Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPatrycjaP ja mam dzisiaj naleśniki z nutella, tak na szybko, bo chce jechac na te zakupy. Kupię sobie dorsza (nie mrożonego) i jutro sobie go przyrządzę, mniam
Penelope powinnaś już usłyszeć serduszko skoro jesteś w 7tc.
Asia - fajna praca, też bym chciała.
Penelope lubi tę wiadomość
-
Patrycjo,
poniżej link w którym jest dość przejrzyście napisane co i jak
u mnie jest sytuacja druga. Mam etat (od maja niepełny) a w przyszłym tyg zakładam działalność... tylko że działalność i tak miałam założyć dlatego zmieniłam już w maju etat na mniejszy żeby ogarnąć wszystko ... nie sądziłam że za pierwszym podejściem mi się uda
dziewczyny zazdroszczę tych obiadków ... ja w pracy siedzę do 16 ... i niestety nie mam pomieszczenia socjalnego
http://poradnik.wfirma.pl/-zasilek-macierzynski-w-przypadku-pracy-na-etat-i-prowadzenia-dzialalnosci-gospodarczej
PatrycjaP lubi tę wiadomość
-
PaulinaS wrote:Patrycjo,
poniżej link w którym jest dość przejrzyście napisane co i jak
u mnie jest sytuacja druga. Mam etat (od maja niepełny) a w przyszłym tyg zakładam działalność... tylko że działalność i tak miałam założyć dlatego zmieniłam już w maju etat na mniejszy żeby ogarnąć wszystko ... nie sądziłam że za pierwszym podejściem mi się uda
dziewczyny zazdroszczę tych obiadków ... ja w pracy siedzę do 16 ... i niestety nie mam pomieszczenia socjalnego
http://poradnik.wfirma.pl/-zasilek-macierzynski-w-przypadku-pracy-na-etat-i-prowadzenia-dzialalnosci-gospodarczej
Bardzo dziękuję ! :* Tylko nie wiem jak to zrobić w praktyce. Firme założyłam zanim dowiedzialam sie o ciąży ale termin rozpoczęcia działalności wpisałam 1 lipca. No i co teraz mam zrobić ? płacić najmniejsze składki i później przez porodem wystarczy zapłacić tę jedną ok 3500zł aby otrzymywać ok 9tys macierzyńskiego ? Czy ja dobrze rozumuję ? jeśli tak to w którym miesiącu mam opłacić te najwyższą składkę ?
-
to zależy czy idziesz na zwolnienie L4 przed porodem i kiedy
1. bo jak masz zamiar prowadzić działalność do porodu to lepiej teraz płacić małe a przed porodem opłacić jedną po terminie i wtedy z automatu zostajesz wyrzucona z chorobowego i musisz się zgłosić na nowo i podać tą wysoką podstawę. ( np - termin w lutym (składki płatne w marcu) czyli za styczeń, grudzień i listopad powinny być od wysokiej podstawy. Ale dla bezpieczeństwa lepiej jeden miesiąc dodać i płacisz małe do września (za wrzesien płacisz w pażdzierniku i robisz to po terminie wówczas tracisz chorobowe ubezpieczenie) we wrześniu jeszcze zgłaszasz się ponownie do ubezpieczenia chorobowego i podajesz wówczas najwyższą podstawę i opłacasz od najwyższej co najmniej 3 pełne składki)
2. jak wiesz że pójdziesz na zwolnienie to od razu deklarujesz najwyższą podstawę i od niej płacisz i idziesz na zwolnienie po opłaceniu 3 pełnych (chyba że byłaś wcześniej ubezpieczona i przerwa trwa mniej niż 30 dni) to jedną składkę i idziesz na zwolnienie.
