WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nową mamusię:)

Vel witaj ponownie:)

Sue wierszyk jest niesamowity, trzymam kciuki za fotelik- powinien być Twój. Jak nie będzie to znaczy, że konkurs jest ustawiany;)

Ja dzisiaj byłam u dentysty. wszystkie zęby już wyleczone! Miałam raptem 2 ubytki, więc się zdecydowałam bez znieczulenia je robić i jestem z siebie dumna;p nie było wcale ciężko;)

Ja dzisiaj zakupiłam pierwsze ciuszki dla maluszka! ciesze się z tego niezmiernie:D Starałam się wybrać wszystko uniwersalne, ale nie do końca wyszło;) chłopaczek chodzi mi po głowie;)

Na obiad zaserwowałam sobie placki ziemniaczane z ogórkami kiszonymi, to jest ostatnio moje ulubione danie:)

Oto moje dzisiejsze zdobycze

a9e45d2ebc54acfemed.jpg

Sue, juska19, lula88, Fedra, Penelope, megg, Sewerynka lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam nowa mamusie :)

Vel mam tak samo; normalnie rano brzuszek jest niewielki ale jak pozniej sie najem w ciagu dnia wywala mi prawdziwego ciazowego brzuchacza ktorego nie da sie nie zauwazyc bo juz zdazylo sie ze ktos gdzies ustapil mi miejsca

mi cera sie poprawila ale wlosy zylaza garsciami; nie straszcie ze po porodzie bedzie gorzej bo lysa zostane :/

co do prawka tez sie przymierzam ale boje sie bo mnie te jazdy stresuja (to juz nie pierwsze moje podejscie do kursu prawa jazdy)

a brzuszki macie super Sue jaka ty szczuplutka ;)

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudasek wrote:
    hej hej....odwiedzam WAs rzadko bo mam wrażenie ze tu jakiś zamkniety krąg i cieżko sie przebić, ale czytam bo coś sie można dowiedzieć! i powiem WAm ze dziś po przeczytaniu wpisu Vel jestem wstrzaśnieta, oburzona itd....nie wiem ile ma lat i nie chce jej obrazić ale tak jak sama napisała dla mnie jest gówniara!
    jak można tak pisać...ja rozumiem hormony ale to też nie jest usprawiedliwienie zadne!
    ja daje tylko jedną rade, niech sobie zada pytanie- nikomu tego nie zycze absolutnie, ale jakby sie zachowała jakby nie daj Boże straciła Dzidzie...?
    mnie by zjadło poczucie winy, wyrzuty sumienia itd. Przecież jej słowa brzmią jakby dziecka nie chciała a bylo tylko wymysłem albo coś na zasadzie kupna lalki " bedzie miala blond włosy, niebieskie oczka itd"
    TO natura, dar , nie da sie tego zaplanować! trzeba i nalzey kochać a nie wybierać!
    Może za ostre słowa ale wybacznie, nie umiem inaczej! i Któraś z Was napisała kilka wpisów wczesniej...ze gdyby tak jak inne starała sie kilkanascie cykli, kilka lat to wtedy by szanowała to co ma i kochała bezgranicznie, nie ważne jaka płeć! to tyle.....

Tu sie z Toba nie zgodze :) bo staralam sie dlugo, tzn nie kilkanascie lat ale podejrzenia ze moge byc bezplodna mam od jakis 3-4lat gdzies po glowie sie taka myśl błąkała bo nie zabezpieczalam sie, starania jako same starania mozna powiedziec że okolo 1,5roku do 2lat, generalnie bylam przekonana na 100% że nie moge mieć dzieci i straasznie płakałam że tak jest i zatanawialam sie czemu takie kobiety co zakopuja swoje dzieci w ogródku moga miec dzieci a ja nie i czy jestem od nich jeszcze gorsza, moje dziecko bylo cudem, że w ogóle sie poczeło, nie wiem do dzis jak to sie stało.. wiec nie pisz, że gdybym sie starala dlugo to bym inaczej myslala bo kazdy jest inny i mysli inaczej, prawde mowiac chcialabym myslec inaczej niz napisalam i jestem swiadoma, ze takie myslenie jest glupie i gowniarskie ale na takie rzeczy nie ma sie wplywu... cos Cie boli, cos Cie zlosci i choc nienawidzisz sie za to i za wszelka cene chcesz inaczej myslec to nie mozesz... to są rzeczy niezależne od Nas samych. I tyle tylko powiem, nie tlumacze siebie ani nie chce wiecej juz o tym rozmawiac :)

