Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Asiaa1201 wrote:Pytam, bo u mnie podobna sytuacja, też nie wiedziałam, byłam zatrudniona, ale ja mam wszystkie badania lekarskie, kursy BHP porobione oraz w pracy jest prowadzona lista obecności, ale wypłaty są do ręki nie na konto, nie myślałam żeby odrazu iść na zwolnienie, umowa od czerwca a ja na zwolnieniu od sierpnia. Już niewiem co myśleć, głowa mnie boli, najgorsze jest to że ja nikogo nie chciałam oszukac, a boję się ze ZUS właśnie tak pomyśli...
Nic Ci nie zrobia jak jest tak jak piszeszi niewazne że dostajesz wyplate do reki oni z tego co ja sie orientuje obliczaja Twoje wynagrodzenie na podstawie podatku ktory pracodawca odciaga od Twojej pensji, a nie z przelewow bankowych, wiec jak nie dostajesz tej kasy "na lewo" tylko jest normalnie z niej podatek dochodowy odciagany no to wszystko bedzie okej
oni poprostu kontroluja bo nie chca kombinatorek, ktore wyludzaja pieniadze a de facto nie pracuja tylko podpisuja fikcyjne umowy, ale jesli Ty pracujesz i masz to udokumentowane to niczym sie nie przejmuj, wszystkie pieniadze dostaniesz tak jak powinnasWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 20:00
-
Vel wrote:Nic Ci nie zrobia jak jest tak jak piszesz
i niewazne że dostajesz wyplate do reki oni z tego co ja sie orientuje obliczaja Twoje wynagrodzenie na podstawie podatku ktory pracodawca odciaga od Twojej pensji, a nie z przelewow bankowych, wiec jak nie dostajesz tej kasy "na lewo" tylko jest normalnie z niej podatek dochodowy odciagany no to wszystko bedzie okej
oni poprostu kontroluja bo nie chca kombinatorek, ktore wyludzaja pieniadze a de facto nie pracuja tylko podpisuja fikcyjne umowy, ale jesli Ty pracujesz i masz to udokumentowane to niczym sie nie przejmuj, wszystkie pieniadze dostaniesz tak jak powinnas
Oczywiście podatek był odprowadzany przez pracodawcę. Uspokoilyscie mnie trochę, bo już się zdenerwowalam...
-
bella84 wrote:Chociaz w poniedzialek w tym tyg bylam u lekarza i dzidzia miala sie dobrze... Tylko czemu wszyscy juz czuja a ja nie
ja tez nie czuje jescze, spokojnie
wg moich madrych ksiag ktore posiadam od wczoraj - nawet ok 20 tyg mozemy poczuc dzidzie:)megg lubi tę wiadomość
-
Asiu ja też miałam imieniny 21, również jestem Joanna:)
Nie martw się, moja znajoma była w gorszej sytuacji od Ciebie i jej nie wzywali tylko pracodawcę więc myślę, że u Ciebie nie będzie żadnego problemu.
-
Na którymś temacie dziewczyna zapodała linka do takiego jakby rożka, podoba mi mi się bo jest miększy od tych co widziałam i tak fajnie opatula. Jeszcze do dziś myślałam o śpiworku do spania ale odradzono mi w pierwszych miesiącach ze względu na częstotliwość wyciągania dziecka w nocy do przewijania, rzeczywiście męczące dla obojga. Ale to to zdaje mi mi się rozwiązywać problem.
http://allegro.pl/rozek-spiworek-koldra-rozek-cieply-kokon-2-czesci-i4523441313.html
Myślę o nim jako do łóżeczka (kołdry i poduszki nie będę używala) i jako opatulacz do wózka. Kolory ma też fajne. Może któraś ma zdanie, doświadczenie to proszę o rady
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 20:49
-
No dobra juz jestem spokojniejsza:) z wozkow mi sie podoba mondial duo combi emajljunga ora myo foppapedretti ( wersja nie elektryczna) ja bede szukac 2 w 1 bo kupilismy auto i mamy w gratisie fotelik roemer babe safe plus
chyba ze nie bedzie opcji 2 w 1 z tego co nam sie spodoba to 1 fotelik na sprzedaz pojdzie
-
Vel co do tej starszej ciazy to sa rozne opinie, moj lekarz twierdzi ze liczy sie termin jednak z om a nie z usg, gdzie wg on mam termin na 12 luty a wg usg - prenatalne - 3 luty, , standardowe- 8 luty wiec ciaza wychodzi min 4 dni starsza a max to nawet 9 gdzie byly bardzo dokladne pomiary robione, moj lekarz twierdzi ze jedne dzieci sie rodza z waga i wzrostem takim inne takim dlatgo termin z on sie liczy a nie z usg
ale jak to bywa co lekarz to pewnie bedzie mial inna opinie... Ja wiec sie trzymam tego terminu z om...
