Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Atakasobiejedna ja pracuje od 6:30 do 15:00 a moj maz od 16:00 do 0:30. W tym samym miejscu. Wiec wymieniamy sie Luna po drodze o 15:30. Takze nie tylko sie nie widujemy, ale prawie nic nie jemy, bo w tym ukladzie nie ma jak zakupow zrobic.
ZUS jest zly, wszyscy to wiedza, z wyplaty zabieraja Wam ponad 60% juz chyba, ale w Polsce i podobnych krajach cos sie zwraca z tych skladek i podatkow. Dostep do bezplatnej edukacji jest? - jest; dostep do bezplatnej sluzby zdrowia jest? - jest; platny urlop macierzynski jest? - jest. Tu nie ma nic z powyzszych. Osobiscie nie mam pojecia jak ludzie daja rade. I chyba juz rozumiem czemu jest tyle rozbitych rodzin i tak wysoki wskaznik rozwodow.
Chcialabym sie przekwalifikowac kiedys, ale zeby zrobic kurs w collegu, to znowu kasa. Ponoc moj pracodawca sponsoruje stypendium, ale chyba trzeba dwa lata przepracowac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 18:01
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Widzę, że nikogo nie ominą problemy jak nie związkowe to związane z kasa. U mnie też ostatnio były dość ostre ciche dni, ale po 3 dniach placzu, krzykow a w końcu rozmów mój facet jest do rany przyloz taki jak powinien być zawsze. I to nie tylko 2 dni po kłótni ale już ponad tydzień. Oby tak zostało!
Co do kasy to ja wczoraj dostałam list, że dopatrzyli się, że mi za dużo płacili macierzyńskiego i sobie to teraz z następnych wyplat sciągną. Super!wychodzi na to że do końca roku nie dostanę już żadnych pieniędzy albo jakieś grosze. Normalnie żyć nie umierać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 18:03
-
A teraz pozytywna nota.
Poszlam na przerwie do drogerii po pieluchy i platki Cheerios. Szukalam tez jakichs suplementow na laktacje, ale nie znalazlam. Jakas mloda dziewczyna wykladajaca towary na polke zapytala czy pomoc i spytalam o te suplementy. Okazalo sie, ze ona tez karmi piersia, ze tez ma 4-miesieczne dziecko i tez coreczke, wiec juz nam sie milo rozmawialo :] W ogole okazalo sie, ze jedziemy na tym samym wozku, bo robi z mezem dokladnie to samo co my, czyli on jest w domu za dnia, a pracuje w nocy i nie stac ich na opiekunke ani zlobek. Z tym, ze oni maja w sumie 3 dzieci :- O Powiedziala mi, ze ma ten sam problem i ktos jej polecil sok z ananasa na lakatcje i mowi, ze sprobowala i dziala. Powiedziala mi, ze wczesniej karmila tylko 3 miesiace, ale teraz przy trzecim dziecku stara sie, zeby karmic dluzej. Momentalnie mi sie lepiej na duchu zrobilo po rozmowie z inna karmiaca mama w podobnej sytuacji!
Nigdy wczesniej nie slyszalam o soku z ananasa na laktacje, ale zaczynam od dzisiejszego wieczora i powiem Wam czy jest roznica.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 18:11
Stokrota :), Gosiak, Bietka, Atakasobiejedna, Pia Gizela, mala_mi1982, Lara 82, dorocia2324 lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
A propos bezpłatnej służby zdrowia, właśnie wróciliśmy z młodym z kontroli u okulisty, bo ma cały czas zatkane kanaliki lzowe. Oczywiście prywatnie, wizyta 5 min i sto zł nie nasze
Nie wiem po kiego grzyba kazała nam przyjść na ta kontrolę, dowiedziałam się tyle że mam dalej masować kanaliki, płukac solą fizjologiczna i jak do 6 mies życia nie przejdzie to możemy iść do pediatry po skierowanie na zabieg, ale w sumie to nasza decyzja. Żeby nie było ze wychodzimy bez niczego to dala receptę na antybiotyk jakby się pogorszylo. M stwierdził że szkoda ze nie został lekarzem, bo też by chciał za 5 min rozmowy dostać 100 zł...
Laurka to współczuję sytuacji, nie d dziwię się ze jesteście sfrustrowani i nie wiem jak ta babka daje rade z trójka, przecież takie dzieci już pewnie do szkoły chodzą, jakieś lekcje odrobić czy obiad ugotować, no masakra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 18:37
-
Atakasobiejedna ta dziewczyna akurat miala chyba jedno po drugim, bo najstarsze 3 latka ;-] I byla przesympatyczna.
