WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wstaw zdjęcie na iv.pl pokażą Ci się tam różne linki i wstaw tutaj ten do forum (miniaturkę najlepiej)

AsiaSzw lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mnie dzisiaj mdliło z samego rana!! myślałam że nie dojade do pracy kolejką... najadłam sie na pusty brzuch winogron i to chyba dlatego...;/ ja ruchów nie czuję.... ale może jeszcze za wcześnie

zapisałam się dzisiaj do szkoły rodzenia od 20.października ;] koszt 100zł/parę i w tym mam 6 wizyt położnej w domu po porodzie :D

Fedra lubi tę wiadomość

• MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 5 kolezanek, ktore zalozyly dzial gosp w ciazy na 3 mce i placily wysokie skladki, teraz WSZYSTKIE dostaja po 5tys na zwoln lub troche mniej na macierzynskim. Tez sie baly, bo musialy zainwestowac ok 11tys, ale zwraca sie z ogromna nawiazka =)

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • AsiaSzw Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia dziekuje :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 09:46

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tak - dzieciak miał podkurczone nóżki i jeszcze pępowinę między nogami. Ale już się tak nastawiliśmy na poznanie płci, że właśnie zarejestrowałam się do Doeringa - idę na 14:20

Asiaa1201, Penelope, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej nie będę szla do szkoły rodzenia, mnie krępuje robienie takich rzeczy przy ludziach. Tak samo gdybym karmiła piersią nie chciałabym żeby cała rodzina patrzyła na mnie w tym momencie.. Nie wiem, taki ze mnie dzikus/wstydniś, jak kto woli.

• Topola Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi, Gosiak. Ale wywinęło numer dzieciątko :)
    Na dzisiaj już ci się udało zarejestrować? Super. Daj znać koniecznie.

Ja idę 10.09 i też mam nadzieję poznać płeć. Mam nadzieję, że się uda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:05

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

• lula88 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja jeszcze w sprawie tych zasilkow bo koleżanka też tak zrobiła i miała podpisana umowę po rodzinie dopiero po urodzeniu dziecka podwazyli decyzję i ma oddać kasę. Teraz się sąduje. Jakby wiedziała to by dala sobie spokój bo szkoda zdrowia swojego i dziecka. Inny znajomy mający firmę dużą mówił że zatrudnienial już parę dziewczyn i za każdym razem kontrole porzadne w firmie a nie wszystkim niestety przyznali zasiłek bo po 2 mies jak poszły na zwolnienie to zaraz powiedział zus że wyłudzenie. Co innego jak pracujesz do końca ciąży w chwili gdy np zatrudnienie otrzymałs w 4 mies. Choć w tych czasach wszystkiego już od zusu można się spodziewać.
    Także to wasza decyzja ale czasem pieniądze nie najważniejsze a po pół roku można poszukać pracy. A jeśli ktoś z domownikow jest ubezp w krus to może cię dopisać i wtedy chorujesz od następnago dnia i masz już na składki a macierzyńs dostajesz jednorazowo ponad 3 tys plus becikowe z UG i jeśli macie niskie dochody na papierze ;) to chyba 500 zł z GOPS. Siostra tak robiła.

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Ci maleństwo numer wywinelo hehe ;)

Ja właśnie wybieram się na miasto na spacerek ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula masz rację.

Mistrzyni, ale zmieniły się przepisy i teraz to już nie jest takie hop siup tralala. To mega przedsięwzięcie i nie masz pewności, że się uda. A jeśli nie doczepią się i nie wymyślą, że działalność jest fikcyjna to dostaniesz tylko 100% zwolnienia L4, a macierzyński jest niestety obliczany inaczej, więc radzę się dobrze wszystkiego dopytać u źródła niż umoczyć tak jak mówisz ok 11 tyś. W tej chwili przy opłacaniu najwyższej składki na działalności czyli 3500 zł przez te 3 miesiące na L4 dostaniesz ok 9000,ale macierzyńskiego już tylko 3500 brutto (2700 netto) a ma Mało tego od 2015 też zmienią się przepisy dot wypłacania macierzyńskiego przy działalności i może się okazać, że będzie jeszcze większa bieda. Pomimo tego że ja prowadzę działalność to niestety boję się problemów.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zus niestety trzepie teraz każdego :( przykre to jest, że mieszkamy w takim Państwie, że kobiety muszą kombinować w ten sposób. Ale trzeba uważać bo nie zawsze warto.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny...