Lara 82 lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel witaj! Dobrze, ze juz wrocilas ;) Ladne imie :) U mnie na zlosc mojemu W. tez bedzie kobita - Zoja.

Sewerynka, ciesze sie, ze Ci sie podoba. U mnie wszyscy raczej sceptycznie podchodza do tego imienia i kaza sie powaznie zastanowic nad tym jeszcze, ale mam to gdzies. Zojka bedzie Zojka o ile nie zmieni sie w chlopca ;p

No wlasnie Agnieszka sie nie odzywa cos.

A ja dzis robilam na obiad pyzy z miesem, ktore mnie z rownowagi wyprowadzily. Masakra jakas. Myslalam, ze nerwowo sie wykoncze i pol kuchni rozniose.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 17:06

Sewerynka lubi tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny.
    Chyba Wam nie mowiłam ale się przeprowadzałam dlatego mnie nie było tyle czasu... Domek w budowie a mieszkanko sprzedane wiec do konca grudnia w wynajetym...
    Cieżko sie odnieść do wszystkich tematów, ale Was na bieżąco czytałam.... z tych najnowszych wiadomości to Cath gratulacje ze Konstancja została Konstancja. Ciekawe co tam u Agnieszki. A i piekne brzuszki dziewczyny macie. Postaram sie juz teraz byc wiecej z Wami.

Pia Gizela witaj w Naszym gronie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 17:10

Gosiak, Sue lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja dzisiaj zaczęłam rozkładać na czynniki pierwsze temat macierzyńskiego i L4 - jak to jest? Może któraś z Was wie.
    Załóżmy, że poszłabym na L4 od grudnia i wtedy będę dostawać 100% średniego wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy? Dla L4 obliczą raz średnią czy każdego miesiąca będą wyliczać i brać pod uwagę kolejnych 12 miesięcy?

A jak urodzę to macierzyński będzie przeliczony od nowa jako średnia z ostatnich 12 miesięcy? (No i oczywiście z tego 80%, wiem)

Już chyba Ci to kiedyś pisałam ;) Do wynagrodzenia chorobowego lub zasiłku chorobowego liczy się średnia wynagrodzeń z ostatnich 12 miesiecy. Jesli przerwa miedzy L4 albo macierzyńskim jest mniejsza niż 3 mies, a najczesciej w ogole jej nie ma, to podstawy nie przelicza na nowo, tylko na chorobowym dostajesz z tej samej podstawy 100%, a na macierzyńskim jesli wybierzesz od razu rok to bedzie płacone 80% od tej samej podstawy co chorobowe. Nie wylicza się jej od nowa.

Z tego co kojarze to pracujesz w duzej firmie, wiec nawet po 33 dniach wynagrodzenia chorobowego Twoj pracodawca bedzie Ci płacil zasilek chorobowy, a pozniej macierzynski i rodzicielski "w imieniu ZUSu".
    Oznacza to tyle ze oni Ci wypłaca w imieniu Zusu, a pozniej potrącą to sobie ze skladek ktore placa za wszystkich pracownikow. Tak w duzym skrocie ;)

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Już chyba Ci to kiedyś pisałam ;) Do wynagrodzenia chorobowego lub zasiłku chorobowego liczy się średnia wynagrodzeń z ostatnich 12 miesiecy. Jesli przerwa miedzy L4 albo macierzyńskim jest mniejsza niż 3 mies, a najczesciej w ogole jej nie ma, to podstawy nie przelicza na nowo, tylko na chorobowym dostajesz z tej samej podstawy 100%, a na macierzyńskim jesli wybierzesz od razu rok to bedzie płacone 80% od tej samej podstawy co chorobowe. Nie wylicza się jej od nowa.