Nie wiem czy teraz rozjaśniłam
PatrycjaP lubi tę wiadomość
-
PaulinaS wrote:to zależy czy idziesz na zwolnienie L4 przed porodem i kiedy
1. bo jak masz zamiar prowadzić działalność do porodu to lepiej teraz płacić małe a przed porodem opłacić jedną po terminie i wtedy z automatu zostajesz wyrzucona z chorobowego i musisz się zgłosić na nowo i podać tą wysoką podstawę. ( np - termin w lutym (składki płatne w marcu) czyli za styczeń, grudzień i listopad powinny być od wysokiej podstawy. Ale dla bezpieczeństwa lepiej jeden miesiąc dodać i płacisz małe do września (za wrzesien płacisz w pażdzierniku i robisz to po terminie wówczas tracisz chorobowe ubezpieczenie) we wrześniu jeszcze zgłaszasz się ponownie do ubezpieczenia chorobowego i podajesz wówczas najwyższą podstawę i opłacasz od najwyższej co najmniej 3 pełne składki)
2. jak wiesz że pójdziesz na zwolnienie to od razu deklarujesz najwyższą podstawę i od niej płacisz i idziesz na zwolnienie po opłaceniu 3 pełnych (chyba że byłaś wcześniej ubezpieczona i przerwa trwa mniej niż 30 dni) to jedną składkę i idziesz na zwolnienie.
Nie wiem czy teraz rozjaśniłam
wiesz jeśli chodzi o zwolnienie to rozważam to. Tak czy siak jeśli urodzę i wykozystam macierzyński będę chciała wrócić do firmy to jak wygląda płacenie składek ? Będzie mnie dalej tyczyło to niższe 400zł przez 2 lata ?
Jeśli byłam zarejestrowana w urzędzie dla bezrobotnych i oni mnie ubezpieczali to wystarczy jedną składkę zapłacić ?
-
angelcia wrote:Maja no widzisz Bez obaw, na pewno nic się nie wydarzy! Mysl pozytywnie kochana, bo cala reszta już nie jest zalezna od Ciebie.
Jak tam córy? Wiedzą już o ciązy?
Córki jeszcze nie wiedza i nikt z rodziny oprócz brata i bratowej,bo bratowa tez akurat zaszla w ciaze w tym samym czasie co ja i tak czekamy na pierwsza wizyte i USG a mamy 14 lipca.Jeśli wszystko będzie ok.to wtedy razem powiemy,bo nie chcę,żeby rodzice i córki znowu przezywali jakby coś było nie tak. -
nick nieaktualnymaja35 wrote:Córki jeszcze nie wiedza i nikt z rodziny oprócz brata i bratowej,bo bratowa tez akurat zaszla w ciaze w tym samym czasie co ja i tak czekamy na pierwsza wizyte i USG a mamy 14 lipca.Jeśli wszystko będzie ok.to wtedy razem powiemy,bo nie chcę,żeby rodzice i córki znowu przezywali jakby coś było nie tak.
oczywiście rozumiem i popieram, szkoda żeby reszta rodziny była dodatkowo zestresowana, ale wiadomo.. w praktyce różnie to bywa.
Dziewczyny caly dzień mam mdlosci iii.. pomogl mi ogorek kiszony z kanapka z serem -
Hej
poczytajcie bo od stycznia przepisy dotyczące zakładnia firmy w ciązy maja sie zmienić i inną podstawę mogą brać. Ponadto nawet jak założona w ciąży nalezy przygotować sie że ZUS odwoła sie od decyzji i zostaję jedynie droga sądowa by otrzymać pieniądze. Ponadto zarzuty są typu że są to wyłudzenie, że firma za mało zarabia, potrzebne są mocne dowody oraz dobrze mieć swiadków inne nie spokrewnione firmy które poświadczą że rzeczywiście była prowadzona.
5 lat walki by Ciebie mieć https://www.maluchy.pl/li-67250.png
[*] 6tc - 9tc prawie listopadowa mama 2010
[*] 5tc 04-02-2014, -
Kobitki czy wy tez latacie już często do wc?. Zaczyna mnie to troche wkurzac,bo ileż razy moża tam siedziec
anksunamun88 :-) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMaja35 ja już różne dziwne rzeczy odczuwam także mogę wymienić:
-częstsze oddawanie moczu
-bóle głowy
-mdłości ewentualnie uczucie takiego ciepła w żołądku
-kłucie w jajniku ewentualnie w podbrzuszu
-biegunki
-bolące piersi na początku były ciężkie i bolesne, teraz sutki są bolesne i w niektórych dniach tak bolą, że masakra (np. dziś)
-częste odbijanie/bekanie jak kto nazywa...
