X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    hej Dziewczyny.
    macie jakieś pomysły na prezenty mikołajowe/ choinkowe ?

dostałam okres :( , ale dobre chociaż to ze bezbolesny całkowicie.

dzisiaj idziemy na bilans 9ciomiesięczniaka. tak nieubłaganie tan czas leci .

My tez dzisiaj!

A prezenty dla kogo??

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MY już po lekarzu.
    Lila waży 7,5 kg i jest wszytsko ok... następna wizyta ok 12 miesiaca zycia.

a prezenty dla dzieciaczkow?

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Mikolajek tu nie obchodze i raczej nie wiem czy warto na Mikolajki cos kupowac takiemu maluszkowi. U mnie w domu rodzinnym to zawsze byly drobnostki typu czekoladka.
    Pod choinke chce corci kupic konika na biegunach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 14:43

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas Mikołaj ma byc w zlobku, jakies drobnostki, a małej cos kupimy wspolnie z dziadkiem, mysle o stoliku edukacyjnym, jezdziku, pociagu fishera lub misiu podrozniku chico...musze obejzec te zabawki na zywo i 1 wybrac, jakby Mikolaj do zlobka nie przychodzil to bysmy pojechali do galeri zeby mala zobaczyla, ja jako dziecko i do tej pory uwielbiam okres okoloswiateczny, Mikolaja, choinke, u nas zawsze dzieci dostawaly upominki i na gwiazdke i na mikolajki

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jestem. Witam dziewczyny, których nie miałam okazji poznać. Teraz zanudzę Was swoją opowieścią co u nas :p Zniknęłam z forum jakoś pod koniec września, bo pojechałam na miesiąc do Polski, a jak to w PL czasu brak na cokolwiek - odwiedzanie rodziny, zakupy, zajęcia przydomowe i tak czas płynął.
    Zojka ma już ponad 9msc, czas leci nieubłaganie! Waży 10,3kg, mierzy 78,5cm (dane z 27.10). Dużo "gada", ciągle jakieś nowe dźwięki wydaje. Ostatnio jakby coś opowiadała, dziwiąc się przy tym niesamowicie i mówiąc coś na wzór "ojej!". Chodzi przy meblach, ścianach i wszystkim czym się da. Przejdzie już całe pomieszczenie wkoło w taki właśnie sposób. Raczkuje jak mały samochodzik :p Umie jedynie klaskać, ale uczę przybijać 5 lub robić papa, no ale jeszcze nie zaskoczyła ;) W dzień śpi mało - 2 drzemki po ok. 40 minut. Wciąż KP. W nocy jedna pobudka na cyca tylko. Jeśli chodzi o stałe posiłki to je wciąż dużo i wszystko ;) Od grudnia idzie do żłobka. Ja siedzę w domu spędzając czas na gotowaniu, sprzątaniu, praniu i bieganiu za Małą ;) super rozrywką są zakupy spożywcze :p Mój W. wychodzi o 13 i wraca o 23, więc większość dnia spędzam sama z dzieckiem. Wolne ma tylko piątki i niedziele. Jest troche ciężko, ale daje radę ;) I to by było na tyle tego co u nas.
    Staram się Was podczytywać co kilka dni, bo niestety czasu troche mało na regularne czytanie i pisanie.

A tutaj zdjęcie Zoi z wczoraj.
    http://iv.pl/images/97216428448053533533.jpg

Gosiak, aniab91, dorocia2324, marcela29, justta, Arka lubią tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te jej wlosy nigdy nie przestana mnie zadziwiac!

LadyDi lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mnie chwile nie bylo.. Siedzimy teraz u dziadkow-uciekliśmy przed krakowskim smokiem. Tymek juz dwa miesiące jest chory.. Konczy sie jedna infekcja, a po jednym dniu zaczyna druga -kaszel. W tym czasie bral juz steryd, antybiotyk i znowu steryd- niecaly tydzień po antybiotyku! (miał zapalenie oskrzeli). Teraz tak kaszle, ze aż sie poplakalam w nocy... A ja znów mam cos z piersią i 39 st. Gorączki.

