X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wstaw zdjęcie na iv.pl pokażą Ci się tam różne linki i wstaw tutaj ten do forum (miniaturkę najlepiej)

AsiaSzw lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mnie dzisiaj mdliło z samego rana!! myślałam że nie dojade do pracy kolejką... najadłam sie na pusty brzuch winogron i to chyba dlatego...;/ ja ruchów nie czuję.... ale może jeszcze za wcześnie

zapisałam się dzisiaj do szkoły rodzenia od 20.października ;] koszt 100zł/parę i w tym mam 6 wizyt położnej w domu po porodzie :D

Fedra lubi tę wiadomość

• MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 5 kolezanek, ktore zalozyly dzial gosp w ciazy na 3 mce i placily wysokie skladki, teraz WSZYSTKIE dostaja po 5tys na zwoln lub troche mniej na macierzynskim. Tez sie baly, bo musialy zainwestowac ok 11tys, ale zwraca sie z ogromna nawiazka =)

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • AsiaSzw Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia dziekuje :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 09:46

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tak - dzieciak miał podkurczone nóżki i jeszcze pępowinę między nogami. Ale już się tak nastawiliśmy na poznanie płci, że właśnie zarejestrowałam się do Doeringa - idę na 14:20

Asiaa1201, Penelope, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej nie będę szla do szkoły rodzenia, mnie krępuje robienie takich rzeczy przy ludziach. Tak samo gdybym karmiła piersią nie chciałabym żeby cała rodzina patrzyła na mnie w tym momencie.. Nie wiem, taki ze mnie dzikus/wstydniś, jak kto woli.

• Topola Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi, Gosiak. Ale wywinęło numer dzieciątko :)
    Na dzisiaj już ci się udało zarejestrować? Super. Daj znać koniecznie.

Ja idę 10.09 i też mam nadzieję poznać płeć. Mam nadzieję, że się uda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:05

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

• lula88 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja jeszcze w sprawie tych zasilkow bo koleżanka też tak zrobiła i miała podpisana umowę po rodzinie dopiero po urodzeniu dziecka podwazyli decyzję i ma oddać kasę. Teraz się sąduje. Jakby wiedziała to by dala sobie spokój bo szkoda zdrowia swojego i dziecka. Inny znajomy mający firmę dużą mówił że zatrudnienial już parę dziewczyn i za każdym razem kontrole porzadne w firmie a nie wszystkim niestety przyznali zasiłek bo po 2 mies jak poszły na zwolnienie to zaraz powiedział zus że wyłudzenie. Co innego jak pracujesz do końca ciąży w chwili gdy np zatrudnienie otrzymałs w 4 mies. Choć w tych czasach wszystkiego już od zusu można się spodziewać.
    Także to wasza decyzja ale czasem pieniądze nie najważniejsze a po pół roku można poszukać pracy. A jeśli ktoś z domownikow jest ubezp w krus to może cię dopisać i wtedy chorujesz od następnago dnia i masz już na składki a macierzyńs dostajesz jednorazowo ponad 3 tys plus becikowe z UG i jeśli macie niskie dochody na papierze ;) to chyba 500 zł z GOPS. Siostra tak robiła.

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Ci maleństwo numer wywinelo hehe ;)

Ja właśnie wybieram się na miasto na spacerek ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula masz rację.

Mistrzyni, ale zmieniły się przepisy i teraz to już nie jest takie hop siup tralala. To mega przedsięwzięcie i nie masz pewności, że się uda. A jeśli nie doczepią się i nie wymyślą, że działalność jest fikcyjna to dostaniesz tylko 100% zwolnienia L4, a macierzyński jest niestety obliczany inaczej, więc radzę się dobrze wszystkiego dopytać u źródła niż umoczyć tak jak mówisz ok 11 tyś. W tej chwili przy opłacaniu najwyższej składki na działalności czyli 3500 zł przez te 3 miesiące na L4 dostaniesz ok 9000,ale macierzyńskiego już tylko 3500 brutto (2700 netto) a ma Mało tego od 2015 też zmienią się przepisy dot wypłacania macierzyńskiego przy działalności i może się okazać, że będzie jeszcze większa bieda. Pomimo tego że ja prowadzę działalność to niestety boję się problemów.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zus niestety trzepie teraz każdego :( przykre to jest, że mieszkamy w takim Państwie, że kobiety muszą kombinować w ten sposób. Ale trzeba uważać bo nie zawsze warto.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny...