Z tego co kojarze to pracujesz w duzej firmie, wiec nawet po 33 dniach wynagrodzenia chorobowego Twoj pracodawca bedzie Ci płacil zasilek chorobowy, a pozniej macierzynski i rodzicielski "w imieniu ZUSu".
    Oznacza to tyle ze oni Ci wypłaca w imieniu Zusu, a pozniej potrącą to sobie ze skladek ktore placa za wszystkich pracownikow. Tak w duzym skrocie ;)
    Rozumiem. Dzięki.
    Tak, pisałaś o tym, ale w kontekście kolejnej ciąży i L4 bezpośrednio po macierzyńskim, jakoś nie powiązałam tych dwóch sytuacji.
    To jeszcze doprecyzuję jedną rzecz - jeśli dostanę sporą premię powiedzmy 1 grudnia 2014 i chciałabym, żeby mi się wliczyła do średniej, to na zwolnienie mogę iść od 12.11? Będą wyliczać średnią dopiero po 33 dniach zwolnienia? Czy lepiej w tym przypadku pójść na zwolnienie po wypłaceniu premii?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i my się dziś pokażemy :)
    20 pełnych tygodni <3

6f857f52a1ab6363med.jpg

Fedra, juska19, Penelope, lula88, Sue, słoneczna 85, Lara 82, maja35, megg, Sewerynka, asia888 lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png

Wysłany: 18 września 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od pierwszego dnia zwolnienia masz wyliczana srednia z ostatnich 12 mies, lacznie z premiami, nie ma znaczenia czy przekroczysz 33 dni czy nie.
    Premia wypłacona 1 grudnia, rozumiem ze razem z wynagrodzeniem za listopad? Jesli premia bedzie na listopadowej liscie płac, a pojdziesz na zwolnienie od 12 listopada to niestety nie bedzie brana pod uwage do sredniej z ostatnich 12 mies. Jesli choroba trwa ponad pół miesiaca, to miesiac w ktorym zachorowalas nie jest brany pod uwagę, tylko od miesiaca poprzedzajacego chorobe. Poza tym, czesto u nas jest tak że nawet jesli choroba trwa mniej niz pol miesiaca to ZUS nie chce brac tego miesiaca pod uwage, wiec tu bym nie ryzykowala na Twoim miejscu.
    Najlepiej by bylo jakbys dostala premie z wynagrodzeniem pazdziernikowym, wtedy na pewno Ci sie wliczy do sredniej jesli pojdziesz na L4 od 12 listopada.

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Od pierwszego dnia zwolnienia masz wyliczana srednia z ostatnich 12 mies, lacznie z premiami, nie ma znaczenia czy przekroczysz 33 dni czy nie.
    Premia wypłacona 1 grudnia, rozumiem ze razem z wynagrodzeniem za listopad? Jesli premia bedzie na listopadowej liscie płac, a pojdziesz na zwolnienie od 12 listopada to niestety nie bedzie brana pod uwage do sredniej z ostatnich 12 mies. Jesli choroba trwa ponad pół miesiaca, to miesiac w ktorym zachorowalas nie jest brany pod uwagę, tylko od miesiaca poprzedzajacego chorobe. Poza tym, czesto u nas jest tak że nawet jesli choroba trwa mniej niz pol miesiaca to ZUS nie chce brac tego miesiaca pod uwage, wiec tu bym nie ryzykowala na Twoim miejscu.
    Najlepiej by bylo jakbys dostala premie z wynagrodzeniem pazdziernikowym, wtedy na pewno Ci sie wliczy do sredniej jesli pojdziesz na L4 od 12 listopada.
    Wypłaty premii nie przesunę. Jedyne co mogę zrobić, to się przebujać w pracy dłużej.
    Czyli jak wypłacą 1 grudnia premię, to najbezpieczniej iść na zwolnienie od świąt? Nie wiem czy tyle wytrzymam… W tej sytuacji rozważę nawet zwolnienie od połowy października… skoro i tak ta premia mi się raczej nie wliczy…