A Tym skończył 9 miesięcy. Ma 8,5 kg i 4 zeby Raczkuje, siedzi, chodzi przy meblach, stoi bez trzymanki no i pare razy udalo mu sie stopę przesunąć. Robi papa, pokazuje nos i lampę, wola za nami ee. Chodzi za mną krok w krok, boi sie obcych.

Pozdrawiam!

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my juz w domu. Lekarka powiedziała,że lepiej zostac 2-3dni w szpitalu bo będzie pod nazdzorem. Jak go przyjeli to stwierdzili ostre zapalenie oskrzeli no i mial w szpitalu ponad 38stC. Dostał leki i jest lepiej. Najwiekszy problem jest z tym że on nie ma odruchu kaszlu no i kiatar który był tak głeboko i taki gęsty że nie szło gościagnąć. Dostał leki które spowodowały rozluźnienie wydzieliny no i pielegniarki odsysaly mu taka cieniutka rurką którą wkładasie daloeko do nosa - ile skarbów tam było..... :-)
    juz jest lepiej ale jeszcze ma gesty katar z którym musze walczyć no i leki., Obyło się bez antybiotyku tylko inhalacje. Oczywiście steryd ale innego wyjścia nie ma

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi Zojka cudna o wlosach nie wspomne ;)

MalaMi wspolczuje choroby Tymusia.

Dziewczyny odzywajcie sie czesciej.

Sylwia to dobrze ze juz jestescie w domu. Czasem trzeba podac antybiotyk albo steryd.

My tez bylismy dzis na bilansie. Natus wazy 9,7kg i ma 73cm. Wszystko jest w porzadku. Doktorowe tak wychwalily Kubusia ze jest taki zdolny i madry i nie mogly wyjsc z podziwu ile umie i jak sie rozwija. Oczywiscie ja tez dostalam pochwaly :) Te slowa to miod na moje uszy. Jestem dumna i czuje sie spelniona jako mama, oby tak dalej :)

Laurka, LadyDi lubią tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mikolajki to u nas zawsze sa drobnostki typu wlasnie czekoladka.

O prezentach swiatecznych jeszcze nie myslelismy.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i test robilam - wynik negatywny. Czyli moje objawy z przemeczenia, dzis znow w glowie mi sie zakrecilo.

Wazylam sie. Schudlam 3kg, teraz mam 60kg i 2 mniej niz przed ciaza :) Cwiczenia i regularne jedzenie daja efekty :)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My rowniez po bilansie: 72 cm wzrostu i 7,9 kg. Pediatra dala Lunie sliczna ksiazeczke w nagrode, ze taka byla grzeczna :D

Za szczepionke przeciw grypie podziekowalam.
    I uslyszalam, ze mam Lunie myc te jej dwa zeby przed spaniem. Nie wiem tylko niby jak! Wczesniej byl cyc i spac,od miesiaca jest butla i spac! Ktoras z was podpowie jakis sposob na to?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja uwazam ze to jest troche przesada ze trzeba myc tak malemu dziecku zeby przed spaniem. A co ja mam zrobic i inne mamy ktorych dzieci jedza co 1-2 godz w nocy? Po kazdym jedzeniu szorowac zeby? Ja robie tak ze jak mi zje na noc i usnie to go zostawiam a jak nie usnie to biore szczoteczke wyplukana w wodzie przegotowanej i tak jakby myjemy zabka. I to wszystko. Na wieczorne mycie przyjdzie czas. Tak robilam z Kuba i ma zadbane i zdrowe zeby.
    Laurka w takim razie przed butla jej przemyj zabki i tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2015, 07:24

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u nas dziś w nocy masakra, od wczoraj biegunka, ciagle pobudki i 2 godzinna przerwa w nocy, temperatura 37,9. Ale rano tak jak przeczuwalam okazało sie ze przebilo sie dziaselko pod druga jedyneczke na dole. Przy pierwszym zabku bylo duzo lzej. Wiecie moze czy jak juz dziaselko przebite to biegunka sie powinna zaraz skonczyc czy jeszcze moze potrwac. Jakby nie bylo poprawy to do lekarza w piatek bo jutro u nas przyjmuja zdrowe dzieci, no chyba zeby nie daj boze sie pogorszylo to szpital. Grzes ogolnie ma apetyt, duzo pije i nie wyglada na bardzo oslabionego dlatego mysle ze nie jest az tak zle.

