tel.

Moje dziecko praktycznie nie licząc 1-2 tyg należy do grupy aktywnych w dzień i śpiących w nocy. W ciągu dnia pośpi na spacerze ok. godzinki, a poza tym ucina sobie 15min drzemki, a ja w tym czasie biegiem ogarniam mieszkanie (nie zdawałam sobie sprawy ile rzeczy można zrobić w 15 min), ale za to w nocy aniołek, po aktywnym dniu zasypia sama o 20.15 i śpi do 5-6 rano!!!! (tak jest od ponad dwóch tygodni), nie wybudzam jej w nocy bo przybiera na wadze.

Jeżeli chodzi o brzuszek to początkowo stękała w nocy tak od 2-3 do rana, raz złapał ją silniejszy ból ok 3 godz w ciągu dnia (pomogły rurki windi), odkąd zaczęłam podawać jej kropelki biogaia (5 kropel dziennie) problemy zniknęły, idą bąki i nawet 4 kupki na dzień, a najbardziej jej odpowiada robienie kupek podczas leżenia u mnie na kolanach:)Espumnisanu nie stosowałam bo podawanie przed każdym KP odpada, nieraz mała wpada w taki ryk, że cyc musi być tu i teraz.

Co do smoczków, moja córka ich nie toleruje, próbowałam już kilka różnych i przez 7 tygodni może z 5 razy possała przez chwilę, a tak to ma odruch wymiotny, więc jej nie będę wmuszać.

Co do KP raz miałam jakiś zastój z gorączką, ale pomógł apap i kapusta. Mała się najada po 5-10 min, choć są dni, że chce jeść co godzinę. Laktatorem udaje mi się ściągnąć tylko ok 60ml z jednej piersi, ale jak wychodzę to mąż ma co podać (butelki medela córka nie toleruje, więc ją wystawiłam na aukcje, je z tommy teepe)i mm dostała tylko 3 razy w szpitalu i 2 razy w domu.

Po kontroli bioderek wszystko dobrze, choć ortopeda zauważył asymetrię główki- mała woli leżeć na prawą stronę i zalecił odpowiednie noszenie i motywowanie do obrotu główki w lewo. Kontrola za 3 mc. A i mała dostaje wścieku jak kładę ją na brzuszek więc nosimy się w chuście (to uwielbia),żeby dbać o bioderka i jak jest taka niepewna pogoda, że zaraz może spaść deszcz to wychodzimy w chuście na spacer, żeby w razie czegoś do domu się szybko ewakuować. Z pozycją na brzuszku poczekamy, może z czasem polubi:-/

Jutro mamy szczepinie- 5w1, wzw i rota- cała w strachu jestem:(. Za 2 tyg jedziemy na usg brzuszka i ciemiączka (tak profilaktycznie).

W pn miałam kontrolę u gina, kilka z Was pisało,że ma wrażenie, że cos tam im wystaje/wypada ja też myślałam, że mi macica wypada, nawet podczas szybkiego marszu miałam dyskomfort, ale wszystko jest ok. Trzeba czasu:) Brzuszek mogę już ćwiczyć, z basenem trzeba poczekać jeszcze jakieś 2 mc, inne ćwiczenia też, ale niezbyt forsujące - takie dostosowane do kondycji i samopoczucia.

Co do wagi to 3tyg po porodzie zgubiłam wszytko oprócz 2kg i do tej pory nie chcą spaść:-/ Odchudzać się nie będę bo chce karmić, ale praktycznie co dzień lub co drugi jem coś słodkiego bo mi się chce np biszkopty, domową szarlotkę, sernik więc może to przez to:-/ Z dietą raczej uważam, unikam smażonego, ciązkostrawnnego, z owoców to tylko jabłka, warzywa - marchew, szpinak, raz zjadłam zielonego ogórka i małej zaszkodził więc czekam, aż będzie sezon na nasze polskie. Na laktację dużo pije wody, raz dziennie granulowaną herbatkę hipp. Wypiłam też chyba, ze trzy razy karmi (ale to bardziej dla smaku), myślę nad winkiem bezalkoholowym bo mam straszną ochotę.

