X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Wczoraj mój M. zrobił mi miły prezent. Bo ma w firmie taką kartę, na którą dostaje co jakiś czas jakąś kasę jak ktoś ze współpracowników da mu "recognition" - taki korporacyjny wymysł. I ona była przeznaczona na jego hobby - strzelectwo. Wczoraj mi ją dał - mam na swoje fiu bździu. Tylko nie mam kiedy wymyślić nawet co bym chciała :P

Gosia może ci się przyśni !

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa wrote:
    U nas dzisiaj tez 5 miesięcy! Wszystkiego najlepszego dla pozostałych solenizantow!
    Ja w pracy, Natalka z babcią.
    Miłego dnia wszystkim! :)

Wszystkiego najlepszego wszystkim 5-miesiecznym jubilatom! ;]

Gosiak, Gosiak, Pia Gizela, Januszkowa lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi wrote:
    Od listopada, a jak nie dostanie miejsca to od grudnia już na pewno. Niby dużo czasu, bo 3,5 miesiąca, ale mnie ta sytuacja niewyobrażalnie stresuje. Każdy mi mówi, że powinnam zacząć już wprowadzać pokarmy no i uczyć z kubeczka. W żłobku w Danii dzieci mają zakaz używania butelek i niekapków. Wszystkie piją z plastikowych lub blaszanych kubeczków wodę z kranu.
    Niby będzie już dużą dziewczynką, ale ja jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, że ona nie będzie dostawała piersi w dzień no i dostanie chleb i ma go zjeść. Pewnie tak będzie, ale póki co dla mnie to czarna magia.
    Może jestem przewrażliwiona? Co byście zrobiły na moim miejscu? Czekały do 6 miesiąca (niby to już tylko 12 dni, ale nie będzie tak, że nagle wstanie tego dnia rano usiądzie i się naje...) i zaczynały BLW, czy byście wprowadzały papki? Położna mówiła mi, że mam od razu uczyć dziecko 3 posiłków dziennie od wczoraj niby. Rano kaszka, potem obiad (i mówiła, żeby dawać też od razu ze swojego talerza rzeczy do spróbowania) i wieczorem znowu kaszka. Owoce sporadycznie - 1 lub 2 razy w tyg, żeby nie nauczyć jeść słodkiego, bo potem nic nie będzie chciała jeść innego tylko słodkie.

Brzmi jak jakas masakryczna abstrakcja! Masz jakiekolwiek pojecie dlaczego zakaz butelek? Tutaj mama moze dawac swoje odciagniete mleko do podania dziecku i jesli pracuje blisko, to moze wpasc w przerwie na lunch na przyklad i karmic (oczywiscie o ile karmi piersia).

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi zawsze jakos to jest. Mi serce peklo 4 miesiace temu, ale zyjemy. Luna pieknie sie rozwija, jest radosnym, szczesliwym dzieckiem. Ciezko jest sie oswoic z taka mysla, a potem troche czasu zajmuje odnalezienie sie w nowej sytuacji, ale zobacz ile osob dookola jest w podobnej sytuacji. Zoja nie bedzie tam przeciez sama, tylko z innymi dziecmi rodzicow, ktorzy tez czuje podobnie, co Ty.

Ja wczoraj znowu probowalam kaszke podawac lyzeczka, ale nie bardzo sie podobalo tym razem (a nakarmilam piersia przed).

Lara 82 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Di ja myślę , że nie musisz czekac do końca 6 miesiąca tylko spróbować podać coś Zojce i zobaczyć czy ona sama jest zainteresowana jedzeniam. Jeśli tak to myśle, że nie ma co czekac. Ja Miśce jakoś tydzien temu zaczęłam podawać dla testu te sloiczki jednoskładnikowe gdzie jest tylko warzywko i woda. Ona sama zabierała mi lyżeczkę i pchała do buzi więc teraz daję jej tak po 2-3 łyżeczki codziennie. Po 2 tygodniach planuję wprowadzić owocki i kaszki. Lada chwila będą już warzywa ogródkowe to postaram się klecić swoje i bedę dawała miśce do poskubania tez całe kawałki. Dopóki nie usiadzie chcę dawać na zmianę papki i całe kawałeczki czasem a jak usiądzie chciała bym wzdrożyć BLW. A jak wyjdzie zobaczymy :)

