X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) JUż po glukozie :D Wcale to nie takie straszne :) Pani rozpuściła mi w plastikowym kuflu 0.3 takim do piwa:D więc już miałam dobre skojarzenie :D Wszyscy w poczekalni chórem krzyknęli na zdrowie i poszło :D Jedyny dziwny moment był po godzinie, kiedy pojawił sie dziwny smak w ustach, ale szybko minął. Wynik mam po 14 wiec wtedy sie dowiem.

Co do siary, ja takowej nie mam nawet jak zacisnę sutki. A pępek dalej mam w środku, z tym, że się spłaszczył i rozciągnął.Dziś zaczynam nowy tydzień:D

aaaaa i ważyłam się tadaaaaam 54 kg :D czyli przytyłam 7 kg od początku ciąży :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2014, 10:53

Fedra lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Moj ginekolog mowil ze te adaptery nie zabezpiecza malucha. Bo sie pytalam. Przy wypadku jest taka silą ze z adapterami czy bez mala szansa na uchronienie maleństwa jest. Mowi ze kobieta w ciąży powinna jeździć bez pasów bo przy wypadku nie ma tego ryzyka ze pasy zrobia krzywdę.
    No więc co lekarz, to inna opinia. Moja ginka mi powiedziała, że absolutnie ciąża nie zwalnia mnie z pasów i mam jeździć z pasami ale z adapterem. Do mnie przemawiają te crash testy i badania, pas zupełnie inaczej leży, cała siła jest kierowana na biodra. Oczywiście wiadomo, że od pewnej prędkości pewnie nie będzie tu różnicy, ale mówię raczej o stłuczkach przy niewielkich prędkościach, które mogą się zdarzyć nie z naszej winy przecież.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie zapincie pasy w aucie?
    a jak nie to czy musimy miec jakies zaswiadczenie czy wystajacy brzuch wystrczy? :)
    mi nie wygodnie z pasami ;/

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg wrote:
    wlasnie zapincie pasy w aucie?
    a jak nie to czy musimy miec jakies zaswiadczenie czy wystajacy brzuch wystrczy? :)
    mi nie wygodnie z pasami ;/
    Z adapterem powinno być Ci wygodnie ;)
    Mi na pierwszej wizycie ginekolog powiedziała, że nie wystawi mi zaświadczenia o pasach (chociaż wcale nie pytałam), bo ciąża absolutnie mnie nie zwalnia z ich zapinania i żeby zaopatrzyć się w adapter.
    A wystający brzuch nie wystarczy, żeby nie zapinać pasów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2014, 11:03

megg lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pasów to ja mam je zapięte na stałe, jak wsiadam to przekładam sobie ten pas, który biegnie przez mostek.

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście co lekarz to opinia :) mój mąż na mnie krzyczy ze ja powinnam nie zapinać pasów. I juz raczej nie będę zapinać od 8 miesiąca. A on wie co mowi w końcu ściga sie i samochodami i motorami. Wiec wie co mowi :)

Kazda z nas ma swój rozum i robi jak uważa :) i dlatego jestesmy takie cudowne bo kazda z nas jest inna :)

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa nie trzeba miec zaświadczenia wystarczy widoczna ciaza. Ostatnio dostalam mandat z prędkość i policjant mowi do mnie ze ja to pasów nie powinnam miec zapiętych :) wiec nawet policja wie ze jak widoczna zaawansowana ciaza to bezpieczniej bez pasów :)

Moze i adapter by byl jakimś zamiennikiem bo bezpieczniej w sumie w pasach sie czuje niż bez :) a ze my wolno nie jeździmy to juz wg :D

megg lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wczoraj mojego męża samochód do ściągania zostal wciągnięty na lawetę i pojechał do ulepszenia bo 400 kkoni to za malo i mój mąż miał lezke w oku :D spac nie mogl dopóki mu facet zdjęcia nie wyslal ze samochód jest caly i zdrowy u niego. :D a samochód jechał 200 km :) sie stresował facet hahah :D smialam sie z niego ze jak dziecko sie zachowuje :D