Mi sie wydawalo, ze u nas zatkany kanalik lzowy byl bardzo dlugo. Kazano mi masowac sciereczka umoczona w przegotowanej wodzie. Poprawilo sie kilka razy a potem na poczatku maja bardzo pogorszylo. Bylam tym podlamana, bo pediatry naszej nie bylo przez caly maj i az poszlam w pracy do apteki prosic o jakies kropelki, sol fizjologiczna wlasnie albo cokolwiek. Nic mi nie dali i powiedzieli, ze jesli to jest zatkany kanalik, to zadne kropelki nic nie pomoga, tylko trzeba masowac. Poirytowana bylam troche, ale zaczelam masowac czesciej i przeszlo! Jak reka odjal. I juz od miesiaca jest dobrze, oczko czyste :] A nasza pediatra mowila, ze jej dziecko do 9 miesiaca sie z tym borykalo i wszyscy na nia patrzyli jak na wyrodna matke, ktora nic nie robi z infekcja w oczku. A to nie zadna infekcja, tylko kanalik niedrozny.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka szacunek dla Was serio.... To teraz powiedz mi jedna rzecz....dlaczego ludzie w takim razie często marzą żeby pracować w Stanach skoro jest tak źle ? O co tu chodzi ?
Mam jednego znajomego, ktory od lat jest w Kanadzie, pracuje fizycznie ale wiedzie mu się sto razy lepiej niz miał w PL. A z tego co ty piszesz to u Was jest jakaś masakra....Kanada rządzi się swoimi prawami oczywiście ale nie wiem czy u nich lepiej czy tak samo... -
Laurka u nas oczy ropieja od urodzenia, 2 razy miał antybiotyk, a od 1,5 mies masuje, bo każdy mówił żeby masować, ale jakoś nikt nie potrafił pokazać jak, musiałam iść prywatnie do okulisty żeby się dowiedzieć :]
Znalazłam coś takiego, może znajdziesz w USA
"Pokarmy o właściwościach laktogennych
Rutwica lekarska, owoce kopru ogrodowego i włoskiego, owoce kminku, anyżu, nasiona kozieradki, ziele ogórecznika i bazylii"
Chyba drogi ten suplement?
http://www.fairhavenhealth.com/nursing-blend.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 19:01
-
Laurka no to ciezka sytuacja u Was mamy znajomych ktorzy przez 2 lata w pl tak ciagneli.. On od 7-15 pracowal a ona potem jak on wracal szla do pracy jako kelnerka i barmanka a wiec ciagle sie mijali mieli chyba z 1 dzien razem jak dobrze poszlo czasem 2...i niestety nie wyszlo... Choc fakt ze nie tylko to mijanie bylo powodem bo wiele innych waznych rzeczy sie na to zlozylo ale mijanie i problemy z kasa dolozyly oliwy do ognia i niestety nie sa juz razem... A on wyjechal do uk i prawie dziecka nie widuje juz bo do pl zjezdza raz na ruski rok... Wiec lipa... Mam nadzieje ze Wy przetrwacie ten czas i znajdziecie lepsze perspektywy..
Czasem zalowalam ze moj m plywa i namawialam go by skonczyl z tym ale jednak kurcze co by nie mowic to coraz bardziej mi sie to podoba... Fakt jest ciezko jak go nie ma przez 6 tygodni ale potem wraca na 6 i jestesmy ciagle razem.. Za 2 tygodnie juz wraca i bedziemy mieli urlop 6 tygodniktory zwiazek tak ma? A potem jedzie i wraca we wrzesniu i znowu mamy urlop razem 6 tygodni:) wszystko w tym czasie robimy razem .. Prawie sie nie klocimy bo poprostu szkoda czasu;) naprawde zaczynam doceniac to... Gdyby pracowal tu i chcial miec to co ma teraz a znajac jego chcialby bardzo to musialby tyraz nie tylko 8 h a wiecej.. A gdyby zajmowal niezle stanowisko to pewnie by sie czasem z domu laczyl zdalnie do tego chcialby czasem z kumplami wyjsc czy cos na piwko a tak z kumplami to on przez caly pobyt tu albo nie wyjdzie wcale beze mnie ( wiec spotkania w parach) albo max raz
-
Stokrota, W USA chyba dużo zależy od branży, pamiętam, że jak mój eks strasznie chciał wyjechać do Stanów - branża IT - to miał tam zarabiać kokosy, ja miałam tylko leżeć i pachnieć. I jeszcze wynegocjował sobie długi urlop, bo w USA tylko kilka dni jest płatnego urlopu...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 19:27
-
bella84 wrote:Czasem zalowalam ze moj m plywa i namawialam go by skonczyl z tym ale jednak kurcze co by nie mowic to coraz bardziej mi sie to podoba... Fakt jest ciezko jak go nie ma przez 6 tygodni ale potem wraca na 6 i jestesmy ciagle razem.. Za 2 tygodnie juz wraca i bedziemy mieli urlop 6 tygodni
ktory zwiazek tak ma?
