Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnycześć!
Długo mnie nie było ale bylismy strasznie zajęci. Ostatnie 2 tygodnie to ciągłe imprezy rodzinne, rocznice, chrzest slub.... na nic nie było czasu.
U nas całkiem nieźle. W rehabilitacji robimy postepy (co prawda ostatnie 2 tyg nie ćwiczyłam) - babka powiedziała że prawie dogonił juz swój wiek także jestem zadowolona.
Mamy jeden ząbek na dole i chyba szykuje się drugi . nie sądziłam że te ząbki sa tak strasznie ostre. Wczoraj jak mnie dziabnął to az wrzasnęłam.
Grzes jest coraz fajniejszy. jak tak słucham o dzieciach znakjomych to myslę że chyba trafiło mi sie złote dziecko. Mały ładnie je, przesypia całą noc, potrafi sam się bawic kilka razy zdarzyło się nawet 30-40min. Płacze tylko jak jest głodny albo śpiący albo jak coś go zaboli także raczej wiadomo o co chodzi. Jest bardzo pogodny.
No i jest brzuchomówcą duzo gada ale z zamkniętymi ustami ....
W ten weekend bylismy z pieskiem na wystawie w sopocie i wyszło całkiem nieźle ocena doskonała i bardzo dobraGosiak, monika_, dorocia2324, bella84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydostaliśmy miejsce w żłobku. Niedługo spotkam się z dyrektorka i pogadam kiedy najlepiej oddac dziecko i czy najpierw oddać na 2-3 godziny czy jak i zobaczymy. Trochę mnie korci żeby zaczął pracowac i troszke rozwijać sie zawodowo ale z druiej strony bardzo chciałabym spędzac jeszcze czas z Grzesiem....... będe musiała wybrać
-
Pia Gizela wrote:a ja już nie wiem co robić! moje dziecko w ogóle spać nie chce, ziewa, trze oczka, jęczy, a zaśnie na chwilkę i budzi się z jękiem i tak od tygodnia, a już tak ładnie spał!
nie wiem co się dzieje, czy to te zęby, ale poza tym, że góra podpuchnięta to nic nie widać.
Adulcova strasznie mi się te wszystkie drogie okołodzieciowe rzeczy podobają, ale przecież nie stać mnie na wszystko!
Pia u nas Pola też tak ma ostatnio. Chce zasnąć, ale nie umie, marudzi, oczy jej sie kleją, pcha ręce do buzi. Wystarczy, że posmaruję ( mamy Dentinox N) i od razu zasypiaPola
Hania -
nick nieaktualnyGosiak wrote:Sylwia, ale w państwowym żłobku?
Powiedz mi jak to się załatwia w Gdyni? Bo koleżanka jest z Gdyni i się zastanawiała czy jest taka rejestracja online jak w Gdańsku.
I od kiedy Grześ będzie chodził?
mamy miejsce w żłobku w sopocie - złobek państwowy.
Ja zanosiłam dokumenty osobiście i do gdyni i do sopotu.
Nie wiem od kiedy będzie chodził - bije się z myslami. Na pewno nie wcześniej niż od października -
nick nieaktualny
-
Pia moim zdaniem to nwet bogaty sobie nie pozwoli na wszystkie te gadżety! Dlatego postanowiłam kupować Adzie jedną porządną zabawkę w miesiącu - nie jakieś gryzaki za 5zł itp, bo będą się tylko kurzyć po kątach. Na roczek też mam plan podania listy z rzeczami, których oczekujemy - jakaś rzecz będzie za 50, inna za 100, jeszcze inna może droższa? Nikomu nie nakazuję kupować czegoś, na co go nie stać, a przecież też ktoś może się dołożyć do czegoś droższego. Ja mówię "nie" niepotrzebnym carom.
Gosiak wiesz, że białko jest silnym alergenem i powinno się je wprowadzać zdecydowanie później? Żółtko jest ok.przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
adulcova wrote:Pia moim zdaniem to nwet bogaty sobie nie pozwoli na wszystkie te gadżety! Dlatego postanowiłam kupować Adzie jedną porządną zabawkę w miesiącu - nie jakieś gryzaki za 5zł itp, bo będą się tylko kurzyć po kątach. Na roczek też mam plan podania listy z rzeczami, których oczekujemy - jakaś rzecz będzie za 50, inna za 100, jeszcze inna może droższa? Nikomu nie nakazuję kupować czegoś, na co go nie stać, a przecież też ktoś może się dołożyć do czegoś droższego. Ja mówię "nie" niepotrzebnym carom.
