X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    qatynka wrote:
    Moje drogie szczypiorki! Mimo koszmarnych mdłości i wymiotów w pierwszym trymestrze,na plusie już mam... prawie 5 kg! :D

Ja mam na plusie 7kg według wagi szpitalnej, ta w pracy pokazuje mi o 2 mniej niż w szpitalu, no ale nadal chyba mi przybyło najwięcej z Was :D Położna mówi, żeby się nie przejmować i to jeszcze w normie. Jak dowiedziałam się o ciąży to przerwałam dietę i po powrocie do pieczywa momentalnie 3kg na plusie :( Teraz w upały też przestałam chodzić na siłownię, tylko w domu czasem coś porobię ale mało.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka, waż się tylko rano, na czczo. Wieczorem nie ma sensu, bo wyniki będą różne. Gdzieś czytałam że na "naszym" etapie ciąży normą jest przytycie między 3 a 5,5 kg albo 6,5 - nie pamiętam dokładnie :)

Rosann, uwielbiam jak w domu unosi się zapach cynamonowej szarlotki :)
    Kurczę, piłam już herbatę z laską cynamonu i kilka razy jadłam bułeczkę cynamonową, a tu taki zonk, że z cynamonem trzeba uważać :(

AggaS, ja co prawda nie z Warszawy, ale z Piaseczna, blisko południowych rejonów Warszawy.

Lily, dobrze dmuchać na zimne i cieszę się, że wszystko w porządku :)

Innamorata, długi dzieć i długie nogi, oj będzie wysoki :) nasz chyba tak samo :D

Co do wagi, ja po początkowym spadku stoję w miejscu od kilku tygodni. Plus minus 1kg. Mogłoby tak już zostać, dzieć niech sobie rośnie, ja sobie będę chudła i wyjdziemy na zero :)

I tak jak Paula, witam się dzisiaj w 20tc <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2017, 18:29

Liy88, Paula., innamorata88 lubią tę wiadomość

• Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby Karowa to dobry szpital, ale moje pierwsze wrażenie jest takie, ze to PRL w odświeżonym wnętrzu. Raczej utwierdzam się w swojej Żelaznej :)

• meggi90 Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-) rano byłam na wizycie i lekarz nie wiem gdzie i jakim sposobem widział siusiaka i jajeczka :-) niby mi pokazywał to może i coś widziałam ale na zdjęciu mężowi już nie mogę pokazać bo nic mi Nie przypomina tego :-) oczywiscie kazal sie wstrzymac z malowaniem pokoiku do nastepnej wizyty. Wizyta bedzie juz polowkowa dopoero za 4 tyg. Nie wiem jak zniose te dlugie 4 tyg jak to tak fajnie ogladac swojego okruszka. Dzis chyba byl jakis senny albo co dopiero wstał bo nie skakał tak jak ostatnio na badaniu :-) tylko leżał sobie na głowie ;-)

Po krwiaku niewiele zostało. Także nie kazał się martwić. Zlecił badania mocz, morfologia i toxo.

Swoją droga już drugi raz wchodzę jako pierwsza na wizytę, polecam. Lekarz nie spieszy się z wizytą ;-) ma czas pogadać o różnych pierdolach :-) a no i się nie denerwuje w kolejce.

A co do wagi to mam 0.5kg na plusie, więc ja nie wiem co z moim jedzeniem się dzieje :-)

jiwa, momo28, Liy88, marmi, Anne92, kasiarzyna, kuzka, Tokarzynka lubią tę wiadomość

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liy88 dobrze, że wszystko ok.

Innamorata, meggi super wieści.

Co do wagi to u mnie już 2kg na plusie, a patrząc na to, że na początku schudłam to 4...

O cynamonie słyszałam ale przecież nie można popadać w skrajność, troszeczkę bym dodała. Tak lubię szarlotkę, tylko smaka robicie, a mi się piekarnik popsuł i nie mam szans żeby ja upiec... :-(
    Ostatnio kupiłam sobie herbatę owocową, żeby nie pić czarnej i tak zaglądam w internecie a tu podobno hibiskus w ciąży też nie wskazany, a oczywiście kupiłam taką, która ma na pierwszym miejscu w składzie ów hibiskus..