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png

Wysłany: 18 września 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie liczy się data wypłaty premii, bo wynagrodzenie mozna płacic do 10. nastepnego miesiaca, np za listopad do 10. grudnia. Łatwo to sprawdzisz na pasku z wyplaty, jesli takie dostajesz. Ale tak czy siak, raczej nie wliczy Ci sie do sredniej. Mam nadzieje ze w ogole Ci ja wyplaca, bo niestety w wielu firmach podejscie jest takie ze jak jestes na chorobowym to premii nie dostajesz, mimo tego ze to np premia kwartalna i wiekszosc kwartalu przepracowalas...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 17:40

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Nie liczy się data wypłaty premii, bo wynagrodzenie mozna płacic do 10. nastepnego miesiaca, np za listopad do 10. grudnia. Łatwo to sprawdzisz na pasku z wyplaty, jesli takie dostajesz. Ale tak czy siak, raczej nie wliczy Ci sie do sredniej. Mam nadzieje ze w ogole Ci ja wyplaca, bo niestety w wielu firmach podejscie jest takie ze jak jestes na chorobowym to premii nie dostajesz, mimo tego ze to np premia kwartalna i wiekszosc kwartalu przepracowalas...
    Ok, dzięki - na pasku będę miała wynagrodzenie za grudzień.
    Ja się będę rozliczać z Q3 na początku listopada, a do połowy października rozliczę wszystkie projekty, porozmawiam o tym z naszymi kadrowymi w takim razie. Bardzo Ci dziękuję za pomoc.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png

Wysłany: 18 września 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ok, dzięki - na pasku będę miała wynagrodzenie za grudzień.
    Ja się będę rozliczać z Q3 na początku listopada, a do połowy października rozliczę wszystkie projekty, porozmawiam o tym z naszymi kadrowymi w takim razie. Bardzo Ci dziękuję za pomoc.

Aha, to ta premia wypłacona 1 grudnia bedzie zaliczona do grudniowej wypłaty (paska)? To niestety w tym wypadku nie ma absolutnie zadnej opcji zeby Ci weszla do sredniej w przypadku chorobowego od 12 listopada. Jesli by była wypłacona z listopadowym wynagrodzeniem, a poszlabys na chorobowe w drugiej połowie listopada, to wtedy jest szansa. Nie wiem jak duza jest ta premia, ale pamietaj ze to bedzie tylko 1/12 do Twojej podstawy, wiec nie wiem czy to az tak duzo zmieni :) Ale na pewno warto zapytac w kadrach jak to najkorzystniej rozwiazac. Polecam sie na przyszlosc :)

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Aha, to ta premia wypłacona 1 grudnia bedzie zaliczona do grudniowej wypłaty (paska)? To niestety w tym wypadku nie ma absolutnie zadnej opcji zeby Ci weszla do sredniej w przypadku chorobowego od 12 listopada. Jesli by była wypłacona z listopadowym wynagrodzeniem, a poszlabys na chorobowe w drugiej połowie listopada, to wtedy jest szansa. Nie wiem jak duza jest ta premia, ale pamietaj ze to bedzie tylko 1/12 do Twojej podstawy, wiec nie wiem czy to az tak duzo zmieni :) Ale na pewno warto zapytac w kadrach jak to najkorzystniej rozwiazac. Polecam sie na przyszlosc :)
    Ok, czyli teraz właściwie jedyne o co muszę zapytać to to do kiedy muszę pracować, żeby otrzymać tą premię.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładne macie już brzuszki. Wczoraj dużo osób mi mówiło, że mam mały brzuch i nie wyglądam na 5 miesiąc. Sama nie wiem jak to traktować- komplement czy nie?:) Nieważne:)
    Zamówiłam książkę z polecenia doświadczonej mamy - "Język niemowląt" Hogg Tracy, Blau Melinda. Podobno się sprawdza. Mam juz w domu jeszcze jedną pozycję do przeczytania "W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman.
    Angelcia pisała o modzie na białe mebelki na dzieci, zastanawiałam się nad tym, oglądałam ciemne, nawet bardziej pasowałyby do pokoju, ale zdecyduje się na białe, bo bardziej widzę małego dzidziusia w białym łóżeczku i jego słodkie ubranka w białej komodzie:)

