Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
słoneczna 85 wrote:nikogo nie ma.
dziewczyny a co wlasciwie jecie na sniadanie i kolacje? bo ja to tylko kanapki , jakos nie umiem zyc na platkach-
ale mzoe sie przestawie ? chociaz na kolacje?')
a co złego jest w kanapkach? ciąża to nie choroba jesz normalnie nie ma jakiejś szczególnej diety chyba, że cukrzyca ciążowa jest ale teraz? jedz na co masz ochotę oczywiście z rozsądkiem bo masz jeść dla dwojga a nie za dwoje - to ma być radosny czas a nie wiecznego zamartwiania się!
i myślę, że jeśli któraś ma ochotę oglądać już czy nawet kupować ubranka/łóżeczka/wózki itd to ma do tego prawo i jest to jej sprawa:) jedne dziewczyny czekają do 8-9 miesiąca, inne do 4 a jeszcze inne kupują już w fazie starań każdy ma inne podejście, inne przekonania i każdy robi jak uważa:))
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
słoneczna 85 wrote:na pewno jest fasolinka!
kurcze ja nie ogladam jeszcze w sklepach- ludzie poczekajmy chociaz do 12 tyg!
a i nie moge czytac pamietnikow dziewczyn na ovu czy tam Belly- potem sie stresuje i mysle.
dziewczyny czy ktoras z was bierze luteine?? bo ja po owulacji mialam brac rano i wieczorem iw sumei jak zrobilam test to nie przestalam ale teraz mysle ze moze to za malo???
Ja biore 200 mg dopochwowo na noc, ale przed zajsciem w ciaze mialam problem z niskim progesteronem. Wczoraj pytalam gina czy mam brac dalej, to powiedzial ze tak, bo widzial na usg jeszcze jakiegos malego krwiaka i ze 2-4 tyg jeszcze bede brala zeby sie wszystko wchlonelo i zarodek do konca zagniezdzil. -
Hej Kochane,
Jutro ide na badania, we wtorek na wizyte do lekarza.
wrocilam po nocy z pracy, odespalam i wstalam, poszlam cos zjesc. Otworzylam lodowke, poczulam mieso i inne zapachy. Szybko do lazienki. Wymioty 3 razy. Przekrecilo mi zoladkiem.
teraz mialam ochoten na kapuste kiszona zasmazana. Zrobilam sobie. Pycha.
jeszcze marchewke gotowana jutro zrobie z zasmazka.
ehh a i tak sie ciesze ze jestem w ciazy. Mimo wszystkko szkoda ze nie moge jesc za bardzo staram sie jak moge...
teraz czekamy z malzem na pizze bo nam sie strasznie chcialo
I sos czosnkowy !!! Mhmmm...
ja mialam ok progesteron ale biore 100 mg luteiny pod jezyk. 2 x 2 tabletki. -
mnie jeszcze nie dopisałas
Gdansk, 22lata, tp ~5luty
wracajac do becikowego to mnie lekarka wczoraj tez nastraszyla ze do 10tc musze sie gdzies umowic zeby dostac, ale w tamtej przychodni maja terminy dopiero na lipiec wiec nie da rady, no wiec udalo mi sie umowic na przyszly tydzien gdzie indziej ale mam tez wizyte u takiej pani doktor na lipiec wlasnie gdzie bardzo chcialabym chodzic wiec czy orientujecie sie czy moge na pierwsza wizyte pojsc do jednego lekarze, zalozyc karte ciazy itp i od nastepnej juz do konca chodzic do innego czy nie za bardzo ?
albo druga opcja czyli pojsc prywatnie na jedna wizyte "odhaczyc" w zwiazku z tym becikowym i pozniej isc dopiero w lipcu jak juz jestem umowiona ?? i w razie jak mi dadza w prywatnej przychodni skierowania na badania to ja je sobie moge normalnie zrobic na nfz gdziekolwiek?? bo z tego co pisalyscie to widze, ze tak a slyszalam, ze nie mozna ale od osob, ktore nie sa pewne hehe
-
słoneczna 85 wrote:nie no nic nie jest zlego w kanapkach- ja lubie kanapki- ale moze zdrowiej by bylo raz zjesc platki
kto chce niech oglada:)
ja kupilam w polowei cyklu ostatniego czapeczke!! bo mi sie podobala- a noz sie przyda
na pewno się przyda:) a ja wiem czy płatki zdrowsze?? musli własne pewnie tak ale płatki z cukrem i polepszaczami?? na pewno nie są zdrowsze od chlebka razowego czy pełnoziarnistego, z masełkiem, wędlinką czy serem żółtym, pomidorkiem, ogórkiem, rzodkiewką itp...
Vel wrote:wiec czy orientujecie sie czy moge na pierwsza wizyte pojsc do jednego lekarze, zalozyc karte ciazy itp i od nastepnej juz do konca chodzic do innego czy nie za bardzo ?
albo druga opcja czyli pojsc prywatnie na jedna wizyte "odhaczyc" w zwiazku z tym becikowym i pozniej isc dopiero w lipcu jak juz jestem umowiona ?? i w razie jak mi dadza w prywatnej przychodni skierowania na badania to ja je sobie moge normalnie zrobic na nfz gdziekolwiek?? bo z tego co pisalyscie to widze, ze tak a slyszalam, ze nie mozna ale od osob, ktore nie sa pewne hehe
tak, karta i zaświadczenie nie musi być od lekarza który będzie prowadził ciążę - masz prawo lekarza zmienić itd - to nei ma nic do rzeczy - tylko to musi być - często też lekarze wystawiają to po 10tc (np 12-13) z datą wsteczną więc nie ma większego problemu
co do drugiego pytania jeśli masz skierowanie od lekarza prywatnego to na nfz nie zrobisz - musisz płacić a dziewczyny robią tak, że chodzą do prywatnego i na nfz i od tego na nfz robią badania za darmo wtedy
cath wrote:Mnie od trzech dni tak wzięło. Masakra. Jem naprawdę malusio jak potrafiłam przed ciążą zjeść 7/8 pierogów tak wczoraj 4 pierogi jadłam przez pół godziny a to niedobrze mi się robiło za chwilę było ok. Potem nagle najedzona. Aj.
wiecie co mnie tylko w tej ciąży przeraża?? zima z brzuchem! w poprzednią zaszłam zimą, w wakacje miałam ostatni trymestr i rodziłam we wrześniu - zero problemu z ubraniami - krótkie portki zwykłe wtedy wchodziły z elastycznym pasem na brzuchu, legginsy, tuniki i jakoś się przechodziło a teraz?? typowo ciążowe trzeba będzie kupować - kilka par ciepłych portek, jakieś swetry/bluzy, kurtka! masakra! i to w sumie tylko na jeden sezon bo bluzki, swetry porozciągają się na brzuchu i będą nie do założenia bez brzucha... i to chodzenie po śniegu, lodzie ogólnie po śliskim tym kaczym chodem z zaburzoną równowagą i przesuniętym środkiem ciężkości....
no dużo , też mi sie tak wydaje....chodź mam przedział do 225 000 od 1-10 tyg ! wiec to akurat norma ale tez mi sie zdaje ze duza....no raczej na pewno, ostatnią @ miałam 12.05 !!