Fedra lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heja,ale pogoda u mnie straszna.... :(
    szaro i deszczowo....

dalej czekam na łóżeczko z komodą...wczoraj miało przyjsc ale w DHLu kapneli sie ze zestaw niekompletny... :/

jesli chodzi o pasy, to zapinam, mysle ze moznaw ieksza szkode wyrzadzis sobie id ziecku nie majac pasów niz je majac, nie słyszałam jeszcze zeby pasy kogoś zabiły :O
    a raczej ich brak...
    i to tez kazdego sprawa indywidualna, każda z nas ma swój rozum :)

tak jak z c.cesarskim, czy ZZO i innymi kwestiami.

Suri, mam nadzieje, ze zatrzymaja Ci ten poród i Dzidzia jeszcze sobie troszke u Ciebie pomieszka! Nie denerwuj sie, pewnie nie rusza sie, bo tez jest Maleństwo zestresowane, tak jak i Ty..a tetno napewno masz wysłuchiwane co jakiś czas, nie wierze że nie... :-)

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, no to może przy takich prędkościach faktycznie lepiej nie zapinać pasów, bo tak czy siak miazga zostanie, pozostaje nadzieja, że się wypadnie przez przednią szybę na jakieś amortyzujące podłoże

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2014, 11:17

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, ja od miesiąca oglądałam kocyki minky. Przedwczoraj wreszcie dokonałam wyboru Uffffff i kupiłam kocyk, poduszkę, prześcieradła w kropki, dwa ochraniacze na szczebelki i rożek. Kupiłam od dwóch różnych sprzedawców. Ale z tymi kolorami to już dostawałam kociokwiku, żeby to jakoś pasowało jedno z drugim. Teraz przyjdzie mi czekać bo najpierw do siostry w PL i dopiero ona paczkę do mnie. Ale zrobi mi zdjęcia.
    słoneczna 85 wrote:
    ogladam kocyki minky- ale nie wiem jaki wybrac- dla dziewczynki na pewno wzielabym z rozem bo te minky rozowe akurat ladne a tu nie wiem jaki wybrac- myssle moze granatowy albo zielen? a moze czerwony a zdrugiej strony granatowy w biale kotwiczki?:)

jeszcze musze sie zastanowic:)

Megg daj znac jak beda kolejne kupony:)

Gosiak, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Cath, no to może przy takich prędkościach faktycznie lepiej nie zapinać pasów, bo tak czy siak miazga zostanie, pozostaje nadzieja, że się wypadnie przez przednią szybę na jakieś amortyzujące podłoże
    Nie chodzi ze mizga zostanie :D tylko ze przy dużym uderzeniu pasy maja to do siebie ze sie blokują a ty lecisz do przodu i zgniatają malucha poprostu. Nawet przy drobnej stluczce przeciez pasy sie blokują i zaciskają :) nigdy nie mialyscie tak jak gwałtownie hamowałyście? :) wybór należy do kazdej z nas indywidualnie i ja nikomu nie serwuje zgryzliwych komentarzy ze to zle ze ktos ma adapter, zapina pasy albo nie. :) wypwoiadam swoja opinie która mam oparta na doświadczeniu innych. I tyle.

