X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co u nas ogolnie. Piotrusiowi wlasnie wczoraj przebily sie definitywnie dwie dolne czworki wiec mamy juz 11 zebow. Brakuje nam jedenj dolnej 2, 3 i 5 i bedzie komplet. Misiek nadal jest raczej malomowny i dwusylabowe slowa to tylo mama, tata baba i dziadzia. Wiele rzeczy wie jak sie nazywa ale tylko pierwsza sylabe mowi. Rozumie oraktycznie wszystko co sie do niego mowi, mam wiec nadzieje, ze sie ogarnie z ta mowa :-) bo o ile ruchowo byl jak burza to jednak z mowa bedzie ciezko :-/ no ale kazde dzieciatko inne :-)
    Nadal ma jedna drzemka dziennie ok 2-3 h spac chodzi po 20 a wstajemy 6-7 zalezy kiedy ja wstane bo spi nadal ze mna i tylko opuszcze lozko misio juz na nogach, wyczuwa ze mnie nie ma :-)
    Nosimy 86 i troszke wzrost przystopowal, a buciki 21.
    Z jedzeniem nawet ok, je dosc duzo i uwielbia na slodko. Tzn cukier nadal jest na maksa ograniczany, ale np. Jak upieke szarlotke, wlasciwie jest bezcukrowa bo na cala blaszke daje 1/4 szkl cukru lub nawet troszke mniej do ciasta, jabuszka gotowane z cynamonem tylko, to misiek chodzi tylko i pokazuje pakuszkiem ze chce to i koniec :-) poza tym je ra zej to co i my tylko bez nabialu. Nawet wiem wiem to zło, ale czasem my lubimy, wiec jak on zobaczyl to koniec. Zjadl z nami kilka x po kilka frytek z Macdonalds ;-) na sz zescie innych fast foodow nie jadamy :-) i pizze nasza domowa tez uwielbia :-)
    Ubieranie nawet polubil ake zalezy od dnia bywa ze krzyczy, zmiana oieluszki tez najczescie okuoiona ucieczka lub halasem. Ostatnio doszedl również bunt przy powrotach do domu. Jej byle tylko zostac na dworze :-)

Aha no i pierwszy tydzien pracy za mna :-/ ehhh Laurka jestes moja krolowa naprawde. Ja nie wiem jak Ty dalas rade tak szybko wrocic do pracy. Jest ciezko naprawde, choc pracuje oo 7 h bo karmie nadal.
    Mamy nianie, misiek nawet polubil i jest ok, pani z polecenia.
    Zlobek sie u nas nie sprawdzil calkowicie, mimo ze byl polecony bylam przerazona jak dzieci tam placza, ze panie wlasciwie nie maja dla tych maluszkow czasu. Dodatkowo bylismy 3 dni oo 2 h a potem misiek 3 tyg prawie chorowal!!!!! Przeszlismy ibrzydliwy ziekony katar, z zawaleniem cakych zatok+ mielismy akbo zmutowa ego poteznego wirusa trzydniowki( rumienia naglego) albo rozyczke, dowiemy sie tak naprawde co to bulo jak kiedys przy okazji zrobimy badania krwi. Wiec ja za zlobek podziekuje serdecznie i mam nadziejw ze mi jako mamie trauma minie zanim oojdzie do przedszkola :-)

No i to by bylo chyba wszystko :-)
    No my narazie sie nie staramy o rodzenstwo, musze troszke popracowac :-) sprobujemy za rok o tej porze :-) jesli wszystko bedzie ok :-)

To zycze milej niedzieli :-) aha powiem Wam ze jeszcze jedna lutowa mamusia jest w ciazy oprocz juz wymienianycn tutaj :-) ehhh dzieje sie dzieje :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie jak sie odzywaja lutowe mamy, niedlugo bedzie mozna policzyc ile lutowych mam nie jest w ciazy jeszcze:)
    U nas od 3 dni Laura ma mega apetyt, co chwile jest glodna, dzis od rana zjadla juz miche platkow amarantusowych z musem gruszkowym, 2 jogurciki i banana, teraz śpi po basenie i jak wstanie beda pulpeciki z kasza gryczana i sosem pomidorowym ( wczoraj zjadla dwa i miche kaszy i po 2 godzinach zrobila awanture w sklepie o jedzenie wic kuplismy jej dwie tubki musow owocowych) hehe a niedawno narzekalam ze mało je;)