-takie bulgotanie w żołądku
-uczucie pełna, napompowania -
cześć dziewczyny! wyszłam dziś ze szpitala, na żądanie - przez cały tydzień nie robili mi nic tylko co 2 dni betę... beta nadal słabo przyrasta ale przyrasta (w pon. miałam 3000, w środę - po 35godz, 3400 a dziś 4000) nie mam żadnych plamień, bóli - nic. Usg mieli mi codziennie robić "jutro" a durna lekarka z dyżuru dziś powiedziała, że nie ma sensu robić i że wyniki są niejednoznaczne i ona nie chce jeszcze "tej" ciąży skazywać na niepowodzenie (ale powiedziała to takim tonem jakby miała do mnie pretensje że nie spada ta beta i łyżeczkowania nie mogą mi zrobić) a położne ciągle łaziły za mną i pytały czy już krwawię więc wyszłam bo psychicznie już nie wytrzymywałam... mam się zgłosić w poniedziałek do przychodni przyszpitalnej na kolejną betę i być może usg. Próbuje się właśnie dodzwonić do mojego gina ale żona jego ostrzegła że wieczorem mam dzwonić i do skutku.... już nawet nie wiem czy jestem załamana czy co? denerwuje mnie ta niewiedza i niewiadoma.... chyba wolałabym najgorszą ale pewność niż taką niepewność.... M mnie mocno wspiera, powtarza że on wierzy że będzie jeszcze ok.... zostaje nam tylko czekać i tak naprawdę możemy czekać na wszystko....
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
a z objawów mam w sumie tylko częstsze sikanie, wybiórczy smak - to co dobre to czuje smak a co niedobre to nie czuję, czasem po południami mnie wzdyma i mam trądzik - codziennie mi wyskakuje jakiś nowy syf....
Dora to duza beta i grunt ze przyrasta a nie spada- nei masz krwawien! mysle, ze bedzie dobrze! Trzymamy kciuki!
nie pisalam ostatnio ale podczytywalam
dzis bardzo zle sie czulam, nie wymiotowalam ale mdlilo mnie i glowa pekala- caly dzien lezalam, spalam..
dora8201 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDora.. moim zdaniem ten szpital to kpina, robią sobie jaja z Ciebie i innych pacjentek czy coś? Co to wgl ma znaczyć, czy już krwawisz? Kurr... mać nie masz zamiaru krwawić! Ja bym poszla z tym do ordynatora, bo co to ma być...
Beta rośnie i dzidzia też rośnie, koniec kropka. GROSZEK JEST DZIELNY I TY TEŻ ;*
Słoneczna - ja tak miałam kilka dni temu, wiec... wspolczuje bardzo i tule ;*dora8201 lubi tę wiadomość
-
angelcia wrote:Dora.. moim zdaniem ten szpital to kpina, robią sobie jaja z Ciebie i innych pacjentek czy coś? Co to wgl ma znaczyć, czy już krwawisz? Kurr... mać nie masz zamiaru krwawić! Ja bym poszla z tym do ordynatora, bo co to ma być...
Beta rośnie i dzidzia też rośnie, koniec kropka. GROSZEK JEST DZIELNY I TY TEŻ ;*
to jest ten słynny szpital od śmierci bliźniaków...
maja35 wrote:Kobitki czy wy tez latacie już często do wc?. Zaczyna mnie to troche wkurzac,bo ileż razy moża tam siedziec
ja mega często przez cały dzień z 20 razy i w nocyMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
dora8201 wrote:to jest ten słynny szpital od śmierci bliźniaków...Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc