X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekujemy ;)
    Ej slyszalyscie kiedys o takim fenomenie, zeby dziecko umialo glowke podnosic i sztywno trzymac od urodzenia? Bo moja znajoma tak twierdzi o swojej dwumiesiecznej corce. I uwaza, ze to dlatego, ze urodzila sie po 42 tygodniu.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Arka Koleżanka

Wysłany: 8 października 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela ale podobno ospą nie można zarazić się jak już są krostki a skąd wczesniej mama miałaby wiedzieć czy kontakt z ospą był? Poza tym po kontakcie dziecko już teoretycznie przejmuje wirusa i czy wtedy szczepionka działa? Nie zrobi więcej szkody niż pożytku? Mówiła lekarka coś więcej na ten temat?

Doczytałam, że krostki zarażają, dopiero wyschnięte na strupek nie...

My szczepimy tylko tym co jest w kalendarzu szczepień obowiązkowych ale jak z każdej strony słyszę o uchodźcach podróżujących w takich a nie innych warunkach, to zastanawiam się, czy społeczeństwo nie jest teraz narażone na więcej chorób?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2015, 20:14

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arka cos mowila pediatra ze szczepionka zadziala jak antybiotyk i wirus nie zdazy sie rozwinac i ew do powiklam nie dojdzie bo u takich maluchow ospa ciezko mija, bo jak wytlumaczyc ze nie mozna drapac:-/
    mam nadzieje ze unikniemy, my poki co mamy rota i pneumo ze wzg na zlobek

co do dha to Gosiak masz racje, my tez jeszcze czesto kp:) dzis w pnś pokazywali piekna sesje zdj kobiet karmiacych, chyba zrobimy w weekend pare ujec z kp bo to ulotne chwile

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny dzisiaj byłam u pediatry bo mały ma ciagle katar i kaszel. Oskrzela na szczeście czyste. Niestety mały dostał lek do inhalacji, lekarka twierdzi że juz samą sola fizjologiczna nic nie zdziałam. ZObaczymy. mam nadzieje,że sie polepszy. Niestety wysłuchała jakies szmery w sercu. Mówiła, że to albo z powodu choroby albo dzieje sie tak w okresie szybkiego wzrostu ale wada serca...... jak wyzdrowieje mam go zbadac u jeszcze innego pediatry i zobaczymy. Jak cos nadal będzie to czeka go echo serca.........

Ja dziś ledwo żyję - dopadło mnie to przeziebienie na amen....

Dzisiamj miała wizyte pierwszej niani z ogłoszenia.... PORAŻKA!!!! Bab a chciała dawac małemu zupki zabielane mlekiem i smietaną..... no i najlepsze wrzyciała wkładke higieniczna do kibelka i nawet nie spuściła wody.....
    Nie wiem jak to skomentować....

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba przechodzil ospe majac cos kolo 1.5roku bo zarazil sie od starszego kuzynostwa. Rzadnych powiklan nie bylo ale ma kilka blizn na buzi i glowie. Male ale sa. Niby pilnowalismy jak moglismy zeby sie nie drapal ale wiadomo jak to jest.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja siostra i ja przechodziłysmy ospę. Ja mam troszke nieduzych blizn bo sie drapałam natomiast moja siostra znalazła sposób - klepała miejsce które ja swędziało i teraz nie ma chyba ani jednej blizny :-)

Dziewczyny mam pytanie - któras z was jest weterynarzem. co mam zrobic z psem alergikiem? drapie sie okrutnie bidulka, a nie chcę podawas sterydów.
    Przyznam że nie wiem na co jest uczulona bo testy sa drogie i nie zdecydowałam się na nie...

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mialam ospe ale jakos ok 8rz, troche drapalam ale blizna jedna na ajrzuchu, boje sie ospy u takiego malucha, pozniej to juz damy rade jakos to przejsc, no nic nie ma co gdybac, po wczorajszej szczepionce poki co ok:) na ten rok koniec

u nas nadal po 4-5pobudek w nocy, padam:-/ dobrze ze jutro weekend

zdrowka dla Grzesia

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helo no to i nas dopadly pobudki nocne..myslalam ze w koncu jakis zab idzie ale tam nic nje widac..mala budzila sie co chwile z placzem...ledwo dawalam juz potem rade...zaczelo sie od 23 do 1 ze 3 pobudki a potem co 40 min-1 h z placzem sie wybudzala...masakra jakas..