Co do mam i teściowych, to moi rodzice mieszkają 30km od nas i widzieli wnuczkę póki co raz (oni nie przyjeżdzają bo nie mają jak), mój tato dzwoni pyta o małą, a mama nie za bardzo się interesuje (z racji swojej choroby). Teściowej nie znam i nie poznam, za to teść po sąsiedzku nadal wyprowadza nam psa na spacer, wdpanie do wnuczki chwilę posiedzieć, ale żadnych rad nie daje i się nie wtrąca, wspiera nas trochę finansowo bo inaczej ciężko by było. Ogólnie więc sami zajmujemy się córką bez niczyjej pomocy.

Mój M pracuje pn-pt od 8-18 więc małą zajmuje się wieczorami - kąpie ją (ja ani razu nie kąpałam), w weekendy ( ja wtedy mam czas na zakupy) i wtedy gy mam jakieś wizyty learkskie lub coś do załatwienia.

Sorry, ze tyle napisałam i zawaliłam forum, ale chciałam się odnieść do większości poruszanych tematów, bo nie raz z Waszego doświadczenia czerpię wiedzę to może i Wam coś się przyda.

Wytrwałości w byciu mamą życzę.

słoneczna 85, mala_mi1982, asia888, Fedra lubią tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adama slaa morofologie i dlatego musi brac zelazo dla maluchow, ale nie ma to zwiazku z zadnymi nieprawidlowosciami tylko z jej zoltaczka, ktora miala.

Szczepienie nadal wstrzymane - bedzie za tydzien w czwartek. Ehh..

• ash Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Macie jakies fajne cw? Najlepiej z maluchem na reekach?;))
    Ash kiedy mas wizytr u gina?
    Ja sie boje isc. Naprawde

Nie umówilam sie jeszcze. Jutro zadzwonię zaklepac termin.

ug3715nmrb0zdbvc.png

• megg Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Biust: 51-55cm
    długość: 71cm
    długość rękaw mierzony od pachy: 46cm

Niestety za duża chyba ; (

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelciu a skad pobierali krew Adzie?

relge6yd3cl8y0me.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ash to nie wiem czy beda terminy. Ja sie tydz temu umowilam a to i tak bedzie juz 7 tyg po porodzie. Moj maluch znow na cycu.
    Pielucha zmieniona a ontak lka. Gdyby nie chcial to by sie chwytal.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, dzieki za link do forum :)

Lara, a moze bys sprobowala tych takich delikatnych "jezyczkow"__

dziewczyny karmicie na dwie piersi na jedno karmienie ??

czy z jednej?? bo mojemu przestala jedna starczac....ehhh

mnie wlasnie przyszla kolyska bujaczek :-) :-) :-)

relge6yd309xm1zq.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszku hejooo:)

u mnie zależy, cześciej na dwa cyce..ale zdarza sie też na jeden...

mnie sie wydaje, ze u mnie nie to ze nie starcza bo coś tam leci, ale własnie leci mało i Mlody grymasi, jak przyloze do drugiej to leci z ciśnieniem i Staś zadowolony :)

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie z jednej, jak mala konczy to zawsze cos jeszcze leci i troche moge odciagnac nawet laktatorem, chyba nigdy tak nie mialam zeby nacisnac i zeby nic nie lecialo:/ nawet jak juz laktator nie ciagnie, a probuje recznie to leci, a po czym poznajecie ze z jednej piersi sie dziecko nie najada i trzeba druga dac?

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela29 wrote:
    a po czym poznajecie ze z jednej piersi sie dziecko nie najada i trzeba druga dac?
    Ja też nie wiem skąd to wiecie. Ja zawsze karmię z jednej i na końcu zawsze jeszcze mleko leci...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z jednej a smoczek mam lovi

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
‹‹ 2679 2680 2681 2682 2683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