Penelope, Sewerynka lubią tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaliye wrote:
    To chyba im dalej w las, tym gorzej. Pamietam jak pod koniec ciąży stałam w kuchni... GODZINĘ patrząc się na patelnię i otwierając dla odmiany lodówkę i tez gapiąc się chwile na zawartośc i z powrotem stawałam przy blacie gapić sie na patelnie i nie mam pojęcia o czym myślałam i co "robiłam"... w każdym razie obiad sam się nie zrobił :P

To jest tak, że dzidzia potrzebuje jjakieos tam kwasu chyba wlasnie DHA, ale nie jestem pewna czy to ten dokladnie. W kazdym razie odpowiedzialnego za pamiec i koncentracje. Jedynym miejscem, gdzie to się w człowieku zbiera jest mózg. Dzidzia wiec dosłownie wysysya z nas inteligencję :P Jedzcie dużo orzechów włoskich, dodawajcie sobie do sałat, czy zimnych deserow olej lniany... powinno być lepiej.

Swoja drogą, a propos avocado - baardzo bardzo zdrowy na kobiece narząy rozrodcze. I ma smieszna nazwe zastępcza "krokodyla gruszka"

Kurcze, a mi sie wlasnie pamiec w ciazy mega poprawila :)

Mamaliye wrote:
    Ale mowi sie, że jestes w 17 tygodniu, nie dodaje sie sobie tygodnia ekstra, to i tak nie sprawia, że dziecko jest większe, a wrecz moze wprowadzac w błąd chocby w czytaniu dla siebie samej opisów o tym co dzieje sie u twojego dziecka w necie, bo te w wiekszosci sa dostosowane do skonczonych tygodni, nie rozpoczetych. Jak masz 25 urodziny, to mówisz, że masz 25 lat, nie 26. A czemu akurat Twoj lekarz liczy niewalsciwie, to ci nie powiem, ale to nie jest poprawne. Tez w pierwszej ciazy liczyłam jak Ty, ale w kolejnych i potem juz jak zajelam sie tym bardziej zawodowo zostałam wyprowadzona z błedu.

Tzn.. bedziesz sobie liczyla jak chcesz, napisalam tylko co wiem.

No wlasnie z jednej strony sie z Toba zgadzam, a z drugiej wlasnie jest na odwrot niz piszesz, za kazdym razem jak rozmawiam z lekarzem jakims, a juz mialam do czynienia chyba z dziesiecioma to kazdy mowi wlasnie tydzien rozpoczety, a nie ukonczony, czyli tak jakby wlasnie mowil ze mam 26lat jak skonczylam 25 :) i moim zdaniem bardziej poprawna jest forma z suwaczka niz takie pisanie tygodnia rozpoczetego ale malo kto takie cos praktykuje :) dlatego ja powiem teraz ze mam 21 tydzien ciazy choc to 20 i 2 dni, ale ja biore poprawke, ze dzidzia jest starsza kilka dni wiec wychodzi na jedno :)

Mamaliye wrote:
    Nasz drugi Syn miał się nazywać Filip Aleksander, ale jak go zobaczyliśmy odbiło się od niego jak od ściany i dwa tygodnie był bezimienny, zanim stał się Mikołajem.