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy dzis tez czesto sie wybudzal. Troche kwekal wiec nie bardzo sie wyspalam.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    cześć dziewczyny dzisiaj byłam u pediatry bo mały ma ciagle katar i kaszel. Oskrzela na szczeście czyste. Niestety mały dostał lek do inhalacji, lekarka twierdzi że juz samą sola fizjologiczna nic nie zdziałam. ZObaczymy. mam nadzieje,że sie polepszy. Niestety wysłuchała jakies szmery w sercu. Mówiła, że to albo z powodu choroby albo dzieje sie tak w okresie szybkiego wzrostu ale wada serca...... jak wyzdrowieje mam go zbadac u jeszcze innego pediatry i zobaczymy. Jak cos nadal będzie to czeka go echo serca.........
    Sylwia te szmery to Toczyńska?
    Nam też powiedziała, że słyszy i że mniej niż 1% okazuje się później wadą serca, ale żebyśmy na spokojnie w przeciągu 6-12 mies. zrobili echo serca, wtedy będziemy mieć pewność czy nie jesteśmy w tym 1%

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslicie juz o prezencie dla dziecka pod (pierwsza) choinke?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Sylwia te szmery to Toczyńska?
    Nam też powiedziała, że słyszy i że mniej niż 1% okazuje się później wadą serca, ale żebyśmy na spokojnie w przeciągu 6-12 mies. zrobili echo serca, wtedy będziemy mieć pewność czy nie jesteśmy w tym 1%

Nie, do Toczyskiej nie chodzę. Moja pediatra to Kollek - prywatnie. Teraz przepisałam się do przychodni na małopolskiej w Sopocie. Pracuja tam 2 pediatry ze szpitala dzieciecego na polankach. Dzisiaj byłam skontrolowac te szmery to nic nie słyszała. Babka mówiła że przy infekcji tak może byc oraz jak sie bada na leżąco, ale za jakis czas mam skontrolować. Generalnie z małym jakby lepiej - katar jeszcze męczy ale kaszel juz nie. Nie miał dzisiaj kompletnie apetytu a zrobiłam mu puszny kleik ryzowy ze świeżymi malinami. Wziął kilka łyżek i tyle. To było o 14 i od tamtej pory niejadł. A śpi już 2,5h!!. Nie mam sumienia go budzić - może jak sie wyspi szybciej zwalczy choróbsko.

Dzisiaj równiez miałam kasting na nianie.....ehhhh cięzka sprawa...... Jutro mam jedna dziewczyne i w poniedziałek 3 :-). MOże cos wybiorę...
    Najbardziej bym chciała, żeby Grzes nie chorował :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grześ niedawno wstał przy kanapie !!!! Skubaniec najpierw klęczał a potem podniósł sie na nóżkach. Pocieśznie podchodził na sztywnych nogach :-). Nazabawniejsze jest to, że sam jeszcze nie siedzi.... cos mu sie poprzestawiało z kolejnością

Gosiak, dorocia2324, mala_mi1982 lubią tę wiadomość

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja poki co szukam inspiracji na prezent, a myslałam o tym jaki tydzień temu, ale nic nie wymysliłam.

kupujecie spiworki do spacerowki? czy nasze dzieci sa juz za duze? bo kocyk to chyba za mało w zime?

Grzes gatulacje! lila tez nie siedziała jeszcze jak pierwszy raz stawała w łózeczku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 20:21

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie kupuje spiworka. Grześma ciepły kombinezon,osłonki na nogi do wozka o gruby kocyk. Myslę że starczy

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) jestem Wasza "młodszą" koleżanka - marcówka 2016
    Widzę ze macie wesoło z maluchami. Tez juz nie mogę się doczekać aż przytule swoje ♡

Chciałabym się Was poradzić w kwestii wózka
    Które modele karoc posiadacie
    I co możecie powiedzieć na ich temat (zlego/dobrego) po kilku miesiącach użytkowania?

Będę wdzięczna za cenne wskazowki:)

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas idzie lewa jedynka i jest troche marudzenia. Ktos tu pisal ze przy zabkowaniu moze sie dziecko czesto krztusic podczas jedzenia (chyba Laurka) to u nas chyba cos w tym jest bo znow sie czesto krztusi przy karmieniu.
    Chlopcy dalej zakatarzeni, Kuba kaszle.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 10 października 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki, ma może któraś z Was jakieś doświadczenia z krzesłem Stokke Tripp Trap? Jakieś opinie? Będę wdzięczna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2015, 15:04

atdci09k89ytpjkc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam childwood.

Grzes ma jeszcze katar ale taki wodnisty biały. We wtorek chcę go puścic do żłóbka. Ciekawe co powedza na taki katarek. Pediatra mówiła że to sie może ciagnąć nawet 2 tyg.....
    Ma juz aptety, czuje sie świetnie, nie przeszkadza mu za bardzo ten katar.... hmmm

• bella84 Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sebza moja szwagierka ma to stokke tripp trap u blizniakow i generalnie jest bardzo zadowolona, chlopacy maja teraz 9 lat i ciagle siedza w tych krzeselkach...sa raczej niezniszczalne i super ze rosna z dzieckiem ;p niby te krzeselka dbaja o prawidlowe plecy...tez myslalam nad nimi ale finalnie u nas wygralo inne krzeselko ;)

Suri97 lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
‹‹ 3429 3430 3431 3432 3433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