X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a te spacerowki z wielofunkcyjnych sa niedobre? czy jak?
    Dobre, ale dosyc ciężkie, zazwyczaj mamy zmieniają na coś lżejszego, tzw. "parasolke" szczegolnie jesli mieszkaja w bloku, tak słyszałam ;)

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Fedra super :-) duża dziewczynka :-)

He he he chyba chcialas powiedziec ze kawal z niej baby ;)
    W sumie to z wrazenia zapomnialam zapytac czy Ona nie za szybko rosnie bo wage ma dosc spora a ja od poczatku ciazy plus 4 kg...
    Gin obstaje przy dziewczynce choc sie przez chwle przestraszyl ale zaraz dodal "a nie to pepowina" ;)

Januszkowa, Lara 82, Sue lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2014, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg jak cos jest kilka w jedynm to nie może byc dobre. Jak cos jest to wszytskiego to jest do dupy. Ja osobiście uważam że ten pierwszy wózek który nie oszukujmy sie wystarczy na 3 miesiące nie jest taki ważny. Tym bardziej że zimą nie będziecie spacerowac z dzieckiem po dworze. Pierwszy miesiąc siedzi w domu a potem którkie hartowanie po kilkanaście minut. Ważniejsza wg mnie jest spacerówka która wystarczy dziecku na kilkanaście miesięcy albo dłużej ;]

Kupiłam dzisiaj spodnie ciażowe w h&m za 149,90 ;/ straszna drożyzna. Generalnie wybór tragiczny. To samo w c&a - porażka

• Fedra Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kurtki zimowej to odkupilam plaszczyk cizowy od kolezanki za niewielkie pieniadze :)

Co do spacerowek z zestawow mnie przekonalo do kupienia 3w1 to jak widzialam jak moja ponad roczna chrzesnica w takiej spacerowce spala bo oparcie mozna bylo obnizyc a ze dziecko kilkumieseczne n spacerach lubi spac wiec wole taka spacerowke bo z tego co widzialam parasolki tak sie nie da rozlozyc... no i raczej bede chciala zeby moje dziecko chodzilo na wlasnych nozkach jak juz zacznie chodzic widze w tym wiele zalet po synku szwagierki :)

Edit: i ja zamierzam wychodzic z dzickiem wczesniej niz dopiero po miesiacu ale to takie mohe zdanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2014, 22:55

słoneczna 85, Lara 82 lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam możliwość dostania za darmo od mojej siostry wózka X-landera, tylko, że on jest taki niewygodny. Beznadziejnie się nim jeździ. Gondola jest w idealnym stanie. Zastanawiam się czy się trochę nim pomęczyć, a później kupić fajną spacerówkę czy od razu nowy.

Słoneczna ten bebetto luca jest bardzo fajny. W kolorze szarym, ten jaśniejszy bardzo do mnie przemawia:)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png

Wysłany: 22 września 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    wg jak cos jest kilka w jedynm to nie może byc dobre. Jak cos jest to wszytskiego to jest do dupy. Ja osobiście uważam że ten pierwszy wózek który nie oszukujmy sie wystarczy na 3 miesiące nie jest taki ważny. Tym bardziej że zimą nie będziecie spacerowac z dzieckiem po dworze. Pierwszy miesiąc siedzi w domu a potem którkie hartowanie po kilkanaście minut. Ważniejsza wg mnie jest spacerówka która wystarczy dziecku na kilkanaście miesięcy albo dłużej ;]

Może bardziej doswiadczone mamy sie wypowiedza, ale z tego co wiem to dziecko jezdzi w gondoli do ok 6 mies, czyli az zacznie samodzielnie siedziec, wiec jakby nie bylo to pół roku ;) Co do spacerów to jesli nie ma siarczystych mrozów -30 to są one wskazane nawet w zimie, nie trzeba się kisić w domu, tylko ubrać dziecko adekwatnie do temperatury i zabezpieczyc buzke dziecka kremem na mrozy :)

A co do tego że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego to się zgadzam i dlatego kupilam używany wózek żeby nie miec wyrzutów sumienia jak bede chciala zmienic na inny ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2014, 23:00

mandragora, sebza lubią tę wiadomość

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo Mandragora- jesteś:)

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 22 września 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez szukam uzywanego wozka bo z gondola sie zgodza starcza na max 6 miesiecy zalezy jak duze jest dziecko spacerowki sa ciezkie i nawet jak sie idzie na zakupy to hmm ciezko sie jezdzi wiec gdzies prawda lezy po srodku

relge6yd0kju1g7d.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa na chwilkę i przelotem ;) a like był przez przypadek ;) czasem zaglądam bo mocno ściskam kciuki za kilka dziewczyn z tego forum ;) pozdrawiam cieplutko kochana ;)

Januszkowa, Sewerynka lubią tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Ja już po śniadaniu i zaraz szykuję się do pracy. Oby dziś był lepszy dzień. Na szczęście jutro jeden dzień wolny.