Teraz nie robiliśmy jeszcze typów, ale poprzednio dla dziewczynki zostało nam Alicja, albo Gaja... ewentualnie Liwia... mężowi podoba się jeszcze nietypowe Olimpia, bo znał kiedyś w szkole jakąś fajną Olimpię, ale ja stawiam opór. Na chłopca to już brak pomysłów

Widze ze mamy podobne gusta :) Od lat marzylam nazwac syna Filip, co do Alicji to mnie sie tez podoba ale sama sie tak nazywam wiec odpada choc nie ukrywam skromnie że to jedyne imie zenskie na ktore odrazu bym sie zdecydowala gdyby nie to że to ja :) No wiec zdecydowalam, ze Liwia

Chcialam jeszcze dodac, ze pomysl usuwania mam, ktore sie nie udzielaja jest bez sensu, lista to lista mam, ktore rodza w lutym, co z tego ze jedna pisze codziennie, a inna raz na miesiac, a jeszcze inna odezwala sie tylko dwa razy? lista jest tylko informacyjna, a ja ja poukladalam wg dat porodu zaczynajac od poczatku do konca lutego i usuwanie kogolwiek albo przerzucanie na koniec jest bez sensu a nawet troche chamskie :/ przeszkadza Wam czytanie nicku ktorego nie znacie? co za roznica...

LadyDi wrote:
    Dziewczyny! Ale Wy jesteście mądre! Skąd Wy to wszystko wiecie? Ja to pierwszy raz słyszę o syropie z agawy... Kurcze, dobrze, że piszecie takie rzeczy, to się nauczę przy Was czegoś no i może zmienię swoje nawyki żywieniowe. Dobrze by było, bo ja jem to na co akurat mam ochotę i się nie zastanawiam za bardzo jak to wpływa na mój organizm, a chyba powinnam zacząć. Owszem, jem dużo owoców, do każdego obiadu obowiązkowo jakieś warzywa, ale grzeszki typu słodycze, białe pieczywo, czy cukier też znajdują się w mojej diecie. Nie za dużo, ale jednak.

syrop z agawy jest dobry jako slodzik do smoothies, w smaku jest taki sobie, smakuje jak takie oldschoolowe lizaki ktore maja smak cukry, jesli wiecie o czym mowie... ale lepszy niz cukier napewno, kiedys mialam szkolenie z roznych koktajli i smoothies i uzywalismy tylko swiezych owocow i wlasnie do oslodzenia albo syropu miodowego czyli miod plus woda 2 do 1 albo syropu z agawy wlasnie :)
    sebza wrote:
    U mnie np. Bożena, Marzena, Elżbieta, Barbara, Milena, Weronika, Beata, Żaneta to te , których najbardziej nie lubię..
    no, pewnie jeszcze kilka by się znalazło..

:)
    Jeśli chodzi o Kasie, Agnieszki, Magdy, Anie itd, nic do nich nie mam, ale bym nie dała tak córce ze względu na to, że w moim pokoleniu tych imion było mnóstwo..

Ogólnie podoba mi się Zosia, Antonina, Pola, Hanna, Kornelia, Róża, Melania, Marietta .. chociaż wiem,że większość z Was by tak dziecka nie nazwała :D

Mnie sie podoba

Marietta
    Kornelia
    Matylda
    Jowita
    Celina
    Liwia
    Blanka
    Kalina
    Karina
    Felicja
    Sabina
    Inga
    Inez

ale tak NAPRAWDE żadne na tyle żeby tak nazwac dziecko :) dlatego mialam dylemat!! :D

Ja nienawidze imion popularnych i starodawnych :) lubie normalne, zadne dżesiki i nikole tylko normalne imiona ale takie ktore nie sa popularne :)

Nie lubie najbardziej imienia Natalia i Kamila bo to najwiesze malpy jakie w zyciu poznalam i nie znam ani jednej normalnej kobiety noszacej te imie :P a znam takich zalozmy 50 Natalii i kazda jest jak to sie mowi watpliwej reputacji ? :D nie obrazajac oczywiscie nikogo, takie prywatne uprzedzenia :) I denerwuje mnie strasznie imie Julka bo co drugie dziecko ma tak na imie :) A z meskich niepodoba mi sie imie Krzysztof, nie wiem dlaczego ale to jedyne imie meskie ktore powoduje we mnie takie BLEEEE że masakra :)

A jak moj Wiktor byl maly to jego sasiadka mala mowila na niego IKTORN :D jakie to słodkie <3 kiedys uwazalam to imie za zbyt powazne ale teraz mysle sobie ze zawsze można zdrabniać Wik, Wikuś itp..

