X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Ja i tak nie mam zamiaru przesadzac z tym myciem zabkow, przyjdzie na to czas. Natan jest malutki i nie bede mu odbierac piersi w nocy. Po roku jak przestane go karmic to mysle ze zaczne lulac albo oszukiwac woda.

Mam pytanie: czy jak po roku przestane kp to co w zamian dawac? Czy mm, mleko krowie, mleko ze sklepu?
    Dorocia, czytałam w kilku miejscach, że po roku już nie trzeba podawać mm - można ta skomponować dietę, żeby dawać nabiał w innej postaci.
    Poszperam w wolnej chwili i podrzucę jakieś linki.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starszemu dawalam mm do 1,5 roku gdzies ale z racji ze Natanek na piersi to wlasnie nie chce podawac mm.

Gosiak bede wdzieczna za linki bo pomalu mysle jak to zrobic a czas leci.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia z dwojga "zlego" ja bym dawala mm a nie mleko krowie. A to dlatego, ze mimo iz wyprdukowane w fabryce, to jednak ma skladem przypominac mleko mamy. Natomiast mleko krowie, to mleko, ktore krowa wyprodukowala w wymionach dla cielaczka! Mleko kozie jest duzo blizsze skladowi mleka ludzkiego niz krowie. Moge swoje zdanie poprzec artykulami, jesli je odnajde ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2015, 12:51

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie mi nie chodzi o to zeby podawac krowie mleko ale jak przestane kp to musze dostarczac nabial malemu. Ogolnie nie jestem za mlekiem krowim bo czytalam wiele na ten temat i nie powinnismy go pic w ogole. I tak rozkminiam

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Starszemu dawalam mm do 1,5 roku gdzies ale z racji ze Natanek na piersi to wlasnie nie chce podawac mm.

Gosiak bede wdzieczna za linki bo pomalu mysle jak to zrobic a czas leci.
    Na razie poczytaj sobie Hafiję: http://www.hafija.pl/2015/06/nie-tylko-zywe-skladniki.html

Ona tu pisze właśnie, że lepiej nie dawać mm jak się rok karmiło piersią, żeby dawać nabiał (nie musi być mleko krowie wcale).

marcela29 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Wiecie mi nie chodzi o to zeby podawac krowie mleko ale jak przestane kp to musze dostarczac nabial malemu. Ogolnie nie jestem za mlekiem krowim bo czytalam wiele na ten temat i nie powinnismy go pic w ogole. I tak rozkminiam
    Przecież mm jest produkowane na bazie mleka krowiego... więc myślę, że śmiało można podawać nabiał zamiast mm. Nie mówię o butli mleka ale o jogurtach, twarożkach, serze żółtym.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia:
    http://lovi.pl/pl/forum/2/4235

Odpowiedź lekarki:
    Młody człowiek najwyraźniej wie, że nic lepszego od mleka Mamy nie wyprodukują:)
    Osobiście trzymam się zdania (oczywiście nie każdy się z tym zgodzi), że odstawienie od piersi nie oznacza automatycznie przestawienia na mieszankę. Dziecku, które nie ma alergii czy nietolerancji na mleko krowie, można w tym wieku podawać produkty mlekopochodne (kefir, jogurt, delikatne serki) i nie trzeba mu dodatkowo jeszcze mieszanki podawać. Nie chce, to nie. Może jak się uda Pani odstawić od piersi (skoro jest Pani na to zdecydowana), to za jakiś czas dziecko zaakceptuje np. kaszki na mleku modyfikowanym. A może nie i ja bym nie wmuszała.
    (...)
    Ale skoro chce Pani odstawić od piersi, to powtórzę raz jeszcze - nie ma bezwzględnej potrzeby podawania dziecku w zamian mieszanki czy mleka krowiego, wystarczą produkty mleczne (np. kefir czy jogurt). A jeżeli odmawia wszelkiego nabiału, to bym na razie odpuściła i spróbowała z powrotem za parę dni. Jeżeli ogólnie dziecko jest z tych jedzących a nie niejadków, to zagłodzić się nie da, nawet jeśli będzie jadło przez tydzień czy dwa tylko zupę pomidorową z kluskami czy inne ukochane danie. (Swoją drogą w zupę można wmieszać trochę śmietany/kefiru w ramach nabiału)

marcela29 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawala juz ktoras z Was dziecku tunczyka? Ja dalam wczoraj na kolacje, ale zachwytu nie bylo, ha ha ha!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rybka niestety w zadnej postaci sie nie przyjela, pluje w kazda strone i zastanawiam sie wlasnie nad tranem zeby dostarczyc tych niezbednych skladnikow.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja daje tran dla niemowląt
    a rybke Grześ lubi :-)

dzisiaj pluł na wszytskie strony brukselką :-) cała lkuchnia do sprzatania

• Laurka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze sie, ze moje dziecko niczym nigdy nie pluje. Jak nie chce to zamyka buzie i odwraca glowe.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak dzieki za artykuly, przeczytane. Jak u Was z jedzeniem? Nadal czesto cyc?

Do kiedy planujecie kp?

Maly rzadziej w dzien je piers i mam mniej mleka, ostatnio wydaje mi sie ze nawet troche za malo i zastanawiam sie czy nie wypic femaltiker.

Nie dawalam jeszcze tunczyka.