Wysłany: 23 września 2014, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana. Zaraz trzeba się szykowac do pracy, ale przypomniała mi się jedna rzecz. Była już dyskusja o wózkach, a co z fotelikami, macie swoje typy? Bylam szczesliwa, bo się okazało ze do mojego wózka pasuje fotelik Jane Strata który dostał 4* gwiazdki w testach ADAC. Juz prawie chcialam go kupic, bo w jednym sklepie wyprzedawali kolor ze starej kolekcji, ale zaczelam kopac w tych testach ADAC i co się okazalo. Owszem, fotelik dostał 4* w testach z 2007 roku, ale w testach z 2013 roku już tylko 2*!

Co lepsze, wszystkie foteliki Maxi Cosi które sa szeroko polecane tez maja ostatnie testy z 2007 roku, więc cholera wie jakby je teraz ocenili. Troche nie rozumiem jak "mój" fotelik mogl tak spasc w ocenach, bo wydawało mi sie że kryteria sa niezmienne. Zaczynam troche watpic w te testy, tym bardziej że na blogu Osiemgwiazdek, facet który jest ekspertem w fotelikach stwierdził że ogladajac filmy z tych testów (chyba 2013) to zauwazyl ze conajmniej 3 były nieprawidłowo zamontowane!

A co wiecej, ten facet na blogu pisze że absolutnie nie należy kupować fotelika bez przymierzania go do samochodu, poniewaz kazde auto ma troche inny ksztalt kanapy i nie kazdy fotelik bedzie mozna w nim stabilnie zamontowac ze wzgledu na różny kształt dolu fotelika, że np nie bedzie dobrze przylegal. To teraz konia z rzedem temu który znajdzie sprzedawce który weźmie x fotelików i bedzie je z nami przymierzał do auta i będzie w stanie stwierdzic który sie da bezpiecznie w naszym aucie zamontowac :/
    No i jeszcze fajnie by było jakby taki fotelik pasował do stelażu naszego wózka...
    Ja już całkiem zgłupiałam i nie mam pojęcia jaki fotelik kupić...

dqpro7esxqkrk97e.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) z tego co sie orientuje w zimę jak nie ma ma mega mrozów po trzech tygodniach mozna wyjść z dzieckim na dwór i ja od razu mam zamiar wychodzić jak mina trzy tygodnie nie wytrzymam do wiosny siedzenia w domu. Nawet wtedy moje gry sie znudza na xboxa. :) moja znajoma ktora rodzila pod koniec stycznia po dwóch tygodniach wyszla z małym :) i jesli będzie wszystko ok i nie będzie mrozów apokalipsowych to zapewne tez tak wyjde

U nas z fotelikiem my nie dopasujemy do samochodu ponieważ mamy trzy samochody a do każdego nie będziemy fotelika dopasowywac bo to są trzy inne różne od siebie marki i każdy ma inny rozkład foteli. Wiec u nas nie da rady tak dopasowac :)

Co do wózka oczywiście z dzieckiem jeździ sie do 6 miesiąca w gondoli. Pilnowalam dwójki dzieci. Jednego chłopca wlasnie od 6 miesiąca to on juz w spacerowce byl ale wygladal dosyć dziwnie caly czas leżąc :D a drugia dziewczynka to dopiero ja do wózka spacerowego daliśmy gdy zaczela siadać i wtedy wygladalo to normalnie.

EDIT
    ja bylam wczoraj na zakupach i kupilam sobie kurtkę zimowa parkę :) nie ciazowke zwykla :) mysle ze brzuchol w niej zmieszczę bo jak poluzuje sznurki to jest jeszcze sporo miejsca :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 08:38

Fedra, sebza lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc;)

Co do wozków- ja mam Tako Warrior. Prowadzi sie super, fakt ciezki. W gondoli moj synus jezdzil do 5-6miesiaca. Pozniej poprostu wyrósl;p I zmienilismy na spacerowke no bo przeciez nie wcisne dziecka w zamaly wozek;pp