LadyDi co do Zojki to moja kuzynka tak sie nazywa :) Zoe po angielsku i czyta się ZOŁI :) oni mieszkaja w uk

dobra tego posta narazie puszcze a nastepnego nadrabiajacego bede skrobała żeby nie bylo za duzo na jeden raz

swoja stara liste dalej aktualizuje, najwyzej jej nie przyjmiecie ;p przesle jak bedzie gotowa

sebza lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

• Katiś Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby ktoś chciał poczytać wirtualnie Język niemowląt :)
    http://mobini.pl/upload/files/129/545/081/694/728/830_jnth.pdf

MoniaP, Januszkowa lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka super ciuszki. :)

Kasia_1988 dobrze, ze wrocilas :)

Katiś słodki brzuszek :) ładna masz cere!

Vel w takim razie jak Ci sie nie podoba pomysl ze skroceniem listy to badz tak mila i prowadz ją tak jak wcześniej :) ja sie do tego nie nadaje w takim razie :P

kasia_1988 lubi tę wiadomość

• Penelope Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa, w ubiegły piątek tez kupiłam tą książkę. Moja przyjaciółka, oczekująca trzeciego dziecka, bardzo mi polecała i zakupiłam. A wczoraj na Ebayu zamówiłam tą samą tylko po angielsku, dla męża :)
    Januszkowa wrote:
    Zamówiłam książkę z polecenia doświadczonej mamy - "Język niemowląt" Hogg Tracy, Blau Melinda. Podobno się sprawdza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 18:59

Januszkowa, Sewerynka lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mamaliye wrote:
    a nie mówiłam z tym na czczo nie na czczo? ;)

Ja miałam 22, ale mój świeżo już upieczony wtedy mąż miał niecałe 19lat jak zostaliśmy rodzicami po raz pierwszy. Z tym, że ja i dziś wyglądam na duużo młodszą i nie chcą mi np. piwa w sklepie sprzedać bez pokazania dowodu, a co dopiero wtedy, dawali mi 17 lat, czasem 18 i znam doskonale "spojrzenia" na ulicy jak szłam z brzuchem, czy potem wózkiem... a jak już z wózkiem i brzuchem again to już w ogóle.

Teraz przeżywam nowy dla mnie rodzaj spojrzeń i a propos chciałam się tym z Wami podzielić... doszłam do wniosku, ze w społeczeństwie przyjęło się za normalne uważać rodziny 2+1 oraz 2+2... wszelką "anomalię" w postaci większej ilości dzieci traktuje się już jako conajmniej dziwną, jak brzemię, wpadkę w złym tego słowa znaczeniu, czy coś czego trzeba współczuć :/ Jestem zdegustowana do granic możliwości.

Mi tez daja 17, pytaja o dowod i nie wierza ze mam 22... a moj ma 26 i duzo pakuje wiec chociaz on wyglada dojrzale :D

Topola wrote:
    Wczorajsza dyskusja o imionach była super! :)
    Nam ostatnio przyszło do głowy jedno imię i kurczę powiem Wam, że nie mogę sobie go już wybić z głowy, mimo że na początku nie byłam wogóle przekonana. Tak mi pasuje do tego dzieciaka, niemalże jakby się nam sam przedstawił, a nie my wybraliśmy imię. Jest trochę nietypowe, bo nordyckie. Tutaj całkiem normalne choć nie jakoś bardzo popularne. A jest to Mio. Wiem, pewnie uznacie że trochę zbyt nietypowe, ale nie mogę nic poradzić, że chyba synek sam to imię wybiera. Aczkolwiek decyzja jeszcze nie jest ostateczna.