Liy88 lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    Ja też dziś po wizycie. Miałam iść w poniedziałek ale napisałam wczoraj do ginka sms kiedy mu pasuje i kazał dziś. Badanie na fotelu "w porząsiu", usg też dodrze, dziewczynka potwierdzona ale wagowo troszkę mała:(

Moja kruszynka jeszcze nie daje o sobie znać ale jeszcze ze dwa tygodnie i powinna się "odezwać". Pytałam dziś o poród. Mówiłam, że chciała bym sn ale powiedział, że będzie raczej cc. Kobiety z padaczką od neurologa dostają karteczkę na cc. I tak będzie u mnie. W pażdzierniku idę do neurologa zobaczymy copowie.

Kawa, marmi ja też żadnych balsamów nie używam na rozstępy. Jeszcze z dorastania mam.

Mam pytanko odnośnie wyników. Czy miałyście zlecony cukier z glukozą? W którym tygodniu? Boja muszę już zrobić

Liy88 dobrze, że wszystko w porządku.

Liy88, marmi, kasiarzyna lubią tę wiadomość

• kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AggaS wrote:
    Dziewczyny jest tu ktoś z Warszawy? Najlepiej południowej części?
    Ja jestem z Warszawy ale Ursynów

201610141756.png
    201802217352.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj na kontrolnej wizycie, wszystko w porządku tylko lekka anemia, dostałam żelazo na receptę. Poza tym wszystko super, mocz w porządku. Pobrał mi cytologie i krew sie puscila, niby wiem ze to normalne, a kazda krew w ciąży troche mrozi krew w żyłach ;-) Ale juz po wszystkim. I nadal nie tyje, a wcale sie jakoś specjalnie nie ograniczam ;-) Wielka ulga, bo przy mojej wadze to max 7kg mogę przybrać, wiec zostawie sobie to na koniec ciazy ;-)

marmi, kasiarzyna, kuzka lubią tę wiadomość

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liy88 wrote:
    Ja też Warszawa, tkwię właśnie na Karowej, ale już po badaniu. Wszystko ok, najwyraźniej się przedźwigałam, mam się oszczędzać. Dzidek skakał jak szalony, Doktor nic nie powiedziała, ale wyglądał mi nadal na chłopca :) Czekam na wypis i do domu leżeć, w weekend w pracy będę się najwyżej obijać :)
    Uf..dobrze, ze wszystko OK :)

Liy88 lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic a jakie mialas wyniki ze dostalas żelazo? Mnie na ostatniej morfologii troszkę obniżone erytrocyty wyszły,ale hemoglobina ok. A cytologie kiedy ostatnio mialas robiona?

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    Monic a jakie mialas wyniki ze dostalas żelazo? Mnie na ostatniej morfologii troszkę obniżone erytrocyty wyszły,ale hemoglobina ok. A cytologie kiedy ostatnio mialas robiona?
    Hemoglobine mialam właśnie obniżoną, norma była 12 a ja mialam 10.
    Ostatnia cytologia w maju, zaraz po zaplodnieniu, wtedy wyszły jakies niewielkie bakterie, ale nic na nie nie dostałam bo to podobno takie najmniej niebezpieczne, mam nadzieje ze teraz juz wszystko bedzie idealnie :-)

km5sp07weqrpj7bl.png
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może któraś ma podobny problem do mojego. Mam straszny problem z umyciem zębów od początku ciąży. Dziś pierwszy raz zwymiotowalam od tego. Tez tak macie? Jakoes sposoby znacie?

xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2017, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję, ze właśnie po 5 godzinach czekania na wypis wyszłam ze szpitala :D dostałam Duphaston na kilka dni, gdyby się powtórzyło to mam iść na L4

• Gosia29 Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggi90 wrote:
    Dziewczyny, może któraś ma podobny problem do mojego. Mam straszny problem z umyciem zębów od początku ciąży. Dziś pierwszy raz zwymiotowalam od tego. Tez tak macie? Jakoes sposoby znacie?
    U mnie poskutkowała zmiana pasty aczkolwiek rano zawsze przy myciu zębów to samo... Z córką miałam to samo ze zwracałam przy myciu...ale wypróbuj sobie różne pasty ja juz na dwie spojrzeć nie mogę i poki co jedna tylko zdaje sprawę.