Fotelik samochodowy- to my mamy od zestawu wozkowego. Nie bede kupowala innego. Zreszta po pierwszym synku mamy wlasnie to "nosidelko" od 0-11kg, pozniej fotelik od 0-9 lub 9-18 (ma dwie opcje) no i teraz mamy 3 fotelik od 18-27kg. Do tego mamy jeszcze podkladke taka od 18-36kg. A mamy tyle tych fotelikow dlatego ze we Fr nie mozna bylo dostac takiego od 18-36kg;p

Aaaaa.... spacer! Alex urodzil sie na koniec wrzesnia. Po kilku dniach juz sie "werandował" jak to sie mowi;) Czyli wiecie- ubrany wyjsciowo w wozku wietrzy sie na balkonie lub przy oknie otwartym ok 10-15min na poczatek. A na spacer wyszlismy po 1,5tyg. Taki krótki-tez ok 15min.Juz dawno nie funkcjonuje poglad zeby wychodzic po miesiacu;ppp
    Jeszcze jest przesad mojej babci zeby nie wychodzic szybciej niz po chrzcie;)

A mi sie cos brzuchol dzis spina i zebra mnie bola...ah bebe mnie dreczy od rana;p

sebza lubi tę wiadomość

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath jaka kurtka? w hm?

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i znalazalam taka wypowiedz o bebetto:

Szczerze odradzam ci wózki Bebetto!Sama jestem niestety posiadaczką modelu nico plus.
    Zaraz napiszę dlaczego. Szwagierka ma solarisa - brak wspólnej osi spowodował, że koła te duże się rozjechały :/. Nie używali wózka długo. Od lutego do sierpnia gondoli. W sierpniu przesiedli się na spacerówkę i jeździli gdzieś do marca, bo przesiedli się wtedy do lżejszej spacerówki.
    Ja mam nico plus.
    Odwołuję moją pozytywną opinię o tym wózku! Gondola super! Ale spacerówka koszmar! Po pierwsze jak chowałam gondolę to odkryłam, że jest w niej pęknięta dykta a w zasadzie wybita O.o Od spodniej strony brakowało utwardzonej warstwy no i pękła w tym miejscu. Spacerówka jak już wspomniałam do d***y. Pasek od pasów zabezpieczających ten miedzy nogami jest tak dlatego od oparcia, że dziecko ci będzie zjeżdżać, zamiast normalnie siedzieć. Non stop muszę go poprawiać. W ogóle te pasy bezpieczeństwa w wózku są okropne, mimo że je ściągnę do pożądanych wymiarów to ciągle się rozjeżdżają. Dziecko pupą i kręgosłupem lędźwiowym leży na siedzeniu. Tylko szyją, barkami i głową opiera się o oparcie, zamiast całymi pleckami. Mały nie potrafi dobrze przez to siedzieć. Byliśmy u rehabilitanta i musiałam poprawiać spacerówkę. Zakupiłam wkładkę redukcyjną z prawdziwego zdarzenia , bo producent w ogóle takiej wkładki nie oferował przynajmniej rok, temu. W niektórych modelach tylko dodawał materacyk, który nic tak na prawdę nie wnosi. Musiałam też przeszyć pasek ten między nogami , 10cm bliżej! żeby był między nogami, a nie miedzy kolanami dziecka. Dopiero teraz normalnie i wygodnie siedzi. Nie rzuca mi się w spacerówce, bo spacery ostatnio stały się koszmarem! Do tego pasek między nogami nie ma ochraniacza, takiego jak pasy na ramiona, przez co wrzyna się dziecku w zgięcie nóżki.
    Zmieniłam zdanie na temat wózka po przesiadce do spacerówki.
    Mechanizm rozkładania oparcia się blokuje, dodatkowo oparcie blokuje się o obręcze budki, przez co przy rozkładaniu oparcia musisz ciągnąć je w dół, jednocześnie trzymając i ciągnąc w przeciwną stronę budę, bo inaczej zawiesi się na obręczach.
    Obejrzyj sobie lepiej wózek Baby design comfort. Żałuję, że jak ja szukałam wózka nie było go w ofercie, bo na dzień dzisiejszy wydaje mi się o niebo lepszy niż wózki bebetto. Spacerówka ma wkładkę profilowaną, redukcyjną dwustronną, na lato i zimę. A nie byle jaki materacyk. Generalnie jak rozglądasz się za wózkiem , to przyjrzyj się dokładnie spacerówce. W gondoli nic specjalnego nie potrzeba - dziecko tylko w niej leży. Korzystasz z niej 6-8 miesięcy, ze spacerówki będziesz korzystała zdecydowanie dłużej. Dziecko będzie w niej już siedzieć i ważne jest w jaki sposób będzie siedzieć. Ja muszę teraz ćwiczyć z dzieckiem mięśnie kręgosłupa, bo ma za słabe :/. Ta spacerówka to koszmar. Żałuję zakupu. Dobrze, że kupiłam lekki wózek , parasolkę w nim mały siedzi idealnie :)! Zwykły prosty, wózek, a różnica kolosalna! Pasy bezpieczeństwa są dobrze usytuowane. Dziecko wygodnie siedzi. Osobiście odradzam wózki bebetto! Żałuję, że go kupiłam.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Dziś miałam niezłą masakrę w nocy. o 1 obudziłam się, było mi strasznie niedobrze (chyba po plackach ziemniaczanych :( ). Poszłąm 2 razy do wc i nagle chwyciła mnie kolka promieniująca od żołądka. Nie spałam do 3 w nocy. Przeszło po rumianku. Tak siedząc na wc i zwijając się z bólu pierwszy raz pomyślałam, że to nic w porównaniu z porodem i że będzie bolało BAAARDZIEJ.