Do tego maz skrecil kostke i mam w domu dwie marudy! Ale plus jest taki ze siedzi w domu teraz caly tydzien i po dzisiejszej nocy wzial o 6 malego a ja pospalam do 9 :-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania wspolczuje dwoch marud w domu :P

Dorocia no troche mija sie to wedlug mnie z celem, bo moja tez co najmniej dwa razy w nocy dostaje butle. Ale pediatra twierdzi, ze maluchom tez sie robia ubytki, a jak trzeba by bylo je wypelniac, to dopiero bedzie dramat, bo u maluchow nie robi sie znieczulenia miejscowego tylko ogolne! :/

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na razie nie myjemy bo mamy tylko jednego małego ząbka ale nastraszyłaś z tym znieczuleniem i chyba jak sie zagoi dziaselko po wyjsciu drugiego to zaczne czyscic. Grzes na szczescie w nocy juz nie je. Jak przestalam karmic piersia to dawalam mu butle tylko o 1 i 5 a pozniej troche lulalam, oszukiwalam woda i je o 20 a potem dopiero 5-6. Z tym, ze on na kolacje zjada bardzo duzo i nie jest w nocy glodny a od poczatku nie przepadal za mlekiem z butelki, wolal wode albo herbatke wiec w miare latwe to u nas bylo. Butla u nas jest tylko rano wlasnie i przed spaniem po kaszce robie jeszcze 90 albo 120ml bo zawsze licze ze moze przy tym zasnie.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania ja mam ten problem, ze Luna nie chce wody. (To jest praktycznie jedyna rzecz, ktora odrzuca. Pediatra poradzila dodac odrobinke soku dla smaku - moze sprobuje, zobacze, chcialam soczkow unikac). A tez duzo zjada na kolacje. O 19:00 karmie ja np. miska kaszki, 19:30 kapiel, 20:00 butla (200 ml) i spac. Myslalby kto, ze powinno jej to zapelnic brzuszek na noc, a mimo to co najmniej dwa razy w nocy (miedzy 23:00 a 0:00 i miedzy 2:00 a 3:30) budzi sie z placzem i znowu je.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dodaje czasem soczki ale takie domowej roboty do rozcienczania. Moja mama robi np. z porzeczek, malin, dodaje dosc malo cukru do tego a itak wlewam doslownie kilka kropelek dla smaku. Wiem, ze nie kazdy ma takie rarytasy, na szczescie moja mama sporo nas ratuje roznymi przetworami, porobila tez dzemy dla grzesia jablkowo-dyniowe i truskawkowe na zime :-)
    U nas tez tak bylo, ze bez mleka o tej 1 sie nie dalo ale jakos przemeczylismy, bylo lulanie, poklepywanie i sporo placzu ale po jakims czasie, nie wiem juz ile to trwalo pewnie kilka dni i sie udalo.
    Ale jak malutka faktycznie jest glodna to nie ma co meczyc na sile, kiedys wyrosnie z karmienia nocnego. U nas to dlatego, ze czesto Grzes zjadal tylko troszke z butelki i zasypial wiec nie byl glodny tylko jakos tak przezwyczajony bardziej do mleczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2015, 21:40

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja i tak nie mam zamiaru przesadzac z tym myciem zabkow, przyjdzie na to czas. Natan jest malutki i nie bede mu odbierac piersi w nocy. Po roku jak przestane go karmic to mysle ze zaczne lulac albo oszukiwac woda.

Mam pytanie: czy jak po roku przestane kp to co w zamian dawac? Czy mm, mleko krowie, mleko ze sklepu?

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To itak chyba zalezy od zebow, ja dbam o swoje a itak mialam i mam ubytki a moj P przyznaje sie ze w mlodosci zdarzalo mu sie nie my po kilka dni i ma wszystkie zdrowe a w dodatku niedawno usuwal mleczaka i zostal mu jeszcze jeden :-P

Co do mleka to zalecane jest mm do 2 r. z. ale ja już odkąd mały skończył 7 miesięcy robie kaszki na zwykłym, tak mi poleciła pediatra, co prawde starsza pani ale nie glupia, doświadczenia ma sporo.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
‹‹ 3453 3454 3455 3456 3457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