Jatylko u nas różnie bywa z wyjazdami. Ale od 04.07 do 15.08 ma urlop
Gra coś po drodze, ale małe sztuki raczejbella84 lubi tę wiadomość
-
Tak, zalezy duzo od branzy i od pracodawcy. Pielegniarka za nic bym nie chciala byc, ale jakims technikiem medycznym czemu nie. Dwa lub cztery semestry nauki i potem zarobki okolo 90 tysi rocznie! I jesli jest zwiazek zawodowy, to wtedy i nawet 3 miesiace (wuhooo!) platnego macierzynskiego mozna miec.
Stokrota dlaczego ludzie tu chca byc to nie mam pojecia. Kanada jest zupelnie inna. Moj kolega wlasnie sie przeniosl do Toronto w zeszlym miesiacu. Transfer sponsorowany przez pracodawce. Wzial zone i dwoje malych dzieci. Branza IT, on kupe kasy i w Polsce zarabial (kiedys przy grze Wiedzmin pracowal). Kanada przynajmniej jakis socjal ma i ludzie nie maja tak chyba narypane we lbach jak tutaj. W USA najwazniejsza i najwyzsza wartoscia jest obrona konstytucyjnego prawa do posiadania broni palnej.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Atakasobiejedna wrote:Laurka u nas oczy ropieja od urodzenia, 2 razy miał antybiotyk, a od 1,5 mies masuje, bo każdy mówił żeby masować, ale jakoś nikt nie potrafił pokazać jak, musiałam iść prywatnie do okulisty żeby się dowiedzieć :]
Znalazłam coś takiego, może znajdziesz w USA
"Pokarmy o właściwościach laktogennych
Rutwica lekarska, owoce kopru ogrodowego i włoskiego, owoce kminku, anyżu, nasiona kozieradki, ziele ogórecznika i bazylii"
Chyba drogi ten suplement?
http://www.fairhavenhealth.com/nursing-blend.html
Wlasnie za czyms takim sie rozgladalam dzisiaj. Ta cena dosc wygorowana. Ale mama mi przeslala herbatke fix z mieszanka tych ziol, ktore wymienilas.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dziewczyny mam taki problem
Od przebywania na sloncu i spacerow wyskoczyla mi jakby pokrzywka na dekolcie i dloniach i swedzi jak ja pierdziele ... Czy to moze byc alergia? Tak sobie mysle ze jakas dziwna by byla bo bylam u rodzicow na dzialce w sobote ok 5 h i w samym stroju kapielowym a nic poza dlonmy i dekoltem mnie nie swedzi... Wiec nie wiem o co kaman ale juz mnie ten swiad dobija staram sie nie drapac bo to poteguje swiad ale nieraz nie moge sie opamietac normalnie... Czytalam ze nueraz jakies kosmetyki moga wchodzic w reakcje i wtedy no swiad jest tylko w tych miejscach posmarowanych a wystawionych na promieniowanie grrr i durnieje -
Laurka, bardzo wspolczuje sytuacji. Nawet trudno mi sobie wyobrazić, co przechodzicie. Po historii Belli, opowiem o moich znajomych na pocieszenie.
Małżeństwo miało syna. Nie stać ich bylo na nianie czy zlobek, wiec właśnie pracowali na zmianę. Dzieckiem sie wymieniali. Potem po dwóch latach od pierwszego dziecka urodzilo im sie następne. Cieszyli sie, ze drugi syn bo będzie ekonomicznieA potem po kolejnych dwóch latach urodziły im się bliźniaki
Najpierw byly lzy, ale teraz z tego co wiem, to im sie uklada w małżeństwie, finansowo chyba tez dają rade
Wiec sie da jakos przetrwać, no i pamiętaj, zawsze może być gorzej
-
Bella, jak nie masz nikogo w poblizu do pomocy, to może ci być ciężko samej jak maz wyjedzie. Co będzie jak dziecko będzie chore? Jak pójdziesz na zakupy, do apteki? A jak będziesz miała dwoje dzieci, to jeszcze gorzej. Nie chce cie straszyć, bron Boże, ale wydaje mi się, ze może być ci bardzo trudno.