Gosiak wiesz, że białko jest silnym alergenem i powinno się je wprowadzać zdecydowanie później? Żółtko jest ok. -
Pia, Katis my to przerabiamy juz od dawna. I wyczytalam w Internetach, ze mnostwo dzieci ma kryzys spania miedzy 6 a 9 miesiacem zycia. I nawet te dzieci, ktore super spaly od poczatku przestaja spac. Luna przesypiala cala noc jak skonczyla miesiac. Ale z maluchami nie ma zadnych gwarancji, wiec juz sie staram nie przyzwyczajac do niczego zbytnio ;]08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
nick nieaktualnyadulcova wrote:Pia moim zdaniem to nwet bogaty sobie nie pozwoli na wszystkie te gadżety! Dlatego postanowiłam kupować Adzie jedną porządną zabawkę w miesiącu - nie jakieś gryzaki za 5zł itp, bo będą się tylko kurzyć po kątach. Na roczek też mam plan podania listy z rzeczami, których oczekujemy - jakaś rzecz będzie za 50, inna za 100, jeszcze inna może droższa? Nikomu nie nakazuję kupować czegoś, na co go nie stać, a przecież też ktoś może się dołożyć do czegoś droższego. Ja mówię "nie" niepotrzebnym carom.
Gosiak wiesz, że białko jest silnym alergenem i powinno się je wprowadzać zdecydowanie później? Żółtko jest ok.
ja tez nie kupuje pierdół. A na chrzest zrobiłam liste rzeczy droższych które chciałam dla Grzesia i rodzinka wybierała co kto chce i na co go stać. Tym sposobem nie mam niepotrzebnych rzeczy tylko to co naprawdę chciałam. Na urodzinki i świeta będzie tak samo -
ADULCOVA witaj. Piękny macie schemat jedzeniowy już. U nas dalej tylko próby smarowania i piec razy mleczko w dzień i raz w nocy. Ok 7-8., 11, 14, 17, 20 i budzi się raz ok 4.
LILI je warzywka z mojego ogródka albo z zaprzyjaźnionego dostawcy warzyw.
Jakie pierwsze mięsko podać? I w jaki sposób?
Dzisiaj mamy buraczki z ziemniakiem i marchewka.
Zaraz jedziemy na szczepienia.
Gosiu to Janeczka już też ma stałe posiłki które zastąpiły już mleczko? Ile razy dziennie pije mleczko? -
Gosiak wrote:Wg. BLW można całe jajko, tak samo jak masło. Trzymam się tych reguł, jajecznicę już jadła tydzień temu i nic jej nie było.
Jajek jeszcze nie probuje i chyba odczekamy troche, ale maselko do ziemniaczka juz bylo. Wczoraj tesc mi przywiozl moj malenki, podreczny blender, ktory sie zapodzial przy przeprowadzce i on jest jak znalazl do szykowania papek dla dziecka. Wczoraj ugotowalam dwa ziemniaczki i trzy rozyczki brokula. Zblendowalam to z lyzeczka masla i wyszlo takie pyszne, ze sama mialam ochote zjesc te papke! ;] Luna sie zajadala i wiem, ze zjadlaby wiecej, gdyby nie byla zmeczona.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Gosiak niby wedługo WHO również można całe jajko. Dla innych mam - jeżeli dziecko jest uczulone na kurczaka - nie podajemy jajek. Po 12mż można podać mleko krowie, z kolei od 7msc można podać jakiś jogurt - najlepiej naturalny.
Generalnie WHO nie zna mojego dziecka i nie zna jego indywidualnych potrzeb więc to ja sobie sama ustalam CO, JAK, KIEDY je Ada, a ile to już zależy od niej.
Sylwia ja tak zrobię i pewnie wywołam sensasję w rodzinie, ale oczywiście negatywną, no bo jak można komuś coś narzucać? Przykre to, że moja rodzina jest tak zacofana i nie rozumie, że nie życzę sobie zabawek made in targowisko.
Kasia też sobie tak wypracujecie . U nas jest 5 posiłków w ciągu doby. 6, 10, 14, 18, 21. Tak mniej więcej kreuje się to godzinowo, Ada zje wcześniej, ale jak się spóźnię z żarełkiem to jest syrena. Pierwszym mięsem u nas był bodajże indyk.
Jesli ktoś kupuje słoiki to po 6msc dania obiadowe z Bobovity mają już grudeczki, jednak składowo te słoiki chyba kiepsko wypadają. Ada wtrąbiła dzisiaj taki słoik aż uszy jej odskakiwały, ale dla mnie zero rewelacji.
HIPP Bio to jednak HIPP Bio, bezkonkurencyjny dla mnie.
Jakieś alternatywy na desery domowe dla Malucha? Tylko coś bardziej kreatywnego niż starte jabłko -
Adulcova ja robie na deser np. kostki z manny i mieszam np. zblendowane borówki lub suszoną żurawine i mieszam razem- do lodówki i kroję aby Pola miała. Chce też zrobić budyń, ale muszę poszukać czy na mleku kokosowym/migdałowym mi wyjdzie. Możesz zrobić też domowy kisiel ja zrobiłam na bazie soku z jabłek ( wyciśnięte w domu i odsączone z miąszu ) lub na zwykłej wodzie z sokiem zagęszczonym ( eko)Pola
Hania