X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wlasnie ostatnio zaczyna sie ten problem z jedzeniem i wyrywanie lyzeczki, z tym ze dawanie drugiej do raczki to jakas masakra bo nie raz nie zdaze wlozyc do buzi jedzonka a druga lyzeczka juz na podlodze i tak sie schylam 15 razy az w koncu jest placz bo itak chce ta moją lyżeczke...

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura ja sama bez pomocy ale z pieluchami narazie problemu wiekszego nie mam bo lila nie siedzi nie siada nie staje...ona tylko pelz wiec jeszcze nie mamy pieluchowego problemu ;) jak ciezko mi bedzie ogarniac ja samej to wtedy przejde na pieluchomajty ;)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela a Laura raczkuje? U nas brak postepow..lila pelza i sie w tym doskonali juz od miesiaca...nie chce czworakowac..stanie na pare sek pobuja sie i powraca do pelzania...mimo rehabilitacji to ja od 3 tyg postepu nie widze szczerze mowiac...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopadla mnie jakas wirusowka :/ Wyszlam wczesniej z pracy, ale jest mega lipa, bo jestem sama z mala teraz w domu, a czuje sie fatalnie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Marcela a Laura raczkuje? U nas brak postepow..lila pelza i sie w tym doskonali juz od miesiaca...nie chce czworakowac..stanie na pare sek pobuja sie i powraca do pelzania...mimo rehabilitacji to ja od 3 tyg postepu nie widze szczerze mowiac...
    Laura usiadla pierwszy raz w zeszly czwartek, potem kilka dni nic, wczoraj raz i dzis 3 razy, probuje ciagle ale duzo sie wywraca, na czworaka ustawiala sie juz ok 2tyg temu i bujala, w weekend przesunela sie w tej pozycji o pare cm, dzis przeraczkowala ok50cm:) ale i tak dominuje pozycja pełzania jak ma motywacje np psa w zasiegu:) ja czasem nosze ja w tej pozycji co zalecila dr i robie to jedno co nam dala cwiczenie 3-5 razy na dzien, tak jak mowilam nie mam zamiaru poganiac małej

bella nam dr powiedziala ze do konca 10mc ma czas na siadanie, a raczkowac moze i nawet dopiero po tym jak zacznie chodzic

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dzis dzwonilam do mojego taty i ten mi mowi ze snilo mu sie ze Laura siedziala u niego na lozku,nic nie wiedzial ze mala zaczela siadac a tu akurat:)

Laurka zdrówka:)

Dorcia ja pije femaltikier raz dziennie

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny brak czworakowania to nic zlego, ja nie raczkowalam w ogole.

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noce dalej z czestymi pobudkami. Tak sobie mysle czy kolejne zabki nie ida bo bardzo gryzie wszystko (moja piers tez) i raczki w buzi. Dzis i wczoraj mniej marudzil w dzien. W nocy czesto tez przekreca sie na brzuszek i wstaje.

No i bardzo moim chlopcom zasmakowal ryz z prazonymi jabluszkami z cynamonem. Wczoraj i dzis robilam im na kolacje. I Natankowi na obiadek podaje kawalki warzyw i miesko lub rybke. Jaki jest zadowolony jak moze jesc sam :) Ladnie juz przezuwa.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja slini sie okrutnie, ciagle rece w buzi, ma troche wodnistego katarku, kupa byla rzadsza ale zadnych zabkow nie widac
    w nocy nadal wstaje czesto tak 3-5 razy, ale to juz i tak fajnie bo bylo co pol godziny nawet
    Laura juz siada na dobre, doslownie chwila moment i sie nauczyla dokladnie w taki sposob jak jej pare razy pokazalam:) z czworakami dopiero zaczyna

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i zaczelam podawac nabial, kanapka z serkiem bialym niezbyt, ale jogurt naturalny uwielbia

czy jakies dzieci chodza do zlobka? jak bylo z ataptacja? my idziemy juz w srode:(