Ja również mam parkę i tak samo jak Cath jak poluzuję sznurki to się powinnam zmieścić :D

Co do wychodzenia moja mama powiedzała, że jak nie ma siarczystych mrozów to lepiej z dzieckiem wyjść już po 10-14 dniach, aniżeli po miesiącu. Szczerze, tak jak Cath nie wyobrażam sobi nie wyjść z domu przez miesiąć, a po 2 to dobre dla dzieciaczka jest.

Co do Bebetto LUca to nasz typ. Ja rownieżczytałam opinię, jedne są dobre inne nie, ale mnie to ie zniechęca, ponieważ ile osób tyle opinii. Ważne, że nam przypasował :)
    U nas dziś strasznie- jak przystało na 1szy dzień jesieni- pada, zimno, ponuro. Dziś ogłaszam dzień kanapowca- ktoś się dołączy:D?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 09:35

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś a sprawdzalas spacerowke? dobrze, ze jest jeszcze czas to mozna poogladac.

bo ja jezdzilam tylko gondolka- to naprawde fajna.

ale tak jak pisza, ze dzieci do 3 lat w spacerowce? ja mam bratanka 3 latka- i nie pamietam kiedy on w wozku jezdzil....

przeciez to juz duze dziecko i biega jak szalone.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My raczej kupimy Bebetto. Kwestia tylko tego czy Flavio czy Silvia (zobaczymy jak będziemy stać z funduszami:D) Bardzo przyjemnie się prowadzą, a na tym nam zależy najbardziej, bo mamy raczej "wiejską" okolicę. Naszym faworytem w kwestii amortyzacji był też Maxi Cosi Mura 4, ale cena, nawet używanego nas przerasta.

U mnie dziś znów szaro i deszczowo. Ale staram się coś robić. Udało mi się wyjść do piekarni, poskładać pranie i nastawić kolejne. Teraz mam plan poprasować co nieco, przy okazji się pogrzeję w cieple żelazka:D

relg9vvjrtqik460.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz po.

ogolnie okej, doktor straaasznie flegmatyczny, potwierdzil to co powiedzial Doering, lozysko jest za grube, powiedzial że mam isc do swojej ginki po skierowanie do jakiejs kliniki poloznictwa np invicty zeby ktos inny rzucil swoim okiem i to zdiagnozowal bo jego zdaniem jest okej ale lepiej sie upewnic bo on tez wszystkich nieprawidlowosci widziec nie musi .... pozatym nie mogl dostrzec profilu twarzy ani mozgu, tzn cos tam w czaszce widzial ale nie to co chcial, widzial zarys mozgu ale za lekki i faldu karkowego nie mogl dojrzec zeby zmierzyc, szczerze to pierwsze usg na ktorym i ja nic nie widzialam.. a sprzet mial dobry, nawet na 3d przelaczal ale nic nie bylo widac

ide wiec dzis o 14 do mojej ginki poprosic o skierowanie, mam nadzieje ze mnie przyjmie...

co do plci powiedzial, ze on by tez powiedzial ze dziewczynka bo chlopca on nie widzi ale ze niewiadomo bo jądra moga sie rozwinac pozniej

serce 144 uderzen
    waga 376 gram

ogolnie jakies dziwne to dziecko, wychodzi mniejsze niz byc powinno a zawsze bylo wieksze

zobaczymy czy dostane skierowanie i co tam powiedza

cath lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna o spacerówkę też poprosiłam :) Chciałam wszystko sprawdzić. Moim zdaniem dobrze się wpina, reguluje oparcie, jedyne co to nie miałam wprawy przy regulowaniu podnóżka. :)

cath lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
‹‹ 675 676 677 678 679 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