Gosia

Wiksuia 5 lat mój największy skarb
    Aniołek * 4 kwietnia
  • agula1512 Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje udanych wizyt. Świetnie się czyta jak maluszki rosną.
    Zazdroszczę Wam tych niskich wag ja przed ciąża ważyłam 52 spadłam do ok 50 a teraz już 55,5 więc leci jak szalona. Coprawda nie wyglądam ale czuję ehh.
    Jeśli chodzi o ruchy to mój mąż jak przykłada ucho to słyszy jak kopie mały. Od początku słuchał stąd wiemy że to nie jelita bo mówi że całkiem inny odgłos. Zresztą mówi kiedy słyszy a ja wtedy czuje kopniecie hehe chodz już mówi że nie może się doczekać prawdziwego kopniaka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2017, 23:31

qb3c20mm950timep.png

9.02.2018 - synek :)
    Aniołek 02.2017 - 03.2017 cp - usunięcie jajowodu
  • Mayolin Ekspertka

Wysłany: 8 września 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggi90 wrote:
    Ja podobnie jak Gosiak musiałam zmienić pastę. "Pożyczyłam" od męża jego ziołową, której przed ciążą nie cierpiałam ;), i tę aktualnie toleruję.

f2w3flw16652lysf.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Słodkie Brzuszki!!!

Jak dobrze,ze już sobota,to ostatni dzień wstawania i jutro się wyspie nareszcie ;) bo już na ostatnich rzęsach chodzę,na szczęście nie pada i chociaż tyle dobrego :)))

Gratuluje udanych wizyt kochane mamuśki! Innamorata,mmm długie nogi,przystojniacha wysoki rośnie tak jak u Marmi,super :)))
    Lisy,biedna,ile ty się wyczekałam na ten wypis...ale teraz odpoczywaj i absolutnie zero dźwigania niech się wszystko tam uspokoi.Monia,po cytologii to normalne,ze możesz delikatna krew mieć m,jesteśmy bardzo wrażliwe teraz,a to jednak głęboko pobierają próbkę,oszczędzaj się i będzie dobrze :)

Agula1512,ale fajnie,ze twój mąż już słyszy maluszka <3 na pewno niesamowite uczucie dla niego!

Meggi,ja w 1 trymestrze miałam codziennie problem z umyciem zębów,wymioty i mdłości,od 2 trym trochę się to uspokoiło,ale niestety nie wiem czy to zmiana pasty,czy po prostu trochę objawy ustąpiły.

Oczywiście,wczoraj padłam i się nie zwazylam,może w niedziele wreszcie na spokójnie sprawdzę te wagę :)

Liy88 lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W I trymestrze mialam problemy z myciem zębów rano i wieczorem. Jak skonczyly ske wymioty to i problem odszedl. Ale jesli zmiana pasty nie pomaga to sprobuj zmienic na dziecinną i rób przerwy w szczotkowaniu. :)

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggi90 wrote:
    Ja mialam straszne problemy z myciem zębów ale w 1 trymestrze,dodatkowo mięta wzbudzała we mnie wymioty.Wiec mylam powoli,nie na sile,przestawalam jak robiło mi się niedobrze a pastę zmuenilam na jak najmniej intensywna w zapachu i smaku,w moim przypadku prokudent sensitive
    z rossmanna. :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff widzę że to mycie zębów to utrapienie wszystkich. Masakra i dzowoc się że w ciąży zęby się psują jak ich umyć dobrze nie można. Zmienię pastę. Cały czas się meczyłam bo sobie tlumaczylam ze tak musi byc ale po wczorajszym mam uraz do mycia zębów.

Alias lubi tę wiadomość

xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
‹‹ 367 368 369 370 371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