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cos mi sie wydaje ze wkrotce foum padnie:-/ mam nadzieje ze wytrzymamy jednak do pierwszych urodzin naszych dzieci:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 21:44

• aniab91 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzis przespana noc, chyba juz trzecia albo czwarta w zyciu Grzesia ;-)
    Mam pytanie do mamus, ktorych dzieci maja juz gorne jedyneczki. W ktorym miejscu zaczynaly sie wyrzynac? Nie wiem czy rozumiecie o co chodzi ale u nas pojawila sie kreseczka tak jakby na przedniej scianie dziasla a nie od dolu gdzie jest takie szerokie miejsce na zeba ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 09:51

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela brawo dla Laurki!! Wlasnie to jest najfajniejsze ze taki maluch zdobywa nowe umiejetnosci w mig. Nawet nie wiadomo kiedy.

Ania my mamy narazie dwie dolne jedynki wiec nie pomoge.

Forum faktycznie na skraju upadku, rzadko ktos pisze.

Natanek ze wstawaniem i chodzeniem rozkrecil sie na calego. Czesto wstaje przy krzesle i jak mu sie odsuwa krzeslo to idzie za nim i tak potrafi przejsc caly salon.

Ostatnie dwie noce przesypial ciagiem 2 godz. Nie wiem czy ma to zwiazek z tym ze zaczelam go cieplej ubierac na noc czy po prostu zaczyna sie przestawiac. No i usypianie w wozku jest ciezke bo robi chyc na brzuszek i juz siedzi, musi byc na prawde spiacy zeby nie wstawal.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab91 wrote:
    U nas dzis przespana noc, chyba juz trzecia albo czwarta w zyciu Grzesia ;-)
    Mam pytanie do mamus, ktorych dzieci maja juz gorne jedyneczki. W ktorym miejscu zaczynaly sie wyrzynac? Nie wiem czy rozumiecie o co chodzi ale u nas pojawila sie kreseczka tak jakby na przedniej scianie dziasla a nie od dolu gdzie jest takie szerokie miejsce na zeba ?
    Tak, dokładnie w tym miejscu nam się pojawiły białe miejsca na długo zanim wyszły ząbki.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noce to tragedia, jestem na skraju zalamania!! :(

Ciaglw wierci sie, placze, wypluwa smoczek, placze... O 4/5 rano jest najczęściej juz wyspana i rozgadana i musze ja lulac po godzinie, poltorej... I to nie jest jednorazowy epizod, bo to 4 noc z rzedu...

Nic sie nie zmienilo w naszym trybie dnia wiec nie wiem co jest.. Czy to zeby, czy co...

Druga sprawa - Ada zaczyna wstawac i za tym idzie mnóstwo zaliczonych gleb.. macie na to jakies sposoby? Boje sie, ze uderzy glowa o panele...

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no szkoda, że tak mało się dzieje na forum, ale rozumiem, że dziciaki juzmocno absorbuja i akżdy ma swoje sprawy....... i tak długo udało sie to pociagnąć - prawie 1,5h :-)

U nas ok. Grześ jest coraz fajniejszy i kumaty, chociaż zamęcza okrutnie. Wstaje - chodzi przy meblach, interesuje sie elektroniką i generalnie wszytskim. Je wszytsko ale jeszcze raczej o konsystencji papki.
    Grzes na razie nie będzie chodził do żłobka - po poierwsze nie chce znowy znaleźc sie w szpitalu bo ciagle jeszczw gdzies tam jest ten katarek i cos tam odkaszluje. WIęc w żłobku pewnie znowu wytrzymałby 3-4 dni i byłby chory. Nie będe jednak rezygnowala ze żłobka spróbuję dac go jeszcze raz może za 2-3 miesiące.
    Na razie jest niania...... jestem z dziewczyny zadowolona. Wzbudza zaufanie. Dobrze zajmuje sie Grzesiem i Grezs ją lubi. Jeszcze musi się troche nauczyc i przyzwyczaic do moich wymagań ale będzie dobrze. Niesttey niania jest droższa niż żłobek no ale jakos może damy radę. Niania będzie opiekowała się Grzesiem 4 dni w tygodniu a 1 dzień Grześ będzie u babci i cioci :-)