mam pytanie, czy któraś z Was miała bóle po lewej stronie podbrzusza? Strasznie mnie boli ( nie ciągnie, nie kłuje) tylko to ból i trochę takiego @... tak się martwię bo nie przechodzi...co to może być?...eh:(

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może w tym czasie powinnaś dostać okresu i dlatego Cię boli, czasami tak organizm reaguje ;)

MoniaP lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale tak po jednej stronie tylko? Ostatnio też trochę bolało,ale nie aż tak...i to zawsze z tej jednej strony...

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka może to wiązadło macicy, ponoć ból jest zbliżony do @. Powiedz o tym ginowi na kolejnej wizycie, a jeśli nie przejdzie lub się nasili to tak dla spokoju na IP się wybierz? Mnie ciągle boli brzuch :-( coś ciągnie, rwie itp

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka, ja też czekam i czekam i nic.

Gosiak, też bym poszła jeszcze raz, też jestem nastawiona na poznanie płci przy następnej wizycie, i nie wyobrażam sobie że nie :)
    Bietka wrote:
    Ja chyba nigdy tych ruchów nie poczuje ;) u mnie jutro zaczyna się 19 tydzień a cisza totalna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:03

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Lula masz rację.
    W tej chwili przy opłacaniu najwyższej składki na działalności czyli 3500 zł przez te 3 miesiące na L4 dostaniesz ok 9000,ale macierzyńskiego już tylko 3500 brutto (2700 netto)

a dlaczego 3500? ja tez prowadze dzialanosc drugi rok i bede placic duze skladki bo sa dobrowolne- rozumiem jak ktos zalozy 1 mies wczesniej fikcyjna dzialanosc- ale to jest smieszne poprostu, ze trzeba kombinowac zeby dostac godziwe pieniadze- na Zusie preferencyjnym ( tym najnizszym przez pierwsze 2 lata ) naliczaja podobno 294 zl macierzynskiego- wiec jak nie podniesc skaldek?? sorry ale za to to ja nawet pieluch nie kupie.

niech sprawdzaja. wszytsko mam udokumentowane i na 31 dni z chorobowego bylam wyrejestrowana zeby nizszych skaldek mi nie naliczyli.

i tak bede musiala przez to do grudnia pracowac - niech sie cmokna! moze jeszcze Becikowego mi nie dadza?

wiem ze pieniadze nie sa najwazniejsze ale co jak ich brakuje ?
    wizyty tez kosztuja. p[ieluszki, pediatra, szczepienia?

Ciekawe czy nasz Premier cieszylby sie jakby dostal 294 zl na dziecko- to ciekawe
    wiecej pewnie na obiad wydaje dziennie..

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i nie dziwie sie ze dziewczyny kombinuja z umowami- bo 1000 zl to duzo przy malym dizecku jesli co miesiac wplywa Ci na konto.

kazdy kombinuje zeby bylo dobrze

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie, na macierzyńskim przy umowie o prace dostaje się tyle ile jest na umowie?? czy tyle ile były skałdki na zus? Kompletnie się w tym nie orientuję (jeszcze nie zaczęłam sie interesować)

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna bo teraz to jest tak te wyższe składki musisz opłacić 3 miesiace aby zdobyc prawo do wyższego zasiłku. i Ty bedziesz miała obliczony macieżyński tak 8/12 średnia poprzednich składek ( bo musisz na 30 dni sie wyrejestrowac i stracic prawo do zasiłku )+ 3/12 tych wysokich. Od najwyższej składki butto 500 zł miesiecznie czyli 1500zł plus to co by ci sie nalezało z tych poprzednich składek domniemam ze płaciłaś w normalnej wysokości czyli 2200 brutto co daje 3700brutto a netto 2500 ( pomylilam sie w poprzednich wyliczeniac) to dzieki nowym przepisom. A maja wejsc nowsze. Pogadaj z ksiegową

Sylwia dostajesz 80% kwoty netto na macierzyńskim

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:13

dqpre6ydqlfh3mi5.png
‹‹ 422 423 424 425 426 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