mam pytanie, czy któraś z Was miała bóle po lewej stronie podbrzusza? Strasznie mnie boli ( nie ciągnie, nie kłuje) tylko to ból i trochę takiego @... tak się martwię bo nie przechodzi...co to może być?...eh:(

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może w tym czasie powinnaś dostać okresu i dlatego Cię boli, czasami tak organizm reaguje ;)

MoniaP lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale tak po jednej stronie tylko? Ostatnio też trochę bolało,ale nie aż tak...i to zawsze z tej jednej strony...

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka może to wiązadło macicy, ponoć ból jest zbliżony do @. Powiedz o tym ginowi na kolejnej wizycie, a jeśli nie przejdzie lub się nasili to tak dla spokoju na IP się wybierz? Mnie ciągle boli brzuch :-( coś ciągnie, rwie itp

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka, ja też czekam i czekam i nic.

Gosiak, też bym poszła jeszcze raz, też jestem nastawiona na poznanie płci przy następnej wizycie, i nie wyobrażam sobie że nie :)
    Bietka wrote:
    Ja chyba nigdy tych ruchów nie poczuje ;) u mnie jutro zaczyna się 19 tydzień a cisza totalna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:03

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Lula masz rację.
    W tej chwili przy opłacaniu najwyższej składki na działalności czyli 3500 zł przez te 3 miesiące na L4 dostaniesz ok 9000,ale macierzyńskiego już tylko 3500 brutto (2700 netto)

a dlaczego 3500? ja tez prowadze dzialanosc drugi rok i bede placic duze skladki bo sa dobrowolne- rozumiem jak ktos zalozy 1 mies wczesniej fikcyjna dzialanosc- ale to jest smieszne poprostu, ze trzeba kombinowac zeby dostac godziwe pieniadze- na Zusie preferencyjnym ( tym najnizszym przez pierwsze 2 lata ) naliczaja podobno 294 zl macierzynskiego- wiec jak nie podniesc skaldek?? sorry ale za to to ja nawet pieluch nie kupie.

niech sprawdzaja. wszytsko mam udokumentowane i na 31 dni z chorobowego bylam wyrejestrowana zeby nizszych skaldek mi nie naliczyli.

i tak bede musiala przez to do grudnia pracowac - niech sie cmokna! moze jeszcze Becikowego mi nie dadza?

wiem ze pieniadze nie sa najwazniejsze ale co jak ich brakuje ?
    wizyty tez kosztuja. p[ieluszki, pediatra, szczepienia?

Ciekawe czy nasz Premier cieszylby sie jakby dostal 294 zl na dziecko- to ciekawe
    wiecej pewnie na obiad wydaje dziennie..

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i nie dziwie sie ze dziewczyny kombinuja z umowami- bo 1000 zl to duzo przy malym dizecku jesli co miesiac wplywa Ci na konto.

kazdy kombinuje zeby bylo dobrze

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie, na macierzyńskim przy umowie o prace dostaje się tyle ile jest na umowie?? czy tyle ile były skałdki na zus? Kompletnie się w tym nie orientuję (jeszcze nie zaczęłam sie interesować)

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna bo teraz to jest tak te wyższe składki musisz opłacić 3 miesiace aby zdobyc prawo do wyższego zasiłku. i Ty bedziesz miała obliczony macieżyński tak 8/12 średnia poprzednich składek ( bo musisz na 30 dni sie wyrejestrowac i stracic prawo do zasiłku )+ 3/12 tych wysokich. Od najwyższej składki butto 500 zł miesiecznie czyli 1500zł plus to co by ci sie nalezało z tych poprzednich składek domniemam ze płaciłaś w normalnej wysokości czyli 2200 brutto co daje 3700brutto a netto 2500 ( pomylilam sie w poprzednich wyliczeniac) to dzieki nowym przepisom. A maja wejsc nowsze. Pogadaj z ksiegową

Sylwia dostajesz 80% kwoty netto na macierzyńskim

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:13

dqpre6ydqlfh3mi5.png
‹‹ 422 423 424 425 426 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