Lara 82 lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 16 lipca 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle miałam dzisiaj taką dziwną sytuację. Pojechałyśmy z Miśką do fotografa. Trzeba było 15 minut czekać na zdjęcie więc poszłyśmy na ławkę na ryneczek. Miałam ja w foteliku samochodowym. Nagle podchodzi jakas starsza babka i pyta: "Ma Pani to do sprzedania?". Sądząc , że ma na myśli fotelik powiedziałam "niestety nie bo to jest pozyczone" a ona do mnie "bo ja nigdy dzieci nie miałam, mogę dotknąć?" ja wielkie gały i wręcz krzyknęłam "NIE!". Dotarło do mnie, że ona się pytała czy ja mam dziecko do sprzedania....jezu jaka złość we mnie nabuzowała. Odrazu chwyciłam fotelik obiema rękami i trzymalam cały czas już kurczowo. Tyle świrów dookoła....przez moment aż pojawił się we mnie lęk, że ktoś mógł by mi ją w jednej chwili porwać z tym fotelikiem...jeny...dziwne mówię Wam...

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota, aż mnie ciarki przeszły...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego naj dla 5 cio i 6 cio miesieczniakow !

Gosiak, Stokrota :) lubią tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • megg Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syokrotka masakra. A wygladala na chora czy cos?

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)

Wysłany: 16 lipca 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była zaniedbana...albo biedna albo z marginesu....

1usajw4zbiudzgxg.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka masakra! tyle świrów łazi teraz... strach..

co do pomocy,to ja mam mojej mamy i bardzo jestem jej wdzięczna,bo mam porobione, chodzę na fitness i mama zadowolona :) ale teściowej nie zostawię- mimo że kochana osoba,ale jednak nie :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota masakra jakas, cyba bym krzyku na cały rynek na robiła
    Lady nas też czeka żłobek ok listopada, a posiłki będzie tam jadąc os stycznia tzn obiadek bo śniadanie i podwieczorek pewnie zje w domu, a poza tym nie chce słodkich kaszel i krowiego mleka, a to pewnie będzie na śniadanie, my z rozszerzaniem diety też jesteśmy w czarnym lesie....dziś ugotowLkam małej marchewkę sama w w wodzie, dalam jej pół do raczki i jak wszystko wepchaka do buzi, trochę rozgniotla w łapce, trochę wysmarowala body, a potem poczyniła próby ugryzienia takie malenkie kawałki odgryzala jakby na tartce ścierać, chyba nawet cos polknelka bo raz się tak wzdrygnela, ale to była zabawa :) jutro znowu jej dam kawałek do zabawy- była w krzeselko ale w pozycji półleżącej

A teraz produkuje musy z moreli na zimę

Wszystkiego naj dla 5-miesiecznych bobasków i dla 6 miesieczniaka Stokroty

Stokrota :) lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak daj mi namiary na tego tybetańskiego lekarza. Będę bardzo wdzięczna

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam Grzesia na rehabilitacje metodą vojty. W ośrodku wczesnej interwencji nie było postępów - metoda bobath. W środę po pierwszych ćwiczeniach już jest efekt. Babka mówiła że tragedii nie ma ale to że się nie obraca to wynika z tego że ma niestabilny podpór. Mówiła też że gdyby go zostawić to sam by się nauczył tego wszystkiego ale niepoprawnie i siłowo. Strasznie się martwiłam że jest jakaś tragedia

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Gosiak daj mi namiary na tego tybetańskiego lekarza. Będę bardzo wdzięczna
    Proszę bardzo: http://tibetanmedicalinstitute.com/pl/
    Teraz będzie 14-15-16 sierpnia w Gdańsku.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję

Gosiak lubi tę wiadomość

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a jakich obrotów Grześ nie robił, na boki czy z pleców na brzuch? Moja na boki fika, ale na brzuch jeszcze nie kombinuje, a jak na vojcie, nie płacze? Bo mi rodzice mówili, że dzieci płaczą i bardzo często rezygnowali z vojty na rzecz bobatha

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grunt to czytac ze zrozumieniem, ja myslalam ze wylacznie kp do 6mc tj dowskonczenia 5, a teraz dopiero czytam ksiazke blw i tam pisze ze do 6mc ale do konca, czyli rozszezanie diety od 7mc...uff mam miesiac na ogarmiecie tematu jedzenia

Gosiak lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grześ nie przekręca się nawet na boki. Udało mu się kiedyś 1-2 razy. Na bójcie płacze chociaż nie za każdym razem. Mały już po pierwszych ćwiczeniach zaczął unisić klatkę piersiową jeszcze nieznacznie ale zawsze no i zaczą obrót wokół własnej osi. Nie zawsze chce ale wcześniej w ogóle tego nie robił. Dla mnie bobath był nieskuteczny. Chodziłam 2 miesiące i efekty mizerne

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już rozszerzem. Mały jest zachwycony jedzeniem. Od wczoraj podaję po łyżeczce kaszki mannej

‹‹ 3211 3212 3213 3214 3215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