-
bella84 wrote:Vel co do tej starszej ciazy to sa rozne opinie, moj lekarz twierdzi ze liczy sie termin jednak z om a nie z usg, gdzie wg on mam termin na 12 luty a wg usg - prenatalne - 3 luty, , standardowe- 8 luty wiec ciaza wychodzi min 4 dni starsza a max to nawet 9 gdzie byly bardzo dokladne pomiary robione, moj lekarz twierdzi ze jedne dzieci sie rodza z waga i wzrostem takim inne takim dlatgo termin z on sie liczy a nie z usg
ale jak to bywa co lekarz to pewnie bedzie mial inna opinie... Ja wiec sie trzymam tego terminu z om...
Na suwaczku i na belly rowniez mam termin z OM, ale kazde USG, doslownie kazde od 7 tygodnia ciazy gdzie wiek ciazy mozna zbadac najdokladniej podczas calego okresu trwania ciazy wychodzila mi zawsze starsza, pozatym znam dni w ktorych moglo dojsc do zaplodnienia, a byly tylko dwa i wszystko wskazuje na to ze w tym miesiacu mialam cykl 26dniowy stad tez uwazam, ze moja dzidzia jest na bank 3-4dni starsza
i u mnie nie ma takich widelkow jak u Ciebiezwykle USG pokazuje ciaze starsza o tyle samo dni, a mialam juz robione na roznych maszynach przez roznych lekarzy
bo najpierw bylam u jednego gina na usg przed 10tc (becikowe)
potem u drugiego mojego prowadzacego
potem na sorze mialam usg wiec trzeci
potem u czwartego tego od badan prenatalnych
potem u piatego 4d
w zasadzie mialam jeszcze dwa inne usg, jedno w drugim szpitalu jak jeszcze byl sam pecherzyk, a drugie przedpotopowe w mojej przychodni ale tego juz nie pisze bo sie nie liczyWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 20:48
-
Witam Was Mamusie
:** Dziękujemy Wam z Synkiem za wsparcie i ciepłe słowa, na pewno dużo pomogły bo jesteśmy już w domku jak pisała rano Cath :-* Dostałam luteinę 100mg 2 razy dziennie po 1 tabletce i magnez duuużo magnezu. Właśnie Synuś dał znać , że jest z Nami hehe.
Gratuluje kolejnym Mamusiom kopniaczków, to piękne uczucie prawda?? Taki cud w brzuszku :-*
Penelope super ten rożek ,wydaje się być taki milusi
Asiu mi cały czas płaci pracodawca zasiłek chorobowy więc dostaje go zawsze na czas tak jak wypłata powinna przyjść, ale też słyszałam , że z ZUSem to długo trwa do 30 dni nawet
Katiś śliczne ciuszki zakupiłaś, mamy podobne gustaJanuszkowa Twoje zdobycze też mi się podobają.
Angelcia na śniadanko jesz lasagnie? Dobra jesteś hiihih
Cath pięknie jak zawszeFoto do ramki idealne !
A w tym szpitalu można się naoglądać i dołka złapać.. Dziś rano jak mnie wypisywali lekarz dzwonił przy mnie do drugiego z tekstem " masz czas bo do wyskrobania jest po poronieniu.. " I to dziewczyna obok z pokoju , wczoraj coś narzekała słyszałam a dziś poroniła albo w nocy może. Straszne cierpienie, aż mi się ryczeć chciało.
I dziewczynki położne krzyczały, że się po brzuchu nie masować do 22 tygodnia bo można wywowałać skurcze. Tylko rękę przytknąć można przywitać dzidzię i nie masować.. .Ja ciągle się miziałam po tym brzuchu ale jak mnie dwie opieprzyły to przestałam:D
Buziaki :-*Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 20:46
Penelope, Januszkowa, cath, Bietka, Fedra lubią tę wiadomość
-
Penelope nie wiem czy chodzi Ci o mój rożek, ale kiedyś już wrzucałam to zdjęcie. Jest ciepły, frotowy. Kupiłam go w smyku.
http://www.iv.pl/images/11772519532992233408_thumb.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 20:47
-
słoneczna 85 wrote:kurcze zobacyzlam w gazecie ktorejs wozek quinny takie trzykolowy i tak, mi sie spodobal no ale cena duza- dla mnnie duza- wiec chyba Bebetto luca wybierzemy
ktoras wybrala ten Quinny ?pilnowalam chłopca który go mial. I byl straszny. Jezdzil jak chcial, po niecalym roku sie zepsuł i sie sam skladal jak sie nim jeździło. Mama tego chłopca bardzo zalowala ze go kupila bo tyle kasy na niego poszło a tu taka kicha.
jednak po takiej cenie spodziewa sie czegos lepszego i dobrego
moze poprawili juz ten model.
słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
Januszkowa, ja tam w poście podałam link do rożka, ale Twój tez mi bardzo podoba, właśnie chodzi mi o to żeby był miękki a nie sztywny. Żeby się naddawał w owijaniu, ale Twój wygląda na taki też
ten co ja oglądam to taki
Januszkowa wrote:Penelope nie wiem czy chodzi Ci o mój rożek, ale kiedyś już wrzucałam to zdjęcie. Jest ciepły, frotowy. Kupiłam go w smyku.
http://www.iv.pl/images/11772519532992233408_thumb.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 22:11
Januszkowa, Fedra lubią tę wiadomość