Ps macie jakies pomysly na dzien dziecka? Laura niechetnie bawi sie zabawkami, jak cos ma nowego to chwile zabawy i w kąt:-\ mysle o takiej duzej kuchni z garnkami itp ale sama nie wiem:-\

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chorobowo dalej, zdążyłam być tydzień w pracy i już od wczoraj suchy, krtaniowy kaszel.
    Więc przyszły tydzień siedzę na L4 z młodą.

Dzisiaj zamówiłam polecany przez jedną z lutówek preparat Colostrum Direct: http://suplementyiuroda.pl/13,colostrum-direct-lr-colostrum-w-plynie-genialny-wynalazek-natury-.html

i miód manuka przetestowany na mnie w czasie ciąży.
    http://dziecisawazne.pl/miod-manuka/

Może którejś z Was się przydadzą te specyfiki.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara fajnie ze sie odezwalas i ze wszystko dobrze u Was. A no powroty do pracy i ogarnianie wszystkiego jest na prawde ciezkie.

Marcela czyli masz dzis malego glodomorka w domu :)
    My na dzien dziecka planujemy zlozyc sie ze wszystkimi i zabrac dzieciaki do fikodoro, zabrac je na jakies jedzonko i kupic jakies upominki. My swoim chlopcom kupujemy jeszcze piaskownice i akcesoria do niej.

Nasz Kubus ma kuchenke z garkami itd i dosc czesto sie nia zajmuje a teraz chlopcy zajmuja. Ale zalezy co dziecko lubi.

Gosiak duzo zdrowka dla Was!! Niech Janeczka szybko wyzdrowieje. O miodzie manuka slyszalam duzo dobrych rzeczy.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara jak sie pojawi, to juz napisze! ;) Lara co do Twojego komentarza, bylo bardzo ciezko i dlatego na drugie dziecko raczej sie nie zdecyduje, bo przechodzenie przez to samo jeszcze raz (i to ze starszakiem w domu) byloby ponad moje sily psychiczne, fizyczne i zdolnosci finansowe.

Upieklam wczoraj chlebek bananowy i tak samo jak z plackami nie bylo szalu. Luna costam skubnela, ale wiecej sie bawila niz jadla. Takze musiala dopchnac jakims warzywkiem ze sloiczka. Za to obiado-kolacje wtrzachnela jak zwykle: kurczak ("kucze") pieczony i warzywka z patelni. A w sobote byly mielone z piekarnika i puree ziemniaczane - Luna je wszystko.
    Noce znowu gorsze, pobudki z placzem, bo cztery nowe czworki pchaja sie do gory, wiec mamusia ma wory pod oczami jak zombie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze dzieci tez powtarzaja jak papugi czy tylko moja taka katarynka? W ten weekend powtarzala po mnie prawie kazde pojedyncze slowo, ktore do niej mowilam: "kolko", "buu!" (przy zabawie w chowanego jak wyskakujemy zza roku sciany ;) ), "nos", w minionym tygodniu pierwszy raz uslyszalam od niej "diaper" i "shoe". Probuje tez mowic "kwiat", ale wychodzi jej tylko cos na ksztalt "pak" oraz "butterfly", ale wychodzi cos niezidentyfikowanego na "b" ;-)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej. Tez dawno mnie nie bylo, ale podczytuję Was w miare regularnie :) Nawet nie wiem kiedy pisałam i co juz wiecie...
    Co u nas? Odstawiłam Tymcia od piersi gdy miał 13 miesięcy. Po prostu ja juz miałam dość (choc karmienie samo w sobie bardzo przyjemne :) . Dostałam okresu, bolal mnie brzuch, bylam uwięziona przy dziecku, no i chcialo mi sie palic ;) Odstawienie bezproblemowe, Tymek marudzil dzień i tyle. Tylko mi mleko utrzymywało sie jeszcze 2 tyg, ale w końcu sie skonczylo.
    A Tymcio miał straszny okres jesienno-zimowo- wiosenny. Ciągle chorowal, byle kaszel schodzil na oskrzela i pluca :/ Prawdopodobnie ma skłonności astmowe... A brat przedszkolak nie ułatwia zdrowienia. Teraz mam nadzieje będzie juz lepiej.
    Tymek wazy 10,5 kg i nosi ubranka 80-86, buty 22, ma 12 zębów. Zjada wszystko dużo i chetnie :) Mówi mało, ale wszystko rozumie i pokazuje :)
    Lara zgadzam się w 100% - z jednym dzieckiem jest luz, dwojka to maly koszmarek :) No ja nie wyobrażam sobie miec więcej dzieci. To by bylo juz ponad moje siły... A może i wiek juz nie ten na kolejne dzieci, cierpliwosci coraz mniej.
    Ja pracuje na jakies pól etatu, tak mi gdzies wychodzi. Mamy opiekunkę jakies 3 godzinki dziennie, potem Tym śpi ze 2 godziny i sie uzbiera kilka godzin pracy.
    Dorocia gratuluje ciąży!