Z imion dla dziewczynek podoba mi się np. Natalia, Emilia, Kornelia, Klara, Zosia, Gaja. Może na przyszłość sobie zapiszę albo w razie psikusa przy porodzie :)

Mio, Moj Mio... byla taka ksiazka :) faktycznie nietypowe ale niebrzydkie! jestem za :) moim zdaniem duzo lepsze niz milionowy Jas :)

Januszkowa wrote:
    Hej! U mnie dzisiaj nie będzie optymistycznie. Rano zmarła moja babcia, była już w ciężkim stanie. Rodzina napiera na mnie żebym nie szła na pogrzeb. Po pierwsze- za duży stres, po drugie- zabobon.
    Zawsze byłam przesądna i chcąc nie chcąc wierzyłam w przesądy.
    Nie wiem co robić. Pamiętam, że któraś dziewczyna z forum na początku ciąży miała pogrzeb. Czy byłaś na nim?
    A Wy jak uważacie?

Ajjj pamietam tego posta!
    mam nadzieje, że nie palne gafy ale z tego co pamietam ona poronila :( i nie ma jej juz z nami

Januszkowa wrote:
    Hej! U mnie dzisiaj nie będzie optymistycznie. Rano zmarła moja babcia, była już w ciężkim stanie. Rodzina napiera na mnie żebym nie szła na pogrzeb. Po pierwsze- za duży stres, po drugie- zabobon.
    Zawsze byłam przesądna i chcąc nie chcąc wierzyłam w przesądy.
    Nie wiem co robić. Pamiętam, że któraś dziewczyna z forum na początku ciąży miała pogrzeb. Czy byłaś na nim?
    A Wy jak uważacie?

kamkaz jest z nami od dawna, wlasnie przez takie durne kasowanki potem nic nie wiadomo :/ bylo i skad jest i na kiedy ma termin i wszystko

bella84 wrote:
    Moze to o ten certyfikat chodzi? Pewnie lekarz jak ma dobry sprzet to tez takie genetyczne moze zrobic i pomiary pobrac, szczerze to mi wiadomo tylko o usg prenatalnym wg standardow fmf

badanie prenatalne bez testow pappa, samo usg genetyczne nalezy sie na NFZ
    ja mialam robione w Nadmorskim Centrum Medycznym, specjalnie w innym odzdziale przychodni niz ten gdzie moja ginka prowadzaca przyjmuje ze wzgledu na to, ze ona w gabinecie ma zwykle usg a nie to do usg genetycznego.. ale faktycznie to badanie robil mi lekarz bez FMF

teraz na polowkowe ide rowniez na NFZ i na skierowanie i podobno do facia co ma lepszy sprzet od doeringa :) tez do nadmorskiego centrum medycznego ale do innego oddzialu ich przychodni gdzie maja odpowiedni do tego sprzet

dostalam skierowanie bo takie usg sie naleza, pomimo ze mam ponizej 35lat i nie jestem w grupie ryzyka

i tak jak pisalyscie usg miedzy 11 a 14, a pozniej 18 a 22 polowkowe a pozniej to w III trymestrze to sa obowiazkowe 3 usg ciazowe :)

a jak sie placi to mierza wiecej parametrow :)

OLCIA ale Ty spinasz :) po co? Mamaliye ma racje!!!!!!!! a ja jestem tego żywym przykladem

mam 22lata
    jestem okazem zdrowia
    chodze TYLKO na NFZ do lekarza
    dostalam skierowanie na tamte USG za DARMO bo mi sie NALEZA
    poruszalam 500 stron temu ten watek z dziewczynami i razem doszlysmy do wniosku ze te usg sa refundowane, mi zmierzyli przeziernosc karku, kosc nosowa i slowny opis serduszka narzadow mozgu itp, moge wam wyslac skana z tego badania

ona nie wprowadza nikogo w blad i ma racje a Wy na nia wjechalyscie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 19:12

sebza lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

‹‹ 646 647 648 649 650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