Moj tak nie pluje, raczej zaciska usta, krzywi sie i zaczyna plakac.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mm to ja juz wczesniej postanowilam ze nie bede małej dawac, mam to szczescie ze do tej pory moge karmic piersia, a kaszki/owcianki/platki jaglane podaje na wodzie, absolutnie nie neguje mm bo przevciez dziecko mleko pic musi a nie kazda mama moze czy tez chce kp...po 10 mc wprowadzimy powoli nabial (kefir, jogurt naturalny, twarozek, ser zolty) i w ten sposob bede zastepowac mleko, jescze pewnie dluzszy czas bede karmic piersia przed spaniem i w nocy ( jak mała bedzie gotowa to sama sie odzwyczai od nocnych karmien) mleka krowiego nie podam do 3rz
    W zlobku karmia mm i kaszkami dzieci do 1rz, a po 1rz juz nie podaja mm ani kaszek tylko krowie, ale ja bede brala zasw od pediatry zeby jej nie podawac

Co do rybek to moja tez nie przepada, je bardzo rzadko ale narazie nie suplementuje niczym
    Co do mycia zabkow to my nadal uzywamy tej silikonowej na palec przy rannym i wieczornym myciu, a pasta i porawdziwa szczoteczka co kupilam jakis 2tyg temu poszly poki co w odstawke bo mala nie chciala tym myc

Gosiak lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez nie pluje tylko zaciska usta i odwrace glowe
    Je planuje kp do ok18mc ale zobaczymy jak wyjdzie, jak mała nie bedzie chciała jesc juz w nocy to pewnie wczesniej, a jak bedzie potrzebowala to pozniej, ale tak max to do 2rz
    Poki co kontynuuje kp bo mam nadzieje ze jak pojdzie do zlobka pod "osłoną kp" to bedzie mniej chorowac, ale wiadomo reguły nie ma

Gosiak lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Gosiak dzieki za artykuly, przeczytane. Jak u Was z jedzeniem? Nadal czesto cyc?

Do kiedy planujecie kp?
    U nas z jedzeniem ok, Janeczka może nie je ogromnych ilości, ale je 3 główne posiłki z nami i ze 2 przekąski w ciągu dnia.
    Od dwóch dni przestałam jej proponować pierś po drugiej drzemce i udało nam się zrobić przerwę ok. 6h.
    I mamy tak, że o 13:00 jest obiadek popijany piersią, potem koło 14:00 drzemka do 15:30-16:00 jak wstanie jakiś owoc, koło 17:30-18:00 kolacja i o 19:00 kąpiel i cyc.
    Potem jak się kładę koło 22-23 karmię ją na śpiocha, zaczyna się kręcić 2-3 i też dostaje pierś i śpi do 6:30-7:00 rano pierś, o 8:00 śniadanko, koło 10:30-11:00 cycek.
    Nie ustawiam sobie limitów na kp, nie jest to dla mnie uciążliwe, chciałabym pokarmić jeszcze.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i moja też nie pluje niczym, najwyżej odwraca buzię jak ją karmię łyżeczką (np. jak je zupkę), bo cały czas jednak stosujemy BLW.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nastawilam piernik staropolski na świeta, bo 6tyg musi odstac í uswiadomilam sobie ze juz niedlugo ubierzemy z Laura pierwsza choinke:) juz nie moge sie doczekac pierwszych wspolnych swiat:)

Gosiak, Laurka, sebza lubią tę wiadomość

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak to fajny macie plan dnia.

Dobra juz wiem ze nie bede podawac ani mm ani mleka krowiego a moze dluzej sie pokarmimy niz ten rok. Powiem Wam szczerze ze mi nie przeszkadza kp tylko te noce sa okropne i nie wyobrazam sobie do 2 lat wstawac co 1-2godz kazdej nocy. Z drugiej strony nie mam pewnosci ze jak przestane kp to maly zacznie dluzej przesypiac noce a do tego przeciez coraz mniej bedzie kp w dzien tylko przed spaniem, noc lub rano. Ehh nie wiem czas pokaze.

Gosiak lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Arka Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam

Lady Di ale masz cudną córeczkę :)

Mała mi jak tam zdrówko synka i Twoje?

Marcela dlaczego nie podasz mleka do 3 roku? Mała ma alergię?

Ja też nie wiem jak będę karmić po kp.
    Ostatnio często pytam starszych pań jak karmiły dzieci, niektóre niemal od urodzenia podawały mleko krowie rozcieńczone. I zdrowo ludzie rośli, bez alergii (znacie jakiegoś 50-60latka z alergią na coś?)
    Moim zdaniem mm wcale nie jest tak cudowne jak to w reklamach przedstawiają.
    Ja prawdopodobnie będę próbować z mlekiem kozim.
    Na razie mała nie akceptuje butli ani niekapka.
    Mam nadzieję, ze się przekona bo jakby szła do żłobka do idealne śniadanie przed wyjściem z domu taka ciepła flacha mleka.

LadyDi lubi tę wiadomość

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje sie juz super, a Tymek jak to Tymek... Poszłam do takiej znajomej lekarki z małym no i kazala zrobić morfologię z obrazem. I na jej podstawie stwierdzila, ze to nie alergia i nie infekcja bakteryjna, tylko wirusowa. Nawet nie wiedziałam ze tak można to sprawdzić! Morfologie ma Tymek slabawą, ale to może być wina właśnie tych chorób. Musze mu dawac więcej żelaza.

Mi sie zdarzy podac kaszke na mm, czasem Tym zje z nami kaszke na mleku krowim. Ale caly czas kp.

Aha, Tymek robi samodzielne trzy kroczki :) Ale widac, ze nogi jeszcze slabe...

Gosiak, jakie dajesz przekąski, bo mi pomysłów brak...

‹‹ 3454 3455 3456 3457 3458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