X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jezeli chodzi o mowe Natanka to nie jest tak gadatliwy. Oczywiscie zna sporo slow ale nie powtarza tak po nas. Rozumiec rozumie co sie do niego mowi. Ale Kubus mial ciezka mowe to tutaj moze byc podobnie.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia, wielu lekarzy w ogóle się nie dokształca w tym temacie. Powtarzają jak mantrę - jak w ciąży, to koniec kp, jak chcesz zajść, to koniec kp :P a mleko po roku bezwartościowe i tak w kółko...

Ja w tym temacie ufam mojej douli, która współpracuje z Hafiją - a sama Hafija jest ekspertem w tej dziedzinie i jest na bieżąco ze wszystkimi badaniami i zapraszają ją jako eksperta na wiele konferencji, itp.

O ile ciąża przebiega prawidłowo można karmić, sama mam kilka namiarów na lekarzy w Trójmieście, którzy idą z duchem czasu i nie zabraniają kp (o ile nie ma żadnych komplikacji) i na pewno o ile będę w ciąży, zgłoszę się do jednego z nich, bo moja ginka mimo, że polecana i bardzo dobra leci przedpotopowym myśleniem.

Może napisz do Hafiji, być może poleci jakiegoś gina w Twojej okolicy, który wspiera kp w ciąży.
    Dużo zdrówka i nudnej ciąży! :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak ja uwielbiam Hafije :) Ciagle czytam jej blog i dlatego nie mam zamiaru konczyc kp. No chyba ze bedzie tak dalej z pokarmem mimo picia femaltikeru. Mam baardzo malo pokarmu i maly sie wscieka przy piersiach. Dzieki za pomysl napisania do niej. Na pewno to zrobie moze pomoze.
    Gosiak dziekuje :) Obys szybko zobaczyla dwie kreseczki, wysylam wiruski :)

Gosiak lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • niki640 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć lutowki, dawno już nie zaglądałam a tu nowe wieści, dorocia serdeczne gratulacje, obyś miała spokojną ciążę bo jednak przy dwójce dzieci jest co robić.
    Ja czuję się dobrze choć brzusio mam już mega duży i w sumie do sierpnia to niedaleko. Ciekawe jak Asia ona miała termin chyba na czerwiec .

Co do kp to jak najbardziej ma to sens w ciąży i tak jak pisze Gosiak mleko nie jest bezwartosciowe a lekarze są jacyś zacofani w tym temacie. Pewnie w ciąży się ono zmienia nie wiem, mój syn przeszedł odstawienie bezproblemowo i teraz już nie pamięta co to cycuś a nocki od tego czasu bardzo się zmieniły, w końcu się wysypiam.
    Za to jego spanie pozostało bez zmian czyli zasypia wcześnie po 17tej najczęściej a budzi ok 5. W nocy ma jedną pobudke na mleko ok godz 3 najczęściej z godzinną zabawą. Z mową nic się nie poprawiło, nie mówi wyraźnie nic poza tata, nic nie powtarza ale dużo gada po swojemu czyli niezrozumiale. Dogadać się nie możemy tylko palcem pokazuje co chce. Zębów ma już 16! Bo przebiły się też wszystkie trójki i przy nich jest najwięcej marudzenia i płaczu

l22nvcqg251x40uy.png

201502024570.png

atdc3e5eopf5p6ow.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki640 wzywaja Cie na sierpniowkach do uzupelnienia listy :-) przepraszam, ze tutaj pisze.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki mnie to nie przestaje szokowac, ze Twoje dziecko wstaje w srodku nocy, zeby sie bawic przez godzine.

Swoja droga tak myslalam, zeby sie ostatnio Was spytac czy z Waszym ponad juz rocznymi dziecmi nadal trzymacie sie dosc sztywnego planu dnia? Bo my tak i uwazam, ze to jest dla mojego dziecka bardzo dobre. W sensie, ze do lozka zawsze o tej samej porze.

