Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyale mnie dzisiaj mdliło z samego rana!! myślałam że nie dojade do pracy kolejką... najadłam sie na pusty brzuch winogron i to chyba dlatego...;/ ja ruchów nie czuję.... ale może jeszcze za wcześnie
zapisałam się dzisiaj do szkoły rodzenia od 20.października ;] koszt 100zł/parę i w tym mam 6 wizyt położnej w domu po porodzieFedra lubi tę wiadomość
-
Mam 5 kolezanek, ktore zalozyly dzial gosp w ciazy na 3 mce i placily wysokie skladki, teraz WSZYSTKIE dostaja po 5tys na zwoln lub troche mniej na macierzynskim. Tez sie baly, bo musialy zainwestowac ok 11tys, ale zwraca sie z ogromna nawiazka
-
nick nieaktualnyJa raczej nie będę szla do szkoły rodzenia, mnie krępuje robienie takich rzeczy przy ludziach. Tak samo gdybym karmiła piersią nie chciałabym żeby cała rodzina patrzyła na mnie w tym momencie.. Nie wiem, taki ze mnie dzikus/wstydniś, jak kto woli.
-
Hihi, Gosiak. Ale wywinęło numer dzieciątko
Na dzisiaj już ci się udało zarejestrować? Super. Daj znać koniecznie.
Ja idę 10.09 i też mam nadzieję poznać płeć. Mam nadzieję, że się uda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:05
Penelope, Fedra lubią tę wiadomość
-
Hej ja jeszcze w sprawie tych zasilkow bo koleżanka też tak zrobiła i miała podpisana umowę po rodzinie dopiero po urodzeniu dziecka podwazyli decyzję i ma oddać kasę. Teraz się sąduje. Jakby wiedziała to by dala sobie spokój bo szkoda zdrowia swojego i dziecka. Inny znajomy mający firmę dużą mówił że zatrudnienial już parę dziewczyn i za każdym razem kontrole porzadne w firmie a nie wszystkim niestety przyznali zasiłek bo po 2 mies jak poszły na zwolnienie to zaraz powiedział zus że wyłudzenie. Co innego jak pracujesz do końca ciąży w chwili gdy np zatrudnienie otrzymałs w 4 mies. Choć w tych czasach wszystkiego już od zusu można się spodziewać.
Także to wasza decyzja ale czasem pieniądze nie najważniejsze a po pół roku można poszukać pracy. A jeśli ktoś z domownikow jest ubezp w krus to może cię dopisać i wtedy chorujesz od następnago dnia i masz już na składki a macierzyńs dostajesz jednorazowo ponad 3 tys plus becikowe z UG i jeśli macie niskie dochody na papierzeto chyba 500 zł z GOPS. Siostra tak robiła.
-
Lula masz rację.
Mistrzyni, ale zmieniły się przepisy i teraz to już nie jest takie hop siup tralala. To mega przedsięwzięcie i nie masz pewności, że się uda. A jeśli nie doczepią się i nie wymyślą, że działalność jest fikcyjna to dostaniesz tylko 100% zwolnienia L4, a macierzyński jest niestety obliczany inaczej, więc radzę się dobrze wszystkiego dopytać u źródła niż umoczyć tak jak mówisz ok 11 tyś. W tej chwili przy opłacaniu najwyższej składki na działalności czyli 3500 zł przez te 3 miesiące na L4 dostaniesz ok 9000,ale macierzyńskiego już tylko 3500 brutto (2700 netto) a ma Mało tego od 2015 też zmienią się przepisy dot wypłacania macierzyńskiego przy działalności i może się okazać, że będzie jeszcze większa bieda. Pomimo tego że ja prowadzę działalność to niestety boję się problemów. -
Bietka, ja też czekam i czekam i nic.
Gosiak, też bym poszła jeszcze raz, też jestem nastawiona na poznanie płci przy następnej wizycie, i nie wyobrażam sobie że nieBietka wrote:Ja chyba nigdy tych ruchów nie poczujeu mnie jutro zaczyna się 19 tydzień a cisza totalna...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:03
-
AsiaSzw wrote:Lula masz rację.
W tej chwili przy opłacaniu najwyższej składki na działalności czyli 3500 zł przez te 3 miesiące na L4 dostaniesz ok 9000,ale macierzyńskiego już tylko 3500 brutto (2700 netto)
a dlaczego 3500? ja tez prowadze dzialanosc drugi rok i bede placic duze skladki bo sa dobrowolne- rozumiem jak ktos zalozy 1 mies wczesniej fikcyjna dzialanosc- ale to jest smieszne poprostu, ze trzeba kombinowac zeby dostac godziwe pieniadze- na Zusie preferencyjnym ( tym najnizszym przez pierwsze 2 lata ) naliczaja podobno 294 zl macierzynskiego- wiec jak nie podniesc skaldek?? sorry ale za to to ja nawet pieluch nie kupie.
niech sprawdzaja. wszytsko mam udokumentowane i na 31 dni z chorobowego bylam wyrejestrowana zeby nizszych skaldek mi nie naliczyli.
i tak bede musiala przez to do grudnia pracowac - niech sie cmokna! moze jeszcze Becikowego mi nie dadza?
wiem ze pieniadze nie sa najwazniejsze ale co jak ich brakuje ?
wizyty tez kosztuja. p[ieluszki, pediatra, szczepienia?
Ciekawe czy nasz Premier cieszylby sie jakby dostal 294 zl na dziecko- to ciekawe
wiecej pewnie na obiad wydaje dziennie..
-
nick nieaktualny
-
Słoneczna bo teraz to jest tak te wyższe składki musisz opłacić 3 miesiace aby zdobyc prawo do wyższego zasiłku. i Ty bedziesz miała obliczony macieżyński tak 8/12 średnia poprzednich składek ( bo musisz na 30 dni sie wyrejestrowac i stracic prawo do zasiłku )+ 3/12 tych wysokich. Od najwyższej składki butto 500 zł miesiecznie czyli 1500zł plus to co by ci sie nalezało z tych poprzednich składek domniemam ze płaciłaś w normalnej wysokości czyli 2200 brutto co daje 3700brutto a netto 2500 ( pomylilam sie w poprzednich wyliczeniac) to dzieki nowym przepisom. A maja wejsc nowsze. Pogadaj z ksiegową
Sylwia dostajesz 80% kwoty netto na macierzyńskimWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 10:13