• LadyDi Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Tak Was czytam to i ja się odezwę :) Dorocia ogromne gratulacje i podziw, podziw i jeszcze raz podziw! Musisz być ostoją spokoju lub mieć grzeczne dzieci. Ja po dzisiejszej wizycie u przyjaciółki chyba przez najbliższy czas nawet nie pomyślę o drugim dziecku. Ona ma dwójkę i to co się dziś działo przyprawiło mi mega ból głowy i nerwy. Straszne!

U nas wyszły w końcu dolne dwójki! Będzie mogła lepiej gryźć ;)
    Co do słów to tak Laurka, moja jest papugą. Powtórzy prawie wszystko z tych prostszych słów. Codziennie mamy coś nowego w użyciu. Dziś np nauczyła się mówić "nie chcę" "puść" "słoń". Dziś odkryłam piosenki na youtube ze żłobka i doznałam mega szoku i zaskoczenia. Zoja pokazuje i śpiewa niektóre wyrazy, a w momentach w których nie umie nuci w rytm.
    U nas noce słabe wciąż chociaż zdarza się, że płacze tylko 2 razy - to jest sukces wtedy :)

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale M mi prezent zrobił, wchodze do piwnicy a tu nowy rower stoi moj wymarzony- miejski romet w stylu retro cudo:) w cieplym sezonie jezdze do pracy rowerem, a teraz jak remonty drog to juz wogole auta nie tykam

U mnie tez koniec kp mała sama sie odstawila ok 2tyg temu,i cale nocki spi mleka ciut mam nadal ale nie sciagam juz, troche szkoda mi konczyc to kp ale 14mc to juz i tak dlugo, poza tym w pt 3@ bedzie a ostatnio mialam mega bole i nawet tabletki mocniejszej nie moglam wziazc, myslalam ze padne w pracy

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Di przy dwójce tak to właśnie wygląda na codzien :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 22:08

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolnie na moje dzieci nie moge narzekac choc jak kazde potrafia dac w kosc. Czasem mam serdecznie dosc ale to wlasnie one napedzaja mnie do zycia, daja sile przeciwstawiac sie problemom. One i moj P.

Ja nadal walcze o kp. Pije femaltiker, maly dostaje cyca rano i wieczorem. W nocy jak sie przebudzi to daje mu smoczka. Nie chce jeszcze rezygnowac ale zobaczymy co z tego wyjdzie. W koncu nic na sile.