Nie sklamalam piszac, ze codziennie nowe slowko Lunie przybywa. Wczoraj nacisnelam na Szczeniaczku-Uczniaczku serce i powiedzialam "Serce. Serce" a moja corcia spojrzala mi prosto w oczy i powtorzyla "serse" i potem tak pietnascie razy :D Malo mi moje wlasne nie peklo z milosci :D
    A chwile potem poszla i nabila sobie guza na czole :/

Czy Wasze dzieci robia rzeczy, ktore Was smiesza?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka zazdroszcze slowek, u nas raczej gadanie po swojemu ale buzia mu sie nje zamyka. Planu dnia jak najbardziej staramy sie trzymac, zdarzaja sie dni, ze drzemka jest pozno i wtedy niestety przesuwamy usypianie ale ogonie jakis ład w tym jest :-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, u nas jak w zegarku, kąpiel w okolicach 19:00 i 19:20-19:30 sen.
    Poranny spacer i drzemka też o tej samej porze.
    Co do Twojego pytania, to śmieszy mnie jak ubieram Jankę i ona zaraz potem leci do lustra się przejrzeć i jeszcze stroi minki ;)
    U nas też codziennie przybywa co najmniej nowe słówko - ostatnio mąż nauczył mówić: dynks i dzyndzel oraz gwóźdź ;)
    Mówi też: wzajemnie - to z takich trudniejszych moim zdaniem słówek
    Edit: przypomniało mi się jeszcze słówko "popyla" - mąż ją uczy takich dziwnych słówek i laviśka (tak nazywa się nasz kot - Lavazza)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 17:15

Laurka lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak musze pomyslec nad jakims takim slowkiem, zeby moze zaszpanowala jak moi rodzice I brat przyleca! Mamy na to 2 tygodnie! :D
    Dzyndzel jest super. Uwielbiam to slowo. Ale wihajster jeszcze bardziej - to by bylo cos! ;D

Luna ma takie rozne akcje, ktore mnie ZAWSZE bawia. Np. uwielbia poduszki i koce. Sciaga koc z kanapy, kladzie go na podlodze, po czym przyklada twarz lub glowe bokiem i mosci sie na tym cala zadowolona - jak kot jakis! I tak na kolanach z pupka w gorze i wciera twarz i policzki w puchatosc poduszki lub koca. Bawi mnie to za kazdym razem.
    Albo to, ze zaklada buty na rece.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 18:31

Gosiak lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Gosiak musze pomyslec nad jakims takim slowkiem, zeby moze zaszpanowala jak moi rodzice I brat przyleca! Mamy na to 2 tygodnie! :D
    Dzyndzel jest super. Uwielbiam to slowo. Ale wihajster jeszcze bardziej - to by bylo cos! ;D

Luna ma takie rozne akcje, ktore mnie ZAWSZE bawia. Np. uwielbia poduszki i koce. Sciaga koc z kanapy, kladzie go na podlodze, po czym przyklada twarz lub glowe bokiem i mosci sie na tym cala zadowolona - jak kot jakis! I tak na kolanach z pupka w gorze i wciera twarz i policzki w puchatosc poduszki lub koca. Bawi mnie to za kazdym razem.
    Albo to, ze zaklada buty na rece.
    Wihajster jest super! :D
    Janka robi to samo z kocem ;)
    I zakłada sobie na głowę różne części garderoby, tak, że zasłania twarz i chodzi po domu :P
    No i ulubioną jej zabawą jest mycie pupy lalkom, misiom i kotkom na przewijaku. Mówi przy tym: pupa, pupa, bierze waciki, pieluszki... komicznie to wygląda ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E to widze, ze to nic wyjatkowego. Luna robi tak samo: albo zalozy sobie ubranko na glowe, albo najczesciej scierke kuchenna i nie widzi dokad idzie. Juz sobie kilka razy nabila tak guza, bo nie zdazylam jej zlapac :/

Gosiak lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alez Lunka i Janeczka zdolne- wielki podziw
    U nas poki co jest zabawa we wchodzenie na łóżka, kanapy, fotele i tak nam mija całe popołudnie w chodzeniu od pokoju do pokoju i pilnowaniu Laury, aby nie spadła... eh ciekawe co wymysli za jakis czas

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez staramy się zachowywać rytm dnia. Chociaż ze względu na wiosnę, często ładną pogodę i dlugi dzień, zdarza sie nam ostatnio przesunąć porę spania.

Śmiesznie Janka z tym lustrem :) Jednak dziewczynki to zupełnie inny świat :)

Tak sobie pomyślałam, ze może popiszemy co fajnego/śmiesznego robią nasze dzieci? Tymcio np. wkłada paluszki do uszu i krzyczy\śpiewa zdziwiony że inaczej słyszy :D No i zawsze dostaje śmiesznej glupawki jak go puszczam na golasa bez pieluszki po domu :) Ale jest wtedy radości ;)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

• Laurka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala_mi1982 wrote:
    My tez staramy się zachowywać rytm dnia. Chociaż ze względu na wiosnę, często ładną pogodę i dlugi dzień, zdarza sie nam ostatnio przesunąć porę spania.

