WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, a ja właśnie znalazłam, że herbatkę z liści malin polecają już od II trymestru... jedną dziennie. Wcześniej czytałam, że 6 tyg. przed porodem powinno się ją pić. Wiecie coś na ten temat? Może któraś podpyta na SR? http://malinowerodzenie.pl/dlaczego.php

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego, co słyszałam liście malin wzmagają czynność skurczową macicy. Może dlatego zalecają przed porodem, żeby macica trochę się przygotowała?

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    Z tego, co słyszałam liście malin wzmagają czynność skurczową macicy. Może dlatego zalecają przed porodem, żeby macica trochę się przygotowała?
    To tak, ale na stronce jest napisane coś takiego:

Wiadomo bowiem , że liście maliny mają wpływ na wzmocnienie mięśni macicy ; regularne picie naparu pomaga zatem znieść wysiłek związany z porodem. Liście maliny podnoszą też jakość i ilość naturalnego pokarmu matki. Już w drugim trymestrze ciąży powinno się pić napar z liści maliny raz dziennie, w trzecim trymestrze częściej - jeden, dwa razy dziennie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że chodzi o to, że macica jak każdy miesień musi ćwiczyć, żeby się wzmocnić. To przyda się w momencie porodu, żeby szybciej poszło :) Tak mi się wydaje.

Tylko jak ktoś miewa i tak skurcze/twardnienia to chyba nie powinien, żeby to się nie nasilało.

Jak wstawić fragmnet czyjegoś posta, żeby się do niego odnieść?

951c9e183b.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    Jak wstawić fragmnet czyjegoś posta, żeby się do niego odnieść?

Klikasz "cytuj" przy poście, do którego chcesz się odnieść i jeśli chcesz, zeby to był tylko fragment, to usuwasz tę część, której nie chcesz :))

• agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Klikasz "cytuj" przy poście, do którego chcesz się odnieść i jeśli chcesz, zeby to był tylko fragment, to usuwasz tę część, której nie chcesz :))

Dzięki :)

951c9e183b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tak Ada zaczęła teraz kopać, że mega boli mnie podbrzusze, tak ciązy, uciska.. Ale kocham to mimo wszystko <3 Mogę nawet umierać z bólu, byle się ruszała. Lepsze to niż cisza z jej strony!

A na obiad nalesniki z jabłkami - tak w ramach słodyczy :D

• agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Mnie tak Ada zaczęła teraz kopać, że mega boli mnie podbrzusze, tak ciązy, uciska.. Ale kocham to mimo wszystko <3 Mogę nawet umierać z bólu, byle się ruszała. Lepsze to niż cisza z jej strony!

A Kubuś ostatnio uparł się na pęcherz i tak łupie, że aż boli :)

951c9e183b.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego męża znajoma skonczyla położnictwo i ostatnio do mnie napisała i wlasnie mowila o tej herbatce ale tylko i wyłącznie w ostatnim miesiącu ja pila :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    A Kubuś ostatnio uparł się na pęcherz i tak łupie, że aż boli :)

Dla mnie ten ból to taki dyskomfort, zupełnie takie uczucie jakby coś na nerw uciskało + ociężały brzuszek na dole, tak jakby dziecko się tam zwinęło.

Co do herbaty z lisci malin to też słyszałam, że tylko i wyłącznie pod sam koniec.

• Rudasek Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy sie i my :)
    bylismy z tatusiem u dentysty :) niestety jeszcze przez tydzien bedzie chodził z uszcerbanym zebem bo Pani Dr najpierw mu nalozyła jakis srodek, zeby zeba przyzwyvczaić do tego ze bedzie miał jakies obce ciało na sobie :D i specjalna paste :) za tydzien w poniedziałek jedziemy na odbudowe, podobno bedzie tak zrobione ze ani sladu, ale sie okaze po...takze mamy jeszcze w domku przez tydzien tatusia "zula" :)
    a oprócz tego to mnie dzis mega ciagnie brzuch..tzn tak bardziej w lewej pachwinie :( ehhhh jak nie cierpnie noga to pachwina, jakas feralną mam tą lewą strone :(

Lara 82 lubi tę wiadomość

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jestem! Posprzątałam, przyszyłam, obiad nastawiłam, pranie poskładane. W ramach nadprogramowych zajęć porządek zrobiłam w szafce z przetworami.