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Nie chodzi ze mizga zostanie :D tylko ze przy dużym uderzeniu pasy maja to do siebie ze sie blokują a ty lecisz do przodu i zgniatają malucha poprostu. Nawet przy drobnej stluczce przeciez pasy sie blokują i zaciskają :) nigdy nie mialyscie tak jak gwałtownie hamowałyście? :) wybór należy do kazdej z nas indywidualnie i ja nikomu nie serwuje zgryzliwych komentarzy ze to zle ze ktos ma adapter, zapina pasy albo nie. :) wypwoiadam swoja opinie która mam oparta na doświadczeniu innych. I tyle.
    Ale to absolutnie nie był zgryźliwy komentarz. Po prostu z Twoich wcześniejszych wypowiedzi wywnioskowałam, że skoro szybko jeździcie, to może faktycznie pasy mogą zrobić więcej szkody niż pożytku. Może zabrakło uśmieszku, ale przy tego typu tematach mi nie pasował.
    Pasy się blokują, ale z adapterem blokują się na biodrach nisko a nie na brzuchu. I na pewno jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że z dzieckiem coś złego się stanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2014, 11:29

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Co do pasów to ja mam je zapięte na stałe, jak wsiadam to przekładam sobie ten pas, który biegnie przez mostek.

Katiś ja byłam na warsztatach bezpieczny maluch i to jest najgorsza rzecz jaka można zrobić; mieć tak zapięte pasy. Albo zapinamy całe pasy albo wcale. Nie wolno przekładać tylko jednej górnej części, bo w razie uderzenia biodra idą do przodu a górny pas albo udusi albo przetnie szyję.
    No i jeszcze jak jest poduszka powietrzna to tym bardziej biodra do przodu i prosto w brzuch.

Piszę Ci tylko to co mówiono na bezpiecznym maluchu gdy jedna dziewczyna pochwaliła się, że tak zapina pas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2014, 11:40

cath, Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeżdżę póki co z pasami, bez adapterów (nie mam w planie ich zakupu). W ogóle mi pracy nie przeszkadzają. Jak zaczną to będę jeździła bez pasów.

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój gin mówił, że pasy zapinać bezwzględnie no chyba że są jakieś powikłania itp i wtedy wystawia zaświadczenie. Ale mówił że więcej jest korzyści z zapinania niż z nie zapinania. Przy poważniejszym wypadku niestety w pierwszej kolejności i tak ratują matkę.
    Zdarzaja się faktycznie wypadki gdzie niezapiete pasy uratowały życie, ale więcej jest wypadków gdzie to własnie zapiete pasy uratowały życie. No ale każdy robi jak uważa.
    Ja jak prowadzę to zapinam pasy tylko staram sie je ułożyc pod brzuch. Natomiast jak siedze na miejscu pasażera to nie zawsze. Po mieście nie zapinam pasów bo mi jest tak wygodniej. Ale na dłuższej trasie zapinam - tylko zostawiam luz na brzuch

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zawsze zapinałam pasy i robię to dalej bo po prostu lubię :-)
    Nie potrafię bez pasów bo mam wrażenie, że latam po całym siedzeniu, nie wiem może za szybko wchodzimy w zakręty ;-) albo mamy za duże siedzenia :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze co robie jak wsiadam do samochodu, to zapinam pasy. Mysle, ze ich brak jest gorszy. Nad adapterami sie zastanowie, bo na dłuższa podróż jak znalazł - po chwili pasy zaczynaja uciskać.

Ja musze wystawić pozytywny komentarz tej babce od cebuszki. W poniedziałek w południe zamówiłam, dzis o 10 poduszka u mnie :)

Penelope, jak dostaniesz te kocyki, to wstaw prosze zdjecia i napisz jak odczucia co do bawełny. One wręcz imitują la Millou (nawet wzorki mają podobne) tylko la Millou dwa razy droższe. Jestem wiec ciekawa jak jakość tych minky.
    Z gory dzieki!

U mnie waga stanęła i niech stoiiiii!

Gosiak, Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ułaaa dostałam własnie 2 mocne kopniaki - po jogobelli :)

Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie się z tej makaszki bardzo podoba ten granatowy z czerwonym i białymi kotwicami, albo szary z czerwonym i kotwicami. Mamy zamiar kupić czarno-szary wózek więc muszę coś bardzo kolorowego wymyślić, żeby nie było smutno :-)

Już mam wasze linki w ulubionych :-)

megg lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 935 936 937 938 939 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