Dzis mam wizyte u gina, mam nadzieje ze bedzie juz widac bo mialam pozna owulacje.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wizyte Dorocia. Obys zobaczyla kropeczke :-)Fajnie, ze lutowki tak preznie sie tutaj rozmnazaja, juz tu nas sporo jest ze szczesciami pod serduszkiem, nawet nie zlicze ile.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia gratulacje!

wiesz moja bratowa tak miala ze synek odstawil sie jak zaszla w druga ciaze- podobno mleko zmienia smak .

mysle tez, ze jak jestes w ciazy to powinnas odstawic - masz dwojke dzieci, jest napewno ciezko, a kp to tez onbciazenie dla organizmu w ciazy.
    takie jest moje zdanie.

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela- tak, dlugo karmilas,
    ja jeszcze karmie i moj ciagle sie w nocy budzi.
    dzis to juz przeszedl wszytsko bo moj madry maz stwierdzil ze nie musi dostac piersi i wzial go na rece i dal wode a on sie tylko rozbudzil i potem nie spal mi godzine, krecil sie i plakal..

ja tez bym chciala zajsc w ciaze niedlugo wiec mysloe o odstawieniu wlasnie ze wzgledu na noce- bo nie jest to dobre jak dziecko co chwile sie budzi.

juz pomijam moje zmeczenie.

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cikeawe jak tam NIKI w ciazy? dawno sie nie odzywala!

atdcqtkf2affvuei.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Pecherzyk jest i dobrze sie rozwija ale za wczesnie na bicie serduszka. Blizna po cc bardzo ladna. Oczywiscie jak powiedzialam ze kp to kazal odstawic malego. Powiedzial ze moje mleko jest juz bezwartosciowe i to jest tylko kwestia przyzwyczajenia. I ze kp a ciaza to calkowicie inny stan hormonalny i nie ma co podtrzymywac laktacji. Niech gada swoje a ja wiem i bede robic swoje.

aniab91 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi u nas tez to teraz tak wyglada jakby codziennie (lub co drugi dzien) nowe slowko sie pojawialo. Wczoraj chodzila i powtarzala"okiej". Dzisiaj powiedziala pierwszy raz "osom" (awesome). W obu jezykach rozumie jak sie do niej mowi, ze pora zmienic pieluszke - rusza wtedy do przewijaka i wyjmuje jedna pieluche :D Oczywiscie samego zmieniania nadal nie znosi.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia fajnie, ze zobaczylas pecherzyk. Za wczesnie na bicie serduszka? Skoro zaczyna bic okolo 23 dnia zycia plodowego, to Twoj pasek nie jest dokladny? Kto wyliczyl wiek ciazy?

A z ta bezwartosciowoscia mleka to rece opadaja :/ Na pewno jest inne niz pol roku temu czy rok temu, ale to dlatego, ze potrzeby dziecka, ktore je coraz to nowe pokarmy, sie zmieniaja! To nie jest wielka filozofia, zeby ogarnac ten koncept. Skad biora sie tacy tepi lekarze? O.o

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka niesamowite, że one tak ogarniają dwa języki, co nie? :D

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja mialam pozno owulacje bo 20 dc wiec tak myslalam ze troche za szybko to usg ale pozniej moj gin wyjezdza i wizyta byla by dopiero w czerwcu a ja nie chcialam tyle czekac. Mowil ze widac juz jakas zylke czy tam pecherzyk zwiazany z serduszkiem ale jeszcze nie da sie posluchac bicia. Termin wedlug belly mam na 16.01 ale pewnie urodze po 20 tak jak z chlopcami.

No pod tym wzgledem to jest tepy i dlatego nawet nie probowalam z nim dyskutowac. Chodze do niego juz 7 lat i widze ze z wiedza nic nie idzie do przodu. Zastanawiam sie nad zmiana gina ale kurcze nie wiem na jakiego bo kazdy ma rozne opinie. Bylam u takiego co ma super opinie i bierze sporo kasy a tak mnie zrazildo siebie ze wiecej tam nie poszlam i boje sie ryzykowac :/

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
‹‹ 3524 3525 3526 3527 3528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