Angelcia - ja ciągle muszę coś przyszywać, bo nie chcę nowej kurtki kupować na jesień kupować :D A mam taką jesienną kurtkę "grzybka", ale ona miała 3 guziki u góry a potem nic, stąd moje kombinowanie w przyszywanie guzików, żeby ją wykorzystać tak, by jednak trochę brzuch przed wiatrem i zimnem zasłonić.

Gosiak, agaaa28 - dzięki za informacje o owsiance, może się przekonam ;)

O herbatce z liści malin słyszałam, że się powinno pić pod koniec ciąży, ale nie pamiętam dlaczego :D

Fedra lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela ja mam taki na zimę i też muszę przestawić guziki, oby mi miejsca wystarczyło :D

• Sue Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś robię ryż po indyjsku :)
    Miałam robić gulasz, ale nie chce mi się jechać po mięso do miasta.

Co do herbaty z liści malin, to też słyszałam, że powinno się ją pić dopiero pod koniec ciąży, bo ponoć wzmaga czynność skurczową. Tak samo, jak nie powinno się stymulować w ciąży sutków i nadmiernie głaskać brzucha - bo to też może nasilić skurcze.
    Jakby Was jakaś obca baba za brzuch zaczęła łapać, to jej tak można powiedzieć :)

Lecę suszyć włosy i do sklepu - muszę kupić imbir i cynamon :)

• Fedra Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Moj mąż nawet nie wie w której szufladzie mam gatki, skarpetki a pidżamy to juz wg nie wie :D a jakbym miala mu powiedziec aby zabrał jeszcze jakies inne rzeczy to byłaby tragedia.

Wiecie co w szkole rodzenia bardzo mądrą rzecz pani Alina powiedziala. Aby torbe spakował nam partner. Ponieważ jak będziemy rodzic to facet jak to facet będzie sie pytal co gdzie jest a to nas niepotrzebnie zdenerwuje. :) a tak facet będzie wiedział co gdzie jest a to nam dużo pomoże :D ja czuje ze mojego to ja i tak zabije! :D

mój mąż wie mniej więcej gdzie co mam ale coś czuje ze w chwili gdy musiał by to skompletować na szybko wolałby pojechać do sklepu i wszystko kupić ;)

megg lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny, co tam u was słychać ? Mam nadzieję, że z Waszymi maluszkami wszystko dobrze i już się mega ruszają. Pozdrawiam i dbajcie o siebie :)

Fedra, Januszkowa, juska19, Aagnieszkaa, asia888 lubią tę wiadomość

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Olciu!
    Miło, że pytasz - wszystko w porządku. Dziękujemy za troskę. Opowiadaj co u Ciebie? :* :) Mam nadzieję, że coraz lepiej wszystko znosisz, przecież jesteś taka silna!

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Olcia, daj znać co słychać u Ciebie kochana. Fajnie, że zajrzałaś :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Olciu!
    Fajnie, że się odezwałaś! Jak się czujesz? Mam nadzieję, że powoli dochodzisz do siebie.
    U nas też wszystko w porządku.

Buziaki! :*

• olcia87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie lepiej troszkę, mamy tylko z lekarzem dylemat dlaczego tak się stało, miałam zrobiony posiew z szyjki macicy i wyszła mi bakteria streptococcus agalactiae i teraz nie wiadomo czy ta bakteria przeniosła się i spowodowała zapalenie błon płodowych przez rozwarcie szyjki, czy szyjka rozwarła się pod wpływem tej bakterii. W Polsce jest kiepska profilaktyka związana z posiewami w ciąży podobno od niedawna robi się czystość pochwy ale dopiero w 35tyg ciąży w USA na początku ciąży, niektórzy lekarze w Polsce bagatelizują wymazy i leczenie, ja teraz dostała antybiotyk na ta bakterię, najgorzej że jest ona bardzo niebezpieczna dla dziecka podczas porodu. Ja żyję nadzieją, że uda nam się szybko zajść w ciąże. Nigdy przez myśl nie przeszło mi że zamiast zabawek będę kupowała znicze, ale widocznie tak musiało być, ma takie chwile, że bardzo mi ciężko, ale żyję nadzieją.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 13:12

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
‹‹ 982 983 984 985 986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