Jak od wtorku chodze do nowej pracy :-) cięzko jest mi sie przyzwyczaic do rannych pobudek i pracy non stop przez 8h.... ale to jest do ogarnięcia. Juz teraz widze że dobrze mi to robi. Raz w tyg spotykam sie z psychologiem i sobie gadamy. Próbuje zrozumieć swoje zachowanie i jakos powoli wracam do dawnej ja. Z mężem jeszcze do końca nie jest tak jak powinno być. Jego sytuacja w pracy jest niepewna i to mnie spraszliwie stresuje głównie z uwagi na kredyty. Mąż jakoś sie nie przejmuje.... może i ma racje ale na mnie taka sytuacja źle działa i jeszcze to, że od pół roku straszliwie narzeka na ta pracę. JUz mi sie nie chce tego sluchać - ile mozna......... mam nadzieję, że jkaos dojdziemy do siebie....

u nas z grubsza to tyle :-)

CO do kolejnych dzieci to na razie odkładam w czasie. Poczekam 1-2 lata i wtedy :-)

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór :)

To i ja coś skrobnę :)

My skończyłyśmy tydzień temu 9 miesięcy <3
    Pola ma 6 ząbków,siedzi,raczkuje i ciągle staje. Robi papa,pokazuje Bozie,zna Idzie rak i Idzie kominiarz,lubi czytać baje i myć ząbki. Mówi MAMA i BABA i coś po swojemu :) przybija piątkę,wie gdzie lampa,rozumie że nie wolno to nie wolno(ale czasem próbuje :p ) i że ma pomalutku schodzić z progów.
    Jest ogromną śpieszką,dalej je cyca i lubi wszystko co jej dam plus nasze talerze ;)

Jesteśmy na luminalu ale po nim chyba jeszcze gorzej śpi i chcę odstawić. No i stawia krzywo nóżke i chcemy to sprawdzić u ortopedy.
    Dni spędzamy na zabawie,spacerach i wygłupach i czas leci :)

Pozdrawiamy ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Druga sprawa - Ada zaczyna wstawac i za tym idzie mnóstwo zaliczonych gleb.. macie na to jakies sposoby? Boje sie, ze uderzy glowa o panele...[/QUOTE]

Jezeli chodzi o wstawanie to Grzes zaliczyl tylko kilka upadkow, szybko nauczyl sie siadac na pupke albo podpierac raczkami z przodu jak lecial ;-) Nie stosowalismy zabezpieczen, w koncu panele to nie plytki, oczywiscie przy wyjatkowym pechu moze dziecko sobie zrobic krzywde ale raczej skonczy sie co najwyzej na guzie.
    Jak komus zalezy tak na ochronie albo maluch duzo i mocno upada to sa jakies kaski specjalne ale ja nie jestem za ich stosowaniem bo wydaje mi sie ze lepiej jak zaliczy kilka gleb w domu teraz kiedy kosci sa jeszcze elastyczne niz ma sie nie nauczyc i pozniej w wieku 2 lat walis centralnie w chodnik czy cos.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy plytki w domu i Natus juz nie raz uderzyl glowa. Na razie nawet guza nie bylo a czesto nawet nie placze tylko szybko sie podnosi. No niestety dzieci uczac sie chodzic, siadac czy raczkowac musza upasc. Ja kasku tez nie kupuje.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi tez sie wydaje ze takie upadki na plasko przy wstawaniu/siadaniu nic nie szkodza, moja uderzyla pare razy z siadu poleciala, ale w salonie mamy dywan a tam gdzie go nie ma to puzle piankowe, u małej w pokoju wyĺadzina a pod spodem parkiet, kanty mebli mamy oklejone

my kontynuujemy plywamie niemowlat, mała juz nurkuje, chwile sama pod woda plynie, uwíelbia wode

‹‹ 3462 3463 3464 3465 3466 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