Śmiesznie Janka z tym lustrem :) Jednak dziewczynki to zupełnie inny świat :)

Tak sobie pomyślałam, ze może popiszemy co fajnego/śmiesznego robią nasze dzieci? Tymcio np. wkłada paluszki do uszu i krzyczy\śpiewa zdziwiony że inaczej słyszy :D No i zawsze dostaje śmiesznej glupawki jak go puszczam na golasa bez pieluszki po domu :) Ale jest wtedy radości ;)

Mala Mi ha ha ha, to naprawde brzmi jak cos co robibly chlopiec! xD

Kuzynka mojego meza ma dwoch synkow: 4,5 i prawie 2-letniego i za kazdym razem jak ona udostepnia zdjecie tego mlodszego na fb, to on jest bez gaci (w pieluszcze). Ja tego nie rozumiem, ale jedna z jej wlasnych siostr skomentowala piszac, ze na kazdym zdjeciu on paraduje bez spodni - dlaczego? Odpowiedz byla taka: Bo on je zdejmuje.
    Ha ha ha, moja panienka musi byc zawsze stosownie ubrana! ;D

Gosiak probowalam wczoraj wdrozyc "dzyndzel" jak sie Lunka kapala, ale wszystko co jej sie udalo to "dzedze". Mamy jeszcze dwa tygodnie na proby a potem moze sie uda rozbroic dziadkow z Polski :D

Gosiak lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj wlacza melodyjki na takiej grajacej keirownicy i tanczy:) podnosi sraczki i sobie tak biega w rytm:))

atdcqtkf2affvuei.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie- ile po odstawieniu dziecka od piersi zanikl Wam pokarm? Mi po 2 tyg nadal leci jak scisne brodawke:-/ sciagac nie musze bo piersi nie bola, ostatnio gin wspominal ze po 2-3mc dopiero jak nie zaniknie to da mi bromergon, no i 3@ tez opozniona juz 3dni,juz mialam nadzieje ale test negatywny, inv juz nie refunduja takze liczymy tylko na drugi cud

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2016, 08:45

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela po 2 tygodniach to normalne, ze jeszcze costam wycieka.

Sloneczna a jak u Was obecnie z jedzeniem?

Ciekawa jestem co u Angelci i czy Ada wystartowala ;)

Czy Wasze dzieci jedza jeszcze cos ze sloiczkow, czy tylko jedzenie stolowe juz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 21:11

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2016, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela ja nie wiem ile to trwalo bo nie naciskalam ale mysle, ze kolo miesiaca spokojnie jeszcze mialam troche pokarmu.
    Moj jada sloiczki zazwyczaj jak jestesmy caly dzien poza domem albo jak brak mi sil zeby cos przygotowac, tak ze 2 razy w tygodniu srednio ;-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze sloiczkow od poczatku byly tylko owoce i tak zostalo do tej pory, dostaje czasem na drugie sniadanie lub podwieczorek albo jako dodatek do owsianki, platkow ryzowych lub jaglanych
    Wczoraj pojechalismy po pierwsze butki bo Laura nadal nie chodzi sama tzn robi po 5 krokow, zakupy z małą i mierzenie butow tragedia do tego ma wąska stopke wiec trudno dobrac i mimo tego ze w sklepie duzo marek to sensowne byly tylko emel sendalki z zakrytymi paluszkami na dwa rzepychoc wolalam sznurowane trampki ale nie mieli, poki co tylko enel bedziemy kupowac, maja super podeszwe

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 maja 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Janka nie jadła w ogóle słoiczków.

Co do bucików, my to my też jesteśmy wierni emelkom. Pierwsze kupiliśmy pod koniec lutego (wiązane trzewiki),
    http://emel.com.pl/PL/shoe,2159,0,0.html
    teraz mamy kolejne, bo już nóżka urosła - takie przejściowe - zamszowe ażurowe na rzep
    https://www.mivo.pl/product-pol-15229-Roczki-Rozowe-Skorzane-Trzewiki-Dzieciece-E-1201.html

Za jakiś miesiąc pewnie kupimy sandałki.
    Marcela, polecasz sandałki z zakrytymi paluszkami? Słyszałam, że to z otwartymi dla takich maluszków są nie bardzo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2016, 11:12

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 3525 3526 3527 3528 3529 